Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 5 t/m zo. 11 dec. 2022
     

11 december 2022, 18:50
Moraalpolitie Iran opgeheven; onderzoek naar hoofddoek.
De Moraalpolitie in Iran wordt opgeheven. Of vrouwen in het land daarmee ook meer rechten krijgen is onduidelijk. Waarnemers vrezen dat het slechts om een symbolische stap gaat in reactie op de nu al weken voortdurende demonstraties tegen de strenge kledingvoorschriften.
Procureur-generaal Montazeri liet weten dat de moraalpolitie ‘niets te maken heeft met de rechterlijke macht’ in het land. Ofwel, deze ordebewakers hebben geen officiële positie.
Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de positie van vrouwen verandert. ‘De moraalpolitie is ontbonden, maar de rechterlijke macht zal deze sociale uitdaging blijven aangaan’, citeerde de krant Shargh de procureur-generaal. De woorden van Montazeri volgen op zijn bekendmaking dat de Iraanse rechtelijke macht en het parlement het beleid rond de verplichte hoofddoek gaan bespreken. Bekeken wordt of er mogelijk wijzigingen worden doorgevoerd.
Activisten en betogers reageren sceptisch. Ze herhaalden hun oproep tot landelijke protesten. (FD)
 
China komt in meerdere steden terug op strenge coronamaatregelen.
China lijkt voorzichtig door te pakken met de versoepeling van de strenge coronamaatregelen. Nadat vorige week vrijdag in Beijing testcabines werden weggehaald, kondigden Sjanghai en Shenzhen afgelopen weekeinde aan dat een negatieve uitslag niet langer verplicht is om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld het openbaar vervoer of parken.
Tot nu toe konden mensen in grote delen van China geen kant op zonder negatief testbewijs, terwijl miljoenen anderen in lockdown zaten omdat er enkele besmettingen in de buurt waren aangetroffen. Appartementencomplexen gingen soms wekenlang op slot als er ook maar één bewoner positief was getest.
Op deze manier probeerde het land het aantal infecties met het virus naar nul te brengen: het zero-covidbeleid. Dat werd twee jaar lang ook door het grootste deel van de bevolking omarmd omdat er bescherming van mensenlevens en een relatief ongeschonden economie tegenover stonden. Begin dit jaar ging de veel besmettelijker omikronvariant rond en nam het beleid absurde proporties aan.
Maar na de ongebruikelijk felle protesten werden er afgelopen week in enkele steden onverwacht versoepelingen aangekondigd. In grote steden als Beijing en Guangzhou bijvoorbeeld, werden lockdowns in verschillende districten opgeheven ondanks een flink aantal besmettingen. (VK)
 
Mooi mens!
Het  gebeurt niet vaak dat een bekende nog actieve voetballer over mentale weerbaarheid spreekt tijdens een groot toernooi. Denzel Dumfries deed het na de achtste finale tussen Nederland en de VS. ‘Het was best wel moeilijk de laatste tijd en mentaal zwaar, het kon beter in de groepsfase’, zei de wingback. Hij vond het niet altijd gemakkelijk voetballer te zijn. ‘De kritiek doet wel wat met je. We staan als voetballers midden in de maatschappij en zijn soms ook kwetsbaar.’
Ik moest denken aan de zeven profvoetballers die ik interviewde. De één sloot zich op in zijn flat omdat hij elke week werd beschimpt in een tv-programma, de ander kreeg er op internetfora van langs omdat hij in een kroeg was gesignaleerd. Hun boodschap was hetzelfde: als voetballer word je continu beoordeeld. Alsof er elk moment van de dag iemand in je nek hijgt: ik houd je in de gaten, vriend!
Wil je in zo’n setting open zijn, dan moet je sterk in je schoenen staan. Denzel Dumfries sprak zich uit op een van de grootste sportpodia. Hij vertelde dat hij dit toernooi twee keer via Zoom contact had gezocht met zijn sportpsycholoog.
‘Doordat je er open over bent, kun je ook anderen stimuleren hulp te zoeken’, zei hij.
Toeval of niet, hij kreeg die avond een zoen van de bondscoach. Die ziet waarschijnlijk dat Denzel niet alleen een goede voetballer is, maar ook een mooi mens.
(aldus Daniëlle Pinedo in de VK)
 
