Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma.31 okt.t/m 6 nov. 2022

6 november 2022, 17:46
Maandag:
+ VN, Turkije en Oekraïne zijn zondag overeengekomen 16 graanschepen te laten uitvaren die zich in Turkse wateren bevinden. Zo hopen de 3 partijen de Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee weer in beweging te krijgen, nadat deze werd stilgelegd omdat Rusland zich had teruggetrokken uit de graandeal.
+ Topman Oekraïense inlichtingendienst Budanov: ‘De kans is klein dat Poetin de oorlog overleeft, de gesprekken over zijn vervanging zijn al bezig.’ De bevolking van Rusland zal de regering en haar acties blijven steunen totdat Rusland verliest, daarna zullen ze onmiddellijk zeggen dat ze hier niets mee te maken hebben en dat hun leiders het bij het verkeerde eind hadden.’
+ Er vonden maandagmorgen meerdere explosies plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ook het noorden, oosten en midden van Oekraïne worden door de Russen aangevallen. In Charkov, de op een na grootste stad van het land, is de ‘kritieke infrastructuur’ geraakt.
Een deel van de hoofdstad zit zonder elektriciteit en water.
+ Volgens Budanov zullen de Oekraïense strijdkrachten in staat zijn om de stad Cherson over te nemen tegen het eind van november. ‘Maar de meest getrainde en meest capabele Russische eenheden bevinden zich momenteel in Cherson. Een groot deel bestaat uit luchtlandingstroepen, speciale operatietroepen en de marine-infanterie, dus de meest capabele  eenheden die Rusland heeft. Hij schat dat het momenteel om zo’n 40.000 Russen rondom Cherson gaat.
+ Oekraïne is ook van plan een offensief in de Krim te lanceren ergens volgend jaar. Wanneer dit zou moeten gebeuren wil Budanov niet zeggen.
 
Dinsdag:
+ Er waren geen schepen in de graancorridor zaterdag toen volgens Rusland zijn schepen bij de Krim zijn aangevallen, aldus noodhulpcoördinator Martin Griffiths tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York. Rusland suggereerde dat een van de onbemande vliegtuigjes mogelijk gelanceerd was vanaf een civiel schip dat door Oekraïne of een westers land is gecharterd om voedsel uit de Oekraïense havens te halen.
+ De pro-Russische bestuurder Vladimir Saldo zegt dat Oekraïne de Kakhovka-dam wil opblazen hetgeen zou leiden tot verwoestende overstromingen in Cherson. Daarom worden meer burgers geëvacueerd. Zelensky zegt dat Rusland zelf de dam wil opblazen en Oekraïne de schuld wil geven. Daarvoor zouden al voorbereidingen zijn getroffen.
+ Inwoners Kiev hebben weer water en stroom. Wel zal de stroom zo nu en dan uitgeschakeld worden omdat de hoofdstad nog steeds kampt met tekorten als gevolg van de raketaanvallen.
+ Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens, meldt het coördinatiecentrum in Istanbul. Het is de tweede dag dat er weer graantransporten over zee zijn nadat Rusland zich terugtrok uit de graandeal.
+ Erdogan heeft in een telefoongesprek met Poetin gezegd dat hij er vertrouwen in heeft dat de problemen rond de graandeal kunnen worden opgelost.
 
 
 
 
Woensdag
+ Kiev anticipeert op uitval verwarming. Er wordt gewerkt aan de installatie van 1.000 verwarmingspunten in de stad voor het geval het stadsverwarmingssysteem wordt uitgeschakeld door aanhoudende Russische aanvallen.
+ Poetin-bondgenoot Prigozjin en oprichter Wagner-groep, het huurlingenbedrijf van paramilitairen, heeft Zelensky geprezen als een sterke en zelfverzekerde leider die niet mag worden onderschat. ‘Hoewel hij op dit moment de president is van een land dat vijandig staat tegenover Rusland is Zelensky een sterke, zelfverzekerde, pragmatische en aardige man, onderschat hem niet.’
+ 100 tot 200 meter terreinwinst boekt Rusland de afgelopen dagen in het oosten van Oekraïne, aldus Prigozjin van de Wagner-groep. Dat is fors minder dan in de Russische militaire doctrine staat, meldt het Britse ministerie van Defensie.
+ Iran is van plan meer drones en raketten aan Rusland te verkopen, meldt de Amerikaanse denktank ISW. Daardoor wordt Rusland nog afhankelijker van Iran als wapenleverancier.
+ Rusland werkt weer mee aan de uitvoering van het graanakkoord met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. Dat heeft de Russische minister van defensie Sjojgoe aan zijn Turkse collega laten weten.
+ Witte Huis: Noord-Koreaanse wapens via Afrika naar Rusland. De Amerikaanse woordvoerder zegt informatie te hebben dat Noord-Korea granaten stuurt. Het Witte Huis gaat er niet van uit dat de geleverde munitie van grote invloed is op het verloop van de oorlog.
+ Oekraïne schat het aantal vermiste personen door de Russische invasie op ongeveer 7.000
+ Medvedev beweert dat ‘geel-blauwe’ saboteurs in Rusland zijn begonnen met het plegen van terroristische aanslagen. Hij zei dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog maar 1 straf was voor ‘zulke ellendelingen’: executie ter plekke, zonder enig proces.
 
