Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 13 t/m zo. 19 maart 2023

19 maart 2023, 23:11
Maandag:
+ Leden van pro-Russische betoging in Moldavië gearresteerd. Zij zouden betrokken zijn bij Russische pogingen om het land, grenzend aan Oekraïne, te destabiliseren.
+ Zwitserland ontmantelt 60 verouderde raketten. Deze raketten worden gebruikt voor bijvoorbeeld laagvliegende drones. De systemen functioneren nog en zouden dus gebruikt kunnen worden in de oorlog in Oekraïne.
+ Wagner huurlingen liepen de afgelopen weken op Russische middelbare scholen rond om huursoldaten te ronselen. Als Wagner blijvend geen gevangenen mag rekruteren zal Prigozjin de omvang óf intensiteit van de Wagneroperaties moeten terugschroeven.
+ De afgelopen week zijn in en rond Bachmoet 1100 Russische soldaten gedood, meldt Zelensky. Daarnaast zouden zeker 1.500 Russen gewond zijn geraakt.
+ Rusland en de VN zijn maandag begonnen aan onderhandelingen over een nieuwe verlenging van de  graandeal.
+ Xi Jinping is mogelijk van plan om volgende week een bezoek te brengen aan Poetin. Het bezoek zou daarmee eerder komen dan aanvankelijk werd aangenomen.
+ VN: Sinds begin van het jaar zijn er 8.231 burgerslachtoffers gevallen en 13.734 gewonden veelal door het gebruik van explosieve wapens zoals zware artillerie, raketten en meervoudige lanceerraketsystemen.
+ De Oekraïense first lady Olena Zelensky heeft opgeroepen tot meer westerse wapens terwijl haar land doorgaat met het afweren van de kolossale Russische invasie.
 
Dinsdag:
+ De Duitse strijdkrachten hebben nog meer tekorten aan wapens en andere uitrusting dan voor de Russische aanval op Oekraïne. ‘De Bundeswehr heeft te weinig van alles en nóg minder dan op 24 februari 2022’ schrijft het parlementslid Eva Hoegl dat belast is met contacten met het leger.
+ Russen moeten oude munitie gebruiken voor artillerie meldt het Britse ministerie van Defensie omdat ze zo goed als door hun munitie heen zijn.
+ De Britten stellen ook dat de Russische economie meer en meer trekken vertoont van een oorlogseconomie.
+ Rusland gaat de deal met Oekraïne over graanexporten via de Zwart Zee met zestig dagen verlengen, laat Moskou weten.
+ Rishi Sunak heeft gezegd dat het VK de komende twee jaar 5 miljard pond extra in de strijdkrachten zal investeren en de defensie-uitgaven zal verhogen tot 2,5% van het bbp.
+ Zelenski noemt de strijd tegen de Russische agressor in het oosten van zijn land pijnlijk en erg zwaar. De Russen hebben Bachmoet grotendeels omsingeld. Hij benadrukt dat de toekomst van Oekraïne afhangt van de uitkomst van de gevechten rond Bachmoet en de andere belangrijkste plekken.
+ Poetin haalt uit: De sabotage aan de Nord-stream gaspijpleidingen is vorig jaar uitgevoerd op ‘staatsniveau’. Het idee dat een autonome pro-Oekraïense groep verantwoordelijk is voor de explosies doet hij af als ‘complete onzin’.
 
Woensdag:
+ Het is nog onduidelijk of de botsing tussen een Russisch gevechtsvliegtuig en een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee dinsdagavond opzettelijk was. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was er vermoedelijk sprake van “een onopzettelijke actie van Rusland”.
+ Moskou heeft de VS opgeroepen niet meer met drones in de buurt van Rusland te vliegen. Na het incident boven de Zwarte Zee waarschuwt de Russische ambassadeur in Washington dat alle Amerikaanse vluchten bij de grenzen als ‘openlijk vijandig’ worden opgevat.
+ Een tweeledige groep van acht senatoren dringt er bij de chef van het Pentagon op aan om meer informatie te geven over wat er nodig is om Oekraïne te voorzien van F-16 straaljagers, meldde Politico, daar verwijzend naar een brief van senatoren aan de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Dat zegt de Kiev Independent.
+ Een speciale eenheid van de Oekraïense politie heeft een Russische soldaat opgepakt die zich al zes maanden lang zou hebben schuilgehouden in verlaten gebouwen in een gemeente in Charkov, meldt de politie.
 
