Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 14 november t/m zo. 20 november 2022

20 november 2022, 18:42
Bouman in het FD: Opgelicht!
‘Vroeger dacht ik dat speculeren met cryptomunten onverstandig was, omdat die dingen geen onderliggende waarde hebben en geen rendement opleveren. Ze zijn ongeschikt als betaalmiddel, zorgen voor zinloos energieverbruik en zijn veel te volatiel om als oppotmiddel serieus te nemen. De enige reden om een bitcoin, ethereum of dogecoin te kopen is omdat iemand er later misschien nog meer voor wil betalen:
Een klassieke zeepbel!
Niet iedereen was het eens met mijn oordeel. Vooral de cryptospeculanten zelf namen vaak de tijd om mij in heldere bewoordingen uit te leggen dat ik er net een keertje naast zat. Terecht blijkt nu. Ik had het fout.
Want crypto is geen zeepbel! Het is zwendel en oplichterij. Een scam van historische proporties. Het failliet van cryptobeurs FTX bewijst dat.
 Bezit van beleggers werd gebruikt om zelf mee te speculeren, investeringsfondsen werden ‘gedekt’ met zelfgedrukt nepgeld, er zaten achterdeuren in de boekhouding. Voor miljarden inleg is verdwenen, schrijft Reuters.
Is FTX de uitzondering? Doen andere cryptobeurzen het wel netjes?
Wie dat nu nog gelooft is rijp voor nog een rondje oplichting.’ (FD)
…………………………………………………….
 
CBS: Nederlandse industrie steeds afhankelijker van China.
De Nederlandse industrie is het afgelopen jaar weer iets afhankelijker geworden van China. De telecommunicatiesector is het meest aan China gebonden: die bedrijven haalden volgens cijfers van het CBS in 2021 zo’n 26% van hun geïmporteerde spullen uit China. Zes jaar eerder was dat nog maar 14%.
De rol van China in sommige toeleveringsketens is de afgelopen maanden onder een vergrootglas komen te liggen. De economische verstrengeling verzwakt de positie van westerse landen, mochten de geopolitieke spanningen verder oplopen. De afhankelijkheid van Russisch gas, en de problemen die dat opleverde na de Russische inval In Oekraïne, geldt daarbij als waarschuwing.
Uit de cijfers blijkt ook dat de totale import van Chinese goederen vorig jaar ook stevig is toegenomen, tot een waarde van 48 miljard euro. In coronajaar 2020 was dat nog 39,6 miljard. Een kanttekening daarbij is dat tweederde van die goederenimport direct weer wordt geëxporteerd. (VK)
………………………………………………………..
 
Zege Senaat geeft Biden steun in de rug.
Voor Republikeinen onverwacht slechte uitslag maakt het moeilijker Biden dwars te zitten.
De Democraten behouden een grotere greep op de politiek in Washington dan voor de Amerikaanse Congresverkiezingen van afgelopen dinsdag was verwacht. Wegens het behoud van hun meerderheid in de Senaat, die afgelopen weekeinde werd bezegeld met een krappe overwinning bij de strijd om een zetel in Nevada, krijgt Joe Biden niet te maken met Republikeinse tegenstand in beide huizen van het Congres.
Het is zelfs nog onzeker of de Republikeinen wel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zouden veroveren. Een mogelijke Republikeinse meerderheid in het Huis lijkt hoe dan ook krapper te worden dan was voorspeld voor de verkiezingen, toen werd gerekend op een ‘golf’ aan zetelwinst voor de Republikeinen. Vooral aanhangers van Trump, ontkenners van de verkiezingsuitslag in 2020, boekten tegenvallende resultaten.
Voor Biden is het behoud van Democratische controle over de Senaat om meerdere redenen een belangrijke opsteker:
+ Ten eerste kunnen de Democraten daar wetten blokkeren die de komende 2 jaar worden aangenomen door een vermoedelijk Republikeins Huis.
+ Ook behouden ze controle over Senaatscommissies en kunnen ze eventuele afzettingsprocedures die de Republikeinen initiëren in het Huis van Afgevaardigden van de agenda houden in de Senaat.
+ Bovendien kan Biden doorgaan federale rechters te benoemen – ook voor het Hooggerechtshof als daar een zetel vrijkomt.
Het zetelaantal kwam zaterdagnacht op 50, het aantal dat de Democraten daar sinds 2 jaar hebben. Dat is voldoende voor een meerderheid, omdat vicepresident Kamala Harris als voorzitter van de Senaat de doorslag kan geven als de stemmen staken. De Republikeinen staan op 49 zetels.
Eén Senaatszetel is nog onbeslist: in de zuidoostelijke staat Georgia wordt op 6 december een ‘runoff’ gehouden tussen de Democraat Warnock en de Republikein Walker omdat Warnock onder de 50% van de stemmen zal blijven waardoor een tweede ronde nodig is volgens de regels van Georgia. Door de zege in Nevada zal de uitslag in Georgia niet doorslaggevend zijn. (NRC)
…………………………………………………………………………
 
