Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma 17 april t/m zo 23 april 2023

23 april 2023, 21:50
Maandag:
+ Rusland zegt dat de troepen van de Wagner-groep nog eens twee wijken hebben veroverd in de Oost-Oekraïense stad Bachmoet. De afgelopen dagen lijken de Russen de aanvallen te hebben opgeschroefd in de zwaar belegerde stad.
+ Sinds het begin van de invasie van Rusland in Oekraïne zijn al zo’n 750 burgers slachtoffer geworden van mijnen, zegt het Britse ministerie van Defensie. De regio’s waar de meeste slachtoffers vallen door mijnen zijn de oblasten Cherson en Charkov: gebieden die Rusland heeft bezet.
+ De Oekraïense minister van Defensie Reznikov heeft een indicatie gegeven van de verliezen aan Oekraïense kant: ‘Ik kan geen exact cijfer geven maar ik verzeker u dat het lager is dan het aantal doden bij de aardbeving in Turkije.’ Bij die aardbeving kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven.
+ CBS: oorlog in Oekraïne heeft nauwelijks impact op Nederlands olieverbruik. De raffinaderijsector heeft vorig jaar vrijwel evenveel olie verwerkt als in 2021.Het verbruik van benzine, diesel en LPG liep met slechts 1% terug. Russische olie werd simpelweg vervangen door olie uit andere landen.
+ De Nederlandse militair die actief zou zijn in Oekraïne verzamelt daar volgens De Telegraaf inlichtingen. De krant baseert zich op anonieme bronnen rond het korps Commandotroepen.
+ Alle dertien straaljagers die Slowakije aan Oekraïne heeft beloofd, zijn op de plaats van bestemming aangekomen. Vorige maand kwamen de eerste Mig-29-gevechtsliegtuigen al aan en met deze tweede levering is het toegezegde aantal compleet.
+ Ook Polen levert deze Mig’s aan Oekraïne. Warschau heeft er tot nu toe acht geleverd en heeft nog zeker zes extra straaljagers toegezegd. 
+ Over de hele wereld hebben politieke leiders met afschuw gereageerd op de veroordeling van Kara-Moerza, de Russische oppositieleider die vandaag 25 jaar (!) cel kreeg voor het verspreiden van misinformatie en voor hoogverraad.
+ Ook Slowakije legt na Polen en Hongarije de import van Oekraïens graan tijdelijk stil. Door de oorlog met Rusland creëerde de EU een aantal ‘solidariteitscorridors’ waardoor Oekraïense producten via Polen en Hongarije naar landen buiten Europa geëxporteerd konden worden. Op die manier zouden deze producten niet concurreren met lokale boeren, maar dat bleek in de praktijk niet altijd goed te gaan.
+ Wagner strijders beschrijven hun gruweldaden: Eén van hen beschrijft een situatie in Bachmoet waarin hij en zijn mannen opgedragen werden ‘iedereen te elimineren’: mannen, vrouwen, ouderen en kinderen. De ander bekent tientallen mensen te hebben vermoord, waaronder gerekruteerde gevangenen die weigerden bevelen op te volgen. Ook beschrijft hij dat hem werd opgedragen handgranaten te gooien in een kuil met tientallen dode en gewonde Russen en Oekraïners!
 
Dinsdag:
+ VS niet blij met uitspraken van Lula. Hij zei dat het Westen de oorlog in Oekraïne heeft ‘aangemoedigd’ door wapens te leveren. Hij heeft zichzelf voorgesteld als bemiddelaar voor vredesbesprekingen om een eind te maken aan de oorlog.
+ Poetin bezoekt militairen in de regio Cherson ter ere van orthodox Pasen. Hij was er om de militairen een hart onder de riem te steken.
+ Na gesprekken met de VS heeft Egypte ervan afgezien om raketten te leveren aan Rusland en vervolgens artilleriemunitie geproduceerd voor Oekraïne.
+ Amerikaanse journalist achter glas te zien in rechtszaal Moskou. Het is de eerste keer dat de 31-jarige Evan Gershkovich openlijk te zien is sinds zijn arrestatie op 29 maart.
+ Lavrov praat volgende week met de hoogste baas van de VN over de zogeheten graandeal, die graantransporten mogelijk maakt uit Oekraïense havens mogelijk maakt over de Zwarte Zee.
+ Zelensky heeft een bezoek gebracht aan Avdiivka in het oosten van Oekraïne. Hij sprak met soldaten en stak bewoners een hart onder de riem en at paasgebak met hen vanwege orthodox Pasen.
+ Rusland claimt nu 80% van de plaats Bachmoet in handen te hebben, maar Oekraïne blijft verzet bieden. Ook zijn er weer bombardementen en beschietingen door de Russen uitgevoerd.
 
