Debat

Plannen voor coöperatieve Herenboerderij krijgen vorm

16 december 2022, 10:00
In Twente starten binnenkort vijf Herenboerderijen, waarvan één op de Usseleres in Enschede Zuid. De initiatiefnemers hier hebben ingetekend op pachtgrond op de Usseler Es. De gemeente heeft inmiddels bekend gemaakt dat de ‘herenboeren’ 20 ha. kunnen pachten voor hun initiatief. Debatcentrum Pakhuis Oost houdt op maandag 19 december in samenwerking met Stichting Heerenboeren, Twente Circulair en de Bibliotheek Enschede een informatie-avond over dit initiatief.

Tijdens deze bijeenkomst worden belangstellenden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen rond Herenboerderijen in het algemeen en het initiatief op de Usseleres in het bijzonder.
Op de coöperatieve Herenboerderij zal duurzaam voedsel geproduceerd worden voor de leden van de boerderij. Ze hebben twee boeren in dienst die voor circa 250 huishoudens op 20 hectare grond in ongeveer 60 procent van de voedselbehoefte voorzien. Bijna het jaar rond is er groente van het seizoen, lekker fruit, eitjes en – voor wie wil – (h)eerlijk vlees.

Arie Fokkink, aanjager van de Herenboeren-beweging in Twente, zal namens de coöperatie Herenboeren Twente iets vertellen over de achtergronden van het Herenboeren-concept. Marianne Kooistra gaat namens het initiatief coöperatie Enschede Zuid Usseler Es in op de nieuwste ontwikkelingen op de Usseleres. Moderator is Egbert Jaap Mooiweer, rentmeester van het Twickel.

De bijeenkomst over Herenboeren op maandag 19 april begint om 19.30 u. in de Bibliotheek aan de Pijpenstraat in Enschede. Aanmelden op www.pakhuis-oost.nl