Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma.7 t/m zo. 13 nov. 2022

13 november 2022, 19:32
Maandag:
+ Sinds de val van Marioepol in mei van dit jaar, zouden ongeveer 60% van alle Russische doden zijn omgekomen door ‘friendly fire’: doodgeschoten door hun eigen soldaten, zegt de Russisch gezinde commandant Khodakovsky. In gewapende conflicten is het niet ongewoon dat strijdkrachten sneuvelen als gevolg van eigen beschietingen of artillerie, maar 60% is buitengewoon hoog.
+ De Amerikanen onderhandelen in het geheim met Rusland om de spanningen af te bouwen rond de mogelijke inzet van kernwapens in Oekraïne.
+ Rusland heeft in de oorlog al 278 vliegtuigen en helikopters verloren. Dat zou een keer zoveel zijn als tijdens de Russische oorlog in Afghanistan die 10 jaar duurde.
+ Zelensky zegt dat de Russische troepen in het oosten zware verliezen lijden, onder meer rond de plaats Bakhmut.
+ Oekraïne meldt dat het meer luchtverdedigingssystemen heeft gekregen van westerse militaire bondgenoten. De wapens moeten helpen bij de verdediging tegen Russische aanvallen waaronder die op energiecentrales.
+ Russische soldaten (300) zouden zijn gesneuveld in een vruchteloos offensief. De soldaten zouden als ‘kanonnenvoer’ dienen, schrijven ze in een brief. Het Russische ministerie van Defensie ontkent recent zware verliezen te hebben geleden.
+ Poetin: Van de Russische soldaten die de afgelopen tijd zijn gemobiliseerd zijn er inmiddels 50.000 actief bij gevechtseenheden in Oekraïne.
+ Noord-Korea benadrukt nooit wapens aan Rusland te hebben geleverd en dat ook niet van plan te zijn.
 
Dinsdag:
+ Volgens de Britten zijn de Russen begonnen met het bouwen van verdedigingswerken rond Marioepol. Zo zouden anti tankbarrières zijn aangelegd.
+ Zelensky: Rusland moet gedwongen worden deel te nemen aan echte vredesbesprekingen.
+ De ‘belangrijkste voorwaarde’ voor de hervatting van de onderhandelingen is het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne inclusief de gehele Donbas en de Krim, aldus Kiev.
+ Zelensky roept de VS op tot blijvende steun ook na de tussentijdse verkiezingen. Hij drong aan op ‘standvastige eenheid’ in de VS totdat de vrede is hersteld.
+ De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei voorlopig geen noodzaak te zien voor evacuatie of andere Oekraïense steden die niet in de buurt van de frontlinies liggen vanwege gebrek aan schoon water en elektriciteit.
+ Russische soldaat onthult ‘levende hel’ aan het front: ‘Mannen werden uiteengerukt’. Het grootste deel van onze eenheid is vernietigd. Het was een hel zegt de Russische soldaat Aleksei Agafnov in The Guardian. Hij zegt ook dat hun commandant hen zou hebben achtergelaten vlak voor de beschietingen begonnen. Slechts 130 van de 570 dienstplichtigen zouden het dodelijkste gevecht sinds september hebben overleefd. Agonov: ‘Zij die het hebben overleefd worden gek.’
 
Woensdag:
+ Rutte en Zelensky hebben gesproken over onder meer de wederopbouw van de Oekraïense wederopbouw van de energievoorziening.
+ De Russische minister van Defensie Shoigu geeft Russische troepen de opdracht zich terug te trekken van de westelijke oever van Dnipro.
+ Brussel wil vanaf januari op vaste momenten gemiddeld 1,5 miljard euro per maand naar Oekraïne sturen om het land te helpen lopende uitgaven te doen. Voor heel 2023 wordt 18 miljard euro aan gunstige leningen voor de regering in Kiev uitgetrokken.
+ Kirill Stremousov, de door Rusland benoemde vicegouverneur van Cherson is omgekomen door een auto-ongeluk, melden Russische staatsmedia. De 45-jarige Stremousov werd 2 maanden na de Russische inval in Oekraïne in zijn functie benoemd.
+ Militaire training voor Russische scholieren vanaf volgend schooljaar, zegt de minister van Onderwijs Kravtjov. Van 1 januari wordt het lespakket getest en na de zomer ingevoerd op scholen in het gehele land.
+ Volgens Anton Gerashchenko, de adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft het terugtrekken van het Russische leger uit Cherson geleid tot een enorme golf aan kritiek in Rusland. Hij voegt toe dat ‘dit besluit kan leiden tot ernstig verlies van vertrouwen in Poetin, waardoor het land zal destabiliseren’.
+ Poetin onderscheidt ‘krijgspriester’ na dood in Oekraïne. Vasiljev had gezegd dat vrouwen meer kinderen zouden moeten krijgen om de pijn te verzachten van hun zonen die naar de oorlog in Oekraïne worden gestuurd. Hij stierf tijdens een raketaanval in de zone van de speciale militaire operatie terwijl hij pastorale taken vervulde.
 
