Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 21 t/m zo.27 nov. 2022
   

27 november 2022, 16:53
Maandag:
+ Russische bezetters stelen fietsen van Oekraïners na hun terugtrekking op de oostelijke oever van de Dnjepr. Ze leggen daar nieuwe verdedigingslinies aan. Ze stelen steeds meer vervoermiddelen van burgers in het bezette gebied. Ze nemen auto’s, motoren en zelfs fietsen mee van de bevolking.
+ Het Kremlin stelde maandag dat men niet denkt over het oproepen van meer soldaten om in Oekraïne te vechten. Een tweede mobilisatieronde sluit men vooralsnog uit.
+ De winter is begonnen in Oekraïne. De eerste sneeuw is gevallen en het kwik komt steeds minder vaak boven het nulpunt uit. In combinatie met de Russische aanvallen op de infrastructuur is het een uitdaging voor Zelensky de moraal van zijn bevolking op peil te houden.
+ Oekraïense regering stelt bevolking gerust over stroomuitval. De topman Kirilo Timosjenko beklemtoont dat de Oekraïners het land niet hoeven te ontvluchten uit vrees voor stroomuitval.
+ Een internationale conferentie in Parijs heeft ruim 100 miljoen euro opgeleverd voor Moldavië, het armlastige buurland van Oekraïne. Moskou heeft de gastoevoer naar het land van 2,6 miljoen inwoners afgeknepen.
 
Dinsdag:
+ Het internationaal Atoomenergieagentschap van de VN (IAEA) ziet na een inspectie van de grote Oekraïense kerncentrale aan de Dnjepr én aan het front tussen Oekraïne en Rusland geen directe nucleaire dreiging. Er is bij beschietingen afgelopen weekend wel schade veroorzaakt.
+ Poetin brengt een bezoek aan Armenië. Hij zal daar met premier Nikol Pasjinian overleggen over het geweld aan de grens met Azerbeidzjan.
+ Ergens in de komende dagen zal Poetin een ontmoeting hebben met moeders van opgeroepen reservisten, meldt Kremlin woordvoerder Peskov. De Vereniging van de Comités van Soldatenmoeders is één van de maatschappelijke krachten die Poetin moet vrezen. De moeders dwongen het Kremlin al 2  keer tot een pijnlijke aftocht in een slepende en gruwelijke oorlog.
+ Oekraïne heeft een inval gedaan in een historisch klooster in de hoofdstad Kiev om vast te stellen of het een broeinest van spionage is. De autoriteiten zeggen dat de huiszoeking als onderdeel van contraspionagemaatregelen, binnen de wet is uitgevoerd. Zij vermoeden dat er Russische spionnen actief zijn.
 
Woensdag:
+ Kiev zet handbediende sirenes in voor luchtalarm omdat in een groot deel van Kiev de stroom is uitgevallen. 80% van de stad met 3 miljoen inwoners zit nu zonder stroom en water.
+ VS: Als de Russen terrein blijven verliezen gaan ze mogelijk chemische wapens inzetten. Het kan onder meer gaan om het gif dat is gebruikt tegen de Russische Kremlin-tegenstander Aleksej Navalny. Pas daarna neemt Poetin eventueel zijn toevlucht tot nucleaire wapens.
+ Stroom hersteld in Moldavië na raketaanval op Oekraïne waar Russische raketten het netwerk van Oekraïne troffen.
+ VS verstrekken voor nog eens 400 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne zodat het land zichzelf kan verdedigen tegen de meedogenloze aanvallen van het Kremlin, aldus de Amerikaanse buitenland minister Antony Blinken.
+ Het Europees Parlement is woensdagmiddag getroffen door een cyberaanval. De pro-Russische hackersgroep Killnet beweert er achter te zitten, zegt parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Ze legt een verband met het besluit van het parlement eerder op de dag om Rusland te bestempelen als sponsor van het terrorisme.
+ De Armeense premier Pasjinian heeft openlijk het nut van een door Rusland geleid militair bondgenootschap in twijfel getrokken. Hij stelde in het bijzijn van Poetin dat het bondgenootschap zijn land in september niet voldoende heeft beschermd. Destijds braken er gevechten uit tussen Armenië en Azerbeidzjan waarbij ruim 200 doden vielen.
+ EU- campagne ‘generatoren van de hoop’ gelanceerd om generatoren en transformatoren aan Oekraïne te doneren. De apparaten moeten het land door de doorgaans koude winter heen helpen.
+ Burgemeester Kiev: infrastructuur geraakt door raketten. Ook een wooncomplex werd getroffen met zeker 3 doden en 6 gewonden tot gevolg.
+ Russische voorraad aanvalsdrones raakt op, denkt het Britse ministerie van Defensie. Het gaat daarbij specifiek om drones voor eenmalig gebruik. Het VK schrijft dat ongeveer een week geen aanvallen met deze drones zijn gemeld. Men denkt dat Rusland zal proberen om zijn voorraad aan te vullen. Het kopen van dergelijke drones in het buitenland zou sneller zijn dan zelf nieuwe kruisraketten te maken.
 
