Een nieuwe lente, maar weer het oude liedje?

Ben Siemerink 8 april 2023, 17:43
Terwijl Rutte in zijn Haagse kooi als een bang vogeltje zijn oude liedje zingt (wie weet, zijn zwanenzang), dwalen mijn gedachten alsmaar af naar die beginregel van het gedicht De Mei van Herman Gorter: Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Want, ja, je blijft toch – al is het tegen beter weten in - hoop houden dat het ooit bbbeter wordt.

Of het met Caroline – op wie veel verweesde kiezers nu hun hoop hebben gevestigd -  lukt, moet nog maar blijken. Persoonlijk heb ik er niet zoveel fiducie in, al was het maar omdat ze met haar beweging als het er echt op aan komt toch vooral de belangen van de intensieve veehouderij (en de industrie daarachter) dient en die belangen steevast stelt boven natuurbehoud en –beheer.

Caroline zingt haar loflied op de boeren en het platteland vooralsnog met zoveel verve en overtuigingskracht, dat maar weinigen door lijken te hebben dat ze het oude liedje van het CDA en de Rabobank in een nieuw jasje heeft gestoken. En omdat haar groot BBB-koor nu ook in alle provincies het hoogste lied zingt, wordt elk nieuw geluid dat ook werkelijk een nieuwe lente zou inluiden volledig overstemd.

Da’s jammer, omdat in die geluiden de hoop doorklinkt dat het heel goed anders kan, nu niemand – zelfs Caroline niet - er meer omheen kan dat het echt anders moet. Zo zat er afgelopen week een item in het Acht Uur Journaal over de crowdfundingscampagne, waartoe Urgenda en LTO Nederland (jawel, je leest het goed) de handen ineen hebben geslagen, om melkveehouders een fikse korting te kunnen bieden bij de aanschaf van kruidenrijk grasmengsel. De Journaal-redactie was voor het item afgereisd naar Zeeland, maar had net zo goed, of misschien zelfs wel beter, kunnen kiezen voor Overijssel. Want uitgerekend in BBB-land blijken de gemeenten Hardenberg en Hof van Twente koplopers als het gaat om hun bijdrage aan de campagne met de sprookjesachtige titel 1001 ha kruidenrijk. De gemeenten Hof van Twente en Hardenberg droegen elk 200 hectare bij aan de gewenste 1001 ha kruidenrijk grasland, die de campagne moet opleveren.

Die campagne van Urgenda en LTO Nederland is overigens een groot succes, want inmiddels deden al bijna 900 boeren mee en van hen wil maar liefst 77 procent ook verder met kruidenrijk grasland. Dat is win-win-win-win, want dat is beter voor het klimaat, insecten, bodem en stikstof. En de koeien vinden het nog eens lekker ook, als we tenminste de senior beleidsmedewerker Plattelandsontwikkeling van de gemeente Hof van Twente mogen geloven. ‘Percelen blijven langer groen en het smaakt prima!’

Dat de twee Twentse gemeenten koploper zijn bij de aanschaf van kruidenrijk grasland, is mede te danken aan de Provincie Overijssel, die ook een duit in het zakje doet. Daardoor kunnen melkveehouders voor maximaal zes, in plaats van drie, hectare kruidenrijk grasmengsel met 150 euro korting aanschaffen.

Dat soort geluiden, die een nieuwe lente aankondigen, zijn er dus wel degelijk. Hoe mooi zou het zijn als die straks ook doorklinken in het groot BBB-koor, wanneer de beweging van Caroline op het pluche zit in de provincies. En dat LTO-voorman Sjaak van der Tak bij media-optredens ook eens gewag zou maken van dit constructieve en succesvolle een-tweetje met tegenpool Urgenda.