Donderdag:
+ Door de oorlog zijn meer dan 100.000 Russische soldaten gestorven of gewond geraakt, schat de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley. De Oekraïense strijdkrachten kampen volgens de topgeneraal waarschijnlijk met een vergelijkbaar aantal slachtoffers. Daarnaast zouden volgens Milley 40.000 burgers om het leven zijn gekomen sinds het begin van de oorlog.
+ Poetin reist later deze maand niet naar Indonesië voor de G20-top. Mogelijk zal hij wel virtueel aanwezig zijn. Lavrov, buitenlandminister is wel aanwezig bij de top in Bali.
+ Dat Rusland inwoners van bezette gebieden heeft gedeporteerd was waarschijnlijk een misdaad tegen de menselijkheid. Amnesty International meldt dat kinderen van hun ouders werden gescheiden. Dat is in strijd met het internationaal humanitair recht.
+ In Rusland wordt gesteld dat de timing van de Russische terugtrekking uit Cherson te maken heeft met de tussentijdse verkiezing in de VS. Een terugtrekking voorafgaand aan de verkiezingen zou gunstig hebben uitgepakt voor Joe Biden beweren Russische pro-Poetin presentatoren.
+ Het Pentagon heeft de levering bevestigd van een hypermodern luchtafweersysteem aan Oekraïne. Het gaat om het zogenoemde NASAMS-systeem, dat het Amerikaanse leger samen met Noorwegen heeft ontwikkeld.
+Russische haviken Prigozjin en Kadyrov scharen zich openlijk achter het besluit van Rusland om de troepen terug te trekken van de westoever van de Dnipro-rivier waar ook de stad Cherson ligt, hoewel het volgens experts één van Ruslands meest vernederende nederlagen is in de oorlog. Volgens ‘Reuters’ lijkt het er sterk op dat de steun voor de terugtrekking geregisseerd is en dat zo de rijen in het Kremlin en rond Poetin gesloten lijken. Poetin zei na de annexatie van Cherson nog dat de stad ‘voor altijd’ Russisch zou zijn.
+ Nederland steekt 100 miljoen euro in een nieuw internationaal fonds waaruit militaire aankopen voor Oekraïne zullen worden gefinancierd. Het is een initiatief van Groot- Brittannië. Ook Noorwegen en Denemarken dragen bij aan het International Fund for Ukraine (IFU)
+ De VS komen met een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 400 miljoen dollar. Met Ruslands niet-aflatende en brute luchtaanvallen op Oekraïense infrastructuur is ‘extra luchtverdedigingscapaciteit van cruciaal belang’, aldus het ministerie van Defensie.
+ Zelensky zegt dat donderdag 41 plaatsen in Zuid Oekraïne zijn veroverd. Hij schrijft dat de Oekraïense vlag daar weer gehesen kan worden en dat hij trots is op ‘de helden die dit mogelijk maakten’.
 
Vrijdag:
+ Wereldleiders gaan tijdens de G-20 top in Indonesië niet zoals gebruikelijk gezamenlijk op de foto omdat er ‘ongemak’ zou bestaan over de aanwezigheid van een Russische delegatie.
Deelnemers van de top zouden niet met Lavrov willen poseren voor de foto. Oekraïne is geen lid van de G20 maar mag de top wel toespreken.
+ De enige brug bij Cherson die leidt naar de oostelijke oever die door de Russen wordt gecontroleerd is ingestort. Hele delen van de Antonivsky-brug ontbreken.
+ De terugtrekking van de Russische troepen en materieel van de westelijke oever van de Dnjepr is vrijdagochtend voltooid meldt het Russische ministerie van Defensie. Er zijn geen soldaten of uitrusting achtergebleven.
+ De terugtrekking van de Russische troepen uit Cherson is ‘een belangrijke nieuwe fase’ in de oorlog, vindt defensieminister Ollongren. Het is een belangrijke stap nu ook vlak voor de winter. Dit moment toont aan dat de ‘verhoudingen nu heel anders zijn dan in het begin van de oorlog’. Rusland haalt zijn doelstellingen niet, integendeel: de Russische strategie werkt niet en er zijn grote problemen met de mobilisatie aldus Ollongren.
+ Russen verwoesten Cherson bij terugtrekking. Behalve het televisiecentrum zijn onder meer verwarmingsinstallaties en radiomasten opgeblazen.
+ Een cyberaanval op een Australische zorgverzekeraar is het werk van Russische hackers stelt de Australische politie. Zij slaagden er vorige maand in de data van 10 miljoen mensen te bemachtigen waaronder die van premier Anthony Albanese.
+ Zelensky claimt de herovering van Cherson! Na de terugtrekking van de Russen hebben de Oekraïners nu de controle overgenomen. ‘Ons volk. Van ons. Cherson’. Hij deelt beelden van soldaten die samen komen met inwoners van Cherson. Beelden met zingende en feestende mensen met Oekraïense vlaggen werden ook getoond door Zelensky.
 
