Panorama Twente 2050

Hof van Twente krijgt 100 ha. kruidenrijk grasland

12 april 2022
13:34
De gemeente Hof van Twente draagt voor 100 hectare bij aan de crowdfundingscampagne 1001ha.nl. Daardoor kunnen melkveehouders uit de Hof van Twente met korting zaaigoed bestellen voor kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit. De campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda in samenwerking met zes zaadleveranciers helpt boeren om op een laagdrempelige manier te experimenteren met kruidenrijke weilanden. De kortingscampagne is inmiddels een groot succes onder boeren.

Hanneke van Ormondt van Urgenda: ‘De bijdrage van Hof van Twente is echt een geweldig voorbeeld voor andere gemeenten. Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, insecten, bodem, koeien maar ook voor de stikstofproblematiek. Kunstmest is niet meer nodig en dat scheelt CO2, stikstof en (Russisch) gas. Welke gemeente volgt?’

Wethouder Wim Meulenkamp van de Hof van Twente: ‘Boeren zijn steeds meer geïnteresseerd in biodiversiteit dit stimuleren wij graag. Dit maakt onze prachtige, groene gemeente nog mooier.’ Boeren uit Hof van Twente die interesse hebben kunnen zich op de website van de gemeente aanmelden. Vervolgens krijgen zij een speciale link toegestuurd waarmee zij niet tot zelfs 5 hectare met korting kunnen bestellen.

Campagne 1001ha
Er wordt veel van de boer verwacht tegenwoordig, maar subsidies zijn vaak omslachtig en veel werk. De campagne 1001ha kan iedereen op een simpele manier helpen. Dankzij ondersteuning en donaties van burgers en diverse organisaties hebben 800 boeren al de kans gekregen om te experimenteren met kruidenrijk grasland.

Via deze campagne is het afgelopen jaar al voor 2300 hectare verkocht, waarmee zo’n 1150 ton kunstmest en 2300 ton CO2 is bespaard. Binnen de campagne kunnen melkveehouders tot 3 hectare met korting bestellen, maar voor melkveehouders in Hof van Twente loopt de korting op tot 5 hectare. Ook voor andere gemeenten kan Urgenda maatwerk leveren.


Voordelen
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden, klavers en grassen ontstaat er meer bodemleven. Er is meer te halen voor insecten en dat is weer goed voor vogels. Ook is het land beter bestand tegen droogte en hoosbuien. Stikstofkunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn in principe niet nodig en dat scheelt CO2 en stikstofuitstoot. Voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond. Van de boer vraagt het een andere manier van werken, zoals anders maaien en bemesten. Daarom wordt er extra aandacht besteed aan begeleiding voor de boer.

Perspectief
Dankzij de campagne 1001ha.nl krijgen zoveel mogelijk melkveehouders de kans om laagdrempelig te experimenteren met kruidenrijk grasland. Uit een enquête onder boeren die meededen met de campagne blijkt dat zij de geboden hulp erg waarderen. Maar liefst 57% van de boeren wil meer percelen inzaaien. Dat is een prachtig resultaat van de campagne en biedt perspectief voor beleidsmakers die CO2 en stikstof uitstoot willen verminderen, de biodiversiteit willen verbeteren of van het Russisch gas af willen.