De OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 23 t/m zo. 29 januari 2023
 

29 januari 2023, 17:10
Maandag:
+ Europese en Amerikaanse onderzoekers geloven dat Rusland achter de recente bombrievenactie in Spanje zit. Het doel was volgens de onderzoekers laten zien dat Rusland terroristische aanvallen kan uitvoeren. Zo ook in de hoofdsteden van NAVO landen, die Oekraïne steunen in de oorlog tegen Rusland.
+ De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: gebruik de bevroren Russische banktegoeden voor wederopbouw Oekraïne.
+ Rusland zet de ambassadeur van Estland uit. Het land wordt nu diplomatiek gerepresenteerd door een zaakgelastigde die de diplomatieke missie van EU-landen in Moskou leidt.
+ Rusland zegt dat Oekraïne westerse wapens bij kerncentrales plaatst. Op deze manier zou het Oekraïens leger de kans willen verkleinen dat de centrales worden beschoten.
+ Estland zet nu de Russische ambassadeur uit. Hij moet het land uiterlijk op 7 februari verlaten.
+ EU-ministers eens over een nieuw steunpakket van een half miljard euro voor Oekraïne. De EU levert Oekraïne zelf geen wapens en andere benodigdheden voor de strijd maar vergoedt de uitgaven van de lidstaten.
+ Het ontmijnen van Oekraïne kan meer dan tien jaren duren. Het is een lastige situatie omdat een derde van ons grondgebied is bezaaid met explosieven, schrijft Oleksander Choroenzji, woordvoerder van Oekraïense overheidsinstantie State of Emergency Service.
 
Dinsdag:
+ Michajlo Podoljak, een belangrijk adviseur van Zelensky heeft op Twitter gereageerd op de grote ontslagronde binnen de Oekraïense regering. Zelensky’s personeelsbeslissingen getuigen van de belangrijkste prioriteiten van de staat. Niet de ogen sluiten, zegt hij.
+ Plaatsvervangend procureur generaal Symonenko, het hoofd van het presidentiële bureau Timosjenko en plaatsvervangend minister van defensie Sjapovalov ontslagen of opgestapt naar aanleiding van verschillende corruptiebeschuldigingen.
+ De procureur generaal wordt ervan beschuldigd dat hij corruptiezaken verhulde en oppositieleden vervolgde om in de gunst te komen bij de zittende autoriteiten. Hi ging ook op vakantie naar Spanje rond de jaarwisseling in een Mercedes van Oekraïense zakenman Kozlovsky. Die is mede eigenaar van een tabaksfabriek waar sigaretten zouden zijn geproduceerd voor de zwarte markt.
+ Loekasjenko zegt dat Oekraïne een niet-aanvalsverdrag heeft voorgesteld. Hij beschuldigde het Westen ook van het bewapenen van militanten in Oekraïne die de situatie in Belarus mogelijk zouden willen destabiliseren.
+ Oekraïense leger lijdt zware verliezen in Bachmoet en Avdiivka maar heeft de Russische aanvallen wel afgeslagen. Zelensky zegt dat Rusland ‘de hele dag door’ doelen beschiet en aanvalt. Hij ziet verder dat Rusland troepen verzamelt op strategische plekken, ‘maar we weten hoe we moeten reageren’.
+ De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall heeft in de lente 29 Leopard 2-tanks gereed voor ‘gebruik door bondgenoten’. De opgeknapte en gemoderniseerde tanks zijn in april of mei klaar en moeten dan naar Slowakije en Tsjechië.
+ De Duitse minister van Defensie Pistorius heeft NAVO-chef Stoltenberg gezegd dat de bondgenoten Oekraïners kunnen gaan opleiden voor het gebruik van krachtige Leopard 2-tanks.
+ Turkije schrapt NAVO-overleg met Zweden en Finland over de toetreding. Het besluit volgt op een protest bij de Turkse ambassade in Stockholm waarbij de extreemrechtse politicus Rasmus Paludan een koran verbrandde.
+ Berlijn is overstag en geeft toestemming tot het leveren van de geavanceerde Leopard-tanks aan Kiev. Het besluit is onderdeel van een deal met de Amerikaanse regering. Washington stuurt een aanzienlijk aantal Abrams-tanks naar Oekraïne.
+ Oekraïne blij met de belofte van Duitsland dat het land binnenkort kan beschikken over een levering Leopard -tanks uit Polen en mogelijk andere landen waaronder Nederland.
 
