Gelezen!

DE OORLOG IN  OEKRAÏNE van ma. 24 t/m zo.30 okt. 2022

30 oktober 2022, 17:17
Maandag:
+ Macron: Oekraïne heeft het recht om zelf te bepalen wanneer het tijd is om vrede te sluiten en onder welke voorwaarden. Het einde van de oorlog kan niet worden bepaald door het recht van de sterkste. ‘Om nu over vrede te beginnen, of op te roepen tot vrede, moet ondraaglijk zijn voor hen die vechten voor vrijheid. Het zou lijken op verraad.’
+ Oekraïne heeft ontkennend gereageerd op beschuldigende woorden van de Russische minister van Defensie Sjojgoe. Die had gezegd dat Oekraïne weleens een ‘vuile’ bom kan inzetten in de oorlog met Rusland. Dat is een explosief waar nucleair materiaal aan toegevoegd is om een uitgebreid gebied radioactief te besmetten.
+ Meerdere raketten sloegen in bij een flatgebouw in de stad Mykolajiv. ‘Door ontploffing zitten er scheuren in de muur’, zegt een bewoner.
+ Straaljager crasht op een huis in Irkoetsk. De piloten zijn volgens de lokale site mogelijk ‘gestikt’ tijdens het opstijgen. Toen de brandstof opraakte, stortte het vliegtuig neer in het Novo-Lenino-gebied, de bemanning kwam om het leven.
+ Russische troepen trekken zich steeds verder terug uit het westelijk deel van de regio Cherson. Ze bereiden zich ondertussen nog wel voor op vertragende acties. Aldus het Institute for the Study of War. Een deel van de Russische militairen bereidt zich voor op de strijd om de stad, terwijl anderen via een veerboot naar het oosten vluchten.
+ Bij een brand in een munitiefabriek in de Russische stad Perm in de Oeral zijn zeker 3 mensen omgekomen. Een nog onbekend aantal mensen is gewond geraakt.
+ Presentator Krasovski van RT ligt onder vuur nadat hij zei dat Oekraïense kinderen volgens hem moesten worden verdronken als ze de Russen in het land tijdens de Sovjetperiode zagen als bezetters. Als ze niet verdronken werden, moesten ze in hutten worden gestopt en in brand gestoken.
 
Dinsdag:
+  Britse inlichtingdiensten melden dat Oekraïne steeds beter in staat is om Russische drones onschadelijk te maken. Ongeveer 85% van de drones wordt uit de lucht gehaald. De drones zijn langzaam lawaaierig, vliegen op lage hoogtes en draaien op een simpele tweetaktmotor. Daarom zijn ze makkelijk uit de lucht te halen met luchtafweersystemen.
+ Voor de wederopbouw van Oekraïne is een strategie vereist die vergelijkbaar is met het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog, aldus Scholtz en Von der Leyen. Het is een langdurige taak, die nu moet beginnen.
+  Russisch bestuur vormt milities met lokale inwoners. Dat zeggen de bezetters. Mannen die in Cherson blijven ondanks herhaaldelijke Russische oproepen van Rusland om dat gebied te verlaten, hebben ‘mogelijkheid’ om zich aan te melden bij de ‘territoriale defensie-eenheden.’
+ Opblazen Kachovka dam zal het offensief van Oekraïne slechts met 2 weken vertragen. Bij het doorbreken van de dam lopen delen van de bezette regio Cherson onder water, die Oekraïne weer in handen probeert te krijgen. Het betekent ook dat het geannexeerde schiereiland de Krim zonder zoet water komt te zitten.
+ Russische, Britse en Amerikaanse topgeneraals bespreken ‘vuile bom’. Het uitzonderlijke overleg ging over de beschuldiging in de Russische staatsmedia dat Oekraïne overweegt een ‘vuile’ bom in te zetten, een provisorisch nucleair wapen.
+ Zelensky heeft opnieuw een klemmend beroep gedaan op Israël om de kant van Oekraïne te kiezen en luchtafweer te sturen. Hij zegt dat Poetin Iran waarschijnlijk zal helpen met zijn atoomprogramma in ruil voor militaire hulp.
 
