Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 30 oktober t/m zo 05 november 2023

5 november 2023, 19:24
Maandag:
+ De Russische minister van defensie Sjojgoe heeft gezegd dat de VS en hun bondgenoten in Azië de stabiliteit ondermijnen in de regio Azië-Pacific, aldus Russische Staatsmedia.
+ Rusland heeft Oekraïne met gevechtsdrones en raketten aangevallen, meldt de Oekraiense luchtmacht. De raketten werden gelanceerd vanuit de door Rusland bezette Oblast Zaporizja.
+ Er werden explosies gemeld in de regio Cherson maar ook in de omgeving van Kiev. Boven de Oblast Dnjepropetrovsk zijn twee raketten uit de lucht geschoten.
+ Een Russische man wordt er door Rusland van beschuldigd dat hij geheime militaire informatie heeft gedeeld met Oekraïne. De man is opgepakt op De Krim.
+ Oekraïne meldt 1 dode en 5 gewonden bij Russische aanvallen. Er werden hoge gebouwen en sociale instellingen getroffen.
+ Rusland heeft zijn troepenmacht rond de fel bevochten en verwoeste stad Bachmoet in het oosten van Oekraïne versterkt. Ook is het Russische leger overgeschakeld op een offensieve tactiek. De situatie is volgens de Oekraiense commandant Syrsky moeilijk. Wel lijdt Rusland zware verliezen en kan het ‘zijn doelen niet bereiken’ stelt de commandant.
+ Nederlandse F-16’s die Nederland heeft beloofd aan Oekraïne staan over 2 weken in een trainingscentrum in Roemenië, meldt Rutte op sociale media. Hij had een gesprek met Zelensky.
 
Dinsdag:
Terwijl honderdduizenden Oekraiense militairen aan het front vechten tegen Rusland vecht Daria Kalenjoe op een ander hardnekkig front: corruptie. Hoewel Oekraïne al jaren slecht scoort op internationale corruptielijsten zegt de belangrijkste corruptiebestrijder dat er een positieve revolutie gaande is.
+ Rusland heeft 2 eigen militairen opgepakt na de moord op een familie in een bezet deel van Oost-Oekraïne. Negen dode burgers, onder wie 2 kinderen werden onlangs aangetroffen in een woning in Volnovacha. Ze zouden in de nacht zijn vermoord. Oekraïne zegt dat de slachtoffers een verjaardag vieren en weigerden hun huis over te dragen aan de militairen.
+ De VN heeft ‘gegronde redenen’ om aan te nemen dat Rusland verantwoordelijk was voor een raketaanval op een café in Hozra begin oktober.
 
Woensdag:
+ Oekraïne zegt dat Rusland opnieuw aanvallen heeft uitgevoerd op militaire doelen. Ook belangrijke infrastructuur van het land zou doelwit zijn, waaronder de olieraffinaderij in Krementsjoek, een stad in het midden van het land aan de Dnjepr.
+ De Russische aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne leiden tot ‘onvoorstelbaar leed’. Inmiddels heeft 40% van de bevolking humanitaire hulp nodig zegt de directeur van de VN-organisatie die de hulp coördineert. Volgens Ramesh Rajasingham zijn er 9.900 burgers omgekomen maar ligt het werkelijke cijfer ‘zeker hoger’.
+ Oekraïne gaat een verplichte registratie invoeren van voedselexportbedrijven. Dat gebeurt om misbruik zoals belastingontduiking bij de export van belangrijke agrarische goederen te voorkomen.
+ Staatsopera Charkov wil optreden in kelder. In de kelder is een podium gebouwd met een geïmproviseerde orkestbak en er zijn rijen stoelen neergezet voor het publiek.
+ Volgens Kiev heeft Rusland deze dag meer dorpen en steden aangevallen dan op enige andere dag dit jaar.
 
