Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 14 t/m vrij. 18 nov. 2022

18 november 2022, 16:03
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 46:
 
·         Volgens Heidi Wevers liggen er erg veel begrafenispolissen vergeten in de kast. De Enschedese uitvaartondernemer weet het zeker: ‘Ik vind maandelijks tussen de 500 en 5000 euro aan uitstaande polissen.’ Om hoeveel geld het gaat valt niet te zeggen. Er zijn weinig manieren om het te verhelpen. ‘Ik wil het wel van de daken schreeuwen. Ik heb inmiddels bijna tweehonderd uitvaarten begeleid en ik vind maandelijks tussen de 500 en 5000 euro aan uitstaande polissen. Dan word ik bijvoorbeeld gebeld, meneer Jansen van 55 heeft een hartstilstand gehad en is overleden. Ik kom langs en vraag: Was er een polis? Nee, of alleen iets bij bijvoorbeeld Dela. Dan ga ik thuis bellen met alle verzekeraars. Binnen een paar uur heb ik een compleet overzicht van alle uitvaartpolissen en begrafenisverzekeringen. Wanneer ze aangeven alleen een polis bij Ardanta te hebben, vinden we bijvoorbeeld vaak nog een oude polis bij Reaal, Nationale Nederlanden, De Goudse, Onderlinge 's Gravenhage of Nationaal Spaarfonds.’ (TC Tubantia)
 
·         Het MST krijgt toestemming om 35 nepoperaties uit te voeren. Een onafhankelijke medisch-ethische commissie geeft toestemming voor de fake-ingrepen, die onderdeel zijn van een internationale studie naar een aandoening aan de darmslagader. Het Enschedese ziekenhuis doet dit onderzoek samen met de Universiteit Twente. MST-vaatchirurg Bob Geelkerken, tevens hoogleraar aan de UT, heeft de eerste patiënten al gepolst of ze willen deelnemen. Job van der Palen, coördinator wetenschappelijk onderzoek van het MST: ‘Er worden slechts sneetjes gezet. Zoals bij een kijkoperatie. Tegelijk concludeert de commissie dat er gerede twijfel is of de echte operatie werkt. Daarom acht ze de studie geoorloofd. Weliswaar wordt onnodig schade aan een lichaam toegebracht. Maar gezien het belang van de studie is dat acceptabel. Patiënten worden mogelijk van hun ernstige klachten afgeholpen. Wordt daarvoor geen bewijs gevonden, dan stel je straks minder patiënten onnodig bloot aan een operatie en narcose.’ (TC Tubantia)
 
·         Enschede en Gronau gaan samen een ‘officiële vriendschap’ aan. De grensgemeenten verkennen de mogelijkheden voor diepgaande samenwerking. Binnenkort wordt een intentieovereenkomst (Letter of Intent) ondertekend. Dit is een soort vriendschapsverklaring. Een van de eerste grote projecten die Enschede en Gronau samen willen uitvoeren is de bouw van een nieuw kantoor voor de Euregio op een steenworp van de grensovergang bij Glanerbrug. Maar ook huisvesting van studenten is een thema. (1Twente)
 
·         Organisatoren van paasvuren moeten van de Provincie een extern onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke schadelijke uitstoot van het vreugdevuur, zoals te hoge stikstofwaarden. Dit kan voor veel paasvuren in de provincie spannend worden. De organisatoren van zo’n 73 paasvuren in de provincie vrezen dat ze door de strengere regelgeving en berekening geen paasvuur meer kunnen organiseren. Of ze ook daadwerkelijk geen vergunning krijgen, is volgens een woordvoerder van de provincie nu nog niet te zeggen. ‘Uit een berekening moet blijken of er effecten zijn op de naastgelegen natuurgebieden. Als dit niet het geval is, kan het evenement zonder natuurvergunning gewoon doorgaan.’ (RTV Oost)
 
·         Honderden boeren met trekkers  hebben voor de deuren van het provinciehuis in Zwolle hun eis kracht bij gezet om de provincie dwangsommen voor zogenoemde PAS-melders te laten intrekken. Overijssel is de eerste provincie waar Gedeputeerde Staten geen andere mogelijkheid meer zien, dan dwangsommen op te leggen aan de boeren die voor 2019 nog dachten geen vergunning nodig te hebben. De boeren moeten nu gelegaliseerd worden, maar de pogingen daartoe van Overijssel en andere provincies lopen steevast stuk bij de Raad van State. Overijssel ziet zich nu gedwongen dwangsommen, die kunnen oplopen tot meer dan 100.000 euro, op te leggen aan de PAS-melders.
De eis van de demonstrerende boeren was dat de dwangsommen van tafel moeten en dat er een oplossing komt voor de PAS-melders. Dat is immers al door kabinet en provincie beloofd en aangekondigd. De boeren willen die oplossingen binnen twee weken. Zo niet, dan staan ze eind november weer voor het provinciehuis. ‘En dan met heel wat meer en minder vriendelijk’, zo viel te beluisteren. Volgens LTO Noord is er in Overijssel genoeg 'stikstofruimte' van boeren die vrijwillig willen stoppen of onlangs gestopt zijn. Die ruimte zou gebruikt kunnen worden voor legalisatie van PAS-melders. Gedeputeerde De Bree zegt dat deze weg juridisch niet haalbaar is. (TC Tubantia)
 
 
·         Het Bonhoeffer College, locatie Wethouder Beversstraat en Zaalvoetbalvereniging Twente hebben de handen ineen geslagen voor een project met gratis voetbaltrainingen voor Enschedese jongeren. Het gaat om jongeren tussen de 12 en 18 die op deze manier hulp krijgen aangeboden. Organisator, gymleraar en voorzitter van Zaalvoetbalvereniging Twente, Marco Aygin, vindt dat die trainingen er voor zorgen dat er nauwe contacten tussen jongeren en trainers ontstaan. ‘De trainers helpen ze ook in hun dagelijks leven’, vertelt hij. ‘Jongeren hebben een voorbeeldfunctie nodig. Als er dan een trainer is die als vader kan fungeren, is dat heel goed.’ (1Twente)
 
·         Met de uitspraak in het MH17-strafproces -  drie maal levenslang, één keer vrijspraak – is ook voor de nabestaanden een (voorlopig) einde gekomen aan een van de grootste processen uit de Nederlandse geschiedenis. ‘De puzzelstukjes liggen nu op hun plek’, aldus Willem Goes (41), tweelingbroer van oud-Enschedeër Paul Goes die in het vliegtuig zat. Tweelingbroer Willem is vooral blij dat er in de uitspraak geen nieuw licht op de tragische gebeurtenis wordt geworpen. ‘Het beste nieuws is dat ik niet veel nieuws heb gehoord. Dat vind ik heel fijn. De toedracht van de ramp is door de rechtbank nogmaals bevestigd.’ Blijdschap en boosheid zijn geen emoties die hij koppelt aan de ramp. ‘Ik heb me nooit beziggehouden met de verdachten. Dit zijn drie mensen die onderdeel zijn van een groter systeem. (…)Paul en alle andere slachtoffers waren op het verkeerde moment op de verkeerde plek.’
Wat Willem de daders wél verwijt, is dat zij nooit excuses hebben aangeboden voor hun daden. ‘Die waren wel op zijn plaats geweest. Dat ze dat niet doen, zegt veel over hen.’ (TC Tubantia)