OM onderzoekt uitspraken FvD-Kamerlid Van Meijeren.
Het OM Onderzoekt of uitspraken van Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van FvD waarin hij de hoop uitspreekt voor een volksopstand bij het parlement, strafbaar zijn.
Van Meijeren zei in een interview met de Belgische website Compleetdenkers dat in het verleden vaker regimes ‘die zich tiranniek gingen gedragen’ ten val zijn gebracht.
Van Meijeren: ‘Als het omslaat in een revolutionaire beweging, waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niets meer te verliezen hebben – dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg tot de regering weg is.’ Slachtoffers zijn daarbij misschien niet te vermijden, waarschuwde hij. ‘Helaas laat het verleden zien dat daar ook slachtoffers bij vallen, soms dodelijke slachtoffers. Laten we hopen dat we dat kunnen voorkomen.’
Veel politici hebben de uitspraken veroordeeld. Zo stelde Rutte dat het ‘verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk’ is om te speculeren over het verstoren van de democratie. Ook minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz haalde naar Van Meijeren uit. Zij noemde speculeren over mogelijk geweld’ bloedlink. In januari 2021 stierven bij de bestorming van het Capitool in Washington 5 mensen. (FD)
……………………………………………………
 
8 miljard wereldburgers. Een nieuwe mijlpaal voor de wereld.
En niemand weet waar de bovengrens ligt.
Volgens een schatting van de VN werd dinsdag de 8 miljardste wereldburger geboren. De vraag hoeveel mensen de aarde aankan, lijkt met klimaatverandering relevanter dan ooit. Tegelijkertijd zijn ze in Polen juist bang voor bevolkingskrimp. Het nieuwste miljard aardbewoners is er in slechts 12 jaar bij gekomen.
8 miljard is de ondergrens waar het volgens bevolkingsonderzoekers penibel kan worden, zegt Harry van Dalen, verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Lichtpuntje is dat dergelijke schattingen nogal uiteenlopen: ‘De bovengrens is 12 miljard.’
Tot 2050 zal meer dan de helft van de wereldwijde bevolkingsgroei geconcentreerd zijn in slechts 8 landen. Vorig jaar zijn er wereldwijd 367 duizend kinderen per dag geboren (in totaal 134 miljoen) en overleden er dagelijks minder dan 190 duizend personen (zo’n 69 miljoen. Elk uur groeit de wereldbevolking met ruim 7.000 personen.
Sinds de jaren zeventig komen er elke 10 tot 15 jaar een miljard mensen bij, terwijl de groei van 1 naar 2 miljard nog ruim een eeuw duurde. De sprong van 7 naar 8 miljard duurde 12 jaar maar vanaf nu vlakt de groei af voorspellen demografen.
Bevolkingsexperts voorspellen dat de grens van 9 miljard over 15 jaar wordt bereikt in 2037, en de 10 miljard komt pas ruim 20 jaar daarna in zicht, in 2058. De meeste wereldburgers wonen in Azië, de grootste groei vindt plaats in Afrika en binnenkort leven er meer mensen in India dan in China.
In Nederland leeft de gemiddelde Nederlander (die is nu 43 jaar oud) in een wereld met bijna het dubbele aantal mensen als tijdens zijn of haar geboorte. (VK)
…………………………………………………………
 
