DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 20 t/m zo. 26 maart 2023

26 maart 2023, 16:23
Maandag:
+ De 53e luchtafweerbrigade die betrokken was bij de MH17-ramp in 2014, is ook in de oorlog met Oekraïne actief aldus media in de VS. In februari kende Poetin nog een eretitel toe aan de brigade!
+ Het Britse leger is bereid Polen te helpen, nu dat land MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne stuurt. Dat heeft minister Heappey van Defensie gezegd. De Polen hebben zo’n verzoek tot dusver nog niet ingediend.
+ Bij een ongeval op een militair oefenterrein ten noorden van Kiev zijn vier Oekraïense militairen om het leven gekomen. Het centrum spreekt van een ‘buitengewone gebeurtenis’  en onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.
+ Nederland geeft nog eens een miljoen euro aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het ICC vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit tegen Poetin. Het geld is ook bedoeld om slachtoffers van de oorlog in Oekraïne bij te staan, zoals slachtoffers van seksueel geweld tegen vrouwen.
+ Russische oud president Medvedev zinspeelt op raketaanval op Den Haag. In een reactie op het internationale arrestatiebevel tegen Poetin waarschuwt hij stafrechters ‘voorzichtig naar de lucht te kijken’.
+ Xi is in Moskou aangekomen voor zijn driedaagse staatsbezoek aan Rusland. Volgens het Russische Staatsbureau heeft hij gezegd dat China ‘klaar is om met Rusland een nieuwe wereldorde te verdedigen’. (Zie ook: What’s new(s))
+ Poetin: ‘We bekijken het Chinese voorstel over Oekraïne met respect. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat China een ‘objectief en eerlijk standpunt’ inneemt over de oorlog en dat het een ‘constructieve rol wil spelen bij het bevorderen van vredesbesprekingen’.
+ De Europese defensieministers hebben een akkoord bereikt voor de gemeenschappelijke aankoop van munitie voor Oekraïne. Overeengekomen werd om 1 miljoen patronen artilleriemunitie te leveren. De granaten zullen binnen 12 maanden worden verzonden.
+ Oekraïne verwacht dit jaar fors minder graan te gaan oogsten. De opbrengst is 44,3 miljoen ton. Dat is de helft van de productie in 2021.
 
Dinsdag:
+ Bij explosies op de Krim zijn Russische raketten vernietigd, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. De Kalibr raketten werden vervoerd via het spoor en zijn door explosies in de stad Dzjankov vernietigd aldus Kiev. Het Russisch leger heeft nog niet gereageerd.
+ De Japanse premier Kishida is onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev voor gesprekken met Zelensky. Het bezoek was vooraf niet aangekondigd. Kishida is de enige leider van de G7-landen (de groep rijke industriële landen) die nog geen bezoek had gebracht aan Oekraïne.
+ De door de Wagner-groep ingezette Russische gevangenen komen vrij. Poetin zou een decreet hebben ondertekend waardoor dat mogelijk is. De helft van alle gerekruteerde gevangenen zou zijn omgekomen aan het front.
+ Zelensky juicht EU-deal toe om een miljoen granaten te leveren ‘als strategische stap’. Het geeft ons vertrouwen in onze eenheid, in de onveranderlijkheid van de beweging naar de overwinning op de terroristische staat.’
+ Xi nodigt Poetin uit in China op de tweede van bezoek. De twee hadden gisteren urenlang ‘informele gesprekken’. Vandaag staan er officiële gesprekken op het programma, naar verwachting over de onderlinge handel en over de strijd in Oekraïne.
+ Twee Russische bommenwerpers hebben meer dan zeven uur boven de Japanse Zee gevlogen. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bevestigd. De timing is opvallend omdat ze werden uitgevoerd op het moment dat de Japanse premier Kishida onderweg was naar Kiev voor een ontmoeting met Zelensky. De actie wordt dan ook gezien als een Russische provocatie omdat de vliegtuigen ook nucleaire wapens kunnen vervoeren.
+ Rusland en China werken steeds nauwer samen maakt NAVO-chef Stoltenberg op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De NAVO heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven zegt de secretaris-generaal.
 
