Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma 1 mei t/m zo 7 mei 2023

8 mei 2023, 12:50
Maandag:
+ Het Russische ministerie van Defensie bevestigt het ontslag van onderminister van Defensie Michail Mizintsev. Hij wordt opgevolgd door Aleksej Koezmenkov. De onderminister van Defensie is verantwoordelijk voor de bevoorrading van het leger.
+ Het Vaticaan is bereid te helpen bij de terugkeer van Oekraïense kinderen die zijn meegenomen naar Rusland. Dat heeft paus Franciscus aangeboden op bezoek in Hongarije. Hij zei ook dat er een ‘geheime missie’ op touw wordt gezet, maar gaf daarbij geen details.
+ De Oekraïense autoriteiten melden dat er in en rond de hoofdstad Kiev de luchtverdediging vannacht opnieuw een aantal Russische raketaanvallen heeft afgeweerd. Door de hele stad worden explosies gehoord. Ook is het luchtalarm afgegaan.
+ Bij de Russische raketaanvallen op de stad Pavlohrad zijn zeker 25 gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn ook drie kinderen. Vooralsnog lijken er geen doden te zijn gevallen.
+ In de grensregio Bryansk, op zo’n zestig kilometer van de grens tussen Rusland en Oekraïne, is een Russische goederentrein ontspoord en in brand gevlogen. De trein zou onder meer brandstoffen hebben vervoerd. Mogelijk is het spoor gesaboteerd. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De spoorbeheerder zegt dat zeven wagens zijn ontspoord.
+ De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy benadrukt steun aan Oekraïne tijdens een bezoek aan Israël. Toen een Russische journalist suggereerde dat McCarthy tegen meer financiële steun voor Oekraïne is ontkende hij dat. ‘Wat ik niet steun is dat wat jouw land Oekraïne heeft aangedaan en wat ik ook niet steun is dat jouw land kinderen doodt’, beet hij de journalist toe!
+ Sinds december zijn meer dan 20.000 Russische militairen om het leven gekomen, zegt het Witte Huis. Sinds eind vorig jaar zouden nog een 80.000 Russen gewond zijn geraakt. De helft van de doden maakte deel uit van het Wagner-leger, aldus veiligheidswoordvoerder Kirby. ‘Het Russisch offensief in Bachmoet is vastgelopen en mislukt’.
 
Dinsdag:
+ De Russische minister van Defensie Sjojgoe wil de productie van precisiewapens met spoed verhogen. Volgens hem zijn er voor 2023 nog voldoende wapens maar is de tijdige aanvulling van het wapendepot cruciaal in strijd tegen Oekraïne. 
+ De kansen voor het verlengen van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland nemen af waarschuwt de Russische regering. Het akkoord zou volgens de Russen 18 mei aflopen.
+ De Oekraïense autoriteiten hebben de staat van beleg en de algehele mobilisatie met nog eens negentig dagen verlengd, tot 18 augustus. Een tweederde van het parlement stemde daarmee in.
+ Over een week, op 9 mei, wordt de Russische Dag van de Overwinning gevierd met onder andere een uitgebreide militaire parade op het Rode Plein. Die parade gaat gewoon door ‘ondanks de dreiging vanuit Oekraïne’, zegt het Kremlin. Verschillende regio’s hebben de activiteiten afgelast omdat ze bang zijn dat ze doelwit worden van Oekraïense aanvallen.
+ Tot 5 juni gelden beperkingen voor de import van Oekraïens tarwe, mais, koolzaad en zonnebloempitten naar Bulgarije, Hongarije, Polen Roemenië en Slowakije. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Daarmee hoopt Brussel de overvloed aan onder meer tarwe in die landen tegen te gaan. De tijdelijke beperkingen gelden niet voor de andere lidstaten en de goederen mogen nog wel via de vijf landen geëxporteerd worden.
+ Opnieuw is in de Russische grensregio Brjansk een trein ontspoord. De goederentrein met zo’n twintig wagons zou door een explosie van het spoor zijn geraakt. De Russische spoorwegen spreken vaneen ‘ongeoorloofde inmenging’. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.
 
Woensdag:
+ Zelensky is aangekomen in Finland. Hij is daar voor een overleg met Noord-Europese leiders van Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen en IJsland over de oorlog in Oekraïne. Zijn bezoek was niet aangekondigd. Hij bedankte de Noor-Europese landen voor hun onvoorwaardelijke steun sinds de Russische invasie.
+ In een Russisch oliedepot in de buurt van de Krim is brand uitgebroken. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti is de brand bij de opslag in het dorp Volna ontstaan door een droneaanval. Er vielen geen gewonden.
+ Bij een Russische aanval op een grote supermarkt in Cherson zijn volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse zaken drie mensen om het leven gekomen. Vanaf vrijdagmiddag geldt in de Zuid-Oekraïense stad een uitgaansverbod. Inwoners moeten dan verplicht 58 uur binnenblijven.
+ De Russische geheime Dienst (FSB) heeft naar eigen zeggen een “terroristisch” Oekraïens netwerk ontmanteld in de door Moskou geannexeerde Krim. Het netwerk was bezig met het voorbereiden van aanslagen en sabotageacties in het gebied. Zeven mensen werden opgepakt.
+ Rusland heeft voor de derde keer in zes dagen nachtelijke luchtaanvallen uitgevoerd. Kiev zegt de meeste van de 26 droneaanvallen te hebben afgeslagen, maar in de stad Dnipro is een administratief gebouw geraakt. De luchtaanvallen worden de laatste dagen opgeschroefd aan de vooravond van een verwacht Oekraïens lenteoffensief.
 
