Debat

Symposium over activistisch sociaal werk in de wijk

8 september 2021, 14:13

Symposium over activistisch sociaal werk in de wijk


De Stichting Sociale Ontwikkeling (SSO) houdt op donderdag 7 oktober in de ROC-locatie Hengelo een symposium met als thema ‘Sociaal activistisch werk in de wijk’. Het symposium moet duidelijkheid geven over de rol en inbreng van het sociaal werk in de wijk, maar ook over de kwalificaties en persoonlijke eigenschappen waarover de sociaal werker dient te beschikken en hoe (bij)scholing hierop kan inspelen.
Een oriëntatie onder sociaal werkers heeft volgens de organisatoren van het symposium geleerd, dat het herkennen van een individueel probleem als deel van een breder maatschappelijk probleem als moeilijk wordt ervaren en niet of nauwelijks plaatsvindt. Dit, ondanks dat sociaal werkers hierin wel geschoold worden. Sociaal werk speelt zich af op het snijvlak van dienstverlening en sociale actie. Scholing alleen is daarvoor niet genoeg. Voor de aanpak van maatschappelijke problematiek op wijkniveau zijn geëngageerde sociaal werkers met strategisch inzicht nodig, die met passie en doorzettingsvermogen optreden. Er wordt dus nogal wat van sociaal werkers gevraagd. Zo moeten ze strategisch vaardig zijn, zodat ze (de opkomst van) maatschappelijke problemen kunnen signaleren, deze op de politieke agenda weten te krijgen en tegelijkertijd de individuele problematiek niet vergeten.

Drees Kroes


Activistisch sociaal werk is het stokpaardje van Drees Kroes, oud-projectleider van FC Twente Scoren in de wijk en als lid van de SSO een van de aanjagers van het symposium. Als activistisch ambtenaar in het sociale domein raakte hij in de jaren ’70 van de vorige eeuw verwikkeld in een hoogoplopend arbeidsconflict met de gemeente Hengelo. Later bleef Kroes in zijn rol als ‘sociaal projectontwikkelaar’ gedurende zijn werkzame leven (en ook daarna!) trouw aan zijn principes van activisme in het sociale domein. Activisme is in de huidige tijd onverminderd urgent, zo liet Drees Kroes optekenen in het vorig jaar over hem verschenen boek ‘Drees Kroes, de man van de assist’. ‘Wanneer er door de gemeente verkeerde maatregelen worden genomen, dan moet je het probleem als welzijnswerker signaleren en agenderen. Want je bent er voor de mensen, voor de kwetsbare groepen. Wanneer je als overheid brieven schrijft aan mensen, die voor laaggeletterden bijna niet te lezen zijn, dan ben je verkeerd bezig. In dat soort situaties moet je als opbouwwerker ook wel een beetje activistisch zijn. Voor de goede orde, het gaat niet altijd om grote maatschappelijke vraagstukken. Soms is gewoon wat druk nodig, bijvoorbeeld op een bestuurder, om een uitzondering te maken voor een burger die in het doolhof van sociale voorzieningen het spoor bijster is geraakt.’

Sprekers

Tijdens het symposium op 7 oktober, waarbij ROC-directeur Margo Koopman als dagvoorzitter optreedt, zullen onder anderen Mariël van Pelt (onderzoeker Movisie), Cevdet Örnek (directeur Wijkracht), Judith Metz (lector Social Work Saxion) en Willem Jan Bruins (directeur Beroepsorganisatie Professionals in Sociaal Werk) hun visie geven op het thema. Vier ervaren sociaal werkers zullen reageren op de betogen.

Aanmelden voor het symposium kan via: 7-okt-21@sso-twente.nl