Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 1 aug t/m zo 7 aug 2022

7 augustus 2022, 13:41
Maandag:
+ Poetin heeft een maritieme-doctrine ondertekend waarin de VS en de NAVO zijn omschreven als ‘de grootste dreiging’ voor Rusland. Rusland wil ‘een grote maritieme kracht worden waarvan de tentakels zich over de hele wereld uitstrekken’.
+ Eerste schip met Oekraïens graan verlaat de haven van Odessa en is op weg naar Turkije.
+ Als dit transport een succes is, wordt bekeken of de haven van Mykolajiv eveneens open kan.
+ Bij hevige aanvallen op deze stad kwamen meerdere mensen om het leven waaronder de Oekraïense graantycoon Oleksi Vadtoersky met zijn vrouw.

Dinsdag:
+ Meer inwoners van de Oekraïense stad Cherson gaan de komende dagen proberen te vluchten, melden de Britse inlichtingendiensten. Doordat de strijd steeds heviger wordt in de regio is er ook minder eten en drinken beschikbaar.
+ De Russische troepen kunnen geen gebruik meer maken van een belangrijke treinverbinding. Die is door een Oekraïense aanval verwoest. Waarschijnlijk repareren de Russen de verbinding snel maar het blijft een zwakke plek in de bevoorradingsroute van het Russische leger, aldus de Britse inlichtingendienst.
+ De VS hebben de vermeende vriendin van de Russische president Poetin, Alina Kabajeva, op de sanctielijst gezet. De voormalige turnster staat aan het hoofd van een mediabedrijf dat pro-Kremlin propaganda verspreidt. Eerder zetten de EU en het VK de 39-jarige Kabajeva om die reden op de sanctielijst.

Woensdag:
+ Het vrachtschip met Oekraïens graan dat maandag de haven van Odessa verliet, heeft de Turkse kust bereikt en is voor anker gegaan in de Bosporus. Het schip bevat 26.000 ton mais en is in Istanbul gecontroleerd op smokkelwaar. Twintig afgevaardigden van Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN hebben nagekeken of er geen zaken aan boord zijn die niet vallen onder de graandeal.
+ Het opsporen van geavanceerde westerse wapensystemen, zoals Himars-raketwerpers, is ‘doel nummer 1 van Russische spionnen’.
+ Rusland heeft naar eigen zeggen een buitenlands wapendepot in de westelijke Oekraïense regio rond Lviv vernietigd. Dat meldt het Russische leger: ‘Russische precisieraketten vernietigden een depot van buitenlandse wapens en munitie die werden geleverd aan het ‘Kiev-regime’ vanuit Polen’, aldus het leger.

Donderdag:
+ Leger Oekraïne brengt burgers in gevaar door militaire doelen te maken van niet-militaire plaatsen, zoals woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen ziekenhuizen en scholen. Dit rapporteert Amnesty International.
+ US-intelligence officials geloven dat Rusland werkt aan vals bewijs dat Oekraïne het gevangenenkamp zou hebben aangevallen.
+ Aantal aanwijzingen groeit dat Rusland achter de aanval zat op Oekraïense krijgsgevangenen. Ondertussen laten de Russen het Rode Kruis niet toe tot de plaats delict. Volgens de berichten tot nu toe zijn er zeker 50 doden en 75 tot 130 gewonden, allemaal Oekraïense krijgsgevangenen. Geen enkele Russische bewaker is zelfs maar gewond geraakt. Bovendien was op satellietfoto’s van voor de explosie al een groot aantal verse graven te zien op het terrein, alsof ze van tevoren al waren gegraven.
+ Zelensky zoekt contact met Chinese president om hulp bij de beëindiging van de oorlog. Volgens Zelensky heeft China politieke en economische invloed op Rusland die het kan gebruiken om de oorlog te beëindigen. China zegt sinds het begin van de oorlog neutraal te staan in het conflict. Dat leverde kritiek op van onder andere de VS die vinden dat het die ‘neutrale status’ niet vol kan houden zolang het Rusland blijft steunen.

Vrijdag:
+ Stroomkabels kerncentrale Zaporizja geraakt bij beschietingen waarbij brand is uitgebroken op het terrein van het complex.
+ Britten: Russische plannen omtrent kerncentrale Zaporizja onduidelijk ondanks dat zij deze al 5 maanden in handen heeft. Zij gebruiken de locatie als opslag- en rustplaats omdat zij verwachten dat de Oekraïners geen kerncentrale zullen aanvallen.
+ Opnieuw zijn 3 vrachtschepen uit Oekraïense havens vertrokken, meldt Turkije. Twee ladingen met mais zijn vertrokken uit Chornomorsk en één uit Odessa. De 3 vrachtschepen vervoeren in totaal 58.000 ton mais en hebben als bestemmingen Ierland, Groot-Brittannië en de Turkse havenstad Karasu.
+ Duizend chronisch zieke patiënten sinds maart uit Oekraïne naar ziekenhuizen in de EU gebracht.
+ Poetin prijst de rol van Turkije in deblokkeren van de graanexport.
+ Rusland bereid met de VS te praten over een mogelijke gevangenenruil. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd.

Zaterdag:
+ Rusland moet plannen omgooien: voor het eerst lijkt Oekraïne de overhand te krijgen. Oekraïne trekt het initiatief naar zich toe. Het Russische leger wordt gedwongen zijn tactiek aan te passen: het moet aanvallen staken om een grootschalig tegenoffensief bij Cherson op te vangen.
+ Laatste Oekraïense bolwerk in regio Donetsk onder Russische druk. De Russen proberen Bachmoet, Siversk en Soleda in te nemen, die steden vormen de laatste verdedigingslijn van Oekraïne voor het hoofdkwartier in Donetsk in Slovjansk-Kramatorsk.
+ Pro-Poetin liedjes kosten Fehnerbahce 50.000 euro en sluiting tribune.
+ In de dagelijkse update van het Britse ministerie van Defensie stelt men dat de Russen zich voorbereiden op een grootschalig Oekraïens contraoffensief in de Donbas. Russische troepen hergroeperen zich en materieel lijkt te worden getransporteerd naar het front, zowel via Rusland als via De Krim. Ondertussen focussen de Oekraïners zich op het verwoesten van cruciale infrastructuur zoals bruggen en spoorlijnen om de Russische opmars te stoppen.
+ Oekraïne: Rusland zet 46 stuks drones uit Iran in op het slagveld.
+ Russen bombarderen graanopslag in Zaporizja. Het zou gaan om vernietiging van 3.000 ton graan.
+ Griekenland levert de Russische crimineel Alexander Vinnik uit aan de VS. Hij wordt aangeklaagd voor het exploiteren van BTC-e, een criminele beurs voor cryptomunten.