Gelezen!

De OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 13 t/m zo. 19 februari 2023

19 februari 2023, 13:44
Maandag:
+ Amerika roept haar staatsburgers in Rusland op om voorzichtig te zijn en het land ‘meteen’ te verlaten. De Amerikaanse ambassade in Rusland waarschuwt landgenoten om ‘extra op te letten vanwege onrechtmatige aanhoudingen’. Ook kunnen Amerikanen gedwongen worden om voor Rusland te vechten.
+ Het Duitse leger is begonnen met Oekraïense militairen te leren omgaan met Leopard-tanks. Kiev ziet deze zware tanks als essentieel in zijn tegenoffensief in de oorlog met Rusland.
+ Het gevreesde nieuwe Russische voorjaarsoffensief tegen Oekraïne is al begonnen, zegt Stoltenberg. De bondgenoten van Oekraïne moeten snel meer munitie maken, want het land heeft meer nodig dan nu kan worden aangevoerd.
+ De Hongaarse minister van buitenlandse zaken Saijjarto heeft op sociale media laten weten maandag een bezoek aan Minsk te brengen. Hij wil daarmee ‘de kanalen voor communicatie open houden’. Hij wil ook praten over manieren om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen.
+ Er zijn Russische aanvallen in 7 Oekraïense regio’s gemeld: Donetsk, Cherson, Charkov, Sumy, Mykolaiv, Zaporizhia en Luhansk in het oosten, zuiden en noorden van Oekraïne.
Er vielen 4 doden en 3 gewonden.
+ Oostenrijk is zwaar bekritiseerd voor het verlenen van visa waarmee gesanctioneerde Russische wetgevers een bijeenkomst in Wenen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking In Europa kunnen bijwonen. De kwestie benadrukt de delicate positie die het land heeft ingenomen terwijl het probeerde zijn langdurige positie van militaire neutraliteit tijdens de oorlog in Oekraïne te behouden.
+ Tegen het einde van dit jaar heeft Rusland alle militaire doelen in Oekraïne bereikt en daarmee de oorlog officieel gewonnen. Dat beweert de leider van de Russische regio Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov. Hij stelt dat Rusland de mankracht en de wapens heeft om Kiev in te nemen. Daarna zou alleen nog Charkov en Odessa ingenomen moeten worden.
 
Dinsdag:
+ Defensieministers NAVO schrapen munitie bijeen voor Oekraïne. De defensieministers zoeken in hun leeg rakende arsenalen en vragen de defensie-industrie naar munitie voor Oekraïne, dat daarom zit te springen nu Rusland is begonnen aan een voorjaarsoffensief.
+ De Italiaanse ex-premier Berlusconi wordt keihard aangevallen na zijn jongste kritiek op Zelensky. Hij beschuldigde Zelensky ervan het conflict met Rusland te verergeren, in plaats van te zorgen voor een staakt-het-vuren en uiteindelijk vrede. Ook vindt Berlusconi dat Kiev niet langer wapens en geld moet krijgen.
+ De Russische Wagner-groep heeft de afgelopen dagen ‘vrijwel zeker’ kleine terreinwinsten geboekt in de buurt van het belegerde Bachmoet, zegt het Britse ministerie van Defensie. Rusland is bezig met een omsingeling van de stad in de Donbas, maar aan de zuidelijke kant zouden de Russische troepen weinig terreinwinst hebben geboekt.
+ Rusland ‘bereidt zich voor op meer oorlog in Oekraïne’ heeft Jens Stoltenberg gezegd. ‘Westerse landen moeten zorgen dat Oekraïne de wapens krijgt die het nodig heeft om deze oorlog te winnen’.
+ Gemobiliseerde Russen ‘vragen om niet te worden ingezet als kanonnenvoer’. De groep richt zich tot de gouverneur van Kaliningrad, Anton Alikhanov. In sommige gevallen heeft Rusland ‘menselijke golf’-tactieken gebruikt – een onbeschermde aanval die ervan uitgaat dat het grote aantal soldaten de vijand zal overweldigen.
+ De Russische aanval op het stadje Voehledar van de afgelopen dagen is uitgelopen op een totale deceptie. Door diverse tactische blunders zou het Russische leger daar meerdere tanks, pantservoertuigen en zelfs 5.000 man hebben verloren. Die soldaten zou aldus bronnen zelfs een elite-eenheid zijn. Volgens experts zouden de Russen als een soort kippen zonder kop zijn neergemaaid.
+ Nederland gaat Oekraïne ‘een nieuwe toezegging doen’ over de levering van munitie. Oekraïne mag niet zonder komen te zitten ‘juist nu de gevechten intensiveren’, zegt Ollongren.
+ Oekraïense troepen zouden maandag een brug hebben opgeblazen in de buurt van Bachmoet, als teken dat Oekraïne van plan is zich terug te trekken. De brug bevindt zich naar verluidt tussen Bachmoet en Konstantivka. Oekraïense troepen ontkennen dat ze van plan zijn de stad te verlaten, ondanks zes maanden van zware gevechten en naar verluidt slinkende voorraden.
+ Noorwegen stelt 8 tanks van het type Leopard 2 aan Oekraïne ter beschikking. Het Scandinavische land heeft er 36. Er gaan ook 4 ondersteunende militaire voertuigen mee.
+ De NAVO-landen en de andere bondgenoten van Oekraïne willen nog niet zeggen of ze Oekraïne F-16’s of soortgelijke westerse gevechtsvliegtuigen willen leveren.
+ De huurlingengroep Wagner zou arbeidsmigranten die in Rusland in de gevangenis zitten, dwingen om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne. Dat de groep eerder rekruteerde in gevangenissen was al bekend, maar het lijkt er nu op dat het ook steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden.
 
