De oorlog in Oekraïne van ma 5 februari t/m zo 11 februari 2024

11 februari 2024, 19:16
+ Senaat akkoord over voorstel grensbewaking en steun Oekraine. Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een akkoord bereikt over een voorstel voor immigratiebeperking en hulp aan Oekraine maar er wordt nog veel discussie verwacht om het aan te nemen, vooral in het Huis van Afgevaardigden. Trump is tegen!
+ Rusland werft tientallen Syrische huurlingen voor de oorlog. Het gaat om minstens 45 mannen, grotendeels afkomstig uit het zuiden van Syrië.
+ De Russische kiescommissie heeft vastgesteld dat 15% van de ingeleverde handtekeningen voor oppositielid Boris Nadezjin ongeldig is, meldt de politicus zelf. Hij wil het bij presidentsverkiezingen volgende maand opnemen tegen Poetin.
+ Het Kremlin heeft terughoudend gereageerd op berichten dat de bekende Amerikaanse presentator Tucker Carlson in Rusland is. Een ingewijde zegt tegen persbureau Bloomberg dat het Kremlin nog nadenkt over een mogelijk interview met Poetin.
+ Door Rusland aangesteld minister in Lisitjansk in Oost-Oekraine omgekomen. Het gaat om Aleksej Potelesjtsjensko, minister van Noodsituaties. Het Kremlin zegt dat 28 mensen zijn gedood door de Oekraiense raketaanval.
+ Zweden maakt deze week vervolg van het Nord Stream onderzoek bekend. Het moet duidelijk worden of de zaak wordt afgesloten of dat er mensen worden vervolgd.
+ Defensie geeft 6 extra F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraine. Luchtoverwicht is essentieel om de Russische agressie tegen te gaan, aldus Ollongren, minister 
van Defensie.
 
Dinsdag:
+ Trump roept Republikeinen op geen deal te sluiten over Oekraine. Hij maant de Republikeinen in het parlement het voorstel te verwerpen. Hij wil niet dat nieuwe strenge beveiligingsmaatregelen gekoppeld worden aan 60 miljard steun voor Oekraine.
+ Rusland heeft de bananenimport en bloemen uit Ecuador opgeschort nadat het land afgelopen maand een wapendeal had gesloten met de VS. Daardoor worden wapens uit het Zuid-Amerikaanse land nu waarschijnlijk geleverd aan Oekraine.
+ Bij een Russische beschieting in Noordoost Oekraine is een baby van twee maanden gedood, meldt de gouverneur van de regio Charkov. Een hotel van 3 verdiepingen is verwoest. Drie vrouwen raakten gewond.
+ Poolse minister van Defensie Kosiniak-Kamusz merkt dat de Russische dreiging richting het Westen steeds groter lijkt te worden. Hij geeft aan dat Polen zich voorbereidt op een oorlog met Rusland.
+ Zweden wil stoppen met het onderzoek naar de explosies die in 2022 olie en gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee onbruikbaar hebben gemaakt. Het is volgens Duitse media onmogelijk gebleken verdachten te vinden.
+ De conservatieve presentator Tucker Carlson heeft Poetin geïnterviewd. De oud Fox News presentator zegt dat het zijn plicht is om Amerikanen te infomeren over wat er aan de hand is in Oekraine en het verhaal van Poetin te delen. Hij stelt dat Amerikanen een eenzijdig verhaal voorgeschoteld krijgen en ongeïnformeerd zijn. Het interview wordt deze week nog uitgezonden.
+ De toestand in Avdiivka is op sommige plekken problematisch De situatie is nu erg moeilijk en op sommige plekken kritiek. De inname van de stad zou een zeldzame overwinning zijn voor Moskou.
 
Woensdag:
+ Meerdere raketsalvo’s zijn afgevuurd op Kiev en andere steden. Dat gebeurde tijdens de ochtendspits. In Kiev waren explosies te horen en delen van de stad viel het licht uit.
De aanval viel samen met het bezoek van EU-buitenlandchef Borrell aan Kiev.
+ Zeker 3 mensen zijn om het leven gekomen meldt Zelensky. Hij spreekt over een enorme luchtaanval. Meer dan 10 mensen raakten gewond.
+ Het Oekraiense parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarin de regels van toekomstige mobilisaties worden vastgelegd. De krijgsmacht wil meer mensen oproepen om tegen de Russen te vechten en Kiev hoopt dat het met deze wet makkelijker wordt.
+ NAVO zet extra in op hulp aan Oekraine met drone-oorlog. De NAVO wil zich niet alleen richten op de traditionele wapenleveringen, zoals granaten, aldus VS-veiligheidsadviseur Jake Sullivan, na afloop van het veiligheidsadviseursoverleg van de NAVO.
+ Kiev dringt bij de EU aan op snellere levering van artilleriegranaten. We zitten in de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog en we hebben deze granaten hard nodig om Europa te verdedigen aldus Buitenlandse Zakenminister Koeleba.
 
