Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE: Van ma. 14 t/m 20 nov. 2022
   

20 november 2022, 18:38
Maandag:
+ Poetin niet op G20-top in Indonesië: is hij bang voor een aanslag? Theorieën genoeg waarom Poetin niet komt. De meest wilde komt uit Rusland: de ‘tsaar’ zou vrezen te worden geliquideerd.
+ Macron gaat zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping vertellen dat het in het belang van Beijing is om Rusland onder druk te zetten over de invasie van Oekraïne.
+ ‘Poetin wil donkere en koude winter’ voor Oekraïne. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg tijdens een bezoek aan Den Haag. Hij verwacht dat Rusland doorgaat met aanvallen op de vitale infrastructuur van Oekraïne. Poetin wil het draagvlak voor de oorlog met Rusland verminderen en een vluchtelingenstroom naar Europa op gang brengen.
+ Zelensky heeft maandag troepen toegesproken in de stad Cherson. Het was het eerste bezoek van Zelensky aan de zuidelijke stad sinds deze vorige week werd bevrijd door Oekraïense troepen.
+ Zelensky zei verder: ‘We zijn klaar voor de vrede, vrede voor heel  ons land.’ Hij bedankte de NAVO en andere bondgenoten in de oorlog tegen Rusland.
+ Lavrov bij aankomst in Indonesië naar ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk wat er met hem aan de hand is.
+ Britten: ‘Generaal Winter” zal grote invloed hebben op verloop van de strijd in Oekraïne.  Door de koudere temperaturen en minder daglicht zal het aantal offensieven mogelijk afnemen en de frontlinies zullen statischer worden. Daarnaast kunnen aanvoerlijnen en logistiek hinder ondervinden van het weer.
+ Chinese premier Li noemde het dreigen met kernwapens ‘onverantwoordelijk’ tijdens de Azië-top.
+ Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjny: ‘Het Oekraïense leger sluit geen compromissen als het gaat over de bevrijding van het land. Ons doel is om het hele land Oekraïne te bevrijden van de Russische bezetting.’
 
Dinsdag:
+ Zelensky op G-20 top: ‘Dit is het moment om de vernietigende oorlog te beëindigen en duizenden levens te redden.’ Hij presenteerde daarbij een plan dat uitgaat van de terugtrekking van de Russische troepen en herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne.
+ Kremlin: ‘Kiev wil niet onderhandelen’. Dat concludeert Rusland door de verklaring van Zelensky dat er geen ‘Minsk-3’ overeenkomst zal komen om een einde te maken aan de strijd in Oekraïne. De Minsk-akkoorden werden in 2014 en 2015 gesloten na de opstand van de pro-Russische separatisten in de Donbas. De akkoorden zouden voor rust en vrede moeten zorgen maar bleken een dode letter en werden dan ook regelmatig geschonden.
+ Russen hebben zich verder teruggetrokken achter de Dnipro-rivier. In de plaats Oleshky over de rivier bij Cherson, is volgens Reuters ‘niets te merken van Russische aanwezigheid’. Oekraïense militairen bevestigen het verhaal. ‘De troepen van de vijand bevinden zich nu zo’n 15 tot 20 kilometer van de oostelijke oever van de Dnipro.’
+ Zware criminelen en moordverdachten ontsnapt tijdens Russische aftocht uit Cherson. Onder de voortvluchtigen zijn meer dan 100 man die worden beschuldigd van moord.
+ Massale raketaanvallen op Oekraïne leiden tot veel stroomuitval. De toestand is volgens de regering ‘kritiek’. Er zijn raketaanvallen gemeld van Lviv in het westen tot Charkov in het oosten. Ook Kiev werd door raketinslagen getroffen.
+ De aanvallen waren een paar uur na de toespraak van Zelensky op de G-20 top in Indonesië. Denkt iemand nu nog dat het Kremlin vrede wil? Het wil gehoorzaamheid, zegt stafchef Andri Jermak.
+ Minister Hoekstra is in Kiev tijdens zijn bezoek daar in de schuilkelder gegaan vanwege de bombardementen.
+ Twee Russische raketten zijn in het Poolse grensgebied met Oekraïne terecht gekomen. Het gaat om de plaats Przewodów. Daarbij kwamen 2 mensen om het leven. De Poolse premier Morawiecki besloot tot een spoedzitting van de raad voor de nationale veiligheid. Het incident ligt gevoelig omdat het gaat om raketten die neerkomen in een NAVO-land! In de westerse defensiealliantie zijn de bondgenoten verplicht elkaar te helpen bij een aanval.
 