Woensdag:
+ De Amerikanen zijn van plan de levering van Abram-tanks aan Oekraïne te versnellen voor de strijd tegen de Russische invasietroepen. De Oekraïners krijgen de geavanceerde tanks mogelijk al komende herfst en niet volgend jaar. Het zou gaan om iets oudere modellen.
+ Ondanks de terugkeer van oorlog in Europa voldoen slechts 7 van de 30 lidstaten aan de NAVO-norm (2%) voor Defensie-investeringen. ‘Door het ophogen van budgetten komen wel steeds meer landen in de buurt’, zegt Stoltenberg. ‘Maar we moeten meer doen én het moet sneller.’
+ China is in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet in staat onpartijdig te bemiddelen, stellen de VS. Witte Huis woordvoerder Kirby wees erop dat China Rusland niet bekritiseert en Russische olie blijft kopen. De kritiek volgt op twee dagen overleg tussen Xi Jinping en Poetin in Moskou. De gesprekken leverden geen doorbraak op. Xi verklaarde dat China een onpartijdig standpunt inneemt wat de oorlog betreft en dat zijn land voor dialoog is.
+ Door een Oekraïens tegenoffensief rond Bachmoet is de Russische druk op een belangrijke aanvoerroute naar de stad afgenomen, meldt het Britse ministerie van Defensie.
+ Xi Jinping heeft na een constructief bezoek aan Moskou afscheid genomen met de woorden: ‘Er komt verandering zoals nog niet tevoren in 100 jaar tijd, en wij drijven die samen aan.’ Het is volgens verscheidene media een boodschap niet alleen aan Poetin maar ook aan het Westen.
+ Zelensky heeft militaire frontposities bezocht nabij Bachmoet. Hij werd daar op de hoogte gebracht van de situatie en het verloop aan de frontlinie.
+ Volgens het Oekraïens Openbaar Ministerie hebben Russische troepen minsten zes raketten afgevuurd op Zaporizja. Het zei verder dat de raketten aanzienlijke schade hadden toegebracht aan de civiele infrastructuur. Er zouden mensen vast zitten onder het puin.
+ Rusland zal een Brits plan om Oekraïne te voorzien van tankgranaten gemaakt met verarmd uranium niet ‘onbeantwoord’ laten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Donderdag:
+ De Britse prins William is woensdag afgereisd naar Polen. In de stad Rzeszów, in het zuidoosten van het land, ging de prins langs bij Britse en Poolse militairen. Het bezoek was niet van tevoren aangekondigd.
+ Poetin is niet van plan om snel een einde te maken aan de oorlog, dus moet het Westen zich voorbereiden om nog veel langer vitale steun te leveren aan Oekraïne. Dat heeft NAVO-baas Stoltenberg gezegd. ‘Poetin maakt zich op voor een uitputtingsslag.’ Dat zie je, volgens hem, onder meer in Bachmoet, de strategisch onbelangrijke stad waar al lange tijd gevochten wordt. De situatie daar toont dat Rusland bereid is om duizenden en duizenden bijkomende troepen aan te voeren om die allemaal te laten sneuvelen voor weinig gewin!
+ ‘Poetin heeft geen vredesplan, hij plant nog meer oorlog’, zei de secretaris-generaal van de NAVO nog. ‘Hij verhoogt de militaire industriële productie en reikt de hand aan autoritaire regimes als Noord-Korea en Iran en anderen om meer wapens te krijgen.’
+ Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van Kiev. Daarbij vielen minstens acht doden. Volgens de laatste Oekraïense cijfers kwamen bij de jongste reeks aanvallen zeker veertien burgers om het leven. Ruim twintig mensen raakten gewond.
+ Russische troepen worstelen met tekort aan precisieraketten. De drone en raketaanvallen kunnen daar een teken van zijn. Ongeveer 21 drones werden gebruikt bij de aanvallen in de regio Kiev, Zhytomyr, Zaporizja en Odessa.
+ Finland stuurt drie extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne als onderdeel van een nieuw militair steunpakket. Het land heeft ook een verzoek voor straaljagers ontvangen uit Oekraïne en komt ‘binnen weken’ met een reactie, zegt minister van Defensie Kaikkonen.
+ Zelensky heeft een bezoek gebracht aan Cherson, de Zuid-Oekraïense stad. Die eind vorig jaar werd heroverd op de Russen. Hij beloofde daar ‘alles te herstellen’ na de schade die het Russisch leger heeft aangericht. Nog altijd wordt Cherson beschoten door de Russen die het land aan de overkant van de rivier in handen hebben.
+ De Finse defensieminister Kaikkonen heeft laten weten dat het land voorlopig nog geen Hornet gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne.
+ Hongarije zal Poetin niet arresteren wanneer hij in het land is. Dat heeft een woordvoerder van premier Orbán laten weten.
+ Eerste vier Slowaakse MiG straaljagers aan Oekraïne geleverd. In totaal zegde Slowakije het land 13 MiG-29’s toe. Polen leverde eerder al vier toestellen van hetzelfde type aan Oekraïne.
+ Finland weer stapje dichter bij het NAVO-lidmaatschap met de handtekening van president Niinistö. Dit was overigens slechts een formaliteit. Een groot deel van het parlement stemde begin maart al in met de wetswijziging. Of Finland toe zal treden hangt nog af van de opstelling van Hongarije en Turkije.
 
