Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 5 t/m vrij. 9 dec. 2022

9 december 2022, 14:00
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 49:
 
·         Een 58-jarige voormalige politiechef van de politie Oost Nederland is afgelopen week aangehouden. De man wordt ervan verdacht een vrouwelijke agent uit Arnhem te hebben verkracht. Het vergrijp zou in november van 2020 in de woning van het slachtoffer hebben plaatsgevonden. De verdachte was toen nog in functie als politiechef. Dennis Coppens, de advocaat van het slachtoffer, bevestigt dat er een man is aangehouden in de zaak. ‘Er is deze week iemand als verdachte gehoord. Uiteraard is mijn cliënt daar blij mee. Het heeft namelijk opvallend lang geduurd voordat de man als verdachte is gehoord.’ De voormalige politiechef, voorheen werkzaam in Apeldoorn, had een leidinggevende functie en werd afgelopen zomer al ontslagen vanwege 'ernstig plichtsverzuim'. (TC Tubantia)
 
·         Enschede, Hengelo en Almelo vragen het Rijk om 850 miljoen; met dit geld kunnen de gemeentes binnen vijf jaar ruim 13.000 woningen verduurzamen. Dat was de boodschap die drie wethouders samen hadden voor de ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten. Die moeten nu over de brug komen. Het gaat om huishoudens die zelf niet in staat zijn dat te betalen. Deze zogenoemde Twentse Ontzorg Financiering (TOF) zou model kunnen staan voor de verduurzaming in de rest van het land. De gemeenten nemen het initiatief en begeleiden de uitvoering van de plannen. Het betekent bijvoorbeeld dat er geen rijkssubsidieregelingen meer van toepassing zijn. ‘Voor TOF worden alle subsidiepotjes bij elkaar geveegd’, zei de Almelose wethouder Eugène van Mierlo. Die komen allemaal binnen het bedrag te vallen dat de steden nodig denken te hebben. Dat bedrag is 850 miljoen euro, wat neerkomt op 50.000 euro per woning. (TC Tubantia)
 
·         Zelf energie opwekken, duurzaam, en de opbrengsten daarvan in de eigen economie houden. In heel het land nemen bewoners het energieheft in eigen hand. Ook in Enschede, waar Enschede Energie ‘van, voor en door’ inwoners zonnevelden en –daken ontwikkelt. Nu voorzitter en initiatiefnemer Jeroen Jansen na zeven jaar afzwaait,  heeft het clubje van toen 26 zonneprojecten op daken gerealiseerd, waarmee 1.500 huishoudens van stroom worden voorzien. Voor het komende jaar staat ‘minstens een verdubbeling’ op de rol. De noodzaak om over te schakelen naar duurzame energiebronnen is groot. De vraag is niet zozeer of, maar wel nadrukkelijk hoe. Initiatieven als Enschede Energie helpen om dat concreter te maken: inwoners staan zelf aan het roer. Een niet onbelangrijke factor, want de weerstand tegen plannen van overheden en ‘cowboys in de achtertuin’ is groot. (1 Twente)
 
·         De hogeschool Saxion en de Universiteit Twente (UT) tekenen het manifest van Amnesty International tegen seksueel geweld. Met het ondertekenen beloven de instellingen zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld en ook maatregelen te treffen. Zodat er een sfeer ontstaat dat iedereen binnen de instelling zich verantwoordelijk voelt voor een cultuur waarin seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid en instemming. Saxion ondertekende het manifest op haar locatie in Deventer. Collegevoorzitter Anka Mulder: ‘Het is belangrijk dat studenten en medewerkers zich veilig voelen. Dat is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Hier zijn we ons zeer van bewust. Sociale veiligheid staat daarom hoog op de agenda.’ (TC Tubantia)
 
 
 
·         Twente Airport krijgt nog twee jaar van de provincie Overijssel om een goed plan op tafel te leggen en het jaarlijkse verlies van tonnen recht te trekken. Na die twee jaar moet er een ‘duurzaam perspectief liggen voor de kleinschalige luchthaven’, zo luidt het besluit van Gedeputeerde Staten. In 2025 zal de provincie haar rol in de luchthavenexploitatie ‘heroverwegen’. Twente Airport zou een banenmotor moeten worden, maar van de bijna 12,5 hectare aan bedrijfskavels was deze zomer pas een kleine 2 hectare ingevuld. Gedeputeerde Roy de Witte ziet ondanks de vele verliesgevende jaren wel kansen, al erkent hij de moeilijke situatie. ‘We schetsen in de begroting een negatief beeld, presenteren een realistisch scenario. Maar er zijn stevige, regionale partijen die bereid zijn om te investeren. We hopen op korte termijn een scenario te schetsten, en ik denk dat we met een heel goed plan kunnen komen. Wat dat betreft ben ik wel een believer.’ (RTV Oost)
 
·         Overijssel heeft een eigen stikstofbank opgericht die de problemen van de honderden zogenoemde PAS-melders in deze provincie moet helpen oplossen. Vanuit deze 'bank' kan 'stikstofruimte' bij voorrang aan met name boeren worden verstrekt. Bepaald is dat alleen bedrijven in aanmerkingen komen die voldoen aan de criteria van het landelijke legalisatieprogramma voor PAS-melders. In Overijssel zijn ruim 360 PAS-melders, vooral boerenbedrijven die sinds een uitspraak van de Raad van State in 2019 in feite illegaal zijn. Overigens is de belangstelling voor de provinciale opkoopregelingen tot nu toe beperkt.
Of de Overijsselse stikstofbank juridisch houdbaar is, is nog maar de vraag. Landelijk was er eerder een speciale stikstofbank, waarin de 'stikstofwinst' werd gedeponeerd na het invoeren van de 100 kilometerbeperking op snelwegen. Na een uitspraak van de Raad van State ging deze stikstofbank evenwel failliet. Critici zetten daarom vraagtekens bij het registratiesysteem van een stikstofbank. Bijvoorbeeld omdat het niet altijd duidelijk is of in de opgekochte bedrijven ook ongebruikte stikstofruimte zit. Daardoor kan in bepaalde gevallen de stikstofneerslag op natuur juist toenemen, in plaats van afnemen. (TC Tubantia)