Donderdag:
+ Zelensky vraagt de Veiligheidsraad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Hij noemde de aanvallen ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Bij de beschietingen zijn volgens de president ook scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en woonwijken getroffen. ‘Dat is de Russische formule voor terreur.’ Hij nodigde de VN uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.
+ Russische luchtmacht verplaatst van de Cherson-regio naar de Donbas meldt het Britse ministerie van Defensie. Volgens de Britten is de luchtmacht ernstig verzwakt, maar inmiddels aangevuld met matig getrainde reservisten. De slagkracht van de toch al verzwakte Russische luchtmacht zou daardoor verder zijn afgenomen.
+ Militair expert Alexander Kovalenko: over ongeveer 2 weken doet Rusland een grote aanval. ‘Deze weken hebben ze nodig om munitie op te slaan waarmee ze vervolgens de luchtverdediging van Oekraïne kunnen doorbreken en aanzienlijke schade aanrichten. Rusland moet eerst hun raketten uit de opslag halen en onderhoud plegen.’
+ Russische soldatenmoeders in protest: ‘Vladimir Poetin, ben jij een man?’ Poetin heeft op 27 november een ontmoeting met Russische moeders. Maar er mogen geen kritische vragen worden gesteld. Daar komen steeds meer vrouwen tegen in verzet.
+ De 3 kerncentrales zijn weer aan het stroomnet gekoppeld nadat ze woensdag werden losgekoppeld na beschietingen door Rusland. De centrales leveren vanaf donderdagavond weer elektriciteit.
+ Moskou: Sinds de officiële annexatie van 4 Oekraïense provincies begin oktober zijn daar meer dan 80.000 Russische paspoorten verstrekt.
+ Oekraïners: ‘Russen hebben een week nodig om weer opnieuw massale raketaanvallen uit te voeren. De voorraad precisiewapens zou op zijn, maar de Russen zouden nog wel beschikken over minder accurate raketten. Deze kunnen desondanks voor enorme schade zorgen aan steden, woningen en infrastructuur.
 
