Debat

De toekomst van het Twentse medialandschap

31 oktober 2022, 11:03
Het medialandschap is voortdurend in ontwikkeling: kranten veranderen van eigenaar en beleid, internet verdringt meer en meer het papier als drager van informatie, regionale en lokale radio en tv krijgen een andere functie. Hoe gaat het medialandschap van de toekomst er in deze regio uitzien? Die vraag staat donderdagavond 3 november centraal tijdens een bijeenkomst van debatcentrum Pakhuis Oost in de Bibliotheek aan de Pijpenstraat in Enschede.

Vertrekpunt voor de forumdiscussie over het Twentse medialandschap is het boek ‘Jongen van Kotte’  waarin Henny Everts, oud-journalist van de Twentsche Courant en oud-hoofdredacteur/directeur van RTV Oost, zijn levensverhaal heeft opgetekend. Aan de hand van een kleine 40 interviews met direct betrokkenen uit de wereld van politiek en media van Peter Schavemaker geeft het boek ook een verhelderend en soms verrassend beeld van 30 jaar regionale televisie in Overijssel. Henny Everts speelde daarin een pioniersrol.

In het boek uit Everts zijn teleurstelling over het feit dat RTV Oost – ooit landelijk spraakmakend met bijvoorbeeld de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond – inmiddels een marginale rol speelt in het medialandschap. In zijn ogen te wijten aan de strategie om vooral in te zetten op de transitie naar online-medium. Een ontwikkeling, die overigens ook bij de enig overgebleven regionale krant Twentsche Courant Tubantia steeds manifester wordt.

Forum
Over deze ontwikkelingen zal gespreksleider Alex Engbers (oud-hoofdredacteur De Stentor) niet alleen Henny Everts aan de tand voelen. In een forum nemen de volgende ‘spelers’ op de Twentse ‘mediamarkt’ plaats: Paul Berkhout (waarnemend hoofdredacteur TCTubantia), Henk Jan Karsten (hoofdredacteur RTV Oost), Flip van Willigen (directeur 1Twente) en Ben Siemerink (hoofdredacteur mediaplatform TKKR). Zij zullen hun visie geven op vragen als: Wat zijn maatschappelijk gezien belangrijke en wenselijke functies van de regionale media? Wat verwacht de media-consument van ze? Zijn zij ook in staat deze functies uit te voeren en zo nee waarom niet?

Druk om te ‘scoren’ 
Bij de regionale krant, bij de regionale omroep en bij de lokale omroepen staan de redacties onder druk. Tijdsdruk, maar ook druk om te ‘scoren’. En druk op het binnenhalen van inkomsten. Vraag is of daardoor de journalistiek, die de taak heeft nieuws over te dragen en te duiden, in het gedrang komt.
In dit krachtenveld ontstaan ook nieuwe initiatieven op het terrein van informatievoorziening, nieuws en achtergronden van het nieuws. Lokale en regionale overheden ontwikkelen eigen initiatieven en maken steeds vaker gebruik van door hen zelf ontwikkelde informatiekanalen. Denk aan eigen websites, eigen nieuwsbrieven en social media-pagina’s. Daarmee laten overheden de regionale pers links liggen. Wat zijn daarvan de achtergronden en is dit een wenselijke ontwikkeling? Wat is de rol van de overheid bij de maatschappelijke functies van de pers?

Nadat de forumleden vragen als deze hebben beantwoord, krijgen bezoekers na de pauze de gelegenheid vragen te stellen en met elkaar en de forumleden in gesprek te gaan.

De bijeenkomst over de toekomst van de regionale media op donderdag 3 november in de Bibliotheek aan de Pijpenstraat in Enschede begint om 19.30 u. De toegang is gratis. Aanmelding wordt op prijs gesteld: www.pakhuis-oost.nl of www.bibliotheekenschede.nl