Sancties van EU en VK tegen Iran na neerslaan protesten.
De EU en het VK hebben maandag bekendgemaakt extra sancties tegen Iran in te stellen. De EU stelt strafmaatregelen in tegen 29 personen en 3 organisaties en het VK tegen 24 personen van wie een deel ook op de EU-sanctielijst staat.
De maatregelen zijn een reactie op de gewelddadige manier waarop het Iraanse regime de afgelopen maande protesten onderdrukte, aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell. ‘We staan achter het Iraanse volk en steunen hun recht om vreedzaam te protesteren en hun eisen en standpunten te kunnen uiten’, zegt hij.
Op de lijst van de EU staan ook de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi en 4 agenten die de 22-jarige Mahsa Amini in september hardhandig arresteerden, met haar dood tot gevolg. Het overlijden zorgt in Iran al wekenlang voor hevige protesten.
De Iraanse autoriteiten zetten de Revolutionaire Garde, het machtige elitecorps dat zo’n 200.000 strijders zou tellen, in om demonstraties hardhandig neer te slaan.
Daarbij kwamen tot nu toe ruim 340 mensen om het leven. Zeker 15.800 protesterende Iraniërs zijn de afgelopen weken door de autoriteiten opgepakt. (NRC)
……………………………………………………………
 
Overleg Xi en Rutte over doorgaan van leveringen door ASML.
De Chinese president Xi Jinping heeft er bij Rutte op aangedrongen de handelsrelaties tussen Nederland en China niet te laten beïnvloeden door politieke meningsverschillen. Zijn pleidooi komt op een moment dat de VS chipmachinefabrikant ASML onder druk zetten om de leveringen aan China te beperken.
De 2 regeringsleiders spraken met elkaar bij de G20-top op het Indonesische eiland Bali, waar vertegenwoordigers van de 20 grootste economieën van de wereld deze week bijeenkomen. Maandag was Xi in zijn 3 uur durende gesprek met Joe Biden ook al slecht te spreken geweest over de nieuwe restricties die de VS hebben afgekondigd op de export van Amerikaanse chiptechnologie.
De Chinese regeringsleider heeft bezwaren tegen de koppeling die volgens hem onder druk van de VS steeds meer wordt gelegd tussen handel en politieke aangelegenheden. ‘We moeten ons verzetten tegen de politisering van economische en handelskwesties en de stabiliteit van de wereldwijde industriële keten en toeleveringsketens handhaven’, zou Xi bij de G20-top tegen Rutte hebben gezegd. (FD)
……………………………………………………………………..
 
Na weken van daling stijgt gasprijs scherp door kouder weer en kooprally.
Na weken van gestage daling is de groothandelsprijs voor gas deze week weer scherp gestegen. Het decembercontract – gas dat in december geleverd moet worden – kostte vorige week vrijdag nog minder dan 100 euro per megawattuur en was dinsdag alweer een kwart duurder. Nog groter is de prijssprong van het zogenoemde ‘spotgas’, dat direct een dag later geleverd wordt.
Het weer is de meest genoemde verklaring voor de trendbreuk. Het wordt de komende dagen kouder in Europa. Ook de verwachting dat de coronamaatregelen in China verlicht zullen worden, drijven de prijzen op. ‘Daarnaast blijft een grote fabriek in Houston waar vloeibaar aardgas in tankers kan worden geladen langer buiten gebruik dan verwacht’, zegt analist Klaas Dozeman. Ook is er op zondag nog een brand geweest op een Noors boorplatform waardoor minder gas uit Noorwegen stroomt. (VK)
…………………………………………………….
 
