Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAINE van ma 3 april t/m zo 9 april 2023

10 april 2023, 13:32
Maandag:
+ Wagner-groep claimt Bachmoet ‘in juridische zin’ te hebben veroverd. Prigozjin beweerde al eens eerder dat de stad was ingenomen. Ditmaal is zijn verhaal dat zijn troepen de Russische vlag hebben gehesen op het gemeentehuis waarmee de stad wat hem betreft ‘juridisch’ is veroverd.
+ Zelensky zegt dat de slag om Bachmoet nog altijd hevig is maar rept niet over een Russische inname van de stad.
+ Oekraïne beweert dat Rusland Bachmoet ‘nog lang niet’ onder controle heeft. ‘Ze hijsen een vlag boven een of ander toilet’, zegt een woordvoerder. De VS bevestigen dat.
+ De tactische kernwapens die Rusland in Belarus gaat plaatsen komen op de grens met Polen te staan. Dat heeft de Russische ambassadeur in Minsk bekendgemaakt.
+ De Russische vrouw Darja Trepova is opgepakt als verdachte van de moord op de militaire blogger Vladlen Tatarski. Dat bevestigen Russische opsporingsdiensten. Tatarski kwam gisteren om na een explosie in een café in Sint-Petersburg. Zij zou een beeldje aan Tatarski hebben gegeven dat kort daarna ontplofte.
+ De Russische autoriteiten hebben een video gepubliceerd waarin de 26-jarige Darja Trepova zegt dat ze het explosief naar binnen heeft gebracht. Aangenomen wordt dat ze de bekentenis onder dwang heeft afgelegd.
+ Rusland is van plan het leger in het westen en noordwesten van het land te versterken nu Finland officieel toetreedt tot de NAVO zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Groesjko.
+ Nederland biedt Oekraïne nog een 274 miljoen euro aan humanitaire hulp en militaire steun. Het steunpakket komt uit het potje van 2,5 miljard euro dat het kabinet eind vorig jaar heeft gereserveerd voor Oekraïne.
+ Medaille met de ‘Orde van Moed’ toegekend aan de Russische blogger Tatarski door Poetin vanwege zijn ‘moed en dapperheid bij de uitvoering van zijn professionele taken’.
 
Dinsdag:
+ Rusland heeft  droneaanvallen uitgevoerd boven Odessa vanaf de Zee van Azov. Veertien drones zouden zijn neergehaald. Volgens het leger waren het Iraanse Shahed-drones.
+ Finland treedt officieel toe tot de NAVO. Een historisch moment en een direct gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, zegt Stoltenberg. Hij zegt verder dat de NAVO er alles aan zal doen om ook Zweden toe te laten treden.
+ Dit gebeurde 74 jaar na de oprichting van het bondgenootschap. Tijdens een officiële ceremonie werd de Finse vlag gehesen voor het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.
+ Kremlin: Rusland neemt maatregelen tegen de NAVO-toetreding van Finland. Daarmee wordt in een keer de grens verdubbeld tussen de NAVO en Rusland.
+ Biden heeft er bij de NAVO-lidstaten Turkije en Hongarije op aangedrongen om Zweden toe te laten treden tot het militaire bondgenootschap. Om lid te worden moeten alle lidstaten akkoord gaan.
+ De VS hebben nieuwe wapensteun voor Oekraïne aangekondigd ter waarde van ruim 2,5 miljard dollar. Onder ander munitie, raketwerpers en granaten worden geleverd.
+ Lavrov vindt dat het Westen probeert om Rusland en China ‘uit elkaar te drijven’. Hij zegt dat Rusland en China juist ‘schouder aan schouder’ staan. Beijing roept bij hem een ‘gevoel van kameraadschap’ op, aldus Lavrov.
+  Zelensky is de Poolse grens overgestoken voor zijn officiële bezoek aan Warschau. Hij praat met president Duda, Poolse politici en burgers en gevluchte Oekraïners. Het is zijn eerste officiële bezoek.
+ In de buurt van de kerncentrale van Zaporizja is een Oekraïense drone van Poolse makelij neergestort, meldt het Russische staatspersbureau RIA. De centrale wordt gecontroleerd door Russische troepen.
 