Zaterdag/zondag:
+ Het Witte Huis heeft Oekraïne zaterdag  gefeliciteerd met de herovering van de stad Cherson. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemde de inname van de stad een buitengewone overwinning en een opmerkelijke zaak. Volgens hem heeft de Russische terugtrekking ook bredere strategische implicaties, waaronder het verminderen van de dreiging voor andere steden in het zuiden van Oekraïne, zoals Odessa.
+ Volgens het Britse Ministerie van Defensie brengt de Russische terugtrekking uit Cherson aanzienlijk reputatieschade met zich mee. Ook zou deze terugtrekking tekenend zijn voor de problemen waar Rusland momenteel mee kampt op de westelijke oever van de rivier de Dnjepr.
+ Rusland probeert de Oekraïense bevolking te demoraliseren door onder andere de infrastructuur en energiecentrales te bombarderen. Het lijkt er echter op dat, met onder andere hulp uit Nederland, deze tactiek Rusland ook niet veel gaat brengen.
+ Oekraïne vreest dat Rusland de G20-top op Bali volgende week zal aangrijpen om massale luchtaanvallen op het land te lanceren, aldus een woordvoerder van de strijdkrachten. ‘Ze houden er tegenwoordig echt van om ergens in de buurt van zo’n gebeurtenis te provoceren.’
+ Getoeter, vlaggen, handen in de lucht: bewoners van Cherson kunnen de straten weer op die in 8 maanden bezetting steeds leger worden. De Oekraïense vlag wappert boven de stad die Rusland nog steeds als eigen grondgebied beschouwt. Oekraïne maakt jacht op de overgebleven Russische militairen.
+ Enorme schade aan de stuwdam bij Cherson na de terugtrekking van Rusland uit de nabijgelegen stad Cherson. Gedeeltes van de dam en de sluisdeuren zijn opzettelijk vernietigd aldus satellietbedrijf MAXAR dat foto’s heeft gemaakt. Ook meerdere bruggen over de Dnjepr zijn opzettelijk beschadigd, aldus MAXAR.
+ Lavrov: Westen probeert Zuidoost-Azië te militariseren om de invloed van Beijing en Moskou in de regio te beperken. ‘De VS en de NAVO-landen proberen dit gebied te overmeesteren’, zei Lavrov.
+ Poetin heeft gesproken met de Iraanse president Raisi. Zij zouden hebben afgesproken om de banden tussen Moskou en Teheran verder te versterken.
+ Na de ‘vernederende’ nederlaag in Cherson moet Poetin ten val worden gebracht, misschien zelfs gedood. Daartoe zou Alexander Doegin, bekend als huisideoloog van de president, hebben opgeroepen. Doegin is mogelijk daardoor een van de eerste prominente Russen die Poetin openlijk zo hard bekritiseert.
De tirade op Telegram werd offline gehaald en Doegin ontkent ondertussen dat hij die zaken heeft gezegd. ‘Fake news’, zo luidt het. Tegelijkertijd is zijn betoog wel nog altijd te lezen op de Italiaanse versie van een bevriende denktank.
+ De Oekraïense vlag wappert weer in Cherson, maar de problemen zijn nog niet voorbij. De Russen hebben tijdens de terugtrekking cruciale infrastructuur in de stad verwoest, waardoor de meeste huishoudens in de stad nog zonder water, gas of elektriciteit zitten.
Reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd nadat de Russische mijnen rond cruciale infrastructuur is verwijderd. De burgemeester spreekt van een humanitaire ramp, vanwege het gebrek aan water, gas, elektriciteit en medicijnen. Ook is er een tekort aan brood.
 
[Zie ook What’s new(s) ]