Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 6 november t/m zo 12 november 2023

12 november 2023, 20:12
Maandag:
Bij Russische aanvallen op de Oekraiense havenstad Odesa zijn 8 mensen gewond geraakt. Eén van de belangrijkste musea van de stad, Het Nationaal Kunstmuseum van Odesa werd geraakt.
+ Zelensky heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de militairen die afgelopen week zijn omgekomen na een Russische raketaanval in de regio Zaporizja. De doden vielen bij een medaille uitreiking. Meer dan 20 militairen kwamen om het leven.
+ Voormalig viceminister van Defensie Sjapovalov wordt verdacht van het verspillen van bijna 1 miljard Oekraiense hryvniq, ongeveer 26 miljoen euro. Hij zou voor dit bedrag militaire uniformen hebben gekocht van lage kwaliteit, die ongeschikt zijn voor de omstandigheden aan het front in de winter.
+ Het Russisch Olympisch Comité heeft bij het CAS beroep aangetekend tegen de schorsing door het IOC.
+ De Kiev-Post heeft 2 video’s gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat Wagner strijders in Sudan worden beschoten door Oekraiense commando’s. In het Afrikaanse land is een operatie gaande om ‘Wagner, lokale terroristen en Russische commando’s op te ruimen’, beweert een anonieme bron binnen het Oekraiense leger tegenover de krant.
+ Oekraïne krijgt groen licht voor toetredingsonderhandelingen met de EU. Oekraïne en Moldavië. Dat staat in een advies van de Europese Commissie.
+ Oekraiense legerleider: assistent gedood door een granaat in cadeau. Tsjistjakov vierde zijn verjaardag maar in een van zijn cadeaus zat een granaat.
+ Wat Zelensky betreft komen er voorlopig geen verkiezingen in Oekraïne. Hij noemt het onverantwoord om het onderwerp te bespreken. ‘We moeten ons realiseren dat het nu tijd is om ons te verdedigen.’
 
Dinsdag:
+ Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het Russische leger 17 Oekraiense drones heeft uitgeschakeld op de Krim.
+ Conflict in Midden-Oosten heeft geen invloed op steun G7 aan Oekraïne. ‘Onze toezegging om strenge sancties aan Rusland op te leggen wankelt niet, zelfs niet als de situatie in het Midden-Oosten verergert’.
+ Rusland heeft nu ook formeel het Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa opgezegd. De reden is volgens het Kremlin dat de veiligheid in Europa sinds de ondertekening is ondermijnd door de uitbreiding van de NAVO.
+ Poolse vrachtwagenchauffeurs blokkeren voor de tweede dag op rij drie grensovergangen met Oekraïne. Ze protesteren tegen de oneerlijke concurrentie die ze van buitenlandse collega’s ondervinden. Oekraiense chauffeurs mogen sinds de Russische aanval zonder vergunning de grens over.
+ Nederlandse F-16’s naar Roemenië vertrokken voor training Oekraïners. Vijf Nederlandse F-16’s zijn naar het Europese trainingscentrum vertrokken om ingezet te worden bij het opleiden van Oekraiense vliegers.
+ Hongarije dreigt de onderhandelingen van Oekraïne tot de EU te blokkeren. Orbán vindt dat Oekraïne de rechten van de Hongaarse minderheid in dat land niet respecteert maar volgens de etnische Hongaren in Oekraïne waarmee de NOS sprak is er nauwelijks sprake van discriminatie. Orbán geeft ‘een vals beeld’, zegt schrijver Bandy Scholes.
+ De NAVO voelt zich niet langer verplicht om het Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa (CFE) na te leven nu dat door Rusland is opgezegd. Het Verdrag uit 1990 stelde grenzen aan de hoeveelheid conventionele wapens die de NAVO en het toenmalige Warschaupact mochten hebben.
+ Zelensky bedankt Nederland en Rutte voor het sturen van de eerste 5 F-16’s naar Roemenië. Hij noemt het een mijlpaal.
+ Oekraïne is begonnen met de bouw van een tweede kamp voor Russische krijgsgevangenen. Het eerste kamp zit vol. Dat is te wijten aan het ‘slechte moreel van het Russische leger’. Militairen zouden zich vrijwillig overgeven en er heeft sinds augustus geen gevangenenruil meer plaatsgevonden.
 
Woensdag:
+ De Oekraiense inlichtingendienst zegt achter de dood te zitten van een door Rusland gesteunde politicus in Oost-Oekraïne. Mikhail Filiponenko kwam in Loehansk om het leven door een autobom Hij was lid van het parlement in de zelfverklaarde Volksrepubliek en leidde eerder een militie van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.
+ Russische bloggers: Oekraiense pantservoertuigen steken Dnipro over. Bovendien zouden ruim 300 Oekraiense soldaten zijn overgestoken naar de voorheen door Rusland gecontroleerde oever nabij het dorp Krynky.
+ Zelensky verwelkomt het advies van de Europese Commissie waarin staat dat onderhandelingen over het EU-lidmaatschap kunnen beginnen. Hij zegt dat Oekraïners het lidmaatschap verdienen vanwege de bescherming van hun Europese waarden en voor het feit dat ‘ze zich zelfs in een tijd van oorlog aan hun belofte houden om onze instituties te ontwikkelen’.
+ Door Rusland geïnstalleerde gouverneur van Cherson, Vladimir Saldo, is door Oekraïne veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij is schuldig bevonden aan hoogverraad, collaboratie met de Russische bezetter en het goedpraten van de Russische invasie.
+ Een Russische raket heeft een civiel vrachtschip op de Zwarte Zee geraakt. Daarbij zijn een dode en vier gewonden gevallen. Het schip vaart vlak bij de haven van Odesa, onder de vlag van Liberia.
 