Europa gebruikt kwart minder gas.
De lidstaten van de Europese Unie hebben hun gasverbruik in november met bijna een kwart teruggedrongen. De cijfers bewijzen dat Europa met succes zijn afhankelijkheid van Russisch gas aan het verminderen is. Voorlopige data laten zien dat het gasverbruik met 24% is verminderd ten opzichte van het maandelijkse gemiddelde in de afgelopen vijf jaar.
De grootste twee gasverbruikers in de Europese Unie – Duitsland en Italië – wisten het verbruik van aardgas met respectievelijk 23% en 21% te verminderen. Frankrijk en Spanje brachten hun gasconsumptie met circa 20% terug. Nederland met circa 33%. In oktober wist de EU haar gasverbruik met vergelijkbare percentages te reduceren. (FD)
 
Trump valt Amerikaanse grondwet aan en brengt Republikeinen opnieuw in verlegenheid.
Donald Trump heeft de Republikeinen in een lastig parket gebracht door te zeggen dat de Amerikaanse grondwet buiten werking moet worden gesteld. De ex-president weigert zijn verlies bij de verkiezingen 2020 te erkennen en blijft onbewezen claims over ‘massale fraude’ herhalen.
‘Een massale fraude van deze aard en omvang rechtvaardigt het opheffen van alle regels, verordeningen en artikelen, zelfs die uit de grondwet’, zei Trump op zijn platform Truth Social. ‘Onze grote ‘founding fathers’ wilden geen valse en frauduleuze verkiezingen en zouden die nooit hebben getolereerd.’
Zijn uitspraak lokte een golf van verontwaardigde reacties uit: voor veel Amerikanen is de grondwet heilig. Het Witte Huis veroordeelde zijn uitspraak meteen scherp. ‘De grondwet – en alles waarvoor die staat – aanvallen gaat volstrekt in tegen de ziel van onze natie’, zei Witte-Huis woordvoerder Andrew Bates. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint.’
‘Niemand kan nu nog ontkennen dat Trump een vijand van de grondwet is’, reageerde Liz Cheney, een van de felste tegenstanders van Trump binnen de Republikeinse Partij.
Trump kwam vorige week ook al onder vuur te liggen nadat hij op zijn golfresort Mar-aLago een etentje had met Nick Fuentes, een extreemrechtse Holocaustontkenner en de omstreden rapper Ye, beter bekend als Kanye West. Die laatste uitte afgelopen weekeind nog zijn bewondering voor Hitler. (VK)
 
Explosies schrikken Rusland op.
Twee Russisch luchtmachtbases werden aangevallen ‘door Oekraïense drones’, stelt Rusland. Drie militairen kwamen om. Rusland reageerde met tientallen kruisraketten op Oekraïense steden.
Rusland is maandagochtend opgeschrikt door explosies op twee belangrijke luchtmachtbases diep in het land – honderden kilometers van de frontlinies in Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om Oekraïense drone-aanvallen op de Russische militaire vliegvelden. Maar voor zover bekend beschikt Oekraïne niet over raketten of drones die zo ver van de grens aanvallen zouden kunnen uitvoeren. Wel zouden ze daar dichtbij zijn: een Oekraïense defensieproducent stelde zondag dat de ontwikkeling van een gewapende drone van eigen bodem het eindstadium nadert en ‘voor het einde van het jaar’ wordt getest op het slagveld. Die drone zou een bereik van 1.000 kilometer krijgen en 75 kilo explosieven kunnen meevoeren.
Beide luchtmachtbases (bij Saratov en Rjazan) spelen een belangrijke rol in de Russische oorlog tegen Oekraïne. Op beide vliegvelden zijn strategische bommenwerpers van het type Tu-95 gestationeerd. Die zijn de afgelopen maanden gebruikt voor Russische aanvallen met kruisraketten op doelen in Oekraïne. De bommenwerpers kunnen tot aan de grens met Oekraïne vliegen en elk meerdere raketten afschieten, zonder dat ze het Oekraïense luchtruim hoeven te betreden. Op de basis bij Saratov (Engels-2) liggen ook nucleaire wapens opgeslagen. Der Spiegel liet vorige week satellietbeelden zien waarop twintig strategische langeafstandsbommenwerpers te zien waren die in gereedheid werden gebracht voor een nieuwe massale aanvalsgolf op doelen in Oekraïne.
Oekraïne heeft Rusland verschillende keren verrast met aanvallen op belangrijke doelen. Zo werd in april het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, Moskva, tot zinken gebracht met zeedoelraketten van eigen makelij. In augustus werden acht Russische vliegtuigen opgeblazen op de Krim ver van de frontlinie maar vlak naast honderden zonnende Russische toeristen op het strand. In oktober volgde een spectaculaire aanslag op de Krimbrug die het schiereiland met het Russische vasteland verbindt.  (NRC)
(Zie ook: De oorlog in Oekraïne)
 
