Gelezen!

OORLOG IN OEKRAINE van ma. 6 t/m zo. 12 februari 2023

12 februari 2023, 20:00
Maandag:
+ Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk werkte tijdens een verblijf in Zwitserland in de jaren ’70 voor de Russische inlichtingendienst KGB. Hij zou onder de codenaam ‘Mikhailov’ invloed moeten hebben uitoefenen op de Wereldraad van Kerken waar hij vertegenwoordiger was van de Russisch-orthodoxe kerk. Hij zou kritiek op het gebrek aan godsdienstvrijheid in de Sovjet Unie hebben willen matigen.
+ Zelensky: Rusland is van plan om in februari ‘iets symbolisch’ te doen om de verliezen van het afgelopen jaar goed  te maken. ‘Hoe moeilijk de situatie ook wordt, en hoeveel druk de Russen ook zetten, we moeten het volhouden.’
+ Britse inlichtingendiensten melden dat Bachmoet steeds meer geïsoleerd raakt nu het Russische leger stap voor stap de stad omsingelt. De twee belangrijkste toegangswegen naar de stad zijn nog wel toegankelijk voor het Oekraïense leger maar zouden steeds meer onder vuur komen te liggen.
+ De Noorse premier Jonas Gahr Støre heeft een voorstel gedaan om Oekraïne de komende vijf jaar te steunen met omgerekend bijna 6,8 miljard euro.
+ De Russisch onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov heeft met de Amerikaanse ambassadeur in Rusland gesproken over het New Start-kernwapenverdrag. Het in 2010 afgesloten verdrag gesloten door Obama en Poetin is het enige overgebleven kernwapenakkoord.
+ Onderzoekers van het Institute for the Study of War (ISW) delen een analyse over de vermeende voorzichtige besluitvorming van Poetin. Volgens de analisten zou Poetin meerdere risicovolle beslissingen vermeden hebben of slechts gedeeltelijk hebben uitgevoerd omdat dit ‘zijn heerschappij zou bedreigen of voor internationale escalatie zou kunnen zorgen’.
 
Dinsdag:
+ Zwitserland gaat mogelijk groen licht geven voor de export van wapens die in Zwitserland zijn gemaakt. Dat zou een verandering van koers zijn voor het strikt neutrale land, dat eerder nog het sturen van door Zwitserland gemaakte wapens naar Oekraïne verbood.
+ Mogelijk bezoekt Biden deze maand nog Polen. Dit zou aan het eind van de maand zijn, om zo stil te staan bij de verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne.
+ De commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer brengt een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze spreekt daar onder anderen met vertegenwoordigers van de regering.
+ Meer dan 8 miljoen mensen zijn gevlucht uit Oekraïne sinds het begin van de oorlog met Rusland bijna een jaar geleden, aldus VN-noodhulp coördinator Martin Griffiths tijdens een vergadering van de VN-veiligheidsraad.
+ ISW: Rusland is bezig met het opbouwen van haar troepen. Rusland wil mogelijk eind februari of begin maart een nieuw offensief starten. De volledige verovering van de oblasten Donetsk en Luhansk (samen de Donbas) zouden het strategisch doel zijn. Onduidelijk is of er tevens een nieuw offensief vanuit het noorden (Wit-Rusland) of zuiden (Krim) komt.
+ Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen zeggen EU-bronnen. De patronen doen denken aan de maanden voor de Russische inval in Oekraïne.
+ Het Oekraïense leger zegt in de afgelopen 24 uur 1030 Russische militairen te hebben gedood. Volgens de autoriteiten was dit het dodelijkste etmaal voor de Russische troepen tot nu toe. In totaal zou Oekraïne nu 133.190 Russen hebben gedood. Het leger meldt ook dat in de afgelopen twee dagen 25 Russische tanks zijn vernietigd.
+ De Oekraïense gouverneur van regio Loehansk waarschuwt dat Rusland tienduizenden nieuwe militairen en huurlingen naar het oosten van Oekraïne stuurt. Dit ter voorbereiding van een groot offensief.
 
Woensdag:
+ Zelensky heeft een onverwacht bezoek gebracht aan het Verenigd Koninkrijk maakte premier Rishi Sunak bekend. Hij spreekt ook het parlement toe en is aanwezig bij een training voor Oekraïense militairen door het Britse leger.
+ Zelensky bezoekt voordat hij naar Parijs vertrekt eerst nog Buckingham Palace waar hij een ontmoeting heeft met koning Charles. In Parijs ontmoet hij Macron.  Ook Scholtz zal bij die ontmoeting aanwezig zijn.
+ Persbureau Reuters meldt dat Zelensky’s flitsbezoek aan het VK en de EU  donderdag verder zal gaan. Hij zal dan op een EU-top de 27 EU-leiders vragen om meer wapens en een snelle toelating tot de EU.
+ Poetin had een grote rol in het leveren van wapentuig naar Oost Oekraïne dat leidde tot het neerhalen van vlucht MH17 met een BUK-raket in 2014. Er zijn sterke aanwijzingen dat in Rusland door de president is beslist over de verstrekking van de BUK-TELAR aan de separatisten aldus het Joint Investigation Team.
+ De overwinning van Oekraïne op Rusland zal de wereld veranderen en toekomstige agressors afschrikken zei Zelensky in een toespraak tot in het Britse parlement. Hij bedankte de politici en het hele Britse volk voor hun steun vanaf het begin van de oorlog een jaar geleden. ‘Het VK marcheert met ons mee naar de belangrijkste overwinning van ons leven.’
+ De Britse regering wil dit jaar een beslissende overwinning zien op het slagveld in Oekraïne. Rishi Sunak zei dat zijn land Oekraïne zal blijven steunen om dat doel te halen na zijn gesprek met Zelensky.
+ De Britse regering kondigde aan training aan te gaan bieden aan Oekraïense straaljagerpiloten en mariniers. Dit duidt op een verschuiving nadat Londen eerder had gezegd dat het niet praktisch’ was om vliegtuigen naar Oekraïne te sturen.
 