Nederlandse economie krimpend de winter in.
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar 0,2% kleiner dan in het voorgaande kwartaal. Hoofdoorzaak van de krimp zijn 1,7% lagere investeringen. Hierbij gaat het vooral om investeringen in woningen en infrastructuur aldus het CBS.
Nederland zit met deze cijfers in de onderste regionen van de landen van de eurozone. In Frankrijk en Duitsland was nog sprake van een lichte groei, met 0,2 respectievelijk 0,3%.
Economen van ING gaan ervan uit dat deze licht positieve cijfers in de eurozone ‘een laatste saluut’ zijn voor de recessie die volgens hen technisch al begonnen is, maar voor Nederland mild kan zijn. Van recessie is sprake bij 2 opeenvolgende kwartalen van krimp.
De groeivertraging in Nederland vindt nu plaats over een breed front, van financiële dienstverlening tot vervoer, bouw en horeca. Bestedingen van huishoudens namen, gecorrigeerd voor inflatie, nog toe met 0,1%, maar de consumptie van de overheid daalde licht.
Ten opzichte van vorig jaar staat de economie er ogenschijnlijk veel beter voor: de groei van het bruto binnenlands product (BBP) bedroeg 3,1%. Dat heeft te maken met het momentum van de economische groei sinds de opheffing van de coronamaatregelen vorig jaar zomer. De omvang van de economie nam sindsdien zo sterk toe dat een vergelijking met een jaar geleden nog steeds erg gunstig uitpakt. Dat effect zal de komende maanden langzaam wegebben. Dat de vaart er toch al uit is, valt onder meer af te lezen aan het oplopen van de werkloosheid, van 3,3% in het tweede kwartaal naar 3,7% in het derde kwartaal.
Het ondernemersvertrouwen is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2021 weer onder nul beland. Dat betekent dat meer ondernemers negatief dan positief antwoorden op vragen over de vooruitzichten van hun bedrijf. (NRC)
…………………………………………………….
 
 
 
 
NAVO: waarschijnlijk trof luchtafweer van Oekraïne een Pools dorp.
+ Dinsdagavond trof een raket het Poolse Prezewodów.
+ Fout luchtdefensie Oekraïne volgens NAVO meest plausibel.
+ ‘Voorlopig scenario leidt niet tot veroordeling door alliantie’.
De NAVO acht het onwaarschijnlijk dat Rusland achter de raketinslag van dinsdagavond in Polen zit. Het meest aannemelijke scenario is volgens het militaire bondgenootschap dat Oekraïne luchtafweergeschut heeft ingezet tegen de aanhoudende raketaanvallen van Rusland op zijn steden en energievoorziening.
Daarbij is een Oekraïense luchtafweerraket vlak over de grens in Polen terechtgekomen waarbij twee Poolse burgers zijn gedood. Het onderzoek van zowel Polen als de NAVO naar de definitieve toedracht is nog in volle gang.
De voorlopige conclusies betekenen volgens NAVO-baas Stoltenberg niet dat zijn alliantie Kiev als schuldige aanwijst. ‘Laat me duidelijk zijn: dit is niet Oekraïne aan te wrijven. Rusland draagt hier de volle verantwoordelijkheid voor.’ Hij benadrukt dat Moskou tegen alle internationale rechtsregels in een ‘illegale oorlog’ is begonnen en dat Oekraïne ‘vanzelfsprekend’ het recht heeft op zelfverdediging. ‘Als Poetin stopt met vechten dan is er vrede. Als Zelensky stopt met vechten, is er geen Oekraïne meer.’
Tegelijkertijd zijn er volgens de NAVO-chef geen aanwijzingen dat Rusland ook het grondgebied van de NAVO wilde aanvallen, noch dat er bij de raketinslag in Polen enige opzet in het spel was. Daarmee lijkt het gevaar op escalatie van de oorlog in Oekraïne voorlopig afgewend. (FD)
(Zie ook: De oorlog in Oekraïne )
……………………………………………………………………..
 
D66 wil verbod partij makkelijker maken.
Regeringspartij D66 zet het debat over de radicalisering van FVD op scherp: fractieleider Jan Paternotte roept op tot een wetswijziging die het makkelijker moet maken om politieke partijen desnoods te verbieden. Omdat de huidige wet daartoe weinig mogelijkheden biedt, is een wetswijziging nodig. Paternotte reageert op de jongste verontwaardiging rond FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren.
Dat leidde, niet voor het eerst, tot scherp afkeurende reacties vanuit kabinet en Tweede Kamer, ook van Paternotte: ‘De democratie wordt kapot gemaakt van binnenuit. Door vijanden van de democratie. Hoelang laten we dit nog gebeuren?’
Hij wil nu het wetsartikel aanpassen waarmee verenigingen zoals criminele motorbendes kunnen worden verboden. Politieke partijen zijn daarvan uitgezonderd. ‘Wij zeggen: het kan niet zo zijn dat we in deze tijd, waarin je ziet dat de democratie overal onder druk staat zeggen dat de rechtstaat ondermijnen niet mag, behalve als je een politieke partij bent’, aldus Paternotte.
Hij doelt uitdrukkelijk op FvD: Daar is de laatste tijd heel veel gezegd. Van ‘we willen de regering omverwerpen’ tot ‘geweld is mooi, want dat kan dingen veranderen’. Dat moeten we serieus nemen. Ook Volt dringt aan op een juridische aanpak van FvD. Fractieleider Dassen noemde FvD eerder ‘natuurlijk een gevaar voor de rechtstaat en de democratie.’ (VK)
…………………………………………………………..
 
