Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 13 november t/m zo 19 november 2023

19 november 2023, 22:59
Maandag:
+ Zelensky heeft zijn landgenoten gewaarschuwd dat ze voorbereid moeten zijn op nieuwe Russische aanvallen op de infrastructuur nu de winter nadert. ‘We zijn bijna halverwege november en we moeten erop voorbereid zijn dat de vijand mogelijk het aantal drone- of raketaanvallen op onze infrastructuur zal opvoeren, zei Zelensky.
+ Ten minste 3 Russische officieren zijn omgekomen bij een explosie in de bezette stad Melitopol. Het gaat om een ‘wraakactie’ van lokale verzetsgroepen.
+ Volgens 2 Russische Staatspersbureaus wil Rusland het leger hergroeperen in Zuid-Oekraïne. Maar enkele minuten nadat de media dit hadden gemeld, werden de berichten weer ingetrokken. Dit wijst op verwarring tussen de Russische strijdkrachten en de staatsmedia over hoe verslag moet worden gedaan.
+ In Roemenië zijn de eerste Roemeense piloten begonnen met trainen op het NAVO-trainingscentrum dat Oekraiense piloten moet opleiden. Ollongren was bij de opening aanwezig.
+ Drie doden en twaalf gewonden in Cherson door Russische aanvallen. Twaalf mensen raakten gewond.
+ Oekraïne heeft kolen nodig voor de winter maar steeds meer mijnwerkers vertrekken naar het front. Daardoor moeten vrouwen het werk in de mijnen overnemen.
 
Dinsdag: 
+ Het Russische ministerie van Defensie zegt dat vier Oekraiense drones boven Rusland heeft neergehaald. Een van de drones zou boven Moskou zijn neergehaald.
+ EU gaat het doel van miljoen artilleriepatronen niet halen, zegt de Duitse minister van Defensie Pistorius. Eind maart spraken de EU-landen af om binnen 12 maanden een miljoen patronen te leveren.
+ Rus die journaliste liet vermoorden krijgt gratie in ruil voor dienst. De journaliste werd in 2006 tijdens Poetins eerste jaren als president, voor haar flat doodgeschoten.
+ In Oekraïne gaan op 1 december nieuwe regels in die het lastig maken humanitaire goederen het land binnen te krijgen. Oekraïne voert ze in om de zwarte markt en btw-ontduiking tegen te gaan. Tussen de hulpgoederen kwam ook handelswaar ongezien het land in. Hulpgoederen moeten voortaan nauwkeurig geregistreerd en getraceerd worden. Het zorgt ervoor dat dat hulporganisaties voorlopig stoppen met het vervoeren van gedoneerde spullen naar Oekraïne.
 
Woensdag:
+ Zelensky noemt de aanvallen op Avdiivka zeer intens. Maar volgens hem verliest Rusland snel manschappen en uitrusting in de buurt van de oostelijke stad. Rusland zal een hoge prijs betalen voor Avdiivka, zei Zelensky in zijn dagelijkse toespraak. De verliezen die Rusland lijdt zullen doorwerken in het verloop van de algehele oorlog.
+ De Duitse president Steinmeier: oorlog in Oekraïne niet vergeten! Juist nu er oorlog is in het Midden-Oosten heeft Oekraïne onze steun meer dan nodig. ‘De berekening van Poetin is dat de wereld Oekraïne moet vergeten’, zei Steinmeier. ‘We zullen niet wennen aan de illegale en inhumane agressieoorlog van Rusland. Het treft iedereen in Oekraïne.’
+ De EU ziet dat de Oekraiense economie een opmerkelijk herstel doormaakt na de eerste klap die zij kreeg na de invasie door Rusland. Volgens de Europese Commissie dankt het land dat aan goede oogsten en internationale steun, maar ook aan vertrouwenwekkend overheidsbeleid.
 
Donderdag:
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron is in Oekraïne. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn onverwachte terugkeer in de Britse politiek.
In het oosten en zuiden van Oekraïne zijn doden en gewonden gevallen door Russische beschietingen, zo melden de autoriteiten. In de regio Donetsk zijn volgens Oekraïne drie doden gevallen. Hulpdiensten vrezen dat er nog meer slachtoffers onder het puin liggen.
+ Zelensky stelt dat Oekraïne het initiatief heeft overgenomen in de Zwarte Zee. Volgens de president is de Russische vloot teruggedrongen tot in het oostelijke deel van de zee. “Dankzij onze acties kan Rusland de Zwarte Zee niet als springplank gebruiken om andere regio’s in de wereld te destabiliseren.
+ De Russische kunstenaar Aleksandra Skotsjilenko is veroordeeld tot zeven jaar celstraf in een gevangeniskolonie. In een rechtbank in Sint-Petersburg is ze schuldig bevonden aan het verspreiden van nepnieuws omdat ze protesteerde tegen de invasie van Oekraïne.
+ Meer dan 2400 kinderen uit Oekraïne zijn sinds de Russische invasie naar heropvoedingskampen in Wit-Rusland gebracht. Het is een samenwerking tussen de autoriteiten in Rusland en Wit-Rusland meldt een onderzoeksrapport van de Yale-universiteit. Vanwege de kinderdeportaties heeft het internationaal Strafhof in Den Haag in maart een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin.
 
