TukkerTrek

Battle en de Franse slag

Robert Beernink 10 juni 2022, 12:41
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’

Route 3
Enger - BATTLE - Plymouth

Het jaar 1066 staat in de geschiedenis synoniem voor de Slag bij Hastings (East Sussex, Engeland), toen hertog Willem II van Normandië, ook bekend als Willem de Veroveraar, de Angelsaksische koning Harold II en zijn legers versloeg. Dit was het begin van de Normandische overheersing van Engeland.

De aanleiding voor Willem om Engeland binnen te vallen was de belofte van Edward de Belijder, dat de kroon na zijn verscheiden naar Willem zou gaan. Er waren meer kapers op de kust, maar Willem, een houwdegen met Noormannenbloed, ging er uiteindelijk mee aan de haal.

Hedendaagse bezoekers aan Hastings treffen een rustige badplaats aan. Voor de plek van de slag moet je dan ook niet daar, maar tien kilometer verderop zijn, bij het plaatsje Battle.

De Angelsaksen waren Saksen die vanaf de vijfde eeuw de oversteek vanaf het Europese vasteland naar het huidige Groot-Brittannië hadden gewaagd en de oorspronkelijke bewoners, de Kelten, alle uithoeken van het eiland hadden laten zien door ze daarnaartoe te verjagen.

Het aandeel Tubanten, die eerder al waren opgegaan in het stammenverband van de Saksen, onder deze Angelsaksen kan alleen maar vermoed worden. Dat geldt daarmee ook voor de omvang van hun bijdrage aan de Slag bij Hastings.

Een aanwijzing dat ons geëmigreerde voorgeslacht er wel degelijk bij was, is dat de eerste dode op 14 oktober 1066 Willems minstreel Ivo Taillefer was, toen die wat kunstjes vertoonde op het veld tussen de legers. De Angelsaksen maakten daar korte metten mee: geen grapjes als het serieus wordt! Daar herkennen wij ons in.

Het staaft ook de constatering dat Britse humor symbool is voor een volk dat het lachen vergaat door de moord op een clown. En dus waarschijnlijk uit Twente komt.

__________

Wordt vervolgd:
Route 4 Battle - PLYMOUTH – Glastonbury: Plymouth en Twentse klanken in Amerika

Contact: www.robertbeernink.nl

Op de foto: Fragment uit Tapijt van Bayeux.