Expositie

Drie exposities met ieder een eigen karakter en een andere vormentaal nog tot 29 oktober te zien in de Kunsthal Hof 88 in Almelo

Peter van der Tol 30 oktober 2024, 09:08
SULAIMAN ALI
Geboren in 1957 te Damascus (Syrië). Hij was in zijn geboorteland een zeer vooraanstaande kunstenaar met vele tentoonstellingen op zijn naam. Zijn huidige kunstwerken zijn abstract maar zoals vele goede schilders is Sulaiman Ali begonnen met het schilderen van figuratieve werken. Een voorbeeld daarvan is het “Huiselijk tafereel” dat doet denken aan 17e eeuwse kunst uit Nederland. Tijdens de oorlog in zijn land werd in 2021 de wijk waarin zijn huis en atelier gevestigd waren gebombardeerd en werden zijn kunstwerken voor een groot deel vernietigd. Sinds 2017 woont Sulaiman Ali met zijn echtgenote Aïda in Hengelo. Na een aantal jaren waarin schilderen niet mogelijk was, heeft hij weer een atelier en zijn plezier in het schilderen hervonden. Zijn schilderijen worden lichter en er ontstaan prachtige poëtische doeken, vaak in groot formaat. Een mystieke wereld meegenomen uit het verre oosten, waarvan ook wij nu kunnen genieten.

DINIE WIKKERINK
Al tijdens haar studie aan de AKI wist  ze dat ze niet werd aangetrokken door de spectaculaire vernieuwende onderwerpen maar juist aandacht heeft voor de dagelijkse dingen om haar heen. Met licht creëert ze beelden die tijdloos zijn en zich kenmerken door schoonheid en troost. Licht is het belangrijkste gereedschap. Haar camera is de stille getuige. Lichtplekken die herinneringen oproepen en gewone dingen die door het licht een beeldende inhoud krijgen. Voor deze expositie heeft ze een selectie gemaakt uit haar werk. Het is een verzameling foto’s met licht in de hoofdrol.

THEO WOLVECAMP
75 jaar geleden, in 1948, werd in Parijs de bekende COBRA groep opgericht. Een avant-gardegroep welke van grote invloed zou worden op de schilderkunst na 1950. Een van de leden was Theo Wolvecamp (1925-1992) die zich na de nodige omzwervingen in Hengelo vestigde. Hij was met de IJslander Gudnasson en de Deen Bile de meest abstracte schilder van de COBRA groep. Tijdens deze tentoonstelling zijn in de Galerij van Kunsthal Hof 88 originele werken op papier te zien welke tevens te koop zullen zijn.