Donderdag:
+ De kerncentrale bij Zaporizja is opnieuw losgekoppeld van het elektriciteitsnet nadat de resterende hoogspanningskabels door Russische beschietingen zijn beschadigd. De centrale is nu afhankelijk van dieselgeneratoren.
+ Britten: Russische soldaten noemen hun ‘gepantserde’ voertuigen frisdrankblikjes. De frustratie groeit over het oude materieel waarmee soldaten naar het front worden gestuurd. Naast de verouderde vuurwapens zijn er nu ook klachten over de infanterievoertuigen waarmee de Russische militairen de vuurlinie in moeten. Door de materiaalverliezen moeten de Russen tweederangs voertuigen inzetten.
+ Rusland en Oekraïne wisselen elk 107 strijders uit in een nieuwe gevangenenruil. 65 komen uit Donetsk en de naburige regio Loehansk.
+ De Russen spreken over terugtrekking uit westen van regio Cherson. De geluiden nemen toe dat de Russen het westen van de bezette Oekraïense regio Cherson gaan opgeven, nu de Oekraïense troepen gestaag oprukken. De Russische militairen zouden zich terugtrekken in het oostelijke gedeelte, aan de overkant van de rivier Dnjepr.
+ De nucleaire waakhond van de VN heeft in Oekraïne geen aanwijzingen gevonden voor nucleaire activiteiten of materialen die duiden op de productie van een zogenoemde vuile bom. Rusland heeft Oekraïne daar herhaaldelijk van beschuldigd, waarop Kiev vroeg de VN onderzoek te doen.
+ Ongeveer 4,5 miljoen Oekraïners, meer dan 10% van de bevolking van voor de oorlog, zaten donderdagavond tijdelijk zonder stroom als gevolg van Russische aanvallen. Het gaat om Kiev en 10 andere regio’s. Dat Rusland zijn toevlucht neemt tot energieterrorisme toont de zwakte van hen. Ze kunnen Oekraïne niet verslaan op het slagveld dus proberen ze onze mensen op deze manier te breken, zei Zelensky.
+ Iraanse wapenleveranties besproken door de G-7 landen. Indien nodig, moeten er meer sancties tegen het regime in Teheran komen.
 
Vrijdag:
+ Britten: Rusland dreigt waarschijnlijk terugtrekkende soldaten neer te schieten. De Russen hebben zogenaamde barrier-troops ingezet. Deze troepen dreigen hun eigen terugtrekkende soldaten neer te schieten om ze tot gevechten met Oekraïense troepen of offensieve acties te dwingen.
+ Rusland lijkt Cherson te verlaten maar Oekraïne vreest een valstrik. Een woordvoerder van het zuidelijke leger zei dat Rusland mogelijk slechts de indruk wekt dat de dorpen en steden in het gebied verlaten en dus veilig zijn.
+ Mensen moeten hun huis verlaten heeft Poetin gezegd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog in Cherson zijn. Al weken roept de Russische bezetter burgers op om het gebied te verlaten.
+ De Duitse minister van Justitie is aangekomen in Kiev. Marco Buschmann gaat daar spreken met regeringsvertegenwoordigers en mensenrechtenorganisaties.
+ Poetin heeft gezegd dat er 318.000 Russen zijn gemobiliseerd voor de oorlog in Oekraïne. Dat aantal is hoger dan eerder werd gecommuniceerd.
+ Nederland gaat een nieuw militair steunpakket naar Oekraïne sturen. Het gaat om een pakket van 120 miljoen euro waarvan 45 miljoen bedoeld is voor tanks van het type T-72.
+ De VS steunen Oekraïne opnieuw. Nu met een pakket van 400 miljoen dollar.
+ De beruchte Russische paramilitaire organisatie Wagner Groep heeft zijn eerste officiële hoofdkwartier geopend in Sint-Petersburg. Het hoofdkwartier moet een ‘comfortabele omgeving bieden voor het genereren van nieuwe ideeën om de Russische defensiecapaciteit te verbeteren’ zegt de eigenaar van de groep, Prigozjin.
+ Oekraïense troepen hebben  communicatieproblemen ondervonden vanwege storingen bij de satelliet-internetdienst Starlink van Elon Musk. Mogelijk ligt de oorzaak bij een tekort aan financiering voor de Starlink verbinding van SpaceX. Ongeveer 1300 Starlink-terminals zouden in de afgelopen week offline zijn gegaan. Met 25.000 terminals kan Oekraïne communiceren via satelliet als mobiele netwerken en internet uitvallen.
 
