Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma. 27 febr. t/m zo. 5 maart 2023
   

5 maart 2023, 19:06
Maandag:
+ Het Witte Huis heeft groen licht gegeven voor het sturen van M1 Abrams-tanks om zo Duitsland te bewegen Leopard-tanks te sturen, aldus de nationaal veiligheidsadviseur van Biden, Jake Sullivan.
+ Zelensky heeft Eduard Moskaljov ontslagen. Hij gaf mede leiding  aan het leger dat tegen de Russische troepen vecht in de Donbasregio.
+ De commandant van de Oekraïense grondtroepen Oleksander Syrskyi heeft Bachmoet bezocht, om het moreel bij de militairen op te krikken. Syrskyi heeft een heldenstatus in Oekraïne sinds de oorlog. Hij wordt beschouwd als het brein achter de nederlaag van de Russische strijdkrachten toen die aan het begin van de oorlog oprukten naar Kiev.
+ Wit-Russische activisten zeggen dat ze een Russisch surveillancevliegtuig met een waarde van 330 mln. Euro hebben opgeblazen op een vliegveld bij de hoofdstad Minsk. Men noemt het de meest succesvolle sabotage sinds begin 2022.
+ China weigert Russische invasie van Oekraïne tijdens de G-20 te veroordelen. Moskou zei dat ‘anti-Russische’ westerse landen de G20 hadden ‘gedestabiliseerd’.
+ Vladimir Klitschko, voormalig bokskampioen, klimt in een van de eerste Leopard-tanks die aan Oekraïne zijn geschonken: ‘Een jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik zo’n beest zou besturen. Dank aan Duitsland en dank aan de vrije wereld voor alles wat jullie voor ons doen.’
+ Marioepol is voor het eerst in een half jaar meerdere keren beschoten door het Oekraïense leger. De stad is een van de belangrijkste steden in handen van de Russen. Er zijn 14 explosies gemeld rond de bezette stad. Dit veroorzaakt onrust onder de Russische militairen. Door de Russen werd aangenomen dat de stad buiten bereik van de Oekraïense artillerie lag.
 
Dinsdag:
+ Zelensky: de situatie rond Bachmoet wordt steeds moeilijker. Volgens de generale staf van Oekraïne neemt het aantal Russische soldaten toe. Ook 6 nabijgelegen nederzettingen zijn getroffen door Russische beschietingen.
+ De commandant van de Oekraïense grondtroepen kolonel-generaal Oleksander Syrski noemt de situatie in en om Bachmoet ‘extreem gespannen’. ‘Ondanks flinke verliezen heeft de vijand de best getrainde eenheden van de Wagnergroep ingezet. Zij proberen door de verdedigingslinies te breken en omsingelen de stad’, meldt Syrski.
+ Giro 555 staat op 183 miljoen voor Oekraïne. Daarvan is iets meer dan de helft gebruikt, zo’n 88 miljoen euro.
+ Er is brand uitgebroken bij een oliedepot in de Russische plaats Toeapse. De plaats ligt aan de Zwarte Zee in de regio Krasnodar, zo’n 300 kilometer van de Krim. Een brand binnen de Russische hulpdiensten zegt dat er sprake was van een drone-aanval.
+ In een toespraak bij de Russische veiligheidsdienst (FSB) heeft Poetin gezegd dat  dat de FSB de grenscontroles moet gaan versterken. De FSB moet voorkomen dat ‘sabotagegroepen’ Rusland binnenkomen en moet de infrastructuur beter beveiligen.
+ Finland is begonnen met een project waarin hekken worden geplaatst op de grens met Rusland. Het gaat om hekken met een lengte van 3 kilometer bij de grensovergang bij de stad Imatts. De verwachting is dat het project in juni is afgerond.
 