Vrijdag:
+ Sinds het begin van de oorlog zijn er 21.113 Oekraïense mannen opgepakt die de grens wilden oversteken om de dienstplicht te ontduiken. Zo’n 20.000 personen zou het wel gelukt zijn om de grens over te steken.
+ Kremlin-woordvoerder Peskov noemt speculaties dat Rusland een kernoorlog zou willen beginnen ‘onzinnige beschuldigingen’. Hij vindt dat berichten daarover ‘onacceptabele idiotie’ en zegt dat ze onderdeel uitmaken van de Westerse retoriek tegen het land.
+ Oekraïne zegt meerdere bruggenhoofden te hebben gevestigd op de oostoever van de Dnjepr. Het veroverde gebied zou worden gebruikt om aanvallen uit te voeren op de Russische troepen daar. Het is voor het eerst dat Oekraïne hier heroveringen claimt.
+ Kabinet reserveer 2 miljard euro voor Oekraïne in 2024. De ministers Ollongren, Bruins Slot en Schreinemacher wijzen op de belofte die in de zomer is gedaan op de NAVO-top in Vilnius.
+ Finland sluit 4 van de 9 grensovergangen met Rusland. De Finse autoriteiten zeggen dat Rusland die grensovergangen in het zuidoosten van het land gebruikt om asielzoekers naar Finland te sturen. Die grensposten liggen relatief dicht bij Sint-Petersburg.
+ Kindervredesprijs naar Oekraiense tieners. Zij winnen de prijs voor het bouwen van een app voor Oekraiense alleenstaande kinderen. Deze Refee-app helpt op de vlucht geslagen kinderen bij het vinden van ‘veiligheid, voedsel en onderdak en vervolgens van een thuis’, aldus KidsRight, de organisatie achter de prijs.
 
Zaterdag/Zondag: 
+ De Oekraiense luchtmacht heeft 29 Russische drones neergehaald, zo meldt de dienst in een persverklaring. In totaal werden er 38 drones vanuit Rusland gelanceerd.
+ Het Britse ministerie van Defensie meldt in zijn dagelijkse rapport dat zowel Rusland als Oekraïne niet of nauwelijks vooruitgang boeken op het slagveld. De Russen leiden zware verliezen in Avdiivka. De Oekraiense troepen slaagden er wel in om een bruggenhoofd te slaan aan de oostkant van de rivier de Dnjepr.
+ Oekraïne heeft sinds het begin van de oorlog in totaal 15 Russische marineschepen vernietigd in de Zwarte Zee. Nog eens 12 van hetzelfde type schepen zijn beschadigd, zegt woordvoerder Pletenchuk van de marine. Hij beschreef Oekraïne als de ‘aanjager van een nieuw soort zeeoorlog’, omdat het Rusland had gedwongen zijn strijdkrachten op zee naar moeilijkere posities te verplaatsen. Dat is het gevolg van de aanvallen van het Oekraiense leger.
+ Het Oekraiense leger zou vrijdag nog eens 620 Russische soldaten hebben gedood tijdens verschillende offensieve operaties. In een bericht wordt ook gezegd dat het aantal Russische soldaten dat is omgekomen in de oorlog inmiddels op ruim 317.000 slaat. Rusland bagatelliseert deze aantallen doorgaans enorm.
+ Oekraïne is sinds het begin van de oorlog 3 keer zo vaak doelwit geweest van Russische cyberaanvallen als voor de oorlog. In totaal zou het gaan om bijna 4.000 van die aanvallen.
+ Door zware bombardementen bij de rivier de Dnjepr zijn volgens Rusland zeker 75 Oekraiense militairen om het leven gekomen. Het Oekraiense leger heeft gemeld dat Russische eenheden op de oostelijke oever in delen van de Cherson regio zijn verdreven. Meerdere bruggenhoofden zouden zijn gevestigd.
+ Scholtz: Poetin moet eerste stap zetten naar een vreedzame oplossing. Hij moet zijn troepen terugtrekken. ‘Poetin mag niet slagen in zijn doel om delen van een buurland met geweld te annexeren’. Hij verzekerde Oekraïne opnieuw van Duitse hulp bij de verdediging tegen de Russen, zolang dat nodig is.
+ Rusland heeft een drone uit de lucht geschoten die op weg was naar Moskou. Dat zegt de burgemeester van de hoofdstad. Volgens de Russen kwam de drone uit Oekraïne.