Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 25 t/m zo 31 maart 2024

1 april 2024, 15:44
Maandag:
+ Oekraine staat inmiddels bekend als het land met de meeste landmijnen ter wereld. Het land ligt vol met niet-ontplofte explosieven wat een gevaar vormt voor iedereen die onbewust er overheen loopt. Mijnbestendige laarzen moeten nu uitkomst bieden maar op basis van de geschiedenis is de effectiviteit ervan nog niet zo hoopgevend.
+ Explosies in centrum Kiev. Een niet-residentieel gebouw van 3 verdiepingen werd geraakt.
+ De Russische autoriteiten onderzoeken de aanslag op de concerthal. Het Kremlin zegt dat er nog steeds geen coherente versie is van de gebeurtenissen. De daders zouden uit Tadzjikistan afkomstig zijn.
+ Het Kremlin wil nog niks kwijt over de mogelijk hardhandige behandeling van verdachten die zijn opgepakt na de terreuraanslag. ‘Ik laat deze vraag onbeantwoord’, reageerde een regeringswoordvoerder.
+ Poetin meldt dat de aanslag het werk was van radicale moslims. Hij zegt dat nu onderzocht wordt wie de opdracht gaf voor de dodelijke terreuraanval. Hij beschouwt het als een van de aanvallen van Oekraine op Rusland.
 
Dinsdag:
Russen ondervragen in Tadzjikistan familie van verdachten van de aanslag. Volgens ingewijden ziet president Rachmon persoonlijk op het onderzoek toe. Hij noemde de aanslag een ‘schandelijke en verschrikkelijke’ gebeurtenis.
+ Een Russische rechter heeft een achtste persoon in voorarrest geplaatst in verband met de aanslag. Een man uit Kirgizië wordt ervan beschuldigd onderdak te hebben geboden aan de vier daders.
+ Russische veiligheidsdienst zegt dat de VS, het VK en Oekraine achter de aanslag zitten op de concertzaal, aldus TASS. ‘We geloven dat de actie is voorbereid door de radicale moslims en is gefaciliteerd door westerse inlichtingendiensten’, zei Bornikov.
+ De partijleider van de Vietnamese Communistische Partij heeft Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land. Poetin zou de uitnodiging hebben aangenomen.
+ Loekasjenko zegt dat de extremisten die de aanslag pleegden naderhand eerst naar zijn land probeerden te vluchten. Dat zou zijn mislukt door de strenge controles aan de grens. Hij lijkt met zijn verklaring de lezing tegen te spreken van de Russische autoriteiten. 
+ De Oekraiense president heeft secretaris Danilov van de Nationale Veiligheids- en defensieraad van zijn functie ontheven. Hij zou worden vervangen door Eytvynenko.
+ Oekraine heeft in iets meer dan twee jaar een derde van de Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee tot zinken gebracht of beschadigd zegt de Oekraiense marinewoordvoerder Pletentsjoek. Ons uiteindelijke doel is de volledige afwezigheid van militaire schepen van de zogenaamde Russische federatie in de regio’s van Azov en de Zwarte Zee, vertelt de woordvoerder.
+ De NAVO overweegt Russische raketten die te dicht bij de grenzen van het bondgenootschap komen neer te schieten zegt de Poolse viceminister Szejna. Hij legt uit dat binnen de NAVO verschillende ideeën worden geanalyseerd voor het geval een Russische raket door NAVO-luchtruimen vliegt.
 
Woensdag:
+ Rusland heeft een drone aanval op Oekraine gelanceerd. Er werden dertien Shahed-drones afgevuurd door de Russen. Tien van die drones werden neergeschoten boven de regio’s Charkov, Soemi en Kiev.
+ Ruim 400.000 Oekraiense ontheemden in Kiev. Kiev vangt op die manier een aanzienlijk deel van de in totaal 4,9 miljoen burgers op die niet meer in hun thuisplaats kunnen verblijven. De mensenrechtencommissies van het Oekraiense parlement zegt dat er niet genoeg steunpakketten zijn om al die mensen te helpen.
+ Bij een Russische aanval op Charkov zijn een dode en 16 gewonden gevallen. Er werden appartementen geraakt. Het aantal slachtoffers kan verder oplopen aldus de gouverneur van Charkov.
+ Het is ‘extreem moeilijk te geloven’ dat IS de capaciteit had om de terreuraanval bij Moskou uit te voeren zei Maria Zacharova woordvoerder van het ministerie van buitenlandse Zaken. Westerse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat ISKP, een regionale tak van IS, achter de aanslag zit.
 
