Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 3 t/m vrij. 7 okt. 2022

7 oktober 2022, 14:28
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten  uit de regionale media op een rij:
 
Week 40:
 
·         In Oldenzaal is een dode man gevonden in een schuurtje bij kinderdagverblijf Kiekeboe. Over de identiteit van de man en de doodsoorzaak werd door de politie aanvankelijk niets bekend gemaakt. Voor de kinderen en personeel van het kinderdagverblijf die het lijk hebben aangetroffen is er ondersteuning. Een buurtbewoner: De politie is bij ons aan de deur geweest om te vragen of we iets hebben gezien of gehoord. Wij slapen op 30 meter afstand van dat hok. Het raam stond open. Als het buiten lawaaierig is dan merk je dat echt wel, maar we hebben helemaal niets gehoord.’ Later in de week meldde de politie Oost-Nederland dat de man niet door een misdrijf om het leven is gekomen, maar de doodsoorzaak werd niet bekend gemaakt. Ook over de identiteit van de overleden man deed de politie geen mededelingen. (TC Tubantia)
 
·         Via Twence hebben de Twentse gemeenten veel voordeel van de hoge gasprijzen die er op dit moment zijn. Twence profiteert, omdat het bedrijf veel meer kan vragen voor de geleverde warmte en stroom. De extra winst wordt via dividend uitgekeerd aan de gemeenten. Een woordvoerder van Twence: ‘Aandeelhouders zullen naar verwachting meer dividend uitgekeerd krijgen. De aandeelhoudende gemeenten bepalen zelf welke bestemming ze hieraan geven. De extra opbrengsten komen in elk geval ten gunste van de regio.’ (TC Tubantia)
 
·         Bewoners van flatgebouwen en andere wooncomplexen met blokverwarming in Twente hebben een serieus probleem sinds de gasprijzen de pan uitrijzen. Omdat de vereniging van eigenaren (vve) of de verhuurder contractpartij is bij de afname van gas, hebben individuele bewoners geen invloed op de prijs. Maar vve’s en verhuurders juridisch te boek staan als grootverbruikers komen ze niet in aanmerking voor het prijsplafond dat het kabinet instelt. Bewoners betalen uiteindelijk wel het gelag, want vve's en verhuurders berekenen de gasprijs aan hen door. ‘Als bewoner kun je kiezen tussen in de kou zitten of betalen en wachten tot het beter wordt’, zegt Laurens Wassen, bestuurder van vijf vve's in Hengelo en Enschede. (TC Tubantia)
 
·         Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat meldt aan de Tweede Kamer dat de verruiming van de Twentekanalen 46 miljoen euro duurder uitvalt. De reden van deze flinke verhoging van kosten zijn de hogere grond- en brandstofprijzen. Vooral de materiaalprijzen van staal én brandstofprijzen zijn sterk gestegen. De 46 miljoen komt bij de 180 miljoen op die eerder werd uitgetrokken voor de Twentekanalen, nadat eerder dit jaar ook al 12 miljoen moest worden bijgepast. 'Het zogenoemde design- en constructcontract kent een standaard risicoregeling die het risico voor aannemers en opdrachtgever ten aanzien van wijzigingen in loonkosten, brandstof en materiaalkosten beperkt', meldt het ministerie. Het doel van de verruiming  is dat er straks grotere schepen kunnen varen door de kanaalgedeelten tussen de IJssel en sluis Eefde, tussen de sluis bij Delden tot de haven van Enschede en in het zijkanaal naar Almelo. (TC Tubantia)
 
·         Dimitri van Dillen uit Hengelo heeft de titel ‘leraar van het jaar’ gewonnen. De 41-jarige docent aan het ROC van Twente hoorde woensdag dat hij de verkiezing heeft gewonnen in de categorie mbo. Zijn award kon hij ophalen in College de Brink in Laren. Dimitri maakte in Corona tijd een site voor collega’s. Hierop staan onder meer tips hoe je het best kunt lesgeven tijdens een lockdown. Docenten van buiten het ROC in Hengelo weten de site ook te vinden, zegt Van Dillen. ‘Vorig jaar hebben 168.000 mensen de site bezocht en de afgelopen twee weken 3.200. Dat zijn mooie aantallen.’ (RTV Oost)
 
·         Bewoners met een beschadigd huis langs het kanaal Almelo-De Haandrik zijn in het hele proces van schadeafhandeling volledig afhankelijk van de provincie, zo toont onderzoek van de Twentsche Courant Tubantia, in samenwerking met platform Pointer, aan. De provincie liet onderzoek doen naar de schades aan de huizen, de provincie stelde een schaderegeling op, de provincie handelde alle schademeldingen af en de provincie bepaalde hoe hoog de schadevergoeding is. En dat niet alleen. Bewoners die het niet met de vergoeding eens zijn, kunnen bezwaar maken. Maar dan wel bij de provincie. Vervolgens wordt beoordeeld of de eerste beslissing tot schadevergoeding juist was of niet. Ook dat doet de provincie. Het drama rond Kanaal Almelo-De Haandrik trekt diepe sporen in de lokale gemeenschap. Na werk aan de vaarweg werd schade geconstateerd aan zo'n 400 woningen tussen Daarlerveen en Beerzerveld. Die sporen in de lokale samenleving zijn er niet alleen fysiek in de vorm van scheuren in huizen. Ze zijn er ook in mentale vorm: het vertrouwen van burgers in de provinciale overheid liep een flinke deuk op. Tachtig bewoners maakten al bezwaar tegen de afhandeling van de schade, vier stappen naar de rechter.
Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Bert Boerman (ChristenUnie) wordt er wel degelijk serieus naar de gedupeerde omwonenden van Kanaal Almelo-De Haandrik geluisterd en is er in het proces ook sprake van onafhankelijkheid. ‘De onderzoeken zijn uitgevoerd door gerenommeerde bureaus, Deltares en TNO. Die laten zich echt niet door provincie voorschrijven wat ze moeten opschrijven, ook al betalen wij als provincie het onderzoek. Dat is volledig onafhankelijk.’

 
·         Hengelo krijgt een meldpunt voor energiearmoede. Met een zeer kleine meerderheid heeft de gemeenteraad van Hengelo woensdagavond de motie ‘meldpunt energiearmoede’ van de PVV aangenomen. Met dit meldpunt wordt de gemeente genoodzaakt een meldpunt te openen waar mensen zowel digitaal als fysiek (in het stadhuis) kenbaar kunnen maken dat ze hun energierekening niet langer kunnen betalen. (1Twente)