Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 26 sept. t/m zon. 2 okt. 2022

2 oktober 2022, 20:01
Maandag:
  • Zelensky: ‘We gaan alle gebieden bevrijden’. Ook stelde hij dat ze op de Russische agressie zullen blijven reageren en dat de bezetters en collaborateurs gestraft zullen worden zo meldt de Kyiv Independent maandag.
  • Annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland maakt onderhandelingen met het Kremlin wat Zelensky betreft nu ondenkbaar. De regering in Moskou zou die inlijving officieel bekend kunnen maken als afsluiting van de volksraadplegingen, waarvan het resultaat al bij voorbaat vaststond.
  • Het Oekraïense leger heeft de beschikking gekregen over een geavanceerd luchtafweersysteem van Amerikaanse makelij. Zelensky bedankte Biden voor diens besluit deze zogenoemde Nasams te leveren, na eerder al Himars-raketinstallaties te hebben gestuurd. ‘Maar geloof me, het is bij lange na niet genoeg om de civiele infrastructuur, scholen, ziekenhuizen, universiteiten en woningen van de Oekraïners te bewaken.’
  • Russische toppolitici bezorgd over excessen bij mobilisatie. De voorzitters van het Russisch lager- en hogerhuis hebben zondag hun zorgen geuit over de chaos die is ontstaan bij de door Poetin afgekondigde mobilisatie. Het regent klachten over de campagne. De mobilisatie heeft geleid tot een reeks protesten waarbij 2.000 mensen zijn opgepakt, mannen van militaire leeftijd die het land ontvluchten. Ook dat mensen zonder enige militaire ervaring worden opgeroepen leidt tot extra onrust.
  • De vrouw van een van de mannen die opgeroepen is voor het Russische leger onthulde dat de mannen slechts één dag (!) training kregen. Daarna werden ze meteen naar het front gestuurd.
  • Kazachstan, een belangrijke partner van Rusland, zal de uitkomst van de omstreden referenda niet erkennen: ‘de territoriale integriteit en soevereiniteit’ van landen dient gerespecteerd te worden zegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • China heeft Oekraïne en Rusland opgeroepen door diplomatiek inspanningen de oorlog die de Russen voeren tegen het buurland binnen de perken te houden. Een vreedzame oplossing van het conflict is noodzakelijk aldus buitenlandminister Wang YI tijdens de algemene Vergadering van de VN.

Dinsdag:
  • Japanse consul in Vladivostok verdacht van spionage. Volgens het staatspersbureau Ria Novosti werd Motoki Tatsunori op heterdaad betrapt toen hij geheime informatie vergaarde over de gevolgen van de westerse sancties op de economische situatie in het verre oosten van de Russische Federatie.
  • Sinds de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland arriveren in Georgië 2 keer zoveel Russen als voorheen. Dagelijks komen er nu zo’n 10.000 Russen aan, eerder waren dat er 5.000 tot 6.000.
  • Opnieuw dreigende taal uit Moskou: ‘NAVO te bang voor nucleaire apocalyps om in te grijpen en direct betrokken te raken bij de oorlog.’ Dat zegt oud-president Medvedev, die al eerder ferme nucleaire taal richting Oekraïne en het Westen uitsprak. Medvedev is nu plaatsvervangend voorzitter van de Russische veiligheidsraad. De veiligheid van Washington, Londen en Brussel is immers veel belangrijker voor het Noord-Atlantisch bondgenootschap dan het lot van een stervend Oekraïne dat niemand nodig heeft, aldus Medvedev. Hij zei dat de levering van moderne wapens ‘pure business’ is voor Westerse landen.
  • Bijna 100.000 Russen zijn naar buurland Kazachstan gereisd sinds Poetin de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde. In totaal zouden volgens de Russische autoriteiten al ruim 260.000 Russen op de vlucht zijn geslagen.
  • Ook boeren worden opgeroepen om mee te vechten in Oekraïne. Dat maakte Poetin bekend. Rusland is de grootste exporteur van graan in de wereld. Mogelijk komt een deel van de oogst in gevaar.
  • Oekraïne laat zich door de referenda niet tegenhouden op het slagveld. ‘Deze acties van Poetin zullen geen invloed hebben op de politiek, de diplomatie en de acties op het slagveld’, zei de minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba.