Donderdag:
+ Hugo de Jonge en Kajsa Ollongren willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. ‘Er is sprake van een heel offensief Rusland, dat inderdaad ook Nederlandse politici probeert te beïnvloeden. De AIVD waarschuwt hier al langer voor.’ Hij noemt het ‘natuurlijk gewoon een ondermijning van de democratische rechtsorde’.
+ De pro-Russische nieuwsite ‘Voice of Europe’ is niet meer bereikbaar sinds Tsjechië bekendmaakte het Russische propagandanetwerk achter de site te hebben opgerold.
+ Poetin heeft telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Ramaphosa. Eerder telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Moskou wil de banden aanhalen en profileert Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.
+ De Letse buitenlandminister Karins treedt af. Hij wordt al maanden geplaagd door een schandaal rond het gebruik van privévluchten in zijn tijd als premier.
+ Een Nederlandse patrioteenheid oefent komende zomer in Litouwen. De oefening door de luchtafweer eenheid is samen met Litouwse collega’s en duurt enkele weken.
+ De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië.
+ Polen en Oekraine dicht bij een akkoord over de import van landbouwproducten uit Oekraine. De 2 landen lagen lang overhoop omdat Poolse boeren klagen over oneerlijke voordelen voor hun Oekraiense collega’s.
+ Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea via veto. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.
+ Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij het kopstuk van het Amerikaanse parlement Mike Johnson. De Republikeinen blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro.
+ Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag bij Moskou en Oekraiense nationalisten. Volgens de Russen kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en crypto geld uit Oekraine. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.
 
Vrijdag:
+ Het Oekraiense leger hoeft niet zoveel mensen te mobiliseren als aanvankelijk werd gedacht. Na een evaluatie blijkt het door Zelensky genoemde aantal van 500.000 Oekraïners hoger dan daadwerkelijk nodig is.
+ In de jacht op tegenstanders van het regime in Moskou valt nu ook de zeer bekende Russische zangeres lla Poegatsjeva in ongenade. Russisch aanklagers willen dat ‘de koningin van de Sovjetpopmuziek’ wordt bestempeld tot buitenlands agent.
+ Aan het front in de oorlog is de vuurkracht van de Russische strijdkrachten inmiddels zes keer groter dan die van Oekraine zegt de bevelhebber van de Oekraiense strijdkrachten Syrsky. Daardoor verliest Oekraine manschappen en terrein. Daarnaast heeft Rusland de activiteiten in de lucht de afgelopen weken en maanden aanzienlijk uitgebreid.
+ In sommige regio’s in Oekraine zijn er problemen met de elektriciteitsvoorziening meldt de Oekraiense premier Sjmihal. Die zijn ontstaan door massale Russische raket- en droneaanvallen op energiefaciliteiten.
+ Bij een Russische raketaanval op Odessa zijn vijf mensen gewond geraakt, waaronder drie kinderen.
+ Een rechtbank in Moskou heeft de Russische journalist en fotografe Antonina Kravtsova in voorlopige hechtenis geplaatst wegens ‘extremisme’. Ze riskeert 6 jaar cel door die aantijging.
+ De ‘voortdurende verslechtering’ van de Oekraiense luchtverdediging geeft Rusland een voordeel in de oorlog, aldus het Institute for the Study of War. Naarmate de luchtverdediging achteruitgaat in zowel kwaliteit als kwantiteit zou de veiligheid van de Russische luchtmacht juist steeds beter worden. Bovendien kunnen dan grootschalige luchtoperaties worden uitgevoerd op steden met ‘verwoestende effecten’.
 
Zaterdag:
Als de door de VS beloofde militaire steun uitblijft, moet het Oekraiense leger zich in kleine stapjes terugtrekken zegt Zelensky. We hebben dan geen patriot-raketten, geen stoorzenders en geen 155 millimeter artilleriemunitie.
+ Poetin heeft nog steeds niet de plaats van de terreuraanslag bij Moskou bezocht. Desalniettemin is hij volgens het Kremlin erg verdrietig over de tragische gebeurtenis.
+ Meer dan 250 buitenlandse diplomaten hebben bloemen gelegd tijdens een ceremonie bij de Crocus-concerthal bij Moskou.
+ Rusland behoudt een kwantitatief voordeel in de oorlog die het land is begonnen meldt het Britse Ministerie van Defensie. Dat voordeel biedt de Russen de mogelijkheid om een ‘geleidelijke opmars’ te westen van de stad Avdiivka te handhaven.
+ Twee doden en een gewonde door Russische beschieting in Donetsk meldt Kiev.
+ Duizenden mensen hebben in verscheidene Duitse steden zoals gebruikelijk in het paasweekend betoogd tegen oorlog in Oekraine en Gaza.
+ Europa bevindt zich op dit moment mede dankzij de oorlog in Oekraine, in een ‘vooroorlogs tijdperk’, zegt de Pools premier Tusk. Hij vindt dat het continent meer moet investeren in Defensie gezien de situatie die sinds 1945 niet meer is voorgekomen.
+ Frankrijk gaat honderden pantservoertuigen en raketten leveren aan Oekraine. Het gaat om materieel dat het Franse leger zelf vervangt maar volgen de Fransen nog in goede staat is.
+ Oekraine meldt nieuwe Russische aanvallen met drones en raketten. De luchtmacht zegt dat zeker 16 Russische raketten en 11 drones zijn waargenomen. Er zijn 9 raketten en 9 drones neergehaald zegt Oekraine.
+ Poetin laat 150.000 dienstplichtigen oproepen. Het gaat om mannen tussen de 18 en 30 jaar. De dienstplicht geldt in Rusland als een gevoelig onderwerp. Veel mannen proberen van alles om niet te worden opgeroepen onder meer door berichten over hardhandige ontgroeningspraktijken in het leger.