Woensdag:
+ Duitsland heeft Oekraïne een Patriot-verdedigingssysteem geleverd, meldt een Duitse overheidswebsite. Oekraïense militairen hebben van Duitse en Amerikaanse instructeurs al training gekregen in de bediening. 65 andere Oekraïense militairen hebben vorige maand een vergelijkbare training gehad in de VS.
+ Het mobiele Patriot-systeem, een van s ‘werelds meest geavanceerde luchtafweersystemen, kan worden gebruikt om onder meer vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten neer te halen. Dat kan van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer. Het systeem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen.
+ De Russische activist Ilja Jasjin moet definitief 8,5 jaar de cel in wegens het verspreiden van ‘nepnieuws’. De rechtbank bleef na zijn hoger beroep bij het in december opgelegde vonnis. 
+ Oekraïne krijgt van de VS nog eens voor 325 miljoen dollar aan militaire steun, zoals raketten munitie. Het is het 36e steunpakket; er is nu voor bijna 36 miljard dollar aan oorlogsmaterieel geleverd of toegezegd door Amerika.
+ De Europese Commissie roept Polen, Hongarije en Slowakije met klem op weer Oekraïens graan te importeren. De vijf EU-landen hebben een brief gehad uit Brussel met voorstellen om de importverboden of -beperkingen op te heffen.
 
Donderdag:
+ Een Amerikaanse zakenman en een man met de Belarussische nationaliteit zijn in de Amerikaanse staat Florida opgepakt op verdenking van het overtreden van sancties opgelegd aan Rusland. De twee zouden voor 150 miljoen dollar aan metaalproducten hebben aangekocht van een Oekraïense oligarch. Die laatste wordt ervan verdacht, Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen.
+ Nederland en Denemarken kopen 14 tanks voor Oekraïne. Het gaat om Leopard2-A4 tanks die eerst nog moeten worden opgeknapt. Oekraïne kan ze waarschijnlijk volgend jaar in gebruik nemen.
+ NAVO-chef Stoltenberg is voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog op bezoek in Oekraïne. Hij krijgt een rondleiding langs beschadigd Russisch materieel in het centrum van de hoofdstad Kiev. Ook legt hij een krans bij het monument voor gesneuvelde militairen.
+ Rusland wil niet dat Oekraïne ooit lid wordt van de NAVO, laat het Kremlin weten in reactie op het bezoek van Stoltenberg aan Kiev. Een toetreding van Oekraïne tot de NAVO zou een ‘ernstige en aanzienlijke dreiging zijn voor de veiligheid van ons land’, zei Kremlin- woordvoerder Peskov.
+ Een Russisch straaljager heeft per ongeluk de Russische stad Belgorod beschoten vlak bij de grens met Oekraïne bevestig het Russische ministerie van Defensie. Hoe het komt dat de Soechoj-34-straaljager vuurde op Belgorod is niet bekend.
 