Donderdag: 
+ Het Russische leger heeft dinsdagochtend de aanval ingezet op Avdiivka met ‘een zeer grote troepenmacht’, meldt burgemeester Barabasj. Hij spreekt over een ‘gewoonweg onwerkelijke’ situatie. ‘Jammer genoeg rukt de vijand op langs alle kanten, er is geen enkel deel van onze stad waar het min of meer kalm is.’
+ Wit-Rusland heeft zich de afgelopen maanden via speciale diensten steeds meer gericht op Oekraïners die in het land wonen. Oproepen voor ondervragingen zijn ‘frequenter geworden’.
+ Zelensky heeft de topgeneraal Zaloezjny bedankt voor de afgelopen twee jaar en schrijft dat hij hem heeft gevraagd deel te blijven uitmaken van het team. Ze spraken over ‘vernieuwingen’ die nodig zijn bij de krijgsmacht.
+ De Amerikaanse Senaat heeft donderdagmiddag lokale tijd een eerste horde genomen om een pakket militaire hulp voor Oekraine te deblokkeren. Met 67 stemmen voor en 32 tegen werd het pakket een stap dichter bij een finale goedkeuring gebracht. Het pakket moet echter ook nog door het Huis van Afgevaardigden worden goedgekeurd waar de Republikeinen een krappe meerderheid hebben waardoor enkele radicale partijleden het pakket kunnen tegenhouden.
+ Rusland en Oekraine hebben 200 krijgsgevangenen uitgeruild. De deal wordt gemeld door zowel het Russische Ministerie van Defensie als Zelensky.
 
Vrijdag:
+ Zelensky heeft na de hoogste commandant van de krijgsmacht ook de chef-generaalsstaf vervangen. Aerhi Sjaptala moet plaatsmaken voor Anatoli Barhylevytsj.
De veranderingen zijn noodzakelijk omdat tot nu toe de doelen niet worden bereikt.
+ Oekraine heeft dringend behoefte aan militair materieel, in het bijzonder raketten en luchtafweergeschut, aldus de Oekraiense ambassadeur in de VS, Oksana Markarova.
+ Politiehackathon Den Haag traceert de meegenomen Oekraiense kinderen. De informatie is gedeeld met Oekraine. ‘We hopen dat de kinderen snel terug naar huis kunnen.’
+ Ollongren: Poetin wil geen vrede. ‘De oorlog stopt als Rusland stopt met vechten, niet als Oekraine stopt met zich te verdedigen.’ Dit zei ze in een felle reactie op het interview van Tucker Carlson met Poetin. Het was 2 uur zendtijd, zonder kritische vragen. Ze vindt een dergelijk interview gevaarlijk omdat wordt gesuggereerd dat Poetin vrede wil.
+ Het Kremlin verwacht niet dat de benoeming van een andere commandant van het Oekraiense leger iets verandert aan de strijd in Oekraine. ‘We denken niet dat dit een factor is die de ‘speciale militaire operatie’ beïnvloedt. Die operatie gaat door tot alle doeleinden zijn bereikt’, zegt een woordvoerder van het Kremlin.
+ De nieuw Oekraiense topgeneraal Oleksander Syrsky zegt dat de krijgsmacht een nieuwe aanpak nodig heeft om de oorlog met Rusland te winnen. ‘Alleen veranderingen en continue verbeteringen in de middelen en oorlogsmethodes kunnen onze missie laten slagen.’ 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zeven mensen, onder wie 3 kinderen zijn omgekomen bij een Russische droneaanval op Charkov in het noordoosten van het land.
+ Olaf Scholtz heeft bij een bezoek aan Washington Amerikaanse politici opgeroepen Oekraine te blijven steunen in zijn strijd tegen de Russische agressie. ‘Laten we er niet omheen draaien: voor de kwestie of Oekraine in staat is het eigen land te verdedigen, is steun van de VS essentieel.’
+ NAVO-chef vraagt Europese landen om wapenproductie op te voeren om zich voor te bereiden op decennia van confrontatie heeft NAVO-chef Stoltenberg gezegd.
+ De politie in Moskou en Jekaterinenburg heeft arrestaties verricht tijdens protesten van familieleden van Russen die gemobiliseerd zijn voor de oorlog in Oekraine. Een beweging van vrouwen van gemobiliseerde manschappen had opgeroepen tot de demonstraties.