Woensdag:
+ Duitse president Steinmeier bezoekt voor de eerste keer Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Zijn eerste poging strandde omdat Oekraïne toen viel over zijn verleden. Hij zou een te pro-Russische koers hebben gevaren. ‘Wij zullen u blijven steunen, economisch, politiek en militair’, zei hij aan het begin van het bezoek.
+ Sinds het begin van de oorlog zijn zeker 23 Russische gevechtshelikopters van het type Ka-52 vernietigd. Dat zou meer dan een kwart zijn van het totale aantal dat Rusland ter beschikking heeft, aldus de Britse militaire inlichtingendienst. Volgens het Britse ministerie raakt de Russische artilleriemunitie ondertussen op.
+ Zelensky: van de ruim 17 miljard die nodig is voor de eerste fase van wederopbouw hebben we ‘nog geen cent ontvangen’. Dat bedrag is nodig om de meest cruciale infrastructuur te herstellen. In totaal wordt geschat dat 349 miljard nodig is voor de wederopbouw. Maak van ‘abstracte getallen’ op korte termijn ‘concrete acties’ zei Zelensky.
+ De eigenaar van de beruchte Wagner groep Prigozjin heeft zich kritisch uitgelaten in een gesprek met Poetin over de manier waarop het Russische leger de oorlog aanpakt. Ook is hij van mening dat het leger te veel leunt op zijn Wagner Group die bekend staat om grove mensenrechtenschendingen. Daarvoor  krijgt de huurlingenorganisatie te weinig geld.
+ De Wagner Group is bezig met de aanleg van een verdedigingslinie in Loehansk: de Wagner lijn. Die linie bestaat uit rijen van kleine piramides van cement, waarachter zich loopgraven bevinden. De obstakels zijn bedoeld om bijvoorbeeld tanks tegen te houden.
+ De Oekraïense regering roept Oekraïense vluchtelingen op voorlopig in het buitenland te blijven, vanwege de oorlogsschade aan de elektriciteits- en warmtevoorzieningen in het land.
+ Poetin heeft gezegd dat de wapenproductie omhoog moet om de troepen beter uit te rusten. Bureaucratische belemmeringen moeten worden weggenomen. De militairen klagen al maanden over slechte wapens en een gebrekkige bevoorrading.
+ Zelensky bedankt Duitsland voor de steun aan zijn land. Hij noemde de Duitse steun groot en historisch en benadrukte daarbij de levering van een luchtafweersysteem. ‘Dat is een prioriteit voor dit land.’
 
Donderdag:
+ Sunak heeft in een telefonisch gesprek Zelensky zijn onverminderde steun aan Oekraïne uitgesproken. Ook zei Sunak dat hij hoopt Zelensky binnenkort te ontmoeten.
+ Russen sturen extra troepen naar Cherson om de bezette Oekraïense stad in handen te houden. Eerder had Oekraïne gezegd dat Russen de stad leken te verlaten. Cherson is symbolisch belangrijk voor Moskou, omdat het de eerste grote stad is die de Russen illegaal in handen kregen sinds de invasie. Voor Oekraïne is de stad belangrijk als havenstad aan de Zwarte Zee. Het verlies ervan zou een grote nederlaag zijn voor Poetin.
+ Russische militairen moeten vechten met verroeste wapens door chaotische mobilisatie. De accommodaties voor de gemobiliseerde mannen zijn smerig, de toiletten stromen over en er is een tekort aan eten.
+ Rusland rekruteert Afghaanse commando’s voor de oorlog in Oekraïne. Deze speciale eenheden kunnen een grote impact hebben op de uitkomst van de strijd mochten ze besluiten mee te vechten. Ze zijn getraind door het Britse en Amerikaanse leger!
+ Het Kremlin meldt dat het leger heeft geoefend voor een nucleaire aanval, mocht het land zelf worden aangevallen met kernwapens. Rusland heeft de VS op de hoogte gesteld van de oefening, laat de regering Biden weten.
+ NAVO-chef reist binnenkort naar Turkije om de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap te bespoedigen. Ook moet Hongarije eerst nog toestemming geven. De andere 28 NAVO-landen hebben al ingestemd met de toetreding.
 
