Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma 15 mei t/m zo 21 mei 2023

21 mei 2023, 17:16
Maandag:
+ Zelensky heeft ook in Parijs nieuwe toezeggingen gekregen over militaire steun. Frankrijk levert de komend weken tientallen lichte tanks en pantservoertuigen maakten Zelensky en Macron bekend na een 3 uur durend diner.
+ Leider Wagner groep heeft in januari het Oekraïense leger aangeboden de locaties van Russische troepen te delen. In ruil daarvoor wilde Prigozjin dat Kiev zijn militairen terugtrok uit Bachmoet, aldus The Washington Post.
+ Oekraïens leger meldt dat het successen heeft geboekt in de strijd om Bachmoet. Het is volgens het leger de eerste succesvolle tegenaanval op de stad. ‘De afgelopen dagen hebben aangetoond dat we kunnen optrekken en de vijand ook onder extreem moeilijke omstandigheden kunnen vernietigen’, zegt commandant Syrskyi van de grondtroepen.
+ Zelensky roept NAVO opnieuw op snel het politieke besluit te nemen om Oekraïne toe te laten. Hij doelt daarbij op de NAVO-top in Vilnius in juli. Hij wees erop dat de recente toelating van Finland meteen effect heeft gehad op de veiligheid.
+ VK levert honderden aanvalsdrones met een bereik van meer dan 200 kilometer aan Oekraïne meldt de Britse regering. Ook levert het VK honderden luchtdoelraketten en ander luchtafweer.
+ Vier doden bij Russisch raketaanval op een ziekenhuis (!) in Avdiivka ten noorden van Donetsk. Inwoners zijn opgeroepen te vertrekken uit de stad aan de frontlinie. Rusland blijft woonwijken aanvallen langs de frontlijn en in meer afgelegen gebied.
+ Zelensky heeft na een gesprek met  de Britse premier Sunak gezegd dat er wordt gewerkt aan een ‘straaljagercoalitie’ en dat er binnenkort belangrijke besluiten worden verwacht.
+ Chinese topgezant Li Hui begint morgen aan een tweedaags bezoek aan Oekraïne. Hij komt praten over een ‘politieke uitweg’ uit de crisis.
+ NAVO-topman Stoltenberg zegt dat hij verwacht dat de lidstaten in juli instemmen met een meerjarenprogramma om Oekraïne te helpen om aan de militaire vereisten voor het lidmaatschap te voldoen.
+ Frankrijk is bereid om Oekraïense piloten te trainen om gevechtsvliegtuigen te besturen. Macron zegt dat de deur open staat voor de pilotentrainingen.
 
Dinsdag:
+ Het Oekraïense luchtafweersysteem heeft meerdere aanvallen op Kiev afgeslagen. Er waren 10 explosies te horen. Het is deze maand al de achtste reeks aanvallen op de hoofdstad.
+ 31 Amerikaanse Abrams-tanks zijn aangekomen in Duitsland meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tanks zouden een waarde van 400 miljoen dollar hebben.
+ De Russische luchtaanvallen op Kiev waren uitzonderlijk zwaar zegt generaal Popko. De aanvallen waren exceptioneel vanwege het aantal aanvallen in zo’n korte tijd.
+ Marioepol is nu een jaar in Russische handen. Volgens een schatting van de VN werd bij de maandenlange belegering 90% van de woningen beschadigd of vernietigd. Rusland beloofde na de inname  de stad binnen 3 jaar volledig te herbouwen maar inwoners zijn allerminst tevreden over de grootschalige wederopbouw.
+  Rusland zegt dat het een Oekraïens Patriot-systeem heeft vernietigd met een Kinzjal-raket. Oekraïens zegt juist dat het 18 Russisch raketten heeft onderschept, onder meer 6 Kinzjals.
+ De voorzitter van het hooggerechtshof in Oekraïne is aangehouden in een groot onderzoek naar corruptie. Knjazjev wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen.
+ Ramaphosa: Poetin en Zelensky zijn bereid om afzonderlijk van elkaar met een delegatie van Afrikaanse leiders te praten over een einde van de oorlog.
+  Oekraïense troepen hebben de voorbije dagen zo’n 20 kilometer heroverd rond Bachmoet. Tegelijkertijd zou de Russische krijgsmacht ook oprukken, delen van de stad verwoesten met artillerie en versterking de stad binnen krijgen.
+ Eerste gezamenlijke inkoop van gas is een succes, zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie Sefcovic. 25 bedrijven hebben zich gemeld voor in totaal ruim 13,4 miljard kubieke meter gas, meer dan het gevraagde volume van 11,6 miljard kuub.
+ Hongarije keurt het volgende militaire steunpakket aan Oekraïne niet goed. Het land vindt het niet goed dat de Europese Vredesfaciliteit, een fonds dat niet uit de EU-begroting wordt gefinancierd alleen gebruikt wordt voor Oekraïne.
+ Rutte en Sunak hebben overlegd over de levering van F-16-straalvliegtuigen aan Oekraïne. Ze spraken elkaar in IJsland waar de Raad van Europa vergadert.
 