CPB: koopkracht omlaag ondanks duur prijsplafond.
De koopkracht van huishoudens daalt dit en volgend jaar in totaal met circa 4% omdat de loonstijgingen de hoge inflatie niet bijhouden. Het prijsplafond helpt, maar is uiteindelijk geen houdbare strategie waarschuwt het CPB.
Bij dit systeem, dat per 1 januari ingaat, vergoedt de overheid een deel van de rekening tot een bepaald verbruik door hoge prijzen te compenseren.
De nieuwste koopkrachtcijfers zijn ongunstiger dan de ramingen van min 3% (dit jaar en volgend jaar samen) die het CPB tijdens Prinsjesdag naar buiten bracht, en toen was nog niet eens sprake van een prijsplafond.
Voor het grootste deel komt dat doordat boodschappen en andere zaken sneller in prijs omhoog zijn gegaan dan het CPB eerst dacht. Dat doet het gunstige effect van het prijsplafond deels teniet. Het CPB verwacht dat de energieprijzen ook na 2023 hoog blijven.
Koopkrachtherstel zal uiteindelijk primair moeten komen uit een aanpassing van de lonen. Overheidsbeleid kan het beste gericht worden op verduurzaming en energiebesparing en gerichte compensatie van de meest kwetsbare huishoudens, schrijft het CPB. Het houdt rekening met een loonstijging van 4,6% volgend jaar en met een stijging van de aanvullende pensioenen met 0,5%. Die twee elementen stutten de koopkracht. (FD)
 
Voetballers Oranje vragen om de zegen van God.
Spelers van het Nederlands elftal houden religieuze bijeenkomsten in het spelershotel in Dohan en lezen de bijbel. Mephis Depay en Cody Gakpo zijn de gangmakers. ‘Cody heeft ons meegenomen in zijn geloof.’ Ook niet gelovigen zijn van harte welkom.
Na elk doelpunt voor het Nederlands elftal steekt Memphis Depay zijn vingers in zijn oren. Het ongewone gebaar heeft een religieuze betekenis, legde hij eens uit.
 ‘Ik geef aan dat ik me voor alles afsluit en wijs ook naar de lucht. Daarmee laat ik zien dat ik de bijbel lees en in het woord van Jezus blijf leven. Voor wat de buitenwereld zegt, ben ik doof en blind geworden.’
Depay vierde zijn eerste doelpunt op het WK-voetbal in Qatar met Cody Gakpo, die zijn gebaar zaterdag voor het eerst nadeed. Beide aanvallers zijn de voorgangers en initiatiefnemers van religieuze bijeenkomsten in het spelershotel in Doha, waaraan inmiddels zo’n 15 van de 26 spelers meedoen. De internationals vragen niet specifiek om hulp voor het winnen van wedstrijden, maar spreken over verzen uit de bijbel en kerkdiensten die ze gezien hebben op YouTube. Ze overleggen hoe die onder meer kunnen helpen om rust in hun hoofd te krijgen. De druk om te presteren voor het oog van honderden miljoenen tv-kijkers is groot.
Denzel Dumfries vertelde na zijn uitstekende optreden tegen de VS spontaan dat Gakpo hem ‘dichter bij God heeft gebracht’. ‘Cody is een heel gelovig mens, de afgelopen dagen hebben we veel met hem gebeden, heeft hij ons meegenomen in zijn geloof. De sessies waren heel bijzonder, dat gaf me veel kracht en daar ben ik hem dankbaar voor.’
Jurriën Timber, Cody Gakpo en Stefan de Vrij kregen het Christelijk geloof van huis uit mee. Anderen, zoals Depay en Wout Weghorst zijn er pas later in hun leven serieus geïnteresseerd in geraakt. Depay is ervan overtuigd dat hij als beroemde voetballer dankzij het geloof een bijdrage kan leveren om de jonge generatie te inspireren. ‘Mensen zeggen dingen tegen me die ze een ander niet durven te zeggen. Het is  mooi om iemand te helpen.’ (VK)
 