Vrijdag:
+ De VN is optimistisch over de verlenging van het akkoord over Oekraïens graan. De landen kwamen in juli overeen dat ze elkaars graanschepen niet zouden aanvallen en graanschepenlangs een veilige route naar Turkije konden varen. Het akkoord loopt in november af.
+ Israël is bang dat wapens in handen van zijn vijanden vallen. ‘Er zijn wapens die we niet exporteren’, zei president Herzog. Maar waar we kunnen helpen, proberen we te helpen.’ Hij wees erop dat ook de VS en Europese landen bepaalde wapensystemen niet aan Oekraïne geven.
+ Russisch brandstofdepot in brand in de plaats Sjachtarsk in het door Rusland bezette gebied van de regio Donetsk.
+ Rusland heeft opnieuw elektriciteitsvoorzieningen onder vuur genomen met name in het centrale deel van het land. ‘Op het hoofdnetwerk is apparatuur beschadigd’, zegt netbeheerder Ukrenergo.
+ Volgens het Russische leger was een energiecentrale bij Sebastopol op de door Rusland geannexeerde Krim doelwit van een drone-aanval. Daarbij is een transformator vernietigd. Sebastopol is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.
+ Oekraïne versterkt strijdkrachten aan de grens met Belarus om een nieuwe Russische aanval uit het noorden te kunnen afslaan, aldus de Oekraïense generale staf.
+ Poetin haalt in toespraak hard uit naar het Westen die hij beschuldigt van onder meer  kolonialisme. ‘Het Westen speelt een gevaarlijk, bloederig en vuil spel en is uit op werelddominantie. De Westerse leiders willen andere landen hun manier van leven opleggen. Ze denken dat iedereen ondermaats is en dat alleen zij tot de elite behoren.’ Westerse landen leggen volgens hem sancties op aan diegenen die niet doen wat zij willen.
+ 159.000 woningen in Kiev zitten nu zonder stroom als gevolg van de luchtaanvallen op cruciale infrastructuur. In het gebied rond de hoofdstad hebben in totaal bijna 260.000 huishoudens geen stroom! De directeur van het elektriciteitsbedrijf Kovalenko spreekt van een moeilijke dag voor alle Oekraïners en roept iedereen op om verantwoord om te gaan met elektriciteit.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Biden haalt in interview uit naar Poetin. Hij reageerde sceptisch over Poetin die zei dat hij niet van plan is om in Oekraïne een kernwapen te gebruiken. Ook zei Poetin dat Rusland niet heeft gedreigd met het gebruik van kernwapens, maar alleen heeft gereageerd op nucleaire ‘chantage’ van het Westen. ‘Als hij het niet van plan is, waarom blijft hij er dan over praten. Waarom heeft hij het over de mogelijkheid om een tactisch kernwapen in te zetten? De manier waarop hij hiermee omgaat is heel gevaarlijk’, zei Biden.
+ VS komt met een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Vermoedelijk gaat het om munitie, waaronder voor de Himars-raketsystemen. De veiligheidswoordvoerder John Kirby gaf geen details over het pakket ter waarde van 275 miljoen dollar. Sinds de Russische inval heeft de VS al voor zo’n 17,6 miljard dollar aan militaire hulp gestuurd.
+ Zelensky heeft in een videoboodschap gezegd dat zijn land de Russische aanvallen zal blijven afslaan. ‘Alleen het Oekraïense volk zal overeind blijven.’
+ De Hoop-Scheffer zegt dat China medeplichtig is aan deze oorlog. Als er iemand is die de druk op Rusland kan opvoeren dan is het XI Jinping. Hij wijst erop dat de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen volgende week gevolgen kunnen hebben voor de wapenleveranties van dat land. De Republikeinen en hun Trump-aanhangers kunnen beslissen om de blanco cheques aan Oekraïne te stoppen. Trump heeft altijd een speciale relatie gehad met Poetin.
+ Oekraïne heeft meer dan 300 drones neergehaald. De goedkope drones hebben tientallen kilo’s explosieven aan boord. Oekraïne kan ze vrij makkelijk neerhalen maar niet als de Russen er tientallen tegelijk lanceren.
+ Tsjetsjeense leider Kadyrov geeft toe dat hij bij een Oekraïense aanval in de regio Cherson deze week manschappen heeft verloren: 23 doden en 58 gewonden. Volgens Kadyrov hebben zijn troepen als wraak voor de aanval  70 Oekraïners gedood. Of dat klopt is niet te verifiëren.
+ Rusland zegt dat de mobilisatie is voltooid. Meer dan een kwart (82.000) zijn in Oekraïne aangekomen en 218.000 zijn nog in training. Volgens Oekraïne komen de net gemobiliseerden in Loehansk aan het front terecht en sterven ze bij bosjes.
+ De Russische marine claimt zaterdag een grote Oekraïense droneaanval op de Krim te hebben afgeslagen. Bij Sebastopol waren explosies te horen, maar volgens Rusland kwam dat door het vernietigen van de drones. Er zou een schip beschadigd zijn geraakt, maar er zouden geen gewonden zijn gevallen.
+ De Russische journaliste Svetlana Babayeva is vrijdag gedood bij een schietongeval op een Russisch militair oefenterrein op de Krim. Ze was het hoofd van de grote Kremlingezinde mediagroep Rossiya Segodnya in Simferopol, de tweede grootste stad van de Krim.
+ Eurocommissaris Didier Reynders zegt dat de EU al meer dan 17 miljard euro aan Russische tegoeden heeft bevroren als onderdeel van de sancties tegen Rusland. Tot nu toe zijn tegoeden van 90 mensen bevroren in 7 lidstaten.
+ De telefoon van Liz Truss is bijna een jaar gehackt door geheim agenten die werkten voor Poetin. Dat gebeurde toen zij nog minister van Buitenlandse Zaken was. De informatie ging onder meer over de oorlog inclusief informatie over wapenleveranties, boodschappen aan buitenlandse collega’s en privéberichten die ze uitwisselde met haar goede vriend Kwasi Kwarteng.
----------------------------------------------------
[Zie ook What’s new(s) ]