Woensdag:
+ Russische strijdkrachten weigeren te vechten met de Armata T-14 tanks die geplaagd worden door mankementen. Dat stelt het Britse ministerie van Defensie in een update.
Volgens de Russische defensiecolumnist Alexander Golts kost een Armata meer dan een straaljager.
+ Duitsland stuurt zelf minstens 14 tanks van het type Leopard 2A6 naar Oekraïne melden Duitse media.
+ Ook Noorwegen overweegt Leopard 2-tanks aan Oekraïne te geven. Het zou gaan om 4 tot 8 tanks van de 36 die het Noorse leger heeft.
+ Oekraïne en ook andere landen verwelkomen het besluit van Duisland om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren en landen toestemming te geven om deze tanks naar Oekraïne te sturen.
+ In Russische staatsmedia is furieus gereageerd op het Duitse besluit om levering van Leopard-tanks aan Oekraïne toe te staan. Televisie-propagandist Solovyov zegt dat het Kremlin als reactie Duitsland onder vuur moet nemen.
+ Het besluit van de Duitse regering om toch Leopard 2-tanks aan Oekraïne te geven is volgens Rusland ‘extreem gevaarlijk’. De levering ‘voert het conflict naar een hoger niveau van confrontatie’.
+ Oekraïne bevestigt dat zijn troepen na een hevige strijd zijn vertrokken uit het stadje Soledar. De Oekraïners trokken zich terug naar posities die ‘vooraf waren voorbereid’, aldus een legerwoordvoerder.
+ Scholtz heeft in de Bondsdag gezegd beslist geen gevechtsvliegtuigen of troepen naar Oekraïne te sturen. Scholtz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens leveren omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn.
+ Biden stuurt dertig tanks van het type M1-Abrams ter waarde van 400 miljoen dollar naar Oekraïne.
+ Biden benadrukt nogmaals dat de VS en Europa verenigd zijn. ‘Poetin heeft gezegd dat die eenheid zou afbrokkelen in de komende maanden. Hij was verkeerd en blijft verkeerd. We zijn verenigd. We gaan blijven doen wat we kunnen om Oekraïne te steunen.’
+ De Westerse tanks  zullen ‘cruciaal zijn voor onze toekomstige overwinning’, zegt Oekraïne in een reactie op het nieuws dat de VS 31 Abrams-tanks zullen leveren.
+ Oekraïense troepen zijn in de minderheid in Donbasregio. ‘De Russen hebben meer soldaten en meer wapens maar wij hebben het voordeel van een professionele militaire leiding en de moed van de soldaten’, zegt het Oekraïense ministerie van defensie.
 
Donderdag:
+ Zelensky heeft er bij de VN op aangedrongen te helpen bij het vinden van een oplossing voor de deportaties naar Rusland van duizenden volwassenen en kinderen die sinds het begin van de elf maanden durende oorlog plaatsvinden. Dit zijn onze volwassenen en onze kinderen. Er is een mechanisme nodig om mensen te beschermen en terug te brengen en om iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan deportaties ter verantwoording te roepen.
+ Zelensky zegt na de beloofde tankleveringen dat zijn land ook gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten nodig heeft van het Westen.
+ Volgens Oekraïne vinden er opnieuw beschietingen plaats door de Russen. Oekraïne claimt dat er Russische raketten zijn neergehaald.
+ Meerdere doden bij de Russische luchtaanvallen. De Oekraïense hulpdiensten melden elf doden. Ook vielen er zeker elf gewonden.
+ Een Russisch legeronderdeel dat getraind is in Wit-Rusland, is teruggekeerd naar Rusland om vervolgens weer ingezet te worden in Oekraïne meldt het Britse ministerie van Defensie.
+ De VS en de NAVO nemen deel aan de oorlog in Oekraïne en verlengen die oorlog. Dit zei Nikolaj Patroesjev, een vertrouweling van Poetin en secretaris van de Veiligheidsraad. Hij reageerde op het besluit van Duitsland en de VS om toch moderne aanvalstanks te leveren aan Oekraïne.
+ Canada gaat vier Leopard 2-tanks leveren zegt de Canadese minister van Defensie Anita Anand. ‘De vier tanks zijn gevechtsklaar en zullen de komende weken worden ingezet’.
+ De VS hebben een nieuwe ronde sancties tegen Rusland afgekondigd. Die zijn ditmaal gericht op het huurlingenleger de Wagner-groep en het Russisch ‘militair-industrieel complex’. Dat wil zeggen dat de Amerikanen met de sancties iedereen willen aanpakken die belang heeft bij de oorlog in Oekraïense en de grote industrie die daar achter schuilgaat. De sancties moet de Russische oorlogsmachine doen haperen.
+ Poetin lijkt steeds emotioneler en roekelozer te worden en dat is te merken in het beleid, volgens analist Alexander Gabuev. Hij refereert aan een recente uitspraak van Poetin waarin hij stelt dat Oekraïne speciale bataljons vol nationalisten heeft ingesteld om terugtrekkende deserteurs neer te schieten. Dit statement laat zien dat Poetin zichzelf in een zogeheten feitenfuik heeft gewerkt en mogelijk alleen nog bewerkte berichten over de ontwikkelingen in Oekraïne krijgt. Hij noemt Poetin een emotionele en roekeloze president die beslissingen neemt op basis van emotie in plaats van feiten. Dit zou een groot gevaar zijn voor het Westen.
 