‘Haast maken om nieuwe massa-extinctie te stoppen.’
Een top die woensdag begint in Montreal moet helpen om de harmonie tussen de mens en de natuur te herstellen.
Wie een jaar of twintig geleden in de zomer met de auto een ritje maakte, wist dat de voorruit bij thuiskomst onder de beestjes zat – geplette wespen, vliegen, vlinders en ander ‘ongedierte’. Tegenwoordig blijft de ruit vrijwel schoon. Het is een sprekend voorbeeld  van de snelle achteruitgang van de biodiversiteit – de variëteit aan planten en dieren, en aan de ecosystemen waarin ze voorkomen.
In 2017 bleek  uit onderzoek dat de afgelopen dertig jaar het aantal insecten daar met ongeveer driekwart was afgenomen. Het CBS becijferde dat het aantal dagvlinders in Nederland sinds 1990 is gehalveerd. De daling van het aantal nachtvlinders is nog sneller gegaan.
Het laat de urgentie zien van de woensdag begonnen biodiversiteitstop in Montreal, die op 19 december moet uitmonden in een nieuw mondiaal akkoord over natuurbehoud. Haast is geboden zeggen biologen en ecologen. Want inmiddels lopen een miljoen soorten planten, zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren gevaar om te verdwijnen, sommige al binnen decennia. Wetenschappers vrezen dat we in de richting gaan van een nieuwe golf van Massa-extinctie (de zesde in ongeveer 450 miljoen jaar). In zo’n golf werd steeds ongeveer driekwart van alle soorten uitgeroeid. De vorige, ruim 65 miljoen jaar geleden, betekende het einde van de dinosauriërs.
Als er een nieuwe golf komt, wordt die veroorzaakt door de mens, die zijn invloed niet alleen in zijn directe omgeving, maar tot in de verste uithoeken van de planeet doet gelden.
Wereldwijd gaat  bijvoorbeeld jaarlijks 7 miljard ton vruchtbare aarde verloren door het te vaak omploegen en het verrijken met kunstmest van de bodem die volledig wordt uitgeput. In China en Japan gaat het aantal bijen en hommels zodanig achteruit, dat boeren worden gedwongen hun gewassen met de hand te bestuiven.
Dat proces kan worden omgekeerd. Tropisch regenwoud blijkt zich sneller te kunnen herstellen dan werd gedacht maar dan moet de natuur die kans krijgen. Daarvoor is een stevig biodiversiteitsakkoord van groot belang. (NRC)
 
Lonen in nieuwe cao’s flink omhoog, Ikea is met 11% uitschieter.
+ CPB en kabinet: koopkracht repareren met hogere lonen.
+ Stroeve onderhandelingen werkgevers en vakbonden.
+ Lonen in nieuwe cao’s stijgen gemiddeld 7,2%, zegt AWVN.
De in november afgesproken cao-lonen stijgen met gemiddeld 7,2% op twaalfmaandsbasis. Een toename die werkgeversvereniging AWVN in tientallen jaren niet meer heeft gezien. ‘Daarvoor moeten we echt terug naar de jaren zeventig’, zegt een woordvoerder. In september en oktober zat het maandgemiddelde nog ruim onder 5%.
Er zijn in november slechts  dertien cao’s getekend. Dat is een derde minder dan gebruikelijk en op zichzelf een signaal dat werkgevers en vakbonden het moeilijk eens kunnen worden. ‘Het sentiment is duidelijk verslechterd, het loopt allemaal wat stroever’, erkent de zegsman.
De vakbonden leggen forse looneisen op tafel wijzend op nog altijd behoorlijke winstcijfers van ondernemingen. De werkgevers erkennen de koopkrachtproblemen van hun personeel maar wijzen ook op de eigen energierekening en de onzekere economische vooruitzichten.
Een uitschieter in de nieuwe loonafspraken is Ikea. De werknemers krijgen er vanaf deze maand 11% bij, en per 1 juli 2023 nog eens 4,6%.
De relatief magere oogst aan nieuwe cao’s heeft ook te maken met het feit dat er na opheffing van de coronabeperkingen sprake is geweest van een inhaaleffect. Daardoor werden er veel cao-trajecten afgerond. Die hausse is nu voorbij. Maar in totaal zijn er dit jaar al driehonderd nieuwe cao’s gesloten voor 2,8 miljoen werknemers. Dat is bovengemiddeld.
Het CPB gaat ervan uit dat de cao-lonen dit jaar met 3% en volgend jaar met 4,6% stijgen. De AWVN-cijfers voor nieuwe cao’s komen al iets hoger uit: 3,6%. De inflatie komt in het CPB-model uit op 10% dit jaar en 3,5% volgend jaar. (FD)
 