Woensdag:
  • VS steunen Oekraïne met nieuw wapenpakket van 1,1 miljard dollar. Het nieuwe pakket zal onder meer Himars-raketinstallaties, bijgaande munitie, anti-dronesystemen en radarsystemen bevatten. Daarnaast zijn ook reserveonderdelen en geld voor trainingen en technische ondersteuning inbegrepen.
  • Oekraïense ambassadeur Kononenko in Nederland is ontslagen. Het kantoor van Zelensky heeft dat naar buiten gebracht zonder een reden te geven.
  • Russen claimen grote overwinning in referenda nadat in de 4 bezette regio’s alle stemmen zijn geteld. Russische officials zeggen dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis in Rusland zei voormalig president Medvedev.
  • Zelensky beloofde de mensen in de 4 regio’s waar schijnreferenda zijn gehouden hen te verdedigen. Volgens de president komt er bovendien spoedig goed nieuws van het front. ‘We maken vooruitgang en zullen ons land bevrijden’, zei hij zonder in details te treden.
  • Brussel: referenda Rusland zijn vervalst. ‘Ze zijn illegaal en de uitslagen zijn vervalst’, zegt buitenlandchef van de EU Josep Borrell. De stembusgang in door Rusland bezette delen van Oekraïne is ‘een nieuwe schending van de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne’, aldus Borrrell.
  • Zweden benadrukt dat lekkage Nord Stream geen aanval op land is want het is niet in ons territorium, zei Linde, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken. ‘Het is een internationaal incident”.
  • Ook de NAVO gaat ervan uit dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. Jens Stoltenberg zegt de sabotage te hebben besproken met de Deense minister van Defensie.
  • Beschuldigingen dat Rusland achter de vermeende sabotage van Nordstream 1 en 2 zitten zijn stompzinnig en absurd zegt Kremlin woordvoerder Dmitri Peskov. Onder meer Denemarken, Zweden en Polen hebben al gezegd dat er sabotage is gepleegd net als NAVO-baas Stoltenberg.

Donderdag:
  • Rusland claimt dat het de afgelopen dagen een offensief van Oekraïne bij de stad Lyman (Donetsk) heeft afgeslagen. Op het slagveld zouden 70 Oekraïense militairen om het leven zijn gekomen. Slachtoffers aan Russische zijde worden niet gemeld.
  • Het kan 1 of 2 weken duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden aan de lekkende gasleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat meldde de Deense minister van Defensie Morten Bødskov vanuit Brussel. De Deense premier Mette Fredriksen heeft gezegd dat de lekkages aan Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. Volgens haar kan er geen sprake zijn van een ongeluk.
  • Servië zal de resultaten van de ‘referenda’ in de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne niet erkennen, aldus president Aleksander Vucic. Servië heeft van oudsher warme banden met Moskou. Servië houdt zich aan het internationaal recht, Het Handvest van de Verenigde Naties en de VN-resoluties.
  • Kremlin schrapt uitreisverbod mannen na mogelijke interne ruzie. Het uitreisverbod geldt wel voor mensen die al voor militaire dienst zijn opgeroepen en zich moeten melden. In de kringen van het Kremlin is geschokt gereageerd op de kennelijk onvoorziene uittocht van Russen sinds de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie.
  • ‘De bezette gebieden vragen Poetin officieel om inlijving bij Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zouden hebben’. Volgens het Westen en Oekraïne stond de uitslag al vast voordat werd gestemd.
  • De Europese Commissie wil Rusland met ‘bijtende sancties’ treffen na de recente ‘escalatie’ rond de oorlog. Op tafel liggen een plafond voor olieprijzen, verdere invoerbeperkingen van Russische producten en een nieuw uitvoerverbod van goederen die Moskou militair zou kunnen gebruiken.