Vrijdag:
+ Het Britse ministerie trekt claims over de opmars van het Russische leger bij onder meer Zaporizja in twijfel. ‘Vermoedelijk verspreiden Russische militaire bronnen desinformatie om te doen voorkomen dat ze momentum behouden.’
+ Polen stuurt naast de veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft president Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 tanks.
+ VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi zegt dat Rusland de fundamentele principes van kinderbescherming schendt in oorlogstijd. Hij deed zijn uitspraken na een zesdaagse reis door Oekraïne.
+ Geannexeerde Oekraïense regio’s moeten Russische tijd gaan aanhouden. De regio’s Donetsk, Luhansk, Cherson en Zaporizja  moeten deel worden van Ruslands tweede tijdzone: Moskou Tijd. Dat is twee uur later dan in Nederland.
+ Een 74-jarige Spaanse man die in Spanje een reeks bombrieven verstuurde wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen.
+ De eerste drie Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen zijn in Polen aangekomen om daar de komende twee maanden het oostelijk deel van het NAVO-luchtruim te bewaken. De overige vijf volgen later.
+ De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over onacceptabele opmerkingen van de Hongaarse premier Orban. Hij zei onder meer dat Oekraïne een niemandsland is geworden en vergeleek het met Afghanistan.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Poetin heeft opnieuw gezegd dat in Oekraïne criminele neonazi’s aan de macht zijn. Dit zei hij in een verklaring die naar buiten werd gebracht op de dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht.
+ Rusland is niet uitgenodigd en was daarom vrijdag niet aanwezig bij de herdenkingsceremonie in Auschwitz. ‘Als de oorlog in Oekraïne is afgelopen zal Rusland veel moeten doen om weer te kunnen deelnemen aan bijeenkomsten van de beschaafde landen’, zei een woordvoerder van het Auschwitz-museum.
+ Rusland zou mogelijk in februari een nieuw offensief in Oekraïne willen beginnen, dat meldt Bloomberg op basis van insider informatie uit het Kremlin. Met een nieuw offensief wil het Kremlin mogelijk het initiatief herpakken. Het offensief zou zich richten op Charkov.
+ Rusland heeft mogelijk een rol gespeeld bij de koranverbranding bij de Turkse ambassade in Stockholm. Dat zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto. De mogelijke banden van de rechts-extremistische Rasmus Paludan zijn onderzocht en er zijn bepaalde connecties in zijn omgeving gevonden zei Haavisto. ‘Het roept de vraag op of een derde partij, bijvoorbeeld Rusland of een andere partij die tegen het NAVO-lidmaatschap is, probeert te stoken en te provoceren. Dit is onvergeeflijk.’
+ Poolse krijgsmacht lijft recordaantal rekruten in. Vorig jaar ondertekenden 13.742 rekruten een contract als beroepsmilitair. ‘Dat is een record sinds de afschaffing van de dienstplicht’, aldus de minister van Defensie, Marius Blaszczak.
+ Het Russische ministerie van Defensie heeft het Oekraïense leger beschuldigd van een raketaanval op een hospitaal in de regio Loehansk. Daardoor zoude veertien doden zijn gevallen en 24 gewonden. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.