Expositie

Het antwoord van Nour-Eddine Jarram  op Vaandeldrager Rembrandt

2 december 2022, 19:50
Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist het schilderij De vaandeldrager (1636) van Rembrandt in één jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Vanaf 3 december is Rijksmuseum Twenthe in Enschede vier weken lang gastheer voor het meesterwerk van Rembrandt, dat recent is aangekocht door de Nederlandse overheid. Op zaterdag 3 december is het museum gratis toegankelijk. Hiervoor dient op de site van het Rijksmuseum (www.rijksmuseumtwenthe.nl) een tijdslot gereserveerd te worden. Reservering van een tijdslot is overigens gedurende de hele periode dat De vaandeldrager te zien is (tot en met 31 december) noodzakelijk.
 
Ter gelegenheid van de komst van De vaandeldrager organiseert Rijksmuseum Twenthe een bijzondere tentoonstelling. Naast Rembrandts portret wordt namelijk een nieuwe serie vaandeldragers van Nour-Eddine Jarram (1956) getoond. Hierbij heeft hij zich laten inspireren door Rembrandts werk. Jarram groeide op in Marokko met een beeldcultuur die werd bepaald door decoratie. Hij heeft echter altijd de drang gehad om de wereld om hem heen op een realistische manier weer te geven. Gedurende zijn carrière zocht hij naar artistieke voorbeelden, welke hij vond in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, in het bijzonder in Rembrandts portretten.
 
Islamitische beeldtaal
In zijn tekeningen, veelal gemaakt in houtskool en pastel, vloeit de Islamitische beeldtaal samen met Hollandse landschappen en Nederlandse portretten. Aan het begin van deze eeuw greep Jarram regelmatig terug naar voorbeelden uit het oeuvre van Rembrandt. Zo kregen de geportretteerden op Rembrandts Anatomische les van dr. Nicolaas Tulp letterlijk tulpen als hoofden en verrijkte hij de portretten van Saskia met islamitische beeldmotieven.

Jarram zei ooit over Rembrandt dat dit de schilder is ‘die over hem waakt’. Dit maakte hem de uitgelezen persoon om te reageren op Rembrandts Vaandeldrager. Toch is het lang geleden dat hij zo direct naar zijn voorbeeld heeft gewerkt. Het resultaat is een verrassende serie nieuwe vaandeldragers, met als absolute hoogtepunt De Vaandeldraagster. De serie werken illustreert Jarrams artistieke proces, waarin hij zich gaandeweg meer vrijheden permitteert en zich het onderwerp eigen maakt. Rembrandt meets Nour is te zien van 2 t/m 31 december. Na afloop van de expositie worden de werken van Nour opgenomen in de vaste collectie van Rijksmuseum Twenthe. 

Nour-Eddine Jarram kwam eind jaren zeventig vanuit Marokko naar Enschede om te studeren aan de roemruchte kunstacademie AKI. Hij is nooit meer uit Enschede vertrokken en werkt tot op vandaag de dag aan een rijk oeuvre dat op (inter)nationale erkenning kan rekenen.