Woensdag:
+ Rusland heeft volgens Amerikaans onderzoek minstens 6.000 Oekraïense kinderen vastgehouden in kampen en andere faciliteiten die vooral gericht lijken te zijn op politieke heropvoeding.
+ Prizgozjin heeft erkend een trollenfabriek te hebben opgericht. Deze fabriek gaat zich bemoeien met verkiezingen in het buitenland.
+ Rusland claimt op meerdere plekken in de provincie Loehansk door de verdedigende linies van Oekraïne te zijn gebroken. ‘Tijdens het offensief hebben troepen van de vijand zich tot wel 3 kilometer terug moeten trekken’, aldus de Russen.
+ Het Russische voorjaarsoffensief zal zich niet beperken tot de Donbas. Gantsjev, de door de Russen aangewezen gouverneur van de regio Charkov zegt dat het Russische leger ook gebieden in Charkov wil heroveren. De Russen verloren dat grotendeels in het najaar van 2022.
+ Denemarken en Zweden hebben zich woensdag aangesloten bij een Duits initiatief voor de gezamenlijke bouw van een Europese luchtafweer. De luchtverdediging van Europa vormt al jaren een zorgenkindje. Zelfs Duitsland heeft niet genoeg in huis om het gehele land te verdedigen. Het verbond telt nu 17 landen.
+ Voor het eerst gaat militair materieel betaald uit een speciaal wapenfonds richting Oekraïne. Volgens Ollongren gaat het om munitie en reserveonderdelen voor artillerie, materieel op het gebied van beveiliging en verkenning en onbemande luchtverdedigingssystemen.
+ De VN hebben dit jaar 5,2 miljard euro nodig om humanitaire hulp te geven aan ontheemde en uitgeweken Oekraïners.
 
Donderdag:
+ Duitsland: verzamelen Leopard 2-tanks voor Oekraïne valt tegen. Van de landen die de tanks in het vooruitzicht hebben gesteld zouden tot dusver alleen Duitsland zelf en Portugal over de brug komen. De Duitse defensieminister klaagde eerder al dat andere leden van de tankcoalitie weinig haast lijken te maken.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie blijven Russische gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers vooralsnog alleen in het Russische luchtruim en wagen ze zich niet boven Oekraïne uit vrees om neergeschoten te worden: ‘niets wijst erop dat Rusland van plan is een groot luchtoffensief te beginnen.
+ Rusland heeft 36 raketten afgevuurd op doelen in Oekraïne. Zeker 16 projectielen werden neergehaald. Er zouden doelen in het hele land zijn bestookt.
+ Er is nog flink wat discussie nodig voor NAVO-landen op een lijn zitten over een nieuwe investeringsnorm. Nederland hamert richting achterblijvers dat ze nu écht werk moeten maken van de bestaande afspraak om twee procent van het bbp in Defensie te steken. “als we één ding hebben geleerd van de afgelopen 10 jaar, dan is het dat veiligheid niet vanzelfsprekend en gratis is zegt Kajsa Ollongren.
+ De Wit-Russische president Loekasjenko zal zijn troepen enkel bevelen om naast Rusland te vechten als het land zelf wordt aangevallen. Ook zei hij dat Rusland het buurland nooit gevraagd heeft deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne.
+ Wagner baas Prigozjin heeft toegegeven dat zijn huurlingen het erg moeilijk hebben in Oekraïne. Het aantal huurlingen in het privéleger neemt daarnaast ook sterk af. ‘Dat komt omdat we geen gevangenen meer rekruteren om in de oorlog te vechten’.
+ Noorwegen heeft een steunpakket van omgerekend 6,9 miljard euro goedgekeurd voor Oekraïne. Het geld moet verspreid over de komende 5 jaar worden uitbetaald.
+ De VS en bondgenoten gaan Rusland nieuwe sancties opleggen als de oorlog één jaar duurt, zegt een Amerikaanse topfunctionaris. Zij spreekt van een groot sanctiepakket dat de al bestaande strafmaatregelen zal versterken.
 