Donderdag:
+ Noord-Korea heeft waarschijnlijk raketten en verschillende soorten munitie aan Rusland geleverd ter ondersteuning van de oorlog in Oekraïne, meldt het Zuid-Koreaanse leger in een briefing.
+ Russische troepen zouden zich hergroeperen en hun verliezen herstellen bij de belegerde stad Avdiivka. ‘De vijand blijft proberen Avdiivka te omsingelen, maar nu iets minder actief’, zegt Oleksandr Shtupun, woordvoerder van het Oekraiense militaire commando Tavria.
+ Poetin heeft zijn handtekening gezet onder een wet waarmee Rusland zich terugtrekt uit een verdrag dat alle nucleaire (test)explosies verbiedt. Hij wijst erop dat de VS het verdrag nooit hebben geratificeerd en wil dat op deze manier rechtzetten.
+ Oekraïne heeft voorkomen dat Russische militairen konden oprukken naar Voehledar in het oosten van het land, zegt Zelensky. Volgens hem hebben de Russen zware verliezen geleden, zowel wat betreft manschappen als materieel. De stad ligt enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Donetsk, waar het oostelijk en zuidelijk front bij elkaar komen. Het is daarom van strategisch belang ook omdat de stad dicht bij een spoorlijn ligt die het bezette Donetsk met de Krim verbindt.
 
Vrijdag:
+ Rusland heeft een drone-aanval uitgevoerd op de op een na grootste stad van Oekraïne, Charkov. De Russen raakten een niet-militair doel. Er zijn geen gewonden gevallen.
+ De VS hebben een nieuw wapenpakket voor Oekraïne klaarstaan ter waarde van 425 miljoen dollar. In het pakket zit voor 300 miljoen dollar aan lasergestuurde munitie om Russische drones neer te halen. De overige 125 miljoen bestaat onder meer uit munitie voor de Himars-raketsystemen, antitankwapens en landmijnen.
+ Zelensky denkt nog na over het houden van verkiezingen begin volgend jaar. Dat zegt zijn minister Koeleba van Buitenlandse Zaken. Koeleba benadrukt dat verkiezingen tijdens de oorlog ongeëvenaarde uitdagingen met zich meebrengen.
+ Het Britse Ministerie van Defensie zegt in zijn update dat noch Rusland noch Oekraïne terreinwinst boekt bij de offensieven die ze hebben ingezet. Oekraïne probeert aan de zuidelijke frontlijn een doorbraak te forceren, Rusland doet dat bij de stad Avdiivka in de oostelijke regio Donbas. Het uitblijven van een doorbraak heeft vooral te maken met het ontbreken van een luchtoverwicht.
 
Zaterdag/Zondag: 
+ Ursula von der Leyen is aangekomen in Kiev voor een bezoek dat niet was aangekondigd. Volgens politici gaat zij spreken in het parlement. Het bezoek komt kort voor het rapport dat de EU volgende week zal presenteren over de voorgang van Oekraïne op weg naar het EU-lidmaatschap.
+ Westerse landen bespreken mogelijk vredesoverleg met Oekraïne zegt NBC-News. Er is gesproken over welke concessies Oekraïne zou moeten doen voor vrede, zeggen bronnen. Volgen NBC zijn de westerse functionarissen bezorgd dat de strijd in een patstelling is beland. Ook zouden er zorgen zij over dat Oekraïne geen troepen meer heeft en worstelt met de rekrutering van nieuwe manschappen. Oekraïne wil meer tijd op het slagveld met de nieuwe wapens die het land krijgt maar het gevoel groeit dat het te laat is en dat het tijd is om een deal te sluiten.
+ Nederlandse bloembollenkwekers hebben een miljoen tulpenbollen naar Oekraïne gestuurd. Daar worden de bollen in tuinen van scholen geplant.
+ Von de Leyen zegt dat Oekraïne op de goede weg is om te kunnen beginnen met de toetredingsonderhandelingen met de EU. Bij het bezoek aan Oekraïne zei ze: ‘Jullie hebben uitstekende vooruitgang geboekt.’
+ Zelensky zegt dat dit niet het moment is om te onderhandelen met Rusland. Hij reageert op een bericht van NBC waarin gesteld wordt dat Amerikaanse en Europese functionarissen met Oekraïne hebben gesproken over welke concessies Oekraïne zou moeten doen voor vrede. Hij zegt dat ‘niemand op dit moment enige druk op hem uitoefent, zitten praten met Rusland en iets toegeven zal niet gebeuren.