DE OORLOG IN OEKRAINE van ma. 9 t/m zo.15 jan. 2023

15 januari 2023, 18:20
Maandag:
+ Het Oekraïense leger stuurt extra troepen naar het oosten van het land vanwege de constante aanvallen van Rusland. De Russen proberen Bachmoet en Soledar al weken in te nemen. Daarbij worden aan zowel Oekraïense als Russische zijde grote verliezen geleden.
+ Paus Franciscus heeft oorlogen zoals in Oekraïne een ‘misdaad tegen God en de menselijkheid’ genoemd. Volgens de paus is dat vanwege de verwoestingen die worden aangericht in burgergebieden. ‘Er gaan niet alleen levens verloren door geweld en schoten, maar ook door honger en kou’, zei hij.
+ Het VK overweegt om tanks te leveren aan Oekraïne meldt Sky News op basis van anonieme bronnen. Er wordt volgens Sky al een paar weken gepraat over de levering van Challenger 2-tanks van het Britse leger.
+ Oekraïne wil dat de EU het Russische kernenergiebedrijf Rosatom ook op de sanctielijst plaats. Rosatom moet gestraft worden om zijn rol in de invasie in Oekraïne. De agressor moet gestraft worden voor de aanvallen op de Oekraïense energie-industrie, schrijft premier Sjmyhal van Oekraïne.
+ Zeker drie burgers en twaalf anderen zijn gewond geraakt bij raketaanvallen op een markt in Sjevtsjenkove in de regio Charkov. Twee burgers kwamen om het leven.
+ Oekraïne meldt dat Rusland zware aanvallen heeft uitgevoerd op de stad Soledar in het oosten van het land. ‘Na een mislukte poging om Soledar in de regio Donetsk in te nemen, heeft de vijand zich gehergroepeerd, is van tactiek veranderd en heeft een felle aanval uitgevoerd’, schrijft de Oekraïense onderminister van defensie Maljar.
 
 
Dinsdag:
+ De oorlog in Oekraïne is een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO, niet tussen Moskou en Kiev, aldus een van Poetins vertrouwelingen Nikolaj Patroesjev.
+ De uitspraak komt op de dag dat NAVO en EU aankondigen nauwer te willen gaan samenwerken. Von der Leyen en Stoltenberg hebben daartoe een gezamenlijke verklaring ondertekend.
+ Oekraïense troepen krijgen binnenkort een training in de VS om Patriot systemen te bedienen. De VS gaat de anti raketsystemen aan Oekraïne leveren als onderdeel van de 1,8 miljard dollar aan militaire steun die Biden heeft toegezegd.
+ Strijd Soledar richt zich onder meer op de ingangen van de zoutmijn bij de stad. Rusland heeft niet alleen interesse in het zout: de tunnels van de mijn zouden ook een goede schuilplaats bieden voor legervoertuigen. Beide partijen vrezen voor infiltraties door de vijand via de gangen zegt het Britse ministerie van Defensie.
+ EU voorzitter Von der Leyen heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Belarus. Wat de extra sancties inhouden is nog niet bekend.
+ Het is van cruciaal belang dat het Westen meer moderne wapens levert aan Oekraïne, zegt Zelensky. Volgens hem bereidt Rusland zich voor op een nieuwe escalatie in de oorlog.
 
Woensdag:
+ Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over een nieuwe gevangenenruil. Binnenkort zouden 40 krijgsgevangenen worden uitgewisseld.
+ De Poolse president Duda heeft op bezoek in Llviv gezegd dat zijn land Leopardtanks wil doneren als andere landen dat ook doen.
+ De Oekraïense onderminister van Defensie Maliar zet dat Soledar niet in handen is van de Russen. Hij schrijft dat de strijd om de stad nog steeds hevig woedt maar dat de Russische troepen de Oekraïense verdedigingslinie niet hebben doorbroken. De Wagner groep claimde gisteren dat zij het hele gebied van Soledar hebben ingenomen, maar vandaag zwakte een woordvoerder van het Kremlin deze lezing al af. De Wagner troepen zouden Soledar in het noorden en zuiden hebben ingesloten.
+ Rusland stelt nieuwe opperbevelhebber aan. Generaal Valery Gerasimiov vervangt Sergei Soerovkin die de rol pas drie maanden vervulde. Hij zal nu als rechterhand van Gerasimov dienen.
+ Rusland haalt weeskinderen uit de bezette gebieden en geeft ze een nieuw leven in Rusland. Een directeur van een kindertehuis vertelde aan Nieuwsuur hoe Russische militairen zonder herkenningstekens binnen vielen en de kinderen meenamen.
 
