TukkerTrek

Echternach en Springendal

Robert Beernink 14 juli 2022, 10:00
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’


Route 8

Dingle – ECHTERNACH - Sint-Petersburg


Mijn volgende tussenstop op de route langs Twentse Trekken ligt in Luxemburg, maar ik kan het niet laten eerst naar County Louth (Ierland) te rijden en dan via Ripon (Engeland) naar Echternach en zo in de voetsporen van Willibrord te treden. Deze heilige was rond het jaar 700 belangrijk voor de bekering van de lage landen naar het christendom.

Willie werd geboren in Northumbria, Engeland, en door zijn vader als kind naar het klooster van Ripon, niet ver van York, gebracht. Hij raakte daar beïnvloed door Egbert, de bisschop van York, die een voorkeur had voor de Romeinse ritus en zich verzette tegen de heersende Keltische traditie.

Vanuit Ripon verhuisde Willie naar het klooster van Rathmelsigi, dat tegenwoordig wordt geïdentificeerd als Mellifont in County Louth. Dit Ierse graafschap ligt aan de Ierse Zee, tegen de zuidgrens van het huidige Noord-Ierland. Van daar vertrok Willibrord voor zijn kersteningactiviteiten naar het vasteland van Europa.

De volgorde in mijn route lijkt daardoor wat tegendraads, maar dat was Willibrord met zijn overtuigingen niet minder voor de Franken en Friezen, die nog met hun heidense goden heulden.
Door aan te pappen met lokale heersers en af en toe wat tactisch geweld te gebruiken, was Willibrord zeer succesvol in zijn missie, kreeg veel landerijen geschonken, bouwde kloosters en werd in 695 de eerste bisschop van Utrecht. Daar ligt de connectie met ons Tukkerland, dat nog altijd onder het bisdom Utrecht valt.

Ik ben in Echternach, Luxemburg, sta voor de tombe van de heilige en ben geïnteresseerd in de traditionele springprocessie. Hierbij bewegen zich de pelgrims, die met witte zakdoeken aan elkaar vastzitten, met sprongen zij- en voorwaarts op de maat van de muziek. De oorsprong van dit gebruik is niet bekend, maar een gedachtesprong verplaatst mij naar Ootmarsum in de gemeente Dinkelland en ik waan mij ineens in het prachtige natuurgebied Het Springendal.

Willibrord verzette zich met woord en daad tegen de heersende natuurverering. Behalve bomen en stenen, speelde daarbij water, de levensbron, een belangrijke rol.

In Het Springendal, de naam zegt het al, ontspringen bronnen en ik zie Willibrord onvermoeibaar van de een op de andere bron springen en zo de stroom droogleggen, de heidense verering inbinden en een traditie beginnen.


Wordt vervolgd:

Route 9 Echternach - SINT-PETERSBURG – Sebastopol: Sint-Petersburg en de Vriezenveense lintbebouwing

Contact: www.robertbeernink.nl

Foto: Bos bij Echternach.