Veel minder Russische olie naar Rotterdamse haven, voorheen de grootste ontvanger in EU.
Al voordat de Europese boycot maandag inging, kwam er minder Russische olie aan in de haven van Rotterdam en elders in Europa. Toch raakt dat Poetin nog niet in zijn portemonnee.
De Rotterdamse haven was de grootste ontvanger van Russisch olie in de EU. Van de 80 miljoen ton die in 2021 naar de EU werd verscheept, kwam 31 miljoen aan in Rotterdam Voordat de boycot eind mei werd aangekondigd werd wekelijks gemiddeld 700 duizend ton naar Rotterdam vervoerd. Daarna daalde de import naar 370 duizend ton per week. In de laatste week van november, vlak voor ingang van de boycot bedroeg deze nog maar 100 duizend ton.
Intussen exporteert Rusland meer olie naar landen die niet tot de EU of G7 behoren, vooral India en China. Ook is van meer olie de bestemming onbekend, vermoedelijk doordat deze op zee wordt overgeheveld naar andere schepen om sancties te ontwijken.
Rusland exporteerde in november wel minder dan voor de oorlog, maar dit werd financieel gecompenseerd door de handelsprijs. Die is na de invasie gestegen , maar ligt nu weer iets lager. Ruwe olie brengt voor Rusland dagelijks 500 miljoen euro op, ruim de helft van de inkomsten uit fossiele brandstoffen. (VK)
(Zie ook: De oorlog in Oekraïne)
 
Prins en parachutist plande putsch.
De extreemrechtse Reichsbürger-beweging, die de democratische rechtstaat afwijst, zou een coup in Duitsland hebben voorbereid.
In een van de grootste anti-terreur acties uit de recente Duitse geschiedenis vielen  op woensdagochtend om zes uur drieduizend agenten in elf deelstaten ongeveer 150 woningen, kantoren, garages en één negentiende-eeuws kasteel binnen. De 25 personen die zijn aangehouden, worden ervan verdacht een gewelddadige coup tegen de Duitse staat te hebben voorbereid.
Volgens het OM trof de extreem rechtse groep sinds november 2021 concrete voorbereidingen voor een gewapende overval op de Bondsdag, en zo nodig moord op parlementariërs en politici. De groep onder leiding van prins Henrich XIII Reuss en oud-legercommandant Rüdiger von P., komt voort uit de Reichsbürger-beweging, een bonte verzameling extreemrechtse figuren die de democratische rechtsstaat in Duitsland niet accepteert.
De groep – in totaal zijn 52 personen aangeklaagd – gelooft volgens het OM in een ‘conglomeraat van complottheorieën’, waaronder QAnon. ‘Ze zijn er vast van overtuigd dat Duitsland momenteel door vertegenwoordigers van een zogenoemde ‘Deep State’ wordt geregeerd’, schrijft de procureur-generaal in een verklaring. (NRC)
 
Inflatie in november gedaald tot 9,9%.
De inflatie in Nederland kwam in november uit op 9,9% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een stuk lager dan de 14,3% van oktober, meldt het CPB.
Dat is vooral te danken aan prijsontwikkeling van energie. Elektriciteit, gas en stadsverwarming waren in november 70% duurder dan een jaar eerder terwijl dat in oktober nog 173% was! Brandstof voor motorvoertuigen werd in de afgelopen maand zelfs iets goedkoper. Terwijl een liter Euro 95 in oktober nog gemiddeld €2 kostte, was dat in november €1,91.
Aan de andere kant betaalden consumenten de afgelopen maand wel meer voor voeding. In november werden voedingsmiddelen 15,7% duurder terwijl dat in oktober nog 14% was. (FD)
 