Woensdag:
+ In Rusland zijn meerdere drones neergekomen. Volgens het Kremlin kwamen ze uit Oekraïne, maar dat land reageerde niet op de beschuldiging.
+ Russische troepen vallen Bachmoet aan. ‘De vijand blijft oprukken. De bestorming gaat door’, aldus Oekraïne. De omsingeling in nu bijna compleet zegt een Oekraïense militair.
De stad telde voor de invasie 80.000 inwoners, nu staat er bijna geen huis meer overeind en zijn er allen nog militairen.
+ Het Russische ministerie van defensie zegt dat een grootschalige droneaanval op de Krim is afgeslagen. Oekraïne laat zich hierover, zoals gewoonlijk, niet uit.
+ Adviseur Zelensky: We vertrekken uit Bachmoet als dat nodig is. ‘We gaan niet al onze mensen opofferen voor niets’, zei Oleksander Rodnjansky. ‘Natuurlijk zullen onze strijdkrachten alle mogelijkheden afwegen. Tot nu toe houden ze de stad. Rusland zet nu de best getrainde militairen van het Wagnerhuurlingenleger in.’
+ Het Finse parlement heeft groen licht gegeven voor wetgeving waarmee het land lid kan worden van de NAVO. 184 parlementsleden stemden voor, 7 tegen, 1 blanco en 7 parlementsleden waren afwezig.
+ Rusland wil de graandeal alleen verlengen als rekening wordt gehouden met de belangen van de eigen landbouw- en kunstmestsector. De Russen doelen daarmee op ongehinderde toegang tot de wereldmarkten.
+ De Doema wil een wetswijziging om de maximale straf voor kritiek op Russische militairen flink verhogen. Nu is dat 5 jaar cel maar dat moet 15 jaar worden. Door de wetswijziging kan ook kritiek op andere gevechtseenheden dan het Russisch leger worden bestraft, bijvoorbeeld de Wagner-groep.
(Zie ook What’s new(s) )
 
Donderdag:
+ De Oekraïense strijdkrachten in Bachmoet houden nog altijd stand, al liggen ze constant onder vuur van de Russen. Ze sturen golf na golf. Ze voeren versterkingen aan met vrachtwagens en voeren gewonden met diezelfde vrachtwagens weer af. Dit gaat constant door, zoals bij een lopende band, 24 uur per dag.
+ Russische staatsmedia zeggen dat Oekraïense saboteurs Rusland zijn binnengedrongen en in de regio Brjansk meerdere mensen in gijzeling hebben genomen. De berichten zijn niet bevestigd. Oekraïne zegt dat de Russen er zelf achter zitten (false Flag operatie). Rusland wil mensen bang maken om de aanval op een ander land te rechtvaardigen en vanwege de toenemende armoede na een jaar oorlog.
+ Voor Poetin staat vast dat het om een terroristische aanval gaat. ‘De neonazi’s gingen de grens over en openden het vuur op burgers.’
+ De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Russische ambtgenoot Lavrov hebben elkaar kort gesproken op de G-20 top in New Delhi. Het is de eerste keer sinds de inval van Rusland in Oekraïne dat de twee ministers elkaar ontmoetten.
+ In Zaporizja zijn 4 mensen omgekomen nadat een Russische raket een appartementencomplex had geraakt. Acht mensen raakten gewond. Een deel van het gebouw is verwoest.
+ Scholtz heeft in het Duitse parlement uitgelegd waarom hij niet wil onderhandelen met Poetin. Niet met pistool tegen slaap. Daarmee was zijn speech niet alleen gericht tot het parlement, maar ook tot de Duitsers die pleiten voor vredesonderhandelingen met Rusland.
+ Pentagon: wij geven geen inlichtingen over doelen in Rusland aan Oekraïne. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie noemde dat ‘onzin’.
+ Er zijn nog altijd 5.000 inwoners in Bachmoet die de gevechten niet ontvlucht zijn. Zij weigeren de stad te verlaten aldus gouverneur Pavlo Kyrylenko van de regio Donetsk. Hij noemde de situatie in Bachmoet ‘extreem gespannen’.
 