Donderdag:
+ Veiligheidsdiensten in Polen hebben zes buitenlanders aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland, meldt de BBC op basis van regeringsbronnen. Ze zouden verborgen camera’s hebben geplaatst bij spoorwegknooppunten en langs belangrijke verkeersroutes die gebruikt worden voor de bevoorrading van het Oekraïense leger.
+ De Syrische president Assad heeft geen bezwaar tegen een permanente aanwezigheid van Russische troepen in zijn land. Assad zegt tegen de Russische staatstelevisie dat hij het zou verwelkomen als Moskou nog meer soldaten wil sturen en militaire bases wil openen.
+ Poetin heeft op een bijeenkomst met invloedrijke zakenlieden gezegd dat het Westen probeert Rusland economisch probeert te verwoesten en daarom meer investeringen nodig zijn in het land. De Russische zakenelite zou meer moeten investeren in nieuwe technologie, in productiefaciliteiten en in ondernemingen.
+ Defensie heeft twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. De Russische schepen zijn afkomstig uit de Middellandse Zee. Defensie denkt dat de schepen onderweg zijn naar hun thuisbasis in Rusland.
+ Ontploffing bij de Russische veiligheidsdienst FSB in Rostov: zeker één dode, twee anderen raakten gewond. De FSB is de opvolger van de KGB. De gouverneur van Rostov zegt dat een kortsluiting brand veroorzaakte waardoor brandstoftanks ontploften, maar een aanval valt op dit moment niet uit te sluiten.
+ De botsing tussen een Russisch gevechtsvliegtuig en een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee was vermoedelijk een onopzettelijke actie van Rusland zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken.
+ Precies een jaar na het Russische bombardement op het theater van Marioepol heeft Zelensky de herovering van de havenstad beloofd: ‘De dag komt en we gaan Marioepol bevrijden.’
 
Vrijdag:
+ Chinese president XI Jinping brengt volgende week een bezoek aan Moskou. Het is de eerste overzeese trip van XI sinds hij aan zijn derde termijn als president is begonnen.
+ Sinds het begin van dit jaar wordt Rusland getroffen door een nieuwe golf van mysterieuze branden waarvan wordt vermoed dat het om sabotage gaat. In Rostov startte de brand na een explosie. Als zelfs de gebouwen van de gevreesde Russische geheime dienst niet meer veilig zijn dan is dat veelzeggend!
+ Wagner-troepen steken rivier in Bachmoet over en hebben nu ook voet aan de grond ten westen van de rivier meldt het Britse ministerie van Defensie.
+ Elders aan het front in het oosten boeken de Russen geen vooruitgang. Sinds januari zou er niet zo weinig zijn aangevallen als de afgelopen dagen. ‘Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat Rusland de gevechtskracht van de ingezette formaties tijdelijk zodanig heeft uitgeput dat zelfs lokale offensieve acties momenteel niet houdbaar zijn’, aldus de Britten.
+ Slowakije stuurt als tweede land straaljagers naar Oekraïne. Het gaat volgens premier Eduard Heger om 13 exemplaren die sinds augustus niet meer worden gebruikt vanwege het aflopen van een onderhoudsovereenkomst met Rusland. Het Oekraïense leger maakt al gebruik van dit type MiG-29 gevechtsvliegtuigen.
+ Wagner-groep rekruteerde via pornosite: ‘Stop met masturberen en kom werken voor de Wagner-groep: sluit je aan bij het coolste privéleger ter wereld.’
+ Kabinet spreek steun uit voor het Internationaal Strafhof na arrestatiebevel Poetin vanwege misdaden die gepleegd zijn in Rusland.
 
Zaterdag/Zondag:
+ EU-buitenlandchef Borrell zegt dat het arrestatiebevel Poetin slechts het begin is. De ernst van de misdaden die het strafhof aanvoert spreken volgens hem voor zich. Het ICC rekent Poetin het naar Rusland deporteren van Oekraïense kinderen aan.
+ De deportaties van Oekraïense kinderen naar Rusland konden niet plaatsvinden zonder dat daartoe een bevel was gegeven door Poetin, zei president Zelensky.
+ Kremlin: beslissingen van ICC gelden niet voor Rusland. Volgens een woordvoerder van het Kremlin zijn de beschuldigingen van het ICC ‘buitensporig en onacceptabel’.
+ Britten: Rusland is mogelijk van plan om meer mensen op te roepen voor de oorlog in Oekraïne. Dit zou betekenen dat meer dienstplichtigen zich moeten melden, waaronder uiteindelijk ook studenten.
+ De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) laat Hoekstra weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’
+ Wagner-groep wil op grote schaal nieuwe leden rekruteren. Medio mei wil de groep 30.000 nieuwe huurlingen hebben geworven, meldt Wagner-baas Prigozjin.
+ Termijn nieuwe graandeal tussen Rusland en Oekraïne onduidelijk. Volgens Oekraïne geldt die voor een periode van 120 dagen maar Rusland zegt dat het over slechts 60 dagen gaat.
+ Poetin bezoekt de Krim. Hij is aangekomen op het schiereiland in het zuiden van Oekraïne. Het is precies negen jaar geleden dat Rusland de Krim annexeerde.
+ Poetin voert een wetswijziging door waarmee kritiek op Russische oorlogsvrijwilligers zwaar kan worden bestraft. Op een veroordeling onder de nieuwe wet staat een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Met de aanscherping wordt ook het in diskrediet brengen van ‘vrijwilligers’ die in Oekraïne vechten verboden.
+ Biden zegt dat zijn Russische ambtgenoot Poetin oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Hoewel de VS het Internationaal Strafhof niet erkent, noemt Biden het besluit van het ICC om een arrestatiebevel tegen Poetin uit te vaardigen gerechtvaardigd.
+ In Kramatorsk zijn twee doden en acht gewonden gevallen door een Russische aanval zegt de burgemeester van de stad. Volgens hem gebruikte Rusland clustermunitie. Het gebruik van clustermunitie is verboden op grond van een VN-bedrag, maar veel landen hebben dat verdrag niet getekend waaronder Rusland en Oekraïne. Clustermunitie bestaat uit vele kleine bommetjes die zich over een groot gebied verspreiden.