Startschot Trump tart de Republikeinen.
De kandidaatstelling van de oud-president voor 2024 komt op een lastig moment voor zijn partij. Een felle interne strijd dreigt.
Zijn partijgenoten hadden hem bezworen er (tenminste nog even) vanaf te zien, maar toch kondigde Donald Trump dinsdagavond zijn kandidatuur voor het presidentschap aan. In zijn golfclub Mar-a-Lago, Florida, twee volle jaren voor de verkiezingen, zei hij voor de derde maal een gooi te doen naar het hoogste ambt. Daarmee brengt hij op korte termijn de laatste Senaatsrace voor de Republikeinen in gevaar. Op de langere termijn staat zijn kandidatuur borg voor heftige interne strijd als zijn partij probeert het Witte Huis probeert te heroveren.
De aankondiging van Trump komt op een ongelukkig moment voor zijn partij. De Republikeinen likken hun wonden na teleurstellende verkiezingen vorige week dinsdag. In plaats van optimaal te profiteren van de economisch onzekere tijden en het geringe vertrouwen in Biden, heeft de Republikeinse Partij  ternauwernood een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald en hebben de Democraten hun meerderheid in De Senaat behouden, extra gouverneurszetels veroverd en hun positie in de staten niet zien verzwakken. Veel partijgenoten houden Trump verantwoordelijk voor de povere kwaliteit van de Republikeinse kandidaten dit jaar. Degenen die hij steunde bij de voorverkiezingen hebben veelal verloren bij de algemene verkiezingen.
Republikeinse leiders in het Congres hielden zich overwegend stil na Trumps aankondiging. Zijn dochter Ivanka zei dat ze niet nogmaals betrokken wil zijn bij haar vaders campagne: ‘Ik zal hem voortaan buiten de politieke arena steunen.’ (NRC)
…………………………………………………….
 
China verrast op klimaattop met toespraak methaan.
Op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua gisteren onverwacht een toespraak gehouden op een door Amerika georganiseerde bijeenkomst over het terugdringen van de uitstoot van methaan. China deed geen nieuwe beloftes, maar het onderonsje tussen de twee brengt iets van positiviteit terug op de vastgelopen klimaatconferentie. China zet nog geen handtekening onder het methaanakkoord maar de toespraak geldt als toenadering.
Op de vorige klimaattop in Glasgow beloofden meer dan 100 landen de uitstoot van dit broeikasgas, dat een ernstige bijdrage levert aan de opwarming, terug te dringen met 30% voor 2030. Daar komen er op deze top 50 bij.
Donderdag presenteerde de Egyptische voorzitter een concepttekst voor een slotakkoord na dagen van moeizame onderhandelingen tussen landen. Eurocommissaris Timmermans was niet blij met de tekst die volgens hem te veel een opsomming is van ideeën en geen logisch geheel. ‘Ik zie niet in hoe we op basis van dit document consensus kunnen vinden. De weg naar een akkoord is lang en ingewikkeld’, zei hij.
Ook secretaris-generaal Guterres sprak zich gisteren uit over het uitblijven van besluiten. De top eindigt zaterdag maar niemand denkt dat die deadline ook daadwerkelijk gehaald wordt. (FD)
……………………………………………………….
 