Vrijdag:
 + De G-7 overweegt een ban op bijna alle export naar Rusland. In mei komt de groep bij elkaar in Hiroshima. Daar zal worden besproken wat er gedaan kan worden om Oekraïne te ondersteunen en welke sancties er nog tegen Rusland kunnen worden opgelegd. Eerder werd al bekend dat de VS voorstander zijn van de ban op vrijwel alle export naar Rusland.
+ Voor het eerst in bijna een maand is Kiev met drones aangevallen. Over schade en slachtoffers is niets bekend. Er was sprake van 10 drone-aanvallen. Acht drones werden door de luchtafweer neergehaald voordat ze de grond bereikten.
+ Stoltenberg heeft nog maar eens gezegd voorafgaand aan een overleg in Duitsland dat alle lidstaten Oekraïne uiteindelijk bij het militaire bondgenootschap willen hebben. ‘Maar het belangrijkste op dit moment is dat Oekraïne wint.’
+ Hongaarse graan- en diervoederindustrie is tegen het import verbod voor granen en landbouwproducten uit Oekraïne(!) De Hongaarse boeren zouden volgens Orban te lijden hebben van de goedkope Oekraïense producten, waardoor zij minder voor hun oogst krijgen. Maar deze maatregel werkt juist averechts, stelt de industrie. Diervoederproducenten en grootverbruikers worden erdoor geraakt waarna ook veehouders en uiteindelijk de consument de dupe worden.
+ Het Amerikaanse leger gaat naar verwachting halverwege juni beginnen met de opleiding voor Oekraïense militairen die Amerikaanse tanks gaan bemannen. 31 Abrams-tanks worden  eind mei naar het Duitse Beieren getransporteerd waarna de opleiding kan beginnen. De opleiding neemt 10 weken in beslag.
+ Russen zeggen dat zij strijd leveren in West- Bachmoet, het enige deel van de stad dat nog in handen is van de Oekraïners. Oekraïne erkent dat het enig terreinverlies heeft geleden in de stad maar stelt tegelijkertijd dat de situatie onder controle is.
+ Sinds begin februari heeft de EU meer dan tweederde van de toegezegde 1 miljard aan munitie geleverd aan Oekraïne, stelt buitenlandchef Borrell. Hij reageerde hiermee op de kritiek van de Oekraïense buitenlandminister Koeleba die de onmacht hekelde van de EU wat betreft de gezamenlijke inkoop van munitie. ‘Niets doen kost mensenlevens’.
+ Leopard tanks, die op het slagveld beschadigd raken worden straks in Polen gerepareerd, zegt defensieminister Pistorius.
 
Zaterdag/Zondag:
+ De verdachte 21-jarige Amerikaan lekte al maanden eerder dan gedacht informatie over de oorlog. Jack Texeira zou vorig jaar februari al op beveiligde platforms informatie over de oorlog hebben gedeeld. Zo zou hij details hebben gegeven over het aantal Oekraïense en Russische doden en over activiteiten van Russische spionagediensten.
+ Het luchtafweergeschut op de door Russen geannexeerde Krim is ingezet, meldt Sergej Aksyonov, die namens Rusland de leiding heeft over het schiereiland. Het Oekraïense leger bestookt de Krim regelmatig. Vorige maand werd bij een aanval Russische kruisraketten. vernietigd. Drones zouden een transport van het Russische leger hebben aangevallen.
+ Rusland heeft moeite om het verhaal overeind te houden dat de invasie van Oekraïne tot doel heeft ‘de nazi’s’ daar te elimineren en te ontwapenen stelt het Britse Defensieministerie. Door een vergelijking te maken met de strijd van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland probeert Moskou al vanaf het begin de invasie te rechtvaardigen. Dit verhaal staat nu onder druk, zo betwijfelt Wagner-leider Prigozjin openlijk of er wel nazi’s in Oekraïne zijn. Overwinningsevenementen op nazi Duitsland zijn afgelast omdat Moskou bang is dat mensen dan ook stil staan bij de enorme verliezen aan manschappen en materieel in Oekraïne.
+ Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland besloten tot een ‘massale’ uitzetting van Russische diplomaten. Een woordvoerder van het ministerie zei dat het om nieuwe vijandige acties van Duitsland tegen Rusland gaat. Ze hebben tegenmaatregelen aangekondigd: Rusland gaat ook Duitse diplomaten het land uitzetten.
+ Charkov en omliggende gebieden zijn getroffen door zeker vijf Russische raketten, zeggen lokale functionarissen. Daarbij zijn enkele gebouwen beschadigd geraakt. Er zijn nog geen berichten van gewonden.
+ De zoon van Poetins woordvoerder Peskov heeft voor de Wagner-groep gevochten in Oekraïne. Wagner-baas Prigozjin heeft dat gezegd. Een Russische krant heeft ook een interview gepubliceerd met de 33-jarige zoon van Peskov. Volgens Prigozjin heeft vader Peskov zich uit eigener beweging bij hem gemeld.
+ Het Britse ministerie van Defensie meldt dat Rusland een grote nieuwe campagne voor vrijwillige rekruten heeft gelanceerd. De Britten noemen het een ‘niet te vermijden campagne’ op Russische sociale media, billboards en tv. ‘De nieuwe advertenties spreken de mannelijke trots van rekruten aan, er worden echte mannen verleid om zich te melden’.
+ Frankrijk en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben hun ongenoegen uitgesproken over de woorden van de Chinese ambassadeur in Parijs. De ambassadeur vroeg zich onlangs openlijk af of de Krim deel uitmaakt van Oekraïne.