Vrijdag:
+ De Oekraïense luchtmacht heeft een grondaanvalsvliegtuig, een helikopter en zeven drones neergeschoten. Daarnaast hebben Oekraïense troepen 85 Russische aanvallen
afgeslagen, meldt de legerleiding in een update over de gevechten in het land.
+ Dat Rusland dreigt om kernwapens in te zetten in Oekraïne is ‘ontoelaatbaar’ hebben ministers van Buitenlandse Zaken van de zogenoemde Quad-groep in een gezamenlijke verklaring gezegd. In die groep zitten de VS, India, Japan en Australië.
+ In het VK zijn in het afgelopen jaar meer Russische staatsburgers het slachtoffer geweest van gewelddadige aanvallen, bedreigingen en vandalisme. Het gaat om tientallen aanvallen in de periode na 24 februari 2022, het begin van de Russische invasie.
+ Russische troepen proberen huizen in een dorp in Cherson van de lokale bevolking te annexeren. De meerderheid van de bewoners zou hebben geweigerd hun privépercelen af te staan. ‘Vanaf 1 maart van dit jaar zijn ongeveer 200 mensen uit dit dorp naar een onbekend bestemming gebracht en zijn Russische huurlingen ondergebracht in hun huizen’, aldus Kiev.
+ Families en kwetsbare inwoners uit de stad Koepjansk en aangrenzende noordoostelijke gebieden moeten verplicht evacueren. Dat hebben lokale autoriteiten besloten uit vrees dat Russische troepen de oostelijke stad en het spoorwegknooppunt in de frontlinie heroveren.
+ Brug Bachmoet opgeblazen zeggen de Russen. Dit wordt ontkend door Oekraïne. De brug zou al langer onbruikbaar zijn en is lang geleden al opgeblazen. Mensen die in Bachmoet zijn, weten dat, zeiden militairen. ‘Verspreid geen paniek. En ja, men kan daar ook zonder brug de rivier oversteken.’
+ VS maakt nog eens 400 miljoen dollar vrij voor Oekraïne met daarin onder meer munitie, Himarsystemen, houwitsers en ander militair materieel.
+ Hoekstra heeft in de stad Lviv de oprichting bijgewoond van een nieuw overlegorgaan over de oorlog in Oekraïne. Hij ontmoette daar ook Zelensky.
 
 
Zaterdag/zondag:
+ Britten: Russen rukken op bij Bachmoet. Het reguliere Russische leger en de troepen van de Wagner-groep zijn verder opgerukt naar de noordelijke buitenwijken van de stad. Hierdoor is Bachmoet kwetsbaar voor Russische aanvallen van drie kanten.
+ Russische buitenlandminister werd uitgelachen tijdens een publiekoptreden tijdens de G-20 in India. Volgen Lavrov is het Rusland dat werd aangevallen. Die uitspraak werd met gelach ontvangen in de zaal.
+ Donetsk getroffen door meer dan 38 Russische aanvallen op één dag in de afgelopen 24 uur. De politie meldt dat er in minstens 18 gebieden in de oostelijke regio, waar Bachmoet ligt, aan vallen zijn geweest. ‘Russische troepen raken de burgerbevolking met vliegtuigen, S-300 luchtverdedigingssystemen, Grad-luchtafweerraketten, artillerie, mortieren en tanks’, schrijft de politie.
+ Duitse wapenfabrikant in gesprek met Oekraïne over bouw tankfabriek. Volgens de baas van het bedrijf, Armin Papperger, is voor een fabriek in Oekraïne ongeveer 200 miljoen nodig. Daar kunnen dan jaarlijks tot 400 gevechtstanks van het Panther-type geproduceerd worden. Een beslissing over de fabriek volgt ‘binnen twee maanden’.
+ OM start 45 strafrechtelijke onderzoeken naar het omzeilen van Rusland-sancties. Het OM houdt er rekening mee dat er meer verdenkingen komen.
+ Vonder Leyen: ‘Rusland moet boeten voor zijn misdaden’. Ze zei dat de invasie ‘onuitsprekelijk lijden’ heeft veroorzaakt en dat het Westen alles moet doen om de daders voor het gerecht te brengen.
+ Oekraïense legerwoordvoerder: troepen trekken zich niet terug uit Bachmoet. De troepen wisselen elkaar af, maar van een terugtrekking is geen sprake.
+ Olena Zelensky, de vrouw van president Zelensky, sprak op de United for Justice conferentie in Lviv over seksueel geweld door het Russische leger. Een onderzoekscommissie van de VN concludeerde vorig jaar al dat er sprake is van een patroon van seksueel geweld in de door de Russische troepen bezette gebieden in Oekraïne.
+ VS testen F-16 vaardigheden van Oekraïense piloten. Duidelijk moet worden hoelang het zou duren om hen klaar te maken om gevechtsvliegtuigen waaronder de F16 te besturen.
Ook wordt de bekwaamheid van de piloten verbeterd.
+ Biden en Scholtz zeggen Oekraïne ‘zo lang als nodig is’ te steunen. De twee spraken elkaar in het Witte Huis.
+ Het dodental van een recente Russische raketaanval op een flat in Zaporizja is opgelopen naar elf mensen, onder wie een meisje van acht maanden.