Woensdag:
+ Zes Leopard 2A4 tanks worden in de tweede helft van deze maand verstuurd. Dat heeft de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles gezegd. Ze voegde eraan toe dat het Spaanse leger bezig is met het gevechtsklaar maken van vier extra tanks zodat die ook naar Oekraïne gestuurd kunnen worden.
+ Het Kremlin gaat waarschijnlijk proberen Belarus te dwingen tot verdere integratie met Rusland onder het mom van bescherming tegen westerse dreiging meldt het Institute of War. Poetin en Loekasjenko ontmoeten elkaar in Moskou om het onder meer te hebben over het versterken van de ‘Uniestaat’ tussen Rusland en Belarus.
+ Macron is aangekomen in China voor een driedaags staatsbezoek. Hij spreekt met XI met name over de oorlog in Oekraïne. Ursula von de Leyen neemt ook deel aan een aantal gesprekken met XI.
+ Het is niet in het belang van China om wapens te leveren aan Rusland voor de oorlog zei Macron tijdens zijn bezoek. Doet Peking dat wel, dan maakt het zich medeplichtig aan een schending van het internationaal recht.
+ De situatie in Bachmoet is nog altijd erg moeilijk. Dat zei Zelensky tijdens zijn bezoek aan Polen. Het belangrijkste voor hem is het beschermen van de levens van Oekraïense soldaten als ze het risico lopen om omsingeld te worden door Russische troepen.
+ Overgelopen Russisch officier Gleb Karakulov zegt dat Poetin vreest voor zijn leven en daarom al vier jaar vrijwel in quarantaine leeft. Voor lang reizen gebruikt hij alleen nog maar zijn gepantserde trein en hij heeft al jaren geen mobiele telefoon meer, zegt Karakulov. ‘Alle informatie komt van mensen die heel dicht bij hem staan.’ Hij noemt Poetin een
oorlogsmisdadiger. ‘Het wordt tijd om deze oorlog te beëindigen en niet langer te zwijgen.’
+ Polen gaat helpen bij het opzetten van een coalitie van westerse landen die gevechtsvliegtuigen gaan leveren aan Oekraïne, vergelijkbaar met de samenwerking die werd opgezet voor het leveren van tanks.
 
Donderdag:
+ In een toespraak in Polen zei Zelensky dat Rusland ‘niet in staat zal zijn om Europa te verslaan zolang Oekraïne en Polen schouder aan schouder staan.’ Hij bedankte Polen nadrukkelijk voor alle tot nu toe ontvangen steun.
+ Amerikaanse journalist zeker tot 18 april vast. Zijn verdediging krijgt geen inzage in het dossier dat de autoriteiten opstelden. De zitting over anderhalve week zal om dezelfde reden achter gesloten deuren plaatsvinden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken spreekt van een regelrechte gijzeling.
+ Het Witte Huis vindt het onvergeeflijk dat de journalist geen contact mag hebben met het Amerikaanse consulaat.
+ Koning over biertje met Poetin: inval en MH17 wisten we toen nog niet. In een podcast waarin hij terugkijkt op 10 jaar koningschap spreekt hij over een omstreden ontmoeting met Poetin tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Op 9 februari 2014, de dag dat Ireen Wüst goud won op de 3.000 meter, hieven zij samen het glas op de Nederlandse prestaties. Een maand later annexeerde Rusland De Krim, in juli dat jaar waren Russische militairen betrokken bij het neerschieten van de mH17.
+ Het Zweedse OM zegt dat het bewijsmateriaal dat op de plek van de explosie gevonden is in verschillende richtingen wijst. Volgens de woordvoerder is dat opzettelijk gedaan door de daders om dwaalsporen te creëren. Een terreuractie wordt volgens hem nog niet volledig uitgesloten, maar op basis van de gevonden explosieven is het scenario dat een land achter de sabotage zit het meest waarschijnlijk.
+ Macron hoopt op Chinese inzet, Xi blijft op de vlakte. Macron heeft bij zijn bezoek aan China gezegd dat hij hoopt dat China kan helpen ‘Rusland weer bij zinnen te krijgen’. Bij een persontmoeting in de Grote Hal van het Volk ging XI echter nauwelijks in op de kwestie. Hij benadrukte liever de onderlinge banden met Parijs.
 