Drie keer levenslang voor neerhalen vlucht MH17.
Twee Russen en een Oekraïner krijgen levenslang voor hun aandeel in het neerhalen van vlucht MH17 ruim 8 jaar geleden. Dat heeft de Haagse rechtbank donderdag bepaald. Maar de kans dat ze daadwerkelijk in de cel belanden, is niet groot.
Volgens de Haagse rechtbank zijn twee Russen en een Oekraïner verantwoordelijk voor de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17. Een vierde verdachte, een Rus, werd vrijgesproken. De rechters noemen de gevolgen van dit misdrijf zo ernstig en de houding van de 3 daders ‘zo verwerpelijk’ dat alleen een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats is.
Honderden nabestaanden woonden de langverwachte uitspraak bij. Hoewel de verdachten tijdens het proces afwezig waren en de kans zeer klein is dat ze hun straf ooit zullen uitzitten, voelt de veroordeling voor veel nabestaanden als een erkenning. ‘Hopelijk kan het enige verlichting brengen dat er nu, na 8 jaar en 4 maanden, duidelijkheid is over de schuldvraag.’
Volgens de rechters hebben de daders door geen openheid te geven over de toedracht van de ramp het leed bij de nabestaanden onnodig verergerd. ‘De lichamen van slachtoffers lagen dagen, soms weken, soms zelfs maanden open en bloot in de velden’, constateert de rechtbank.
Volgens de rechters zijn Girkin, Doebinski en Chartsjenko verantwoordelijk voor het ‘medeplegen van moord, meermalen gepleegd, namelijk 298 keer’. Verdachte Poelatov werd vrijgesproken omdat niet kon worden bewezen dat hij op het cruciale moment een rol speelde bij de inzet van de Buk-raket. (VK)
……………………………………………………………
 
Protesten in Iran worden weer heviger.
De protestbetogingen tegen de Iraanse regering zijn de afgelopen dagen op veel plaatsen in het land opnieuw fel opgelaaid. Juist de laatste paar weken leken die aan intensiteit te verliezen.
De autoriteiten die eerder al met zware sancties hadden gedreigd, grepen dinsdag en woensdag onder meer in Teheran, Isfahan en in het Koerdische noordwesten met harde hand in. Bij de confrontaties kwamen deze week tenminste 15 mensen om het leven. Ook werd er gestaakt. De grote bazaar in het centrum van Teheran werd gesloten.
Intussen voert de regering de repressie op. Iraanse rechtbanken hebben nu 5 doodvonnissen uitgesproken tegen demonstranten.
Hiermee hopen de autoriteiten de betogers schrik aan te jagen. Volgens mensenrecht-organisaties heeft het regime in totaal al 15.000 betogers gearresteerd. Regeringswoordvoerders ontkennen dit overigens. De betogers roerden zich deze week extra omdat op 16 november het 2 maanden geleden was dat de 22-jarige Mahsa Amini na haar hardhandige arrestatie door de zedenpolitie overleed. Ze zou haar hoofddoek niet correct hebben gedragen. Haar dood vormde de aanleiding voor protesten in het hele land tegen het streng Islamitische bewind en de manier waarop het met name vrouwen behandelt. (NRC)
…………………………………………………………………
 
Zinloos geweld wordt zwaar bestraft’
De rechter heeft hoge straffen opgelegd voor de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca vorig jaar. Bijna de hele vriendengroep wordt verantwoordelijk gehouden. ‘Mensen moeten veilig kunnen uitgaan, ook in het buitenland.’
‘Sanil, jij hebt samen met anderen Carlo het leven ontnomen. Jij hebt de levens van Carlo’s ouders en vriendin onherstelbaar beschadigd. De rechtbank veroordeelt jou tot 7 jaar gevangenisstraf.’
Met uitzonderlijk harde woorden sprak de rechtbank in Lelystad vrijdagochtend 9 vonnissen uit voor het uitgaansgeweld op Mallorca in de nacht van 13 op 14 juli vorig jaar, dat de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen zijn leven kostte.
De 9 Hilversumse vrienden die daarvoor werden vervolgd, zijn op één na allemaal schuldig aan ‘in vereniging gepleegd geweld’, en dus ook verantwoordelijk voor het geweld tegen Heuvelman, concludeerden de rechters. ‘De straf zal voor sommigen van jullie hard aankomen en zwaarder zijn dan geëist. Daar moet het signaal van uitgaan: dit soort zinloos geweld wordt zwaar bestraft.’
Aan vijf verdachten zijn aanzienlijk zwaardere straffen opgelegd dan het OM heeft geëist. Deze zin klonk vrijdag herhaaldelijk in zittingszaal E: ‘De eis van de officier doet onvoldoende recht aan de ernst van de feiten – gevolgd door een celstraf van een jaar of meer, voor openlijke geweldpleging en soms poging tot doodslag op een of meer slachtoffers. Het was misschien geen opzet maar de verdachten namen het risico dat een slachtoffer zou overlijden’, aldus de rechtbank. Alleen de straf van de drie hoofdverdachten is lager dan de eis. Sanil B., krijgt 7 jaar gevangenisstraf, 3 jaar minder dan geëist. (VK)
……………………………………………………………….
 