Donderdag:
De VS zijn door 96% van het geld heen dat bedoeld is om Oekraïne te steunen zegt Witte Huis woordvoerder John Kirby. Door kritische geluiden binnen de Republikeinse partij is nieuwe Amerikaanse hulp aan Kiev niet meer vanzelfsprekend.
+ Russische hackers zijn verantwoordelijk voor een hack die in oktober 2022 stroomuitval veroorzaakte in een deel van Oekraïne. Door de cyberaanval werden stroomonderbrekers geactiveerd met stroomuitval als gevolg.
+ Veel Russen verlaten hun land uit angst om naar de oorlog te worden gestuurd en Armenië is voor hen een populaire bestemming. Het land is goedkoop, Russen kunnen er zonder visum naar toe en de Armeniërs hebben geen problemen met de Russen. ‘Ze houden hier ook niet van Poetin en ze zien ons echt als mensen die zijn gevlucht voor de oorlog en repressie in eigen land’, zegt een Russische activist.
+ Rusland gelooft niet dat de beloften van de EU om Oekraïne toe te laten tot de unie ‘reëel’ zijn zegt Kremlin woordvoerder Peskov. ‘Hoogstwaarschijnlijk hebben we het over een wortel die ze voorhouden’, aldus Peskov.
+ Het Europees parlement heeft in Brussel een resolutie aangenomen die ervoor moet zorgen dat EU-landen de sancties tegen Rusland strenger naleven.
+ De rest van de toegezegde F-16’s gaat nog voor de jaarwisseling naar Roemenië. Dat zegt generaal en commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim. Het worden er in totaal achttien verwacht hij.
+ Plek voor 300 Oekraiense vluchtelingen in Lelystad. Ze worden opgevangen in een leegstaand gebouw van de Scholengemeenschap Lelystad waar sinds vorig jaar als 200 Oekraïners zitten. Er worden extra woonunits neergezet voor de extra plekken.
 
Vrijdag:
+ Oekraïne zegt dat de Russische aanvallen op Avdiivka zijn toegenomen. Die stad in de regio Donetsk ligt centraal in het meer dan 1.000 kilometer lange front, 20 kilometer westelijk van de stad Donetsk die in Russische handen is.
+ Een rechtbank in Letland heeft voormalig minister van Binnenlandse Zaken Janis Adamsons (67) tot een celstraf van 8,5 jaar veroordeeld voor fraude, verboden wapenbezit en spionage voor Rusland.
+ Orbán dreigt nu met veto op onderhandelingen EU met Oekraïne. ‘Oekraïne is totaal niet klaar om te onderhandelen’, zei Orbán. ‘Het heldere Hongaarse standpunt is dat de onderhandelingen niet van start moeten gaan.’ Hij dreigt ook een veto uit te spreken over financiële steun voor Oekraïne. Bronnen zeggen dat de EU dan een manier buiten de EU om zullen vinden om 50 miljard euro aan Oekraïne over te maken.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Kiev is voor het eerst sinds september weer aangevallen. Burgemeester Klitsjko zegt dat er meerdere explosies waren. Er zijn geen slachtoffers gemeld.
+ The Washington Post meldt op basis van diverse bronnen dat een Oekraiense militair de aanval op de Nord-Stream-pijpleidingen zou hebben gecoördineerd. De Amerikaanse krant schrijft dat het gaat om Roman Tsjevinsky, een kolonel van het Oekraiense leger die zich bezighoudt met speciale operaties.
+ Duitsland verdubbelt de militaire steun aan Oekraïne. Dat melden Duitse media. De coalitie van SPD, FDP en Groenen heeft overeenstemming bereikt over een verhoging naar 8 miljard euro.
+ Het Russisch leger heeft volgens Oekraïne zijn aanvallen op twee plaatsen opgevoerd. Bij Avdiivka en in de omgeving van Bachmoet. Na dat Bachmoet in mei in Russisch handen viel heeft Oekraïne terreinwinst geboekt maar de Russen proberen dat nu teniet te doen. “De Russen zijn actiever geworden en proberen hun eerder verloren gegane posities te heroveren”, zegt de commandant van de Oekraïense landmacht Oleksander Syrskyi. 
+ De stad Avdiivka wordt als de poort naar de rest van de regio Donetsk gezien, die door Rusland wordt bezet. Zaterdag weren 30 luchtaanvallen en 712 artilleriebeschietingen uitgevoerd. Het kwam 50 keer tot rechtstreekse gevechten tussen grondtroepen van beide landen.
+ Beschietingen hebben grote schade aangericht aan de wetenschappelijke bibliotheek van Cherson. Het gebouw werd geraakt door een projectiel en vloog in brand. Het was zaterdag een jaar geleden dat de hoofdstad van de gelijknamige regio werd heroverd door Oekraïne. Sindsdien ligt de stad bijna dagelijks onder vuur. Volgens de gouverneur werd de stad 62 keer beschoten.