Rutte hecht aan 19 december voor boetedoening slavernij.
Het plan voor officiële excuses voor de slavernij stuitte bij voorbaat op verzet. Premier Rutte hoopt dat hij de belanghebbenden heeft kunnen overtuigen dat het een ‘betekenisvol moment’ wordt.
Het kabinet lijkt vast te houden aan 19 december als de dag waarop Nederland officieel excuses gaat maken voor de slavernij. Premier Rutte hoopt dat hij de belanghebbenden donderdag heeft kunnen overtuigen dat het een ‘betekenisvol moment’ wordt en bovendien pas ‘het begin van een heel proces’ is.
Dat zei Rutte na overleg met een brede afvaardiging van belanghebbenden onder wie de Stichting Keti KotiTafel, het Surinaams Nationaal Comité Herdenking Slavernij en de Unesco Commissie.
Hij noemde het ‘heel ergerlijk’ dat het nieuws te vroeg op straat belandde. Mede daardoor ontstond al bij voorbaat veel verzet onder de belanghebbenden. De premier denkt echter dat hij iedereen donderdag weer op één lijn heeft gekregen. ‘Deze groep, met het kabinet, wil hier een succes van maken. Het wordt een betekenisvol moment. Maar daarna is er een heel proces dat doorloopt.’
Mercedes Zandwijken van de Stichting Keti KotiTafel zei: ‘Ik heb me voor het eerst echt gehoord gevoeld, als gelijkwaardig gesprekspartner aan tafel met het kabinet.’ (VK)
 
Topbasketbasketbalster geruild voor ‘koopman van de dood’.
Na weken onderhandelen bereikten de VS en Rusland een akkoord over een ruil van basketbalster Brittney Griner en wapenhandelaar Boet.
Griner (32) is donderdag vrijgelaten in een gevangenenruil met Rusland. Ze werd geruild voor de beruchte wapenhandelaar Viktor Boet.
De ruil vond donderdag plaats in de Verenigde Arabische Emiraten. In een toespraak zei Joe Biden dat hij in nauw contact was gebleven met Griner sinds haar arrestatie begin dit jaar. Griner is per vliegtuig onderweg naar de VS, aldus Biden.
Ze werd in februari op de luchthaven van Moskou gearresteerd toen de douane cannabisolie aantrof in haar bagage. Cannabis is illegaal in Rusland en er staat een maximale celstraf van tien jaar op. In augustus werd ze door een Russische rechtbank veroordeeld tot 9 jaar cel voor drugsbezit en -smokkel.
Boet zat een 25-jarige celstraf uit in de VS. Hij leverde wapens aan Al-Qaida, de Taliban en Hezbollah. Er zouden ook geruchten rondgaan dat Boet samenwerkte met de Russische geheime dienst, maar dat wordt door zowel Boet als het Kremlin ontkend. (NRC)
 
Van Gaals Oranje na thriller naar huis.
Nederland-Argentinië was de totale voetbalgekte. Na een masterclass van Messi veranderde FC Tikkie Breed in FC Aanval, opportunistisch en effectief: 2-2, inclusief een fascinerende, fabelachtige verlenging. En daarin toch verloren. Na strafschoppen!
Het WK is voorbij voor het Nederlands elftal. Argentinië speelt de halve finale tegen Kroatië. Ondanks het veelvuldige oefenen op strafschoppen ging het mis in de serie, waardoor de droom van Lionel Messi levend blijft.
Louis van Gaal ging voor de wereldtitel. Missie mislukt. Maar de verschillen zijn minimaal. Het voetbal van het Nederlands elftal viel vrijdag lang te beschouwen als een farce, een kwelling voor het oog. Maar daarop volgde een wonderlijke slotfase, toen het offensief noodgedwongen totaal was en Wout Weghorst twee keer scoorde. Na deel 1 en 2 van de serie jongensboeken dit WK, met doelman Andries Noppert en de scorende Cody Gakpo in de hoofdrol volgde vrijdag deel 3 met Woutje Weghorst uit Borne. Stripheld. Twee goals in de kwartfinale van het WK.
Wat zal blijven hangen van het WK, voor Nederland? Niet zo heel veel. Ja, de goede teamgeest, de fijne groep spelers, de liefde van en voor de bondscoach, de opkomst van doelman Noppert, de doelpunten van Gakpo en Weghorst. Én wéér een verloren strafschoppen serie tegen Argentinië. Net als acht jaren geleden in de halve finale.