Vrijdag:
+ Op internet zijn geheime stukken verschenen van het Amerikaanse ministerie van Defensie over de steun van de NAVO en de VS aan Oekraïne. Wie er achter de publicatie zit is niet duidelijk maar de New York Times meldt dat de stukken op sommige plaatsen zijn aangepast, de documenten zijn 5 weken oud. Een Amerikaanse schatting van het aantal Russische doden zou zijn bijgesteld terwijl het aantal Oekraïense slachtoffers juist naar boven is bijgesteld. Dit zou er op wijzen dat Rusland achter de publicatie zit zeggen militaire analisten. Volgens de analisten worden de stukken ook gedeeld door pro-Russische kanalen op Twitter en Telegram.
+ Het Oekraïense leger zegt dat het Russische leger op sommige plaatsen in en rond Bachmoet ‘’tactisch successen’ behaalt maar dat de Russen hiervoor wel een hoge prijs betalen. ‘De vijand zet zich maximaal in om Bachmoet te veroveren. De verliezen aan hun kant zijn groot en ze bereiken geen strategisch successen’.
+ Scheepsbouwer Damen heeft mede door de sancties tegen Rusland vorig jaar minder schepen afgeleverd. Het bedrijf kondigde kort na de Russische inval aan om niet meer te handelen met Rusland. De invloed van de sancties op het bedrijf is substantieel. Het bedrijf bouwde vorig jaar 104 schepen af, fors minder dan de 143 schepen in 2021.
+ De Oekraïense strijdkrachten lijken uit het centrum van Bachmoet te zijn verdreven. Het Britse ministerie van Defensie bericht dat Russische troepen en milities de westelijke oever van de rivier de Bachmoetova helemaal hebben ingenomen. Het centrum ligt daar, tussen de rivier en de spoorweg in. De Russen staan volgens sommige waarnemers inmiddels al vlak bij het station.
+ Cyprus zal Oekraïne technische trainingen geven over het opruimen van mijnen als onderdeel van zijn humanitaire hulp. ‘We zullen personeel huisvesten dat zich bezighoudt met het opruimen van mijnen en het opsporen van mijnen’, zei de Cypriotisch minstier van Defensie Georgallas.
+ De Russische roebel is gezakt naar het laagste niveau sinds april vorig jaar ten opzichte van de dollar en de euro.
+ Russische aanklagers hebben een gevangenisstraf van 25 jaar geëist voor Kremlin-criticus Vladimir Kara-Murza, volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Hij wordt beschuldigd van verraad, het verspreiden van valse informatie over het Russische leger en het faciliteren van de activiteiten van een ‘ongewenste organisatie’.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Rond de 30 Oekraïense kinderen die naar Rusland waren gedeporteerd zijn weer teruggehaald naar Oekraïne. De kinderen waren afkomstig uit de noordoostelijke regio Charkov en de zuidelijke regio Cherson.
+ Wagner-baas Prigozjin duikt op bij de begrafenis van de vermoorde militaire blogger Tatarski. De blogger was een van de bekendste bloggers van Rusland. Hij gaf commentaar op de ‘speciale militaire operatie’. Hij was daarbij kritisch op zowel Oekraïne als het Kremlin en het Russische ministerie van Defensie.
+ Russische pogingen om het Oekraïense stroomnet ernstig te beschadigen zijn ‘hoogstwaarschijnlijk’ mislukt, concludeert het Britse Ministerie van Defensie in een update over de oorlog. De energiesituatie zal de komende maanden verder verbeteren vanwege de stijgende temperaturen. Volgens het energiestaatsbedrijf Ukrenergo werd al 80% van het beschadigde hoofdnet geheel of gedeeltelijk hersteld.
+ Een nieuwe reeks Amerikaanse documenten die geheime informatie met betrekking tot de nationale veiligheid  van Oekraïne, het Midden Oosten en China lijken te bevatten is vrijdag opgedoken op een aantal sociale mediasites. Volgens de New York Times gaat het om honderd documenten.
+ Volgens drie Amerikaanse ambtenaren zitten Rusland of pro-Russische groepen waarschijnlijk achter het lek van geheime militaire documenten die op social media gepost werden en die een gedeeltelijk overzicht bevatten van de oorlog in Oekraïne.
+ Oekraïne staat aan de vooravond van een langverwacht tegenoffensief tegen Rusland denkt de Amerikaanse buitenlandminister Anthony Blinken. ‘Een tegenoffensief zal waarschijnlijk in de komende weken al aanvangen’, zei Blinken.
+ Het tekort aan militairen is voor de Russische legertop zo nijpend dat de Russen geplande diploma-uitreikingen voor militaire scholen vervroegen. Het Russische personeelstekort zou zijn ontstaan door de ‘aanzienlijke’ verliezen op het slagveld. Zo kan het Russische leger eerder gebruik maken van het nieuwe personeel.