Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma. 12 t/m zo. 18 dec. 2022

18 december 2022, 19:58
Maandag:
+ Macron heeft zijn volledige steun uitgesproken voor een vredesbestand tussen Rusland en Oekraïne zoals Zelensky die voor zich ziet: volledige terugtrekking van de Russische troepen, inclusief het in 2014 door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim. Daarnaast herstelbetalingen, juridische afhandeling van oorlogsmisdaden en veiligheidsgaranties vanuit het Westen voor Oekraïne.
+ Erdogan heeft Poetin telefonisch gesproken over onder meer Oekraïne, uitbreiding van de overeenkomst voor scheepvaart vanuit Oekraïense havens naar Turkije, samenwerking bij gasprojecten en over de toestand in het noorden van Syrië.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie is het doel van Rusland nog altijd om de controle te krijgen over de regio’s Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson, maar zal dat met de huidige Russische strategie en de staat van het leger zeker de ‘komende maanden’ niet lukken.
+ Oekraïense troepen hebben een hotel aangevallen waar leden van het Russische militaire huurlingenbedrijf Wagner-groep waren gestationeerd, aldus gouverneur Gajdaj van Loehansk. Daarbij zouden velen om het leven zijn gekomen.
+ De leeg rakende pot waaruit de EU wapens voor Oekraïne betaalt wordt aangevuld met  2 miljard euro. Daar moet volgend jaar nog meer bij komen, zo hebben de buitenlandministers van de EU-landen afgesproken.
+ Poetin geeft voor de eerste keer in tien jaar geen grote persconferentie voor de internationale media. Normaal worden honderden Russische en buitenlandse mediavertegenwoordigers uitgenodigd. Het Kremlin gaf geen reden.
+ EU straft Iran voor het neerslaan van protesten in het land en voor het leveren van drones aan Rusland die verwoestingen aanrichten in Oekraïne.
+ Oekraïne heeft de opmars van Russische troepen bij meerdere steden in de oostelijke regio Donetsk kunnen stoppen. De Russen proberen daar al weken een doorbraak te forceren. Vanuit Cherson, dat deels is heroverd door Oekraïne werden meerdere aanvallen van Russische raketwerpers gemeld.
+ ‘Ik blijf president tot we winnen ‘, zegt Zelensky. Volgens hem is een snel einde aan het geweld mogelijk als Poetin plotseling zou overlijden. Als zijn 70-jarige ambtgenoot er niet meer is, zou Rusland vooral met zichzelf bezig zijn, denkt Zelensky.
 
 
Dinsdag:
+ Russen gedwongen om 40 jaar oude munitie en raketten in te zetten op het strijdtoneel in Oekraïne. De munitie zou wel vaker falen dan hun moderne tegenhangers. ‘Met andere woorden, je laadt de munitie, zegt een schietgebedje en hoopt dat het daadwerkelijk afvuurt en ook dat het gaat ontploffen als het neerkomt’, aldus een Amerikaanse bron.
+ De Italiaans premier Meloni heeft gezegd dat de EU Oekraïne eensgezind moet blijven helpen zich te verzetten tegen de Russische agressie en tegelijkertijd haar inspanningen voor staakt-het-vuren moet opvoeren.
+ Macron wil de Oekraïners de winter doorhelpen zei hij op de internationale donorconferentie voor Oekraïne in Parijs. Hiervoor is 800 miljoen nodig, aldus Zelensky.
Er is al meer dan 1 miljard euro opgehaald. Zo’n 70 landen en organisaties zegden geld toe.
+ De Amerikaanse regering legt de laatste hand aan plannen om Patriot-raketafweersystemen naar Oekraïne te sturen. Bronnen melden dat het ministerie van Defensie de levering mogelijk deze week aankondigt.
+ Instructeur Russisch leger heeft uit wanhoop een video gedeeld waarin hij smeekt om meer uitrusting en medicijnen voor zijn soldaten. Hij doet een beroep op de gouverneur van de regio Kemerovo. ‘De soldaten die je hierheen stuurt zijn bijna naakt en hebben geen medicijnen, daarnaast zijn ze amper beschermd en hebben ze het ijskoud’. Hij riep de gouverneur op hen te helpen.
+ Wit Russische leger houdt onaangekondigde legeroefening. Ze deden mee aan een onverwachte oefening op dinsdag. Door Oekraïense troepen af te leiden zouden deze troepen ergens anders niet meer inzetbaar zijn aldus  het instituut ‘Study of War’, die niet denkt dat het land Oekraïne zal binnenvallen.
 