Woensdag:
+ G7 in overleg met Nederland en Spanje over Polen. Joe Biden wilde geen update geven over het gesprek.
+ Biden acht het onwaarschijnlijk dat de raket die gisteren in het Poolse dorp Przewodów viel, vanuit Rusland is afgevuurd. Er is voorlopige informatie die dat betwist, zei Biden.
+ Uit eerste onderzoeken blijkt dat de raket die neerkwam in Polen is afgevuurd door Oekraïne. Het zou gaan om afweergeschut dat bedoeld was om een inkomende Russische raket neer te halen.
+ De landen van de G20 betreuren in de sterkste bewoordingen de Russische agressie tegen Oekraïne. Dat schrijven ze in de slotverklaring van de top op het Indonesische Bali. Het is volgens de G20 essentieel om internationale wetten te respecteren en is het dreigen met kernwapens ontoelaatbaar.
+ De Poolse president Duda zegt dat de raketinslag dinsdag waarschijnlijk een noodlottig ongeval was en geen bewuste aanval. De raket was zeker van Russische makelij maar is waarschijnlijk afgevuurd door Oekraïense luchtverdedigingstroepen.
+ Oekraïne roept op tot no-fly zone nadat raket Polen heeft getroffen. ‘We vragen om de lucht te sluiten omdat de lucht geen grenzen kent’, zei Zelensky.
+ Medvedev: Westen dichter bij een wereldoorlog na het raketincident Polen. Hij zinspeelde eerder op de mogelijkheid om nucleaire wapens te gebruiken als Rusland dat nodig acht.
+ Biden: de explosie waarbij 2 doden vielen in een Pools dorp  werd veroorzaakt door een Oekraïense luchtverdedigingsraket.
+ Oekraïne is niet van plan om haar burgers uit belegerde steden te evacueren. In plaats daarvan proberen de lokale autoriteiten het stroomnet te repareren.
+ Oekraïne wil toegang tot de plek van de explosie. Kiev wil onderzoek naar het incident en ‘staat volledig open voor een uitgebreid onderzoek naar de situatie’.
+ Het Oekraïense parlement heeft de staat van beleg en de mobilisatie van het leger verlengd met nog eens 90 dagen tot 19 februari volgend jaar. Het is een teken dat Kiev geen snel einde verwacht van de gevechten tegen de Russische strijdkrachten.
 
Donderdag:
+ Zelensky: meer dan 10 miljoen Oekraïners zonder stroom. Vooral de regio’s rond Kiev, Odessa, Vinnisja en Soemi zouden zijn getroffen.
+ Oekraïense waarnemers zijn aangekomen in Polen voor onderzoek naar de raketinslag van dinsdag. Oekraïne blijft erbij dat dit een Russisch raket was.
+  Nederland leverde tot dusver voor 800 miljoen euro aan militaire steun aan Oekraïne aldus Ollongren in de Tweede Kamer waar haar historische begroting voor volgend jaar wordt behandeld. Defensie krijgt er miljarden structureel bij.
+ Rusland heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Oekraïense doelen. Een installatie voor de productie van gas en een wapenfabriek zouden onder vuur zijn genomen, aldus de Oekraïense premier Denys Shmyhal.
+ Graandeal voor veilige scheepvaart wordt met 120 dagen verlengd melden de VN. De oorspronkelijke overeenkomst zou zaterdag aflopen.
+ Dinsdag was de grootste raketaanval sinds het begin van de oorlog. Zeker 80 langeafstandsraketten zijn ingezet, meldt het Britse ministerie van Defensie in een update. Dat zou het grootste aantal op 1 dag zijn sinds de eerste week van de oorlog.
+ Oekraïne heeft in de stad Cherson martelkamers en graven gevonden na het vertrek van de Russische soldaten. Er zijn 11 locaties gevonden waar Russen mensen gevangen hielden. In 4 daarvan zouden mensen zijn gefolterd.
 