Donderdag:
+ NAVO steunde Oekraïne al met 112 miljard euro. Het gaat daarbij om militaire, humanitaire en financiële hulp.
+ De VS en Canada spelen daarin een onmisbare rol. De Europese lidstaten en Canada hebben hun hulp opgevoerd. Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van de steun.
+ Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat Oekraïne nog langer zijn satelliet internetdienst Starlink kan gebruiken om drones te besturen. SpaceX zegt dat Starlink nooit bedoeld is om als wapen te worden gebruikt.
+ Wagner groep gaat geen nieuwe strijders meer rekruteren in gevangenissen. Prigozjin zegt dat die werving volledig is stopgezet maar The Guardian zegt dat het ronselen gewoon door lijkt te gaan. Alleen is onduidelijk door wie.
+ Experts van denktank ISW zeggen dat Rusland een nieuw, groot offensief is begonnen in Loehansk. Ze zouden kleine vorderingen boeken in het grensgebied rond Charkov en Loehansk, rond de plaatsen Svatove, Kupyansk en Kreminna. Van een groot massaal offensief willen de experts nog niet spreken.
+ Rusland probeert de Europese manier van leven en de Europese waarden te vernietigen. ‘Men probeert er een einde aan te maken door deze oorlog’, zei Zelensky in een speech in het Europese parlement. ‘Maar Oekraïne is aan het winnen en zal een lidstaat worden van de Europese Unie.’ Onder luid gejuich en een staande ovatie bedankte hi het EU-parlement en alle leiders van Europa voor hun ‘blijvende, energieke steun en inzet’ voor de overwinning op Rusland. ‘En dat is een gemeenschappelijke overwinning van Europa’, aldus Zelensky.
+ De Europese leiders stonden naast elkaar om te applaudisseren maar een van hen besloot om zijn armen naast zijn zij te houden: de Hongaarse president Orbán. Hij verwijt Oekraïne de Hongaarse minderheid te discrimineren.
+ Kremlin verwerpt de bewering dat Poetin betrokken was bij de MH-17 ramp. Het Joint Investigation Team zegt dat Poetin een grote rol had bij het leveren van het wapentuig dat vlucht MH-17 in 2014 neerhaalde.
+ Zelensky is in Brussel aangeschoven bij de Europese top. Hij deed dat direct nadat hij het Europese Parlement had toegesproken. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wenste hem ‘welkom bij de EU, welkom thuis’.
+ De kwestie van het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne is ‘opgelost’. Schrijft Andrej Jermak, stafchef van Zelensky. Hij noemt de gevechtsvliegtuigen in één adem met de lange afstandswapens waar Zelensky al jaren om vraagt.
+ Rusland heeft mogelijk de helft van alle tanks verloren die het heeft ingezet in de oorlog met Oekraïne meldt Oryx, een Nederlandse onderzoekswebsite.
+ Nieuwe EU-sancties moeten spreekbuizen van het Kremlin raken. Ook komen er voor 10 miljard euro aan nieuwe exportverboden op goederen die belangrijk zijn voor de Russische oorlogsindustrie.
+ De 18 Leopard 2A6-gevechtstanks die Nederland van Duitsland leaset, gaan niet naar Oekraïne. Deze tanks zijn ‘niet in beeld om geleverd te worden’, zei minister Ollongren.
De Duitse regering heeft gekozen om deze tanks niet aan de regering in Kiev te geven, zei Ollongren. ‘Dat is een militaire afweging geweest.’ Als Berlijn ervoor had gekozen om ze wel te sturen ‘waren wij er niet voor gaan liggen’.
+ De Belgische koning Filip heeft een ontmoeting gehad met Zelensky in het koninklijk paleis in Brussel. Ook premier De Croo was hierbij aanwezig.
 