Woensdag:
+ Zelensky vraagt om internationale hulp bij het verwijderen van mijnen en andere niet-ontplofte explosieven, die volgens hem verspreid zijn over een gebied in grootte vergelijkbaar met Cambodja of Uruguay.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie gaan er geruchten dat de hoogste Russische legerbaas Gerasimov ontslagen is. Volgens de Britten staat wel vast dat de spanningen binnen de Russische legertop zijn toegenomen door het tegenvallende verloop van de oorlog.
+ De strafkampen en gevangenissen in Rusland telden begin november 25.000 gedetineerden minder dan begin september. Die zijn niet naar huis, maar zitten in opleidingskampen of vechten al aan het front. Ze worden gestuurd naar een van de bloedigste slagen uit de oorlog.
+ Kiev en Moskou hebben opnieuw gevangenen uitgeruild. 64 Oekraïense soldaten mogen weer naar huis. Hoeveel Russen Oekraïne in ruil daarvoor vrijlaat, is niet bekend.
+ Paus Franciscus dringt er bij mensen op aan dit jaar minder geld uit te geven aan kerscadeaus en -festiviteiten. Het geld dat ze besparen kan volgens hem beter naar Oekraïners gaan die door de oorlog te maken hebben met kou en honger.
+ Zelensky heeft tijdens de uitreiking van de Sacharovprijs 2022 van het Europees parlement opgeroepen tot steun voor een internationaal tribunaal dat de oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne moet behandelen.
+ De Russen zijn druk met het prepareren van een installatie voor de Yars-langeafstandsraket waarmee zij  atoombommen kunnen afvuren op New York en Londen. De installatie zou een nieuwe boodschap zijn aan het Westen. De nieuwe raket zou een bereik hebben van 7500 mijl.
+ De luchtafweer bij Kiev heeft woensdagochtend 10 Iraanse kamikaze drones uit de lucht geschoten zegt burgemeester Klitsjko. Eerder in de nacht werden explosies gemeld in het centrum van de stad in de wijk Shevchenkivsky. Op een van de drones staat de tekst ‘voor Rjazan’ geschreven.
 
Donderdag:
+ Oekraïne legt beslag op bezittingen oud president Janoekovitsj. Het gaat onder meer om een landgoed, een appartement, ondergrondse parkeerplaatsen, een huis en 537 kunstwerken. De geschatte waarde van de bezittingen is 20 miljoen dollar.
+ Moskou heeft laten weten dat er geen ‘staakt-het-vuren’ tijdens Kerstmis in het verschiet ligt. Zelensky zei dat Rusland zich nog voor Kerstmis uit zijn land zou moeten terugtrekken als een stap om een einde te maken aan het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
+ VS willen het Oekraïense leger geavanceerde technologie leveren waarmee ongeleide raketten eenvoudig kunnen worden veranderd in precisiewapens. De technologie kan zowel worden gebruikt voor vliegtuigmunitie als voor raketten die van de grond worden afgevuurd.
+ Het Pentagon zal volgens Amerikaanse media ook een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne sturen. Dit is het modernste luchtafweersysteem waarover de VS beschikken en moet Oekraïense steden beter verdedigen tegen de aanhoudende Russische aanvallen met raketten en drones.
+ Oekraïne: Rusland gaat Kiev opnieuw proberen in te nemen, nieuw offensief ophanden! Het hoofd van het Oekraïense leger Zaloezjnyj verwacht in februari of maart dat Rusland een nieuwe poging gaat wagen om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Hij is van mening dat de mobilisatie van 300.000 mannen de vijand wel degelijk heeft geholpen. ‘Ze zijn misschien niet goed uitgerust, maar ze leveren nog steeds problemen op.’
 