Vrijdag:
+ Macron waarschuwt Azië: de Oekraïense oorlog is ook jullie probleem. Hij vraagt meer landen in de regio het conflict te veroordelen en wereldwijd de druk op Rusland te veroordelen. Hij wil nauw samenwerken met China, India, de hele regio, het Midden Oosten, Afrika en Latijns-Amerika om dit te bereiken.
+ Zweden heeft bevestigd dat de explosies in september waarbij Nord stream-leidingen werden vernield het gevolg waren van sabotage.
+ De Maleisische president Yaakob zegt dat zijn land achter de beslissing van de Nederlandse rechtbank staat om 3 MH-17 verdachten te veroordelen. Bij de vliegramp kwamen in 2014 ook Maleisiërs om het leven. De Boeing 777 was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur toen deze werd neergeschoten.
+ Staatsbegrafenis voor de Poolse slachtoffers van de raketinslag. Volgens de pastoor van het getroffen dorp zijn de begrafenissen met speciaal eerbetoon zaterdag en zondag.
+ Britten: Russische troepen in het bezette Oekraïne zijn bezig hun linies te versterken maar dat gebeurt deels ver achter het front. De versterkingen zijn tot 60 kilometer achter de huidige frontlijn. De Russen houden  klaarblijkelijk rekening met verdere grotere doorbraken van het Oekraïense leger.
+ De verdediging wordt nu versterkt bij het schiereiland de Krim en bij een rivier tussen de regio’s Donetsk en Loehansk, bolwerken van de Russische rebellen. De Britten verwachten echter ook dat een deel van de teruggetrokken troepen naar Bachmoet wordt verplaatst waar al weken wordt gevochten onder meer door huurlingen van de beruchte Wagner-troepen.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Een derde van het Oekraïense grondgebied ligt bezaaid met mijnen. De hulpdiensten zijn in de bevrijde delen van Cherson en Mykolajiv druk bezig om een gebied van 8.000 m2 te ontmijnen.
+ Zelensky verwerpt het idee van een ‘korte wapenstilstand’ en zegt dat zoiets de zaken alleen maar erger zou maken. Rusland is nu uit op een korte wapenstilstand, een pauze om weer op krachten te komen. Men zou dit het einde van de oorlog kunnen noemen, maar zo’n uitstel zal de situatie alleen maar verergeren. ‘Een echte langdurige en eerlijke vrede kan alleen het resultaat zijn van de volledige beëindiging van de Russische agressie’, voegde Zelensky toe.
+ Oekraïne: Zeker 437 Oekraïense kinderen gedood als gevolg van de Russische invasie. Ruim 800 kinderen raakten gewond. De VN zeggen dat minstens 16.295 burgers zijn gedood.
+ De nieuwe Britse premier Rishi Sunak is naar Oekraïne gereisd voor zijn eerste bezoek aan het land sinds zijn aantreden. Sinds de eerste dagen van de oorlog zijn Oekraïne en het VK de sterkste bondgenoten zei Zelensky.
+ Moskou heeft fel uitgehaald naar Polen, dat weigert de Russische buitenlandminister Lavrov toe te laten tot een belangrijke internationale bijeenkomst. De Russen spreken van een provocerend en ongekend besluit. Warschau wil niet dat Lavrov meedoet aan een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Europa die geldt als de grootste veiligheidsorganisatie ter wereld.
+ Kiev: eind dit jaar terug op Krim, oorlog in de lente voorbij. Dit zei onderminister van Defensie Havrilov. Oekraïne zal nooit stoppen met vechten totdat de overwinning binnen is. Hij houdt daarbij zelfs rekening met een Russische kenaanval.
+ In Loehansk meer Russische troepen. Om de vele soldaten te huisvesten wordt een deel van de bevolking gedwongen te hervestigen. Ondertussen wordt er doorgevochten. Volgens Oekraïne zijn alleen al in de regio Zaporizja 60 Russische soldaten gedood.
+ Poetin heeft het gebruik van de gevreesde thermobarische raketten goedgekeurd. Deze verspreiden via een kleine explosie een chemisch mengsel van brandbare gassen als aerosolen over een oppervlakte van bijna 3 hectare. Die gassen worden dan met een tweede explosie ontstoken. Dat leidt tot een steekvlam van 3.000 graden Celsius en een explosie die alles in een kleine straal vernietigt. De dodelijke vlammenwerper wordt ook wel de Armeluis Kernbom genoemd. Er circuleren videobeelden waarop te zien is dat de Wagnergroep deze raket afvuurt op Oekraïense stellingen in Artemovsk!
+ De spoorverbinding tussen Cherson en Kiev is hersteld. Zaterdag hebben 200 passagiers een kaartje gekocht voor een rit in een speciale ‘trein naar de overwinning’. Ze werden door honderden mensen op het station van Cherson uitbundig verwelkomd.
+ Rusland gaat zelf Iraanse aanvalsdrones maken, Moskou krijgt daarbij expertise en onderdelen van Teheran.