Vrijdag:
+ EU gaat kijken of ze iets kunnen bedenken om de munitievoorraden van Oekraïne sneller aan te vullen. De EU-leiders waren het op de Europese top eens dat de productie opgeschroefd moet worden.
+ Frankrijk kan in de eerstvolgende weken ‘in geen geval’ aan Oekraïne de gevechtsvliegtuigen leveren waar het om vraagt, zei Macron na de Europese top.
+ Zelensky heeft na de Europese top ook nog een bezoek gebracht aan Polen. Hij had een ontmoeting met de Poolse president Duda in Rzeszow, een stad op 150 kilometer van Lviv.
+ Grootschalige raketaanvallen op Oekraïens energienetwerk: ‘Rusland is begonnen aan offensief’. Charkov en Zaporizja melden beschieting. In Charkov en Zaporizja worden inslagen geregistreerd. In de regio Dnjepropetrovsk werden aanvallen afgeslagen. In Kiev en andere delen was in de ochtend luchtalarm te horen. Ook de druk aan het front in de Donbas werd opgevoerd. In Loehansk proberen de Russische troepen de verdedigingswerken bij Kreminna te doorbreken. Gouverneur Haidai van Loehansk zei dat er sprake is van maximale escalatie en een grote toename van het aantal beschietingen. ‘We zien groepen Russische soldaten die proberen op te rukken soms met de steun van zware bepantsering zoals tanks. Er wordt continu geschoten’.
+ Twee Russische raketten zouden door het luchtruim van Moldavië en NAVO lidstaat Roemenië zijn gevlogen voordat ze Oekraïne bereikten. De raketten zijn vanuit de Zwarte Zee gelanceerd. Roemenië weerspreekt dit.
+ Oekraïne zegt 61 kruisraketten te hebben onderschept van de 71 die de Russen afvuurden bij hun jongste massale aanval op het buurland.
+ Biden naar Polen om in dat Oekraïense buurland stil te staan bij de Russische invasie een jaar gleden in Oekraïne. Hij zal spreken over de ‘meedogenloze en niet uitgelokte’ inval in Oekraïne. Hij zal ook met Duda de gezamenlijke inspanning bespreken om Oekraïne te steunen en de afschrikking van de NAVO te versterken.
+ Russen verliezen 30 pantservoertuigen tijdens mislukte aanval op Vuhledar. Na een mislukte aanval zijn de troepen waarschijnlijk gevlucht waarbij ze tenminste 30 grotendeels intacte pantservoertuigen achter hebben gelaten.
 
Zaterdag/zondag:
+ Biden heeft vrijdag zijn Braziliaanse ambtgenoot Lula da Silva ontvangen. De twee presidenten benadrukten tijdens een persmoment vooraf hun beider inzet voor het klimaat, maar zwegen over een groot discussiepunt tussen de landen: de oorlog in Oekraïne.
+ Moody’s analisten negatiever over de financiën van Oekraïne. De financiële gezondheid van het land is verder achteruitgegaan als gevolg van de voortdurende oorlog met Rusland. Door de inval van de Russen en het groot verlies aan mensenlevens, de vluchtelingenstroom en de gigantische schade aan de infrastructuur is de economie van het land  vorig jaar 30% gekrompen.
+ Onder de naam ‘Operatie Interflex’ worden momenteel 200 Oekraïense militairen getraind door het korps mariniers. In 5 weken tijd worden de rekruten getraind op het gebied van overleven in het veld en vechten tegen de Russische vijand.
+ Een sleutelfactor in de vermeende beëindiging van de rekruteringscampagne van de Russische huurlingengroep Wagner zal waarschijnlijk de ‘steeds directere rivaliteit tussen het Russische ministerie van Defensie en Wagner’ zijn stelt het Britse Ministerie van Defensie. Prigozjin zei dat de groep ‘volledig’ gestopt was met het rekruteren van gevangenen om te vechten in Oekraïne.
+ Volgens Oekraïne zijn er sinds het begin van de oorlog nooit meer Russische soldaten op één dag gesneuveld dan vrijdag. In een dagelijkse briefing wordt heeft men het over 1.140 soldaten. Daarnaast weren 9 tanks vernield, 19 artilleriesystemen en 3 pantservoertuigen.
+ Charkov is opnieuw getroffen door drie Russische S-300 raketten. Daarbij is infrastructuur beschadigd. Over gewonden is niets bekend.
+ Wagner-baas Prigozjin zegt dat de oorlog nog anderhalf tot twee jaren kan duren voordat Rusland volledige controle heeft over de oostelijke regio Donbas. Hij gaf toe dat Oekraïense troepen veel tegenstand bieden rond Bachmoet.
+ Slowakije gaat overleggen over het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne zegt de Slowaakse premier Heger. Het gaat om straaljagers van het type MIG-29.
+ Straaljagers aan Oekraïne leveren is volgens de Poolse premier Duda ‘een niet gemakkelijk te nemen besluit’. Omdat Polen NAVO-lid is moet over zulke wapensteun overeenstemming worden bereikt binnen de alliantie, zei de Poolse leider.
+ De afgelopen maanden zijn in Argentinië meer dan 5.000 hoogzwangere Russische vrouwen aangekomen. De vrouwen willen dat het kind dat ze daar ter wereld brengen ook de Argentijnse nationaliteit krijgt. Met een Argentijns paspoort kun je zonder visum 171 anden bezoeken. Met Russische papieren maar 87.  Ook is de procedure om Argentijn te worden korter, als je een kind hebt dat al de Argentijnse nationaliteit heeft.