Vrijdag:
+ Oleksandr Syrskyi, de Oekraïense bevelhebber van de grondtroepen, zei dat zijn troepen binnenkort een tegenoffensief zullen beginnen nadat ze de brute wintercampagne van Rusland hebben doorstaan. Hij zei dat dat de Wagner-groep aanzienlijk aan kracht heeft verloren. ‘Zeer binnenkort zullen we van deze kans gebruik maken zoals we eerder hebben gedaan bij Kiev, Charkov, Balakliia en Kupiansk’, zei hij.
+ De stad Kryvy Rih (350 kilometer ten zuidoosten van Kiev) is opgeschrikt door een Russische  aanval met drones, meldt de Kiev Independent. Er zijn meerdere inslagen in de stad. Er zijn meerdere mensen om het leven gekomen. Zeker twintig mensen zouden gewond zijn geraakt.
+ In het oostelijk gelegen Kostjantinivka zijn vijf doden gevallen. Een Russische raket raakte een hulppost waar bewoners hun telefoon kunnen opladen en zichzelf kunnen opwarmen.
+ In Cherson viel bij Russische beschietingen een dode, in Bilopiljia in het noorden kwamen twee burgers om het leven en in Bilozerka viel ook een dode en raakten vier mensen gewond.
+ De Deense autoriteiten hebben de uitbater van de Nordstream 2-pijpleiding gevraagd te helpen bij het onderzoek naar een onbekend object dat gevonden is bij de pijpleiding onder de Oostzee. Het gaat om een buisvormig object met een diameter van 10 centimeter. Het object steekt zo’n 40 centimeter uit de zeebodem.
+ Estland zet een Russische diplomaat uit, zo maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land bekend. De diplomaat moet voor volgende week woensdag Estland verlaten.
Volgens het ministerie heeft de diplomaat zich ‘rechtstreeks en actief beziggehouden met het ondermijnen van de veiligheid en de constitutionele orde van Estland’.
+ Een 28-jarige Oekraïense militair is na 42 dagen gered uit een kelder in de buurt van Bachmoet. Oleksej Hordjejev viel samen met twee anderen in Russische handen en bracht anderhalve maand door in een kelder waar de anderen een langzame dood stierven.
+ Doemavoorzitter wil dat alle activiteiten van het Internationaal Strafhof (ICC) wettelijk verboden worden in Rusland.
 
Zaterdag/Zondag:
+ De baas van de Wagner Group, Prigozjin, trekt een belangrijk Kremlin-narratief over de oorlog in Oekraïne in twijfel. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW), zegt dat hij heeft ontkend dat Rusland in Oekraïne tegen de NAVO strijdt. Ook betwijfelt Prizgozjin of er in Oekraïne nazi’s zijn en zegt hij daarom niet zeker te weten in hoeverre sprake is van de ‘denazificatie’ van het land. Volgens het Kremlin is dat een van de doelen van de Russische inval. Ook de steun van de NAVO aan Oekraïne is in de ogen van Moskou een belangrijke reden voor de oorlog in Oekraïne.
+ Een voormalig speechschrijver voor Poetin is op een lijst van gezochte verdachten in Rusland geplaatst, de laatste stap in een ingrijpend optreden tegen afwijkende meningen.
Abbas Gallyamov schreef toespraken voor Poetin in de periode 2008-2012 van de Russische leider als premier.
+ De mensenrechtencommissie van de VN in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. De mensenrechtencommissie van het Oekraïense parlement liet in een reactie weten dat de beschuldigingen aan het adres van de Oekraïense troepen hem verbaasden en hij de feiten wilde zien waarop de VN-commissie zich baseert.
+ Nadat eerder de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet ‘grotendeels tot stilstand is gekomen’, zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Zalushny dat zijn troepen ‘er in slagen om de situatie te stabiliseren’.
+ Deskundigen denken dat Oekraïne zo lang mogelijk stand probeert te houden rond Bachmoet om over enkele weken met westers materiaal een tegenoffensief uit te voeren. Verder hoopt de legertop het Russisch leger te verzwakken, door de vele slachtoffers die vallen bij de strijd rond Bachmoet.
+ Rusland gaat tactische kernwapens plaatsen in Belarus zegt Poetin. De president wijst erop dat Rusland de controle houdt over de kernwapens.
+ In een eerste reactie op het Russisch besluit om tactische kernwapens te plaatsen in Belarus laat het Amerikaanse ministerie van Defensie weten ‘geen aanwijzing’ te hebben dat Rusland ze ook daadwerkelijk wil inzetten.
+ Een topadviseur van Zelensky zegt dat Wit-Rusland een nucleaire gevangene van Rusland is geworden nu Rusland kernwapens in Wit-Rusland gaat stallen. ‘Deze beslissing zal Wit Rusland enorm destabiliseren’, aldus adviseur Oleksy Danilov.
+ Poetin is een nieuwe informatiecampagne begonnen met als doel het Oekraïense verzet af te schrikken, zeggen analisten van de Amerikaanse denktank ISW. In een interview overdreef Poetin zaterdag, volgens het ISW, in hoeverre de oorlogsindustrie van zijn land kan worden opgeschaald. Daarmee probeert hij een Sovjet-aura’ rond het Russisch leger te creëren.
+ Zelensky zei zaterdag dat ‘de volledige nederlaag van Rusland een betrouwbare garantie is tegen nieuwe agressies en crises’. Hij voegde eraan toe ‘dat het Kremlin faalt in zijn pogingen om ons volk te knechten’. Hij zei ook dat de Oekraïense justitie  samen met het Internationaal Strafhof ‘alles in het werk stelt om ervoor te zorgen dat Russische oorlogsmisdadigers ter verantwoording worden geroepen'.