Woensdag:
+ Er komt een schaderegister om alle verwoestingen vast te leggen en bij te houden die Rusland veroorzaakt tijdens de oorlog. Dat register wordt door de Raad van Europa geopend. Het doel van de raad is de mensenrechten te beschermen maar ook de democratie en de rechtstaat. Er zijn 46 Europese landen lid van de Raad.
+ Met 30.000 ton mais aan boord heeft het laatste schip onder de graandeal Oekraïne verlaten.
+ Volgens president Erdogan is de graandeal tussen Rusland en Oekraïne met twee maanden verlengd.
+ Oekraïne ontkent dat het Russische leger een Oekraïens Patriot-systeem heeft vernietigd met een hypersonische Kinzjal-raket. Dat gebeurde volgens Rusland in de nacht van maandag op dinsdag tijdens een luchtaanval op Kiev.
+ De Russische ambassade moet huur gaan betalen voor het gebruik van Tsjechische grond. De Tsjechische regering heeft decreten uit de Sovjet tijd ingetrokken die de Russische ambassade het recht gaven op gratis gebruik van grond in onder andere de hoofdstad Praag.
‘We kunnen niet toestaan dat het geld dat Rusland bespaart door het gratis gebruik van deze grond, wordt gebruikt om de huidige bezetting van Oekraïne te steunen’, schrijft de Tsjechische minister van Europese Zaken.
+ VS: Patriot-systeem is nauwelijks beschadigd. Eerder ontkende Oekraïne al dat het Russische leger een Oekraïens Patriot-systeem had vernietigd.
 
Donderdag:
+  In Kiev zijn op meerdere plekken explosies gemeld. In het oosten van de hoofdstad is brand uitgebroken.
+ China en Oekraïne zijn overeengekomen om samen te gaan werken, dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. China is bereid om de internationale gemeenschap  aan te sporen de crisis in Oekraïne  op te lossen en daarbij eigen inspanningen te leveren om de gevechten te stopen en de vrede zo snel mogelijk te herstellen. Officieel neemt China geen standpunt in het conflict in maar feitelijk staat het land vooral aan de kant van Rusland, hoewel het geen wapens levert.
+ Het treinverkeer tussen Simferopol en de havenstad Sevastopol op de Krim is stilgelegd nadat een goederentrein met graan is ontspoord. Volgens de leider van de regio Aksjonov is de ontsporing veroorzaakt door ‘inmenging van buitenaf’.
+ De baas van de Wagner-groep, Prigozjin, zegt dat het Russisch leger zich ten noorden van de belegerde stad Bachmoet aan het terugtrekken is. Daardoor zouden zijn mensen meer gevaar lopen.
+ De Oekraïense luchtverdediging heeft 29 kruisraketten uit de lucht geschoten, meldt het Oekraïense leger. De raketten waren volgens Oekraïne gericht op meerdere doelen verspreid over het land. In verschillende steden waren ontploffingen te horen en klonk het luchtalarm.
 
Vrijdag:
+ VK gaat de import van Russische diamanten en metalen als koper, aluminium en nikkel verbieden. Dat is onderdeel van een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.
+ Zelensky gaat naar de G7-top in de Japanse stad Hiroshima. Ook India, Brazilië, Australië, Indonesië en Vietnam zijn welkom op de top.
+ Zelensky is op dit moment onderweg naar de top van de Arabische Liga in Jeddah. Eerder deze week lekte al uit dat Zelensky door gastland Saoedi-Arabië was uitgenodigd.
+ Biden geeft toestemming om Oekraïense luchtmachtpiloten te trainen voor Europese F-16-straaljagers. De toestemming is essentieel omdat de toestellen van Amerikaanse makelij zijn en niet zonder toestemming van de VS van eigenaar mogen wisselen.
+ Zelensky verheugd over de toestemming: ‘Ik juich het historische besluit toe om een internationale straaljagercoalitie te ondersteunen, dit zal ons leger veel sterker maken in de lucht’, schrijft hij op Twitter.
+ Voor het eerst in vier jaar tijd is er een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Dat was sinds 2019 niet meer gebeurd omdat Moskou alle lijnvluchten had geschrapt vanwege anti-Russische protesten in het land.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Op de luchthaven bij Marioepol is een reeks explosies geweest, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Wie er achter zit is niet bekend. Op het vliegveld staat Russisch militair materieel en zijn Russische soldaten gelegerd.
+ De Russische regering heeft 1.500 Amerikanen in de ban gedaan: zij mogen vanaf nu het land niet meer in. De bekendste personen zijn Obama en Stephen Colbert.
+ Veiligheidsadviseur Jake Sullivan over F-16’s: ‘Terwijl de training zich de komende maanden ontvouwt, zullen we samenwerken met onze bondgenoten om te bepalen wanneer vliegtuigen worden afgeleverd, wie ze zal afleveren en hoeveel’.
+ Westerse landen lopen ‘kolossale risico’s’ als zij F-16’s leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Russische onderminister Groesjko van Buitenlandse Zaken gezegd.
+ Prigozjin claimt nu volledige controle te hebben over Bachmoet. Een woordvoerder van Oekraïne ontkent de bewering: ‘Oekraïense troepen zijn nog steeds aan het vechten in de stad’. De Oekraïense minister van Defensie, Hanna Maljar noemt de situatie in Bachmoet kritiek. Volgens haar controleert Oekraïne nog wel ‘enkele industriële faciliteiten en infrastructuur’ in de zwaarbevochten plaats.
+ Zelensky lijkt de val van Bachmoet op de G7-top te hebben bevestigd. Hij kreeg de vraag of de stad nog in handen is van Oekraïne waarop hij antwoordde: ‘Ik denk het niet’.
+ Het Russische ministerie van Defensie zegt dat  Bachmoet nu volledig in handen is van Rusland. Poetin heeft de eenheden die in het gebied vochten gefeliciteerd.
+ Paus Franciscus heeft het hoofd van de Italiaanse bisschoppen, kardinaal Matteo Zuppi (67), gevraagd een vredesmissie voor de oorlog in Oekraïne op te zetten. Het doel is de spanningen tussen de twee landen weg te nemen, zegt het Vaticaan. De hoop is dat daarna een vredesproces op gang komt.