 
Vrijdag:
+ Zelensky: Cherson meer dan zestien keer gebombardeerd alleen al sinds het begin van deze dag. ‘Op één dag!’, schreeuwde Zelensky. Een vrijwilligster van het Rode Kruis zou daarbij om het leven zijn gekomen.
+ Enorme explosie in door Rusland gecontroleerd Irmino, mogelijk wapendepot geraakt. Irmino ligt in de regio Loehansk op zo’n 35 kilometer van het front.
+ In grote delen van Oekraïne zijn vrijdagochtend explosies gemeld. De autoriteiten spreken van nieuwe ‘massale’ Russische luchtaanvallen. Het zou gaan om één van de grootste luchtaanvallen sinds het begin van de oorlog. In grote delen van het land is de stroom uitgevallen of uitgeschakeld om herstelwerkzaamheden mogelijk te maken. Oekraïne claimt in het hele land 60 van de 76 Russische raketten uit de lucht te hebben geschoten. De raketten werden afgeschoten vanaf de Kaspische en de Zwarte Zee.
+ Militaire steun van Nederland is opgelopen tot 987 miljoen euro. Meldt Defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.
+ Een Oekraïense regeringsambtenaar stelt dat de aanvallen op Oekraïense steden hem niet verrassen. ‘We waarschuwen hier al weken voor’, stelt Yuriy Sak. Het is onwaarschijnlijk dat het de laatste aanvallen zijn. Het hoort bij de Russische strategie van de laatste twee maanden. ‘Nu de Russen tegen nederlagen aanlopen op het strijdveld proberen ze deze te compenseren om zo onderhandelingen met Oekraïne te forceren. Dit gaat niet gebeuren, het gaat niet werken!’ Hij benadrukt dat zijn land afweergeschut nodig heeft om aanvallen op steden te kunnen voorkomen.
+ Charkov zit zonder water, elektriciteit en warmte na de enorme raketaanvallen door de Russen zegt burgemeester Ihor Terechov. Er is sprake van kolossale schade aan de infrastructuur, voornamelijk aan het energienet.
+ Poetin gaat Loekasjenko volgende week ontmoeten in Minsk, meldt het Kremlin. Ze zullen het onder meer hebben over hun onderlinge samenwerking.
+ Op Russische vacaturesites worden mensen gezocht voor het maken van loopgraven aan het Oekraïense front, schrijft Sky News. Het Russische leger zoekt personeel voor in het oosten en zuiden van Oekraïne. Ook zoekt men personeel voor in de Russische Belgorod-regio.
 
 
Zaterdag:
+ Na een dag die in het teken stond van stroomstoringen, was de elektriciteit in een deel van de Oekraïense stad Charkov vrijdagavond hersteld. De BBC meldt dat bij 55% van de inwoners van de stad het licht weer brandt.
+ Oekraïne maakt zaterdag de kandidaat voor het Eurosongfestival bekend. Het Nationale songfestival wordt uitgezonden vanuit een schuilkelder.
+ Het metronetwerk in Kiev is weer in gebruik en bij alle inwoners stroomt opnieuw water uit de kraan. Vrijdag werden raketinslagen gemeld in Charkov, Dnipro, Krivi Rih, Poltava, Vinnisja en Zaporizja.  Kiev alleen al zou door veertig raketten zijn bestookt.
+ Russische oligarchen gaan strijd aan bij het Europese Hof om de EU-sancties. Er zijn nu 61 rechtszaken aangespannen bij het Europese hof van justitie.
+ In een onderschept gesprek vertelt een Russische vrouw wat soldaten gebeurt als ze de wapens neerleggen. Ze worden in separate units opgesloten en worden daarna naar de  frontlinies gestuurd  om als ‘kanonnenvlees’ te dienen.
+ Poetin heeft vrijdag uitgebreide gesprekken gevoerd met de Russische militaire top over de strategie tijdens de strijd in Oekraïne. Hij had een ontmoeting met minister Sjojgoe van Defensie en militaire stafchef Gerasimov. Ook voerde hij afzonderlijke gesprekken met commandanten van verschillende legeronderdelen. ‘Ik zou graag uw voorstellen horen over onze acties op korte en middellange termijn’, zei Poetin.
+ Het nieuwste sanctiepakket van de EU tegen Rusland zal de ‘problemen binnen het blok’ alleen maar verergeren, zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Reuters. Poetin stelde dat Rusland de handelssamenwerking met nieuwe partners zal uitbreiden onder meer door de gasexport naar China sterk te verhogen, om zo de westerse sancties te bestrijden. [Zie ook What’s new(s)]