Zaterdag/zondag:
+ In de stad Cherson geldt sinds vrijdag een uitgaansverbod dat 24 uur van kracht is. Volgens het Russische bestuur van de regio Cherson is de maatregel nodig om de stad te beschermen tegen ‘terroristische aanvallen’.
+ Britse veiligheidsdiensten zeggen dat Rusland moeite heeft om de honderdduizenden reservisten te trainen die zijn opgeroepen voor de oorlog. De nieuw gemobiliseerde troepen zouden ‘weinig offensieve capaciteit’ toevoegen aan de Russische strijdkrachten vanwege de problemen met de training.
+ De VS beschuldigt Rusland ervan de kou te gebruiken om Oekraïne eronder te krijgen. Poetin heeft besloten dat als hij Oekraïne niet met militaire middelen kan veroveren, dat hij het land dan maar kou laat lijden om het eronder te krijgen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken.
+ Volgens Oekraïne heeft het leger in de afgelopen 24 uur 600 Russische militairen gedood. Dat blijkt uit de update die het ministerie dagelijks verspreidt. Het aantal gedode militairen liep op van 74.840 naar 75.440. Sinds vrijdagochtend zijn er ook 12 drones neergehaald wat het totaal op 1462 brengt.
+ Voor het eerst heeft Iran toegegeven drones te hebben geleverd aan Rusland. Maar dat is gebeurd voor de Russische invasie. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken  Amirabdollahian ontkent dat er daarna nog wapenleveringen hebben plaatsgevonden.
+ Russische troepen proberen in de bezette stad Cherson mensen te identificeren die de stad niet willen verlaten, zegt het Oekraïense leger. De stad wordt door het Russische leger geplunderd en de infrastructuur verwoest. Er zouden nog ongeveer 120.000 tot 140.000 mensen in Cherson verblijven.
+ In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de Russische invasie. Ze riepen op tot een onmiddellijk staakt het vuren en vredesonderhandelingen.
+ Zelensky: Iran liegt over het aantal kamikaze-drones dat het aan Rusland leverde. Iran zei dat het om een beperkte hoeveelheid gaat. Zelensky ontkracht dat door te zeggen dat zijn leger er minstens 10 per dag uit de lucht schiet.
+ Russische paarden naar Noord-Korea. De vrees groeit dat de zending onderdeel van een deal kan zijn voor Kim Jong-un’s steun aan Poetins invasie in Oekraïne. Rusland gaat ook medicijnen leveren aan de pariastaat. De VS zeggen dat Noord-Korea in het geniep wapens en munitie naar Rusland stuurt.
+ In de door Rusland bezette stad Melitopol is het beeld van Lenin terug in het straatbeeld. In 2015 werd het beeld door Oekraïne verwijderd als onderdeel van de campagne om afstand te nemen van het Sovjetverleden.
+ Russen vervangen steeds sneller militaire bevelhebbers. Die maatregelen volgen op teleurstellende militaire resultaten. De ontslagen bevelhebbers worden gezien als verantwoordelijk en vervangen.
+ De VS hebben Oekraïne aangespoord om zich bereid te tonen voor onderhandelingen met Rusland. Oekraïne zou niet langer openlijk moeten weigeren vredesgesprekken te voeren. Het zou een strategische zet zijn om er voor te zorgen dat Kiev de steun van andere landen behoudt nu de oorlog mogelijk nog jaren duurt omdat de VS ook wel zien dat Poetin op dit moment niet serieus wil onderhandelen.