Vrijdag:
+ Zelensky: opgeven grondgebied is geen optie bij een eventueel vredesakkoord met Rusland. Alleen in de eerste paar maanden van de oorlog vonden vredesonderhandelingen plaats. Hij waarschuwt dat Rusland door zal gaan met offensieve acties indien Oekraïne grondgebied opgeeft. ‘Wapens zijn de enige taal die Rusland begrijpt’.
+ Moldavië zegt voor de vierde keer resten van een Russische raket te hebben gevonden sinds de Russische inval in Oekraïne.
+ Sinds het begin van de oorlog heeft Rusland al bijna 40% van zijn tanks verloren. Voor het ‘werkpaard’ onder de Russische tanks, de T-72B3 zijn de cijfers nog dramatischer: daarvan is de helft vernield of in beslag genomen door Oekraïne.
+ In bijna een jaar oorlog zijn volgens het Britse ministerie van Defensie zo’n 40.000 tot 60.000 Russische militairen om het leven gekomen. Volgens de Britten loopt het dodental sinds september 2022 sneller op nadat de gedeeltelijke mobilisatie van start ging.
+ Poetin verwacht dat Gazprom zal ‘floreren’ omdat de vraag naar Russisch aardgas in Azië gaat toenemen, waardoor de fors gedaalde leveringen aan Europa vanwege de oorlog gecompenseerd zullen worden. Westerse pogingen om Gazprom schade te berokkenen zullen falen, zei Poetin.
+ Zelensky heeft gezegd dat er sneller wapens geleverd moeten worden. Volgens Zelensky wil Poetin ‘meer tijd kopen voor zijn agressie’. Daarom heeft Oekraïne volgens hem snel moderne wapens nodig, ‘want daar hangt ons leven van af’.
+ Er is in de EU ongeveer 21,5 miljard euro geblokkeerd van Russisch en Wit-Russische personen en bedrijven die op de Europese sanctielijst staan.
+ Zowel Macron als Scholtz zijn bereid om Oekraïne zo lang te blijven steunen als nodig is. Macron riep de bondgenoten op om  de militaire steun verder op te voeren zodat Oekraïne een tegenoffensief kan voeren.
+ Biden is begin volgende week in Polen om een jaar oorlog in Oekraïne te markeren, maar zal dat bezoek niet combineren met een reis naar Oekraïne. Ook zijn er geen plannen voor een ontmoeting met Zelensky.
+ De Russische presentator Anton Krasovski is in Oekraïne bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor een oproep om Oekraïense kinderen te verdrinken. Hij zei in oktober vorig jaar op de Russische staatstelevisie dat kinderen die Russen ten tijde van de Sovjet Unie als bezetters zagen ‘rechtstreeks in een rivier met een sterke stroming’ gegooid moesten worden.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Bijna een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. De vernietigende oorlog lijkt inmiddels uitzichtloos maar was in Poetins hoofd een klusje van drie dagen.
+ Rusland beweert dat het in de Oost-Oekraïense regio Charkov een dorpje heeft ‘bevrijd’. Het gaat om het dorpje Hrjanikovka, nabij de belangrijke stad Koepjansk. Kiev heeft het verlies niet bevestigd.
+ Rusland maakt zich in Oekraïne schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat stelt de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris op de veiligheidsconferentie in München. Het is de eerste keer dat de VS die beschuldiging richting Rusland formeel uitspreken.
+ Om de militaire steun aan Oekraïne op te voeren overweegt de EU een samenwerking met de defensie-industrie. Dat zegt Ursula von der Leyen op de veiligheidsconferentie in München.
+ Wagner-groep smeekt Kremlin om munitie in expliciete video met honderden lijken: ‘We verliezen elke dag strijders’. Ik zou me laten arresteren om mijn mannen meer granaten en kogels te bezorgen’, aldus Wagner leider Prigozjin.
+ Dat de stad Bachmoet nog niet geheel is ingenomen is volgens Prigozjin enkel en alleen te wijten aan de bureaucratie. ‘Zonder onze militaire bureaucratie hadden we Bachmoet al voor Nieuwjaar ingenomen’, liet hij optekenen. ‘Het gaat allemaal niet snel genoeg.’
+ Dat Wagner wanhopig is, is duidelijk, maar waarom doet het Kremlin dan niets? Kunnen ze niet of willen ze niet? De kritiek van Prigozjin wordt minder en minder gewaardeerd door het Kremlin. Poetin wil de macht van zijn (ex)bondgenoot indijken en gaf staatsmedia de opdracht Prigozjin niet meer te promoten. Anderzijds heeft Rusland het Wagner-leger wel broodnodig, willen ze in hun missie  slagen.
+ De VS hebben becijferd dat in de oorlog tegen Oekraïne ongeveer 200.000 Russen zijn omgekomen of gewond zijn geraakt, aldus minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. ‘De kosten van de oorlog lopen voor Rusland steeds verder op. Zo zijn er ook nog een miljoen Russen die hun land hebben verlaten omdat ze geen deel willen uitmaken van deze oorlog. Ook hebben zeker duizend bedrijven hun zakelijke activiteiten in Rusland beëindigd. Andere landen in Azië en Afrika doen echter nog gewoon zaken met Moskou’, zei hij tijdens de veiligheidsconferentie in München.
+ De oorlog kan in de ogen van Macron alleen eindigen met onderhandelingen. ‘Ik wil een Russische nederlaag in Oekraïne, maar ik ben ervan overtuigd dat het eind van het conflict uiteindelijk niet militair behaald zal worden. Geen  van beide kan volledig zegevieren’, denkt de Franse president.