Wereldleiders weten spanning wat te temperen.
De toestand in de wereld blijft gespannen maar internationaal topoverleg op Bali en elders sloeg niet alle hoop op verbetering de bodem in. De politieke gevoelstemperatuur lijkt iets gedaald.
Ondanks de oorlog in Europa, ondanks de ijzige concurrentiestrijd tussen de grootmachten China en VS en ondanks de woede van de Global South over westerse nalatigheid in het klimaatdebat. ‘Er komt geen nieuwe Koude Oorlog’, beloofde Biden.
De week begon met een ontmoeting tussen Xi en Biden (G2) gevolgd door een vergadering van de 20 grootste economieën (G20) op Bali. De diplomatieke finale – het slot van het klimaatoverleg in Egypte – liet vrijdag op zich wachten. Klimaatexperts zagen in het lange overleg een hoopvol teken.
Tussendoor bewees de NAVO het belang van doordacht optreden. Snel werd vastgesteld dat de explosie die in de Poolse grensregio met Oekraïne 2 mensen het leven kostte, hoogstwaarschijnlijk was veroorzaakt door een Oekraïense luchtafweerraket en niet door een Russische aanval.
Op Bali bereikten de G20 een akkoord over een slotverklaring waarin ‘de meeste’ landen de oorlog in Oekraïne afkeuren, evenals het gebruik van nucleaire wapens. Ze wijzen ook op de gevolgen van de oorlog voor economie en voedselschaarste. Het was een verrassing dat China de verklaring niet blokkeerde. Poetin zelf was er niet. Hij had minister van Buitenlandse Zaken gestuurd om de kritiek te incasseren. Lavrov verliet de conferentie voortijdig.
De Duitse kanselier Scholtz denkt dat het risico dat Poetin naar een nucleair wapen grijpt nu geringer is. ‘De wereld is een stuk veiliger geworden.’ De verklaring bewijst volgens hem ook dat Poetin steeds minder vrienden heeft. (NRC)
………………………………………………………..
 
VVD-leden steunen ‘spreidingswet’ voor asielzoekers.
Een meerderheid van de VVD-leden op het partijcongres heeft voor de zogenoemde ‘spreidingswet’ van het kabinet gestemd. Met die wet wil de coalitie asielzoekers evenredig over het land verdelen en gemeenten desnoods kunnen dwingen om vluchtelingen op te nemen.
De maatregel lag lange tijd gevoelig binnen de VVD, maar zaterdag op het partijcongres stemde 77% van de aanwezige leden voor de wet. De steun is een opsteker voor staatssecretaris Eric van den Burg.
Hij wilde de wet al veel eerder presenteren om zo de asielopvang te  kunnen bedwingen. De Tweede Kamerfractie van de partij wilde het plan echter lange tijd niet steunen. Rutte sprak als eerste op de partijbijeenkomst. Eerder ging hij al in gesprek over het asielbeleid met de Kamerfractie. Zaterdag stelde hij dat het aantal vluchtelingen naar Nederland substantieel omlaag moet. De premier noemde het een fout dat er te weinig aandacht is geweest voor het stijgende aantal asielzoekers. Zonder concrete maatregelen te presenteren, beloofde Rutte zich wel ‘persoonlijk’ in te zetten om het aantal asielaanvragen te beperken.