Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 12 februari t/m zo 18 februari 2024

18 februari 2024, 22:03
Maandag:
+ Hulppakket Oekraïne stap dichterbij na stemming in Senaat VS. Het gaat om pakket van 61 miljard dollar. De door de democraten geleide Senaat stemde met 67 tegen 27 voor om de laatste procedurele hindernis te overwinnen. Onder de voorstemmers 18 Republikeinen die daarmee het nadrukkelijke advies van Trump negeerden.
+ NAVO: uitlatingen Trump brengen Amerikaanse én Europese soldaten in gevaar. Elke suggestie dat NAVO-bondgenoten elkaar niet zouden verdedigen, ondermijnt de veiligheid van het bondgenootschap, stelt Stoltenberg. Hij verwerpt de opmerking van Trump dat bondgenoten die niet genoeg betalen niet worden geholpen bij een aanval.
+ Bij Orbán staat Oekraine niet op de eerste plek van de EU-wachtlijst. Hij vindt dat Servië voorrang dient te krijgen. Hij is bang dat Europa Servië anders uit het oog zal verliezen.
+ Polen wil kwaliteit graan uit Oekraine controleren aldus Onderminister van Landbouw Kolodziejczak. Doorgevoerd graan naar Duitsland wordt vaak teruggestuurd naar Polen als het na aankomst van slechte kwaliteit blijkt te zijn.
+ Oekraiense burgers hebben in Den Haag verteld over hun tijd in Russisch gevangenschap: ‘Het was vreselijk, we voelden hun beestachtige haat.’
+ Zelensky plant een rondreis langs West-Europese hoofdsteden voor meer militaire steun. De tour hangt samen met de internationale veiligheidsconferentie in München deze week.
 
Dinsdag:
+ Tucker Carlson vindt dat Westerse steun aan Oekraine onmiddellijk moet worden gestopt. ‘Oekraine kan de oorlog niet winnen. Zelfs met miljardensteun uit het Westen zal ze dat niet lukken. Meer steun betekent alleen maar meer dode Oekraïners’.
+ Premier Kaja Kallas van Estland en andere Baltische topfunctionarissen verschijnen in een Russische database met gezochte personen. Er lijken ook zeker twee Nederlanders te staan op die lijst.
+ Senaat VS heeft nieuwe steun goedgekeurd voor bondgenoten Oekraine, Israël en Taiwan. Het pakket van 95 miljard dollar moet nog wel worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden van het Congres. Voorzitter Johnson vindt het huidige voorstel ontoereikend.
+ Premier Kallas van Estland zegt niet verrast te zijn dat ze op een Russische opsporingslijst staat. ‘Dit bewijst dat ik goed bezig ben. De sterke steun van de EU voor Oekraine is een succes en schadelijk voor Rusland.’
+ Poetin zal niet deelnemen aan de verkiezingsdebatten vanwege zijn ‘zeer drukke presidentiële schema’ meldt het Kremlin.
+ Estland waarschuwt voor een lang conflict tussen Rusland en het Westen. Rusland heeft gekozen voor een lange termijnconfrontatie met het volledige Westen, aldus het hoofd van de Estlandse inlichtingendienst.
+ Biden noemt Trumps uitspraken over de NAVO on-Amerikaans en dom. ‘Zo lang ik president ben zal het bondgenootschap iedere centimeter van het grondgebied verdedigen als Poetin aanvalt.’ Hij noemde de afspraken binnen de NAVO een ‘heilige verbintenis’.
 
Woensdag:
+ Voorzitter parlement VS houdt stemming over hulp Oekraine tegen. Hij negeert daarmee het pleidooi van Biden om voor het pakket te stemmen. Het pakket werd in de Senaat met een grote meerderheid goedgekeurd.
+ Drie doden gevallen bij Russische raketaanvallen op de oostelijke plaats Selydove. Een ziekenhuis en meerdere woningen liepen schade op.
+ Oekraine zegt een groot Russisch landingsschip te hebben vernietigd bij de Krim. Het gaat om het marineschip Caesar Kunikov.
+ Rusland grijpt terug naar verouderde tanks na grote verliezen die het leger heeft geleden. De Russen hebben meer dan 3.000 tanks verloren. Dat is hetzelfde aantal dat het leger had voor de invasie. Moskou is in staat geweest om kwaliteit in te ruilen voor kwantiteit door duizenden oudere tanks uit de opslag te halen in een tempo dat soms kan oplopen tot 90 tanks per maand.
+ Litouwen protesteert bij Moskou om minister op opsporingslijst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat ‘meteen een eind komt aan de politiek gemotiveerde vervolging van Litouwse staatsburgers’.
+ Europeanen moeten zich dringend over hun Oekraine-moeheid heen zetten en het land blijven helpen zei oud NAVO-baas Jaap de Hoop-Scheffer. Volgens hem vergeten mensen die zelf in een democratie leven te gemakkelijk hoe andere omstandigheden zijn en raken zo verveeld.
+ Poetin heeft liever Biden dan Trump maar is bereid met elke Amerikaanse president samen te werken. Biden vindt hij een meer ervaren, voorspelbaar persoon, een politicus van de oude school.
 