Donderdag:
+ Caroline van der Plas niet aanwezig bij bezoek Zelensky. Zij zegt niet aanwezig te zijn vanwege de datum: het is Dodenherdenking.
+ In de Russische stad Krasnodar is brand uitgebroken. Een opslagtank staat in brand na een aanval met een drone. 
+ Kamerleden oneens met Van der Plas. Het boycotten van een bevriend staatshoofd gaat wel héél ver. Harmen Krul noemt het bezoek “een bijzondere ontmoeting met iemand van Joodse komaf wiens grootouders de holocaust overleefden.”
+ Zelensky heeft de 1 e en 2 e Kamer toegesproken. Zelensky kreeg een staande ovatie bij zijn binnenkomst, GroenLinks kamerlid Tom van de Lee noemt de toespraak van de president ‘indrukwekkend’.
+ Russische droneaanvallen op Oekraïense steden. Onder meer Cherson is met artillerie onder vuur genomen.
+ Hoekstra aan Zelensky: Elke dag tonen u en uw mensen wat het betekent om te vechten voor de vrijheid. Wij bewonderen dat en wij blijven U steunen.
+ België blijft steun leveren. Het is nu onze beurt om Oekraïne te helpen met een einde te maken aan de illegale bezetting sprak premier De Croo.
+ Zelensky bezocht ook de Koning in Paleis Huis ten Bosch. Het is de eerste keer dat de koning Zelensky ontmoet.
+ Vijandige drones neergehaald in Kiev. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel is er brand uitgebroken in het westen van de hoofdstad.
 
Vrijdag:
+ Wagner-hoofd woedend op de legerleiding: “Waar is verdomme de munitie?’ Hij haalde keihard uit naar de legerleiding terwijl hij naast de lijken van tientallen gesneuvelde Wagner- strijders staat.
+ Wagner-baas trekt zich woensdag terug uit Bachmoet. Hij zegt dat het huurlingenleger zijn posities overdraagt aan het Russische leger en het Wagner Commando zich terugtrekt naar logistieke kampen “om onze wonden te likken”, zegt hij.
+ Geen traditionele receptie in het Kremlin op de Russische feestdag ‘Dag van de Overwinning’, zegt Kremlin woordvoerder Peskov. De jaarlijkse parade gaat wel door en Poetin zal daarbij aanwezig zijn.
+ Het Oekraïense leger ziet nog geen tekenen van gebrek aan munitie of zich terugtrekkende troepen aan Russische zijde bij Bachmoet. Onderminister van Defensie Hanna Maljar zegt dat juist andere Wagner-strijders van andere plekken naar Bachmoet worden gestuurd. Volgens haar proberen de Russen om Bachmoet nog voor de “Dag van de Overwinning, 9 mei” onder controle te hebben.
 
Zaterdag/Zondag:
+ De prominente Russisch-nationalistische schrijver Zachar Prilepin is gewond geraakt door een autobom meldt ‘Tass’. Rusland beschuldigt de VS van deze terroristische daad. De chauffeur van Prilepin Is overleden.
+ Oekraïne zegt Russische hypersonische raket uit de lucht geschoten te hebben. Volgens de luchtmacht werd een Kinzjal-raket die sneller vliegt dan het geluid neergehaald door een Patriot-luchtafweersysteem.
+ Zelensky feliciteert koning Charles. Hij omschrijft Charles en Camilla als “ware vrienden van Oekraïne” en zegt dat het koningschap van Charles “het begin van een nieuw tijdperk voor de Britse monarchie is”.
+ Prigozjin zegt dat zijn leger nog steeds niet de benodigde munitie heeft gehad en dus komende week woensdag zal vertrekken uit de belegerde stad Bachmoet. 
+ Zondag beweerde Prigozjin nu dat hem de wapens en de munitie zijn beloofd: Hij krijgt alle militaire middelen om toch de belgering voort te kunnen zetten. Wie die toezegging heeft gedaan vermeldt hij niet.
+ In een groot deel van Oekraïne klonk afgelopen nacht het luchtalarm vanwege drone- aanvallen. Ook de door Rusland geannexeerde Krim is getroffen door aanvalsdrones, melden Russische staatsmedia.
+ Vrijdag heeft de piloot van een Pools vliegtuig van de grenswacht tijdelijk de controle over het toestel verloten nadat het door een Russisch gevechtsvliegtuig werd gehinderd meldt de Poolse grenswacht Het Poolse vliegtuig stond onder bevel van Roemenië. “Het Russische vliegtuig maakte agressieve en gevaarlijke manoeuvres zonder radiocontact op te nemen”, volgens de Poolse grenswacht.