Vrijdag:
+ Op het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim klinkt vrijdagochtend het luchtalarm. Dat meldt de burgemeester van Armjansk, een plaats helemaal in het noorden van de Krim, op ruim 100 kilometer ten zuidoosten van de stad Cherson.
+ Angela Merkel zag geen kans het gedrag van Poetin te beïnvloeden in haar laatste jaar als Duitse bondskanselier. ‘Ik had niet langer de macht om mijn zin te krijgen, want iedereen wist: in de herfst is ze weg’, zegt Merkel.
+ Loekasjenko: ‘Directe inzet van het Wit-Russische leger in de Russische oorlog tegen Oekraïne is niet aan de orde. Als we rechtstreeks betrokken raken bij het conflict met de strijdkrachten, met soldaten, dragen we niets bij. We maken het alleen maar erger’, zei hij.
+ Oekraïne doodde Iraniërs, die de Russen hielpen met hun drones: ‘Als ze collaboreren moeten we ze doden’.
+ In  9 maanden tijd zou Rusland al 82 miljard dollar hebben uitgegeven aan de oorlog berekende Forbes. Het gaat hierbij om kosten salarissen van soldaten en de enorm oplopende kosten van bijvoorbeeld raketten, granaten, munitie en apparatuur. Rusland schiet tussen de 10.000 en 50.000 granaten van ongeveer 1.000 dollar per stuk af. Ook zouden 4.000 raketten zijn afgevuurd à 3 miljoen dollar per stuk. Men verloor tanks, vliegtuigen en helikopters ter waarde van 20,8 miljard dollar.
+ De helft van de huishoudens in Kiev zit nog steeds zonder stroom, volgens burgemeester Klitsjko. Twee dagen na een grootschalige Russische aanval op de elektriciteitscentrales zijn de energieproblemen voor veel mensen in de hoofdstad nog niet opgelost.
+ Veel gemobiliseerde Russen gesneuveld bij aanleg loopgraven rond de plaats Sadova in de regio Loehansk, aldus het Britse ministerie van Defensie.
+ Rond Bakhmut zouden veel Russen zijn gesneuveld bij frontale aanvallen op sterke Oekraïense posities.
+ Volgens de Britten maakt het Kremlin zich grote zorgen om de families van de gemobiliseerden. De autoriteiten vrezen de protesten van de invloedrijke Russische soldatenmoeders tegen de omstandigheden waarin gemobiliseerden verkeren.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zes miljoen huishoudens hadden vrijdag nog te maken met stroomuitval, zei Zelensky 2 dagen na de grootschalige raketaanvallen van Rusland op vooral de energievoorzieningen. Woensdag waren dat er nog bijna 2 keer zo veel. De autoriteiten hopen dit weekend veel herstelwerk af te ronden.
+ De VS en de EU hebben hulp aangekondigd. Frankrijk stuurt 100 zware generatoren. Minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna merkte daarbij op dat ‘aanvallen op civiele infrastructuur oorlogsmisdaden zijn’.
+ Poolse en andere NAVO-troepen hebben in het uiterste noordoosten van Polen een oefening gehouden. Het oefengebied op circa 250 kilometer ten noordoosten van Warschau heet de Suwalki Corridor.
+ Poetin tegen de soldatenmoeders: ‘Geloof niet alles wat je op tv en op internet ziet. Veel is nep. Het internet staat vol leugens, vertrouw het niet.’
+ De NAVO dwarsboomt het sturen van Patriot luchtafweerraketten naar Oekraïne niet! Daar gaan de lidstaten zelf over zegt NAVO-chef Stoltenberg. Polen heeft Duitsland gevraagd de Patriots die Berlijn aan Warschau had aangeboden in het westen van Oekraïne te posteren. Daar zouden ze zowel de Polen als de Oekraïners beschermen. Duitsland zei dat eerst aan de NAVO bondgenoten te moeten voorleggen.
+ Moskou voert de afgelopen 24 uur hevige bombardementen uit op de zuidelijke stad Cherson. De beschietingen hebben vrijdag zeker 15 burgers het leven gekost. Zeker 35 anderen raakten gewond onder wie een kind. Zelensky: ‘Bijna elk uur krijg ik meldingen van inslagen in de regio Cherson: Dit is de wraak van degenen die verloren hebben.’
+ VK: Rusland gebruikt raketten zonder explosieve lading. Volgens de Britten gaat het om raketten uit de jaren ’80 waar normaal gesproken een kernkop op zit. “Het is onduidelijk waarom Rusland dit doet, maar deze vorm van improvisatie laat zien dat de Russen door hun ballistische raketten heen zijn.”
+ In bijna heel Kiev is het elektriciteitsnetwerk weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, 4 dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de hoofdstad.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie gaat het niet goed aan het front in de provincie Donetsk. Zowel Oekraïne als Rusland hebben te maken met hevige verliezen. Volgens de Britten wil Rusland de zuid-centrale regio’s in Donetsk gebruiken als uitvalsbasis voor een offensief richting het noorden om zo heel de Oblast te bezetten. Toch zien de Britten daarin Rusland niet slagen. ‘Rusland heeft niet voldoende getrainde manschappen om naar de regio te sturen.’ Een doorbraak wordt dan ook als ‘onwaarschijnlijk’ omschreven.
+ Rusland en Oekraïne hebben zaterdag krijgsgevangenen geruild. Rusland meldt dat 9 Russische soldaten zijn vrijgelaten. Volgens Oekraïne heeft Rusland 12 Oekraïense soldaten vrijgelaten.
+ Na de bevrijding van Cherson heeft het Oekraïense leger in het zuiden zijn zinnen gezet op het strategisch belangrijke Kinboern schiereiland. De operatie op de landtong moet de route openen om de Krim te bevrijden en is een dubbelslag. Defensief omdat de Russische beschietingen op de zuidelijke havensteden moeilijker worden en offensief omdat de Russische verdedigingslinies aan de noordzijde van de Krim bereikbaar worden en de marine meer ruimte krijgt om te manoeuvreren in dit noordelijke deel van de Zwarte Zee.