Vrijdag:
  • Een vrachtschip met meer dan duizend ton hulpgoederen voor Oekraïne aan boord is vertrokken uit Marseille. Het is het grootste humanitaire transport van Frankrijk sinds het Russische leger Oekraïne binnenviel. ‘Deze boot belichaamt in feite onze solidariteit’, zei minister Van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. Het schip is beladen met materieel ten behoeve van de civiele veiligheid zoals brandweerwagens, waterscooters, medische apparatuur en 60.000 voedselrantsoenen.
  • Russische verdediging beter op orde nu Oekraïne Loehansk nadert. Oekraïne heeft de afgelopen dagen in het noordoosten langzaam terrein gewonnen op de Russen meldt het Britse Ministerie van Defensie. Eerder verliep de opmars nog sneller. Rusland meldde destijds een gedeeltelijke terugtrekking. Het Russische leger lijkt nu beter in staat om het eerder veroverde grondgebied te verdedigen.
  • Bij een aanval op een humanitair konvooi in de regio Zaporizja zijn veel doden en gewonden gevallen. De gouverneur van de regio zegt dat door Russische beschietingen 23 mensen om het leven zijn gekomen en nog een 28 gewonden. De mensen zijn beschoten toen ze met hun auto’s in de rij stonden om naar het bezette gebied te reizen om familieleden op te halen en hulp te verlenen.
  • Britten laten weten dat de voorraden van medische hulpmiddelen van de Russische troepen begint te krimpen. Zo zouden ze bijvoorbeeld geen goede tourniquets hebben. Het groeiende tekort zou de moraal van de Russische troepen verder doen slinken.
  • Poetin heeft de decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette regio’s Cherson en Zaporizja. In de ondertekende decreten erkent Poetin de 2 regio’s als onafhankelijke territoria. Dit is de nodige tussenstap voor de annexatie
  • Na verreweg zijn meest anti-Amerikaanse toespraak ooit heeft Poetin vrijdag 4 provincies in het oosten van Oekraïne geannexeerd. In dreigende taal beval hij het Westen om zich niet langer met zijn zaken te bemoeien: ‘Ik wil dat Kiev en zijn echte bazen in het Westen me horen. De inwoners van Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson worden voorgoed onze burgers.’

Zaterdag/Zondag:
  • Zelensky vraagt versneld lidmaatschap van de NAVO aan. De aanvraag komt kort nadat Poetin vrijdag bekendmaakte vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren. ‘Wij hebben onze verenigbaarheid met de normen van het bondgenootschap al bewezen. We zetten een beslissende stap door de Oekraïense aanvraag voor versnelde toetreding te ondertekenen.’
  • Zelensky laat weten niet van plan te zijn met de Russen over vrede te onderhandelen zolang Poetin aan de macht is. De 4 gebieden die Rusland heeft geclaimd, zijn Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Dat is naar schatting 15% van Oekraïne waar naar schatting 8 miljoen mensen wonen.
  • De Wereldbank heeft nog eens 530 miljoen dollar toegezegd om Oekraïne te steunen. De hulp wordt ondersteund door het VK en Denemarken. In totaal is er nu 13 miljard dollar aan steun geschonken. 11 miljard dollar is tot nu toe volledig uitbetaald. De wederopbouw wordt geschat op 100 miljard dollar.
  • Oekraïne zegt de strategisch belangrijke plaats Liman in het oosten te hebben omsingeld. In de plaats zouden zo’n 5.000 Russische militairen opgesloten zitten. De operatie is nog gaande maar onduidelijk is of er nog gevochten wordt.
  • In de afgelopen 24 uur zijn er 530 Russische soldaten gedood, ook zijn er 16 tanks vernield aldus het Oekraïense ministerie van Defensie.
  • Russen arresteren de directeur van de kerncentrale Zaporizja. Hij werd aangehouden op weg van de kerncentrale naar de stad Enerhodar. Hij is geblinddoekt in onbekende richting weggevoerd schreef Petro Kotin, een functionaris van de centrale.
  • Verlies voor pro-Russische partijen in Letland. Uit de exitpolls blijkt dat minder mensen hebben gestemd op partijen die het Kremlin goed gezind zijn. De middenpartij van de zeer anti-Russische premier Krisjanis Karins groeit juist en blijft de grootste.
  • Zelensky: Wat een zware week voor Oekraïne had moeten worden werd een zware week voor Rusland. Hij stond uitvoerig stil bij de herovering van Lyman op de Russen. Russische troepen hadden zich zaterdagmiddag teruggetrokken uit deze strategische stad in de regio Donetsk.
  • Het verkeersknooppunt Lyman dat sinds mei in Russische handen was, is strategisch belangrijk omdat het voor de Oekraïense een springplank kan zijn voor de herovering van meer plaatsen in Donetsk, zoals het 40 kilometer verderop gelegen Lisitsjansk en Severodonetsk.
  • Oekraïne zal terugnemen wat van haar is zei Zelensky. ‘Zowel in het oosten en het zuiden, als wat ze nu hebben geprobeerd te annexeren en op de Krim, die ze sinds 2014 ingelijfd noemen: onze vlag zal overal wapperen.’

ZIE OOK WHAT’S NEW(S)