Panorama Twente 2050

Twentse gemeenten sluiten deal over lokaal voedsel

13 april 2022
19:03
Elf (van de veertien) Twentse gemeenten gaan aan de slag met lokaal geproduceerd voedsel. Sinds de ondertekening van de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ met de provincie Overijssel hebben de gemeenten gewerkt aan concrete plannen en sluit elke gemeente nu een deal voor streekproducten. Onlangs is de Korte Keten Karavaan op pad gegaan om de deal per gemeente te bekrachtigen.

In Twente hebben de gemeenten Losser, Dinkelland, Tubbergen, Enschede en Hengelo al een concrete deal gesloten of de intentie daartoe uitgesproken. Met de gemeenten Twenterand, Rijssen-Holten, Hof van Twente en Almelo verwacht dealmaker Koen olde Hanter later tot een deal te komen. Borne, Haaksbergen en Wierden doen (nog) niet mee. Als de Korte Keten Karavaan langs komt, krijgt elke gemeente een mand met lokaal voedsel aangeboden van lokale producenten. De gemeenten lichten bij die gelegenheid toe hoe ze meer streekproducten gaan aan bieden.

Concrete acties
Door de verschillende gemeenten is met ambitieuze en creatieve plannen invulling gegeven aan de deal. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: ‘De gemeenten hebben in korte tijd hele concrete acties ingezet. Dat is een goede zaak voor lokale producenten die in de gemeenten nieuwe klanten hebben gekregen en meer producten af kunnen zetten. Maar ook omdat via de gemeenten nog meer mensen kennis maken met het aanbod en de kwaliteit van lokaal geproduceerd voedsel. De gemeenten geven hiermee een krachtige impuls aan de korte keten tussen producent en consument in Overijssel.’

Regionale economie
Met de keuze voor ons eten hebben we grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en onze voedselproductie. Met lokaal voedsel stimuleren we de regionale economie. Het verdiende geld blijft in de gemeente en in de regio. Daarnaast is lokaal voedsel over de hele linie duurzamer en zorgt lokaal voedsel ervoor dat de consument weer dichter bij de boer komt te staan en meer inzicht krijgt in waar zijn of haar voedsel vandaan komt. En meer lokale afzet biedt agrariërs de mogelijkheid om te schakelen naar kringlooplandbouw.

Meer nodig
De gemeenten geven nu het goede voorbeeld, maar er is meer nodig om de afzetmarkt voor lokaal voedsel te verbreden. Daarom wil de provincie Overijssel de deal ‘Eten uit de regio’ graag verbreden met andere organisaties zoals de horeca, zorginstellingen, onderwijs en sportverenigingen. De provincie doet dan ook een oproep aan organisaties en instellingen om zich bij de deal aan te sluiten. Dealmaker Koen Olde Hanter van de provincie Overijssel faciliteert instellingen en organisaties die (meer) lokaal voedsel willen gaan gebruiken. Olde Hanter is donderdag 14 april een van de inleiders tijdens de bijeenkomst over de toekomst van de landbouw in Twente, in het kader van de serie Panorama Twente 2050.

De bijeenkomst in ’t Oale Roadhoes in Twente begint om 20.00 u.
Aanmelden kan nog via www.pakhuis-oost.nl