Donderdag:
+ Rusland lanceert grootschalige raketaanval op Oekraine. In Dnipro, Zaporizja, Kiev en Lviv waren explosies te horen. Tien raketten waren gericht op Lviv.
+ Britten kondigen duizenden extra drones voor Oekraine aan. Er wordt 200 miljoen pond uitgetrokken om de onbemande toestellen te produceren meldt het Britse ministerie van Defensie.
+ Het Kremlin heeft de berichten in Washington over een ernstige bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid door Russische projecten voor kernwapens in de ruimte afgedaan als een politieke truc om het Huis van Afgevaardigden te beïnvloeden te stemmen voor meer geld voor Oekraine.
+ Griekenland en Turkije treden samen toe tot het luchtverdedigingsinitiatief European Sky Shield. Het aantal deelnemende landen komt daarmee uit op 21.
+ 15 Doden en 20 gewonden bij Oekraiense beschieting Belgorod. 
+ Flevoziekenhuis Almere stuurt 70 ziekenhuisbedden naar Oekraine. De bedden worden naar ziekenhuizen in Odessa gebracht.
+ Oekraine legaliseert het medicinale gebruik van cannabis. 6 miljoen mensen hebben cannabis nodig als medicijn. Het gaat om gewonde soldaten, kankerpatiënten en mensen met posttraumatische stress.
+ Oekraïner opgepakt in Polen die met de Russische geheime diensten zou samenwerken. De man zou sabotageacties hebben gepland.
+ Poetin roept Russen op meer kinderen te krijgen. Volgens Poetin staat de ‘etnische’ overleving’ van Rusland op het spel. Russen zouden minimaal 2 kinderen moeten krijgen. Bij 1 kind zou de bevolking krimpen.
 
Vrijdag:
Een coalitie van een aantal landen wil Oekraine over een jaar een miljoen drones leveren. ‘De belangrijkste taak op dit moment is om Oekraine van deze zeer noodzakelijke technologieën te voorzien vooral omdat er nog steeds een tekort aan munitie is’.
+ Zelensky en Scholtz hebben in Berlijn een bilateraal veiligheidsakkoord getekend. Duitsland verplicht zich volgens het akkoord op lange termijn hulp te blijven geven in het bijzonder op militair terrein.
+ Zelensky tekent na de deal met Duitsland ook pact met Frankrijk. Frankrijk heeft Oekraine beloofd het land verder te helpen in de oorlog die het land uitvecht met Rusland. Parijs zegt toe het komende jaar 3 miljard euro extra aan militaire steun te leveren.
+ Bij Avdiivka zijn Oekraiense militairen gevangengenomen door Russische troepen. Dat gebeurde terwijl ze zich probeerden terug te trekken van hun posities aan de frontlinie.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zeker 273 mensen zijn vrijdag en zaterdag in Rusland aangehouden bij herdenkingsbijeenkomsten voor Navalny. Het gaat om de grootste arrestatiegolf bij politieke bijeenkomsten sinds september 2022 bij demonstraties tegen de mobilisatie.
+ Harris: geen politieke spelletjes spelen rond steun Oekraine. Ze beantwoordde de vraag wat zij ervan vindt dat een steunpakket van 60 miljard dollar wordt tegengehouden door Republikeinen. ‘De VS blijven achter Oekraine staan. De geschiedenis heeft ons geleerd wat er gebeurt als je agressors als Poetin land laat stelen. Ze gaan er gewoon mee door.’
+ Kiev zegt drie Russische straaljagers te hebben neergeschoten. De toestellen zijn neergehaald in de oostelijke sector van het front.
+ Rutte belooft Zelensky steun: nu en in de toekomst. Dit zei hij op de veiligheidsconferentie in München. Hij zei ‘veilig te kunnen voorspellen’ dat aan die miljardensteun onder een nieuwe Nederlandse regering niets zal veranderen.
+ Italië wil Oekraine extra militaire hulp verlenen. ‘We zijn bereid meer te doen op economisch, politiek en militair gebied’, zei minister van Buitenlandse Zaken Tajani.
+ Orban: Hongarije kan NAVO-lidmaatschap Zweden snel goedkeuren. ‘Het is goed nieuws dat ons geschil met Zweden binnenkort uit de wereld is’.
+ Duitse wapenfabrikant gaat munitie produceren in Oekraine. Het akkoord werd in de marge van de veiligheidsconferentie in München gesloten. 
+ Burgemeester Klitsjko van Kiev: dood Navalny was gepland, gezien de timing. Navalny overleed immers 3 uur voor het begin van de veiligheidsconferentie in München. ‘Dat kan geen toeval zijn, denk ik’.
+ Woordvoerder Navalny bevestigt zijn dood en eist teruggave lichaam. Navalny’s moeder heeft een officieel overlijdensbericht gekregen, zegt Jarmysj. Hij zegt zelf dat Navalny is vermoord.
+ Oekraiense troepen Avdiivka houden zich op in een chemische fabriek, aldus Rusland.
+ China wil dat vredesonderhandelingen Oekraine snel worden hervat, aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
+ Oekraine heeft in de nacht van zaterdag op zondag 12 Russische drones uit de lucht gehaald. Naast de drones zijn ook een kruisraket en een SU-34 bommenwerper neergehaald.
+ Door Russische aanvallen op steden in het oosten van Oekraine zijn zaterdag 3 mensen om het leven gekomen. Onder meer twee steden in de oostelijke regio 
Donetsk – Kramatorsk kwamen onder vuur liggen.