Donderdag:
+ Van de ruim 10.000 oorspronkelijke inwoners in Soledar zijn er nu nog 559 over. Door de gevechten is het onmogelijk om deze burgers, onder wie vijftien kinderen, nog te evacueren uit het gebied.
+  In de regio Cherson zijn meer mensen het slachtoffer geworden van martelingen en andere mensenrechtenschendingen dan elders in het land. Als verklaring wijzen de Oekraïense onderzoekers er op dat de regio langer bezet is geweest dan de stadjes rondom Kiev of de regio Charkov.
+ Vice-kanselier Habeck heeft gezegd dat hij geen bezwaar heeft tegen de levering van Leopard tanks door Polen aan Oekraïne. Dat zou de eerste keer zijn dat de Westerse tanks door Oekraïne gebruikt zouden worden. Daarvoor was echter toestemming nodig van de Duitse regering omdat de tanks in Duitsland gebouwd zijn. Tot nu toe ging Duitsland daar niet mee akkoord maar Habeck lijkt op een koerswijziging voor te sorteren.
+ Een 24-jarige Russische militair is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het weigeren om te vechten in Oekraïne.
+ Het Pentagon constateert dat de aanhoudende problemen van de Russen in Oekraïne hebben geleid tot de aanstelling van weer een nieuwe bevelhebber in Oekraïne: generaal Valery Gerasimov. De Amerikanen roepen de Russen op om de oorlog te beëindigen in plaats van telkens weer een nieuwe generaal te benoemen.
(Zie ook What’s New(s))
 
 
 
Vrijdag:
+ Frankrijk hoopt dat het de antitankvoertuigen die het Oekraïne heeft beloofd binnen twee maanden kan leveren.
+ Het Russisch Ministerie van Defensie zegt dat het de volledige controle heeft over Soledar waar al weken een bloedige strijd wordt geleverd. Vannacht namen Russische strijdkrachten de plaats in aldus Moskou.
+ Oekraïne ontkent dat Soledar is ingenomen door de Russen, zoals Moskou claimt. Het Oekraïense legeronderdeel zegt dat er nog manschappen in Soledar zijn. ‘De plaats staat niet onder Russisch gezag.’
+ Duitse media melden dat defensieminister Christine Lambrecht heeft besloten op te stappen. Een woordvoerder van Defensie zegt ‘niet in te gaan op geruchten. Lambrecht zou vertrekken om een ander een frisse start op het ministerie te geven.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zelensky is van plan de Verenigde Naties toe te spreken op 24 februari, de dag dat de oorlog precies een jaar duurt zegt minister van Buitenlandse Zaken Emine Dzjaparova.
+ In Kiev zijn zaterdagochtend meerdere explosies gehoord. Er zijn infrastructuur-doelen geraakt. De explosies zijn gehoord in het oostelijk deel van de stad. Er zijn geen gewonden gemeld.
+ Britten gaan tanks en aanvullende artilleriesystemen aan Oekraïne leveren. Dat heeft premier Rishi Sunak bekend gemaakt na overleg met Zelensky. De Challenger-2 tank is het belangrijkste tankwapen in het Britse leger.
+De afgelopen week beloofden Frankrijk, Duitsland en de VS gepantserde voertuigen te sturen maar Oekraïne hoopt op zwaardere tanks
+ In Dnipro zijn 73 gewonden gevallen onder wie 14 kinderen bij een raketaanval op een appartementengebouw. In Charkov en Lviv zijn aanvallen uitgevoerd op de energie-infrastructuur
+ In Dnipro blijft ook het dodental stijgen door de raketaanval: er zijn nu naast de gewonden 20 doden geborgen.
+ De wereld moet dit kwaad stoppen! ‘Wij zullen iedereen vinden die betrokken is bij deze terreur. Iedereen wordt verantwoordelijk gehouden.’
+ Poetin is positief over de voortgang van wat hij de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne noemt. ‘Alles verloopt volgens plan. We zien een positieve dynamiek’, aldus Poetin. ‘Ik hoop dat onze troepen ons nog meer tevreden stellen en snel meer resultaten gaan boeken.’