Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 7 t/m vrij. 11 nov. 2022

11 november 2022, 15:38
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 45
 
·         Er worden meer Oekraïense vluchtelingen verwacht in Twente nu de winter eraan komt. De Veiligheidsregio Twente meldt dat het niet om grote aantallen zal gaan maar dat er wel een stijging wordt verwacht. ‘Wij baseren ons op experts van de rijksoverheid die geen grote piek in de winter voorzien’, zegt woordvoerder Mirjam Haven van de Veiligheidsregio Twente. ‘Het moreel in Oekraïne is hoog. Ondanks Russische aanvallen op de infrastructuur. Die lijken gericht op het breken van dat moreel. Andere informatie is dat het doorzetten van een winteroffensief door de Russen niet wordt verwacht.’ (TC Tubantia)
 
·         De Joodse gemeenschap in Twente blijft slinken en dit baart zorgen. Jaap Hartog, de nieuwe voorzitter van de Joodse Gemeente Twente, ziet het met lede ogen aan: ‘De schaduw van de oorlog dreigt ons alsnog in te halen.’ Jaap Hertog werd opnieuw gevraagd om voorzitter te worden van de Twentse gemeenschap, dit heeft hij gedaan. ‘De spoeling is dun geworden. Ze konden niemand vinden. Met mijn 70 jaar ben ik relatief jong. Ik heb Enschede verlaten, maar woonde er 62 jaar. Mijn vader was er voorzitter van de Joodse gemeente, ik volgde hem op. De synagoge is me dierbaar. Ik heb er jaren naast gewoond. Ik ben er getrouwd, mijn dochter is er getrouwd. In mijn eerste periode als voorzitter is het gebouw gerestaureerd. Als er dan problemen zijn, dan ben ik graag bereid te helpen.’ Nog slechts 45 leden zijn er over van de 550 die de oorlog overleefden. Die komen eens in de drie weken op zaterdag samen om de sabbat te vieren. Om het verplichte aantal van tien mannelijke leden te garanderen moet er elke vrijdag een belronde worden gemaakt in Twente. (TC Tubantia)
 
·         Er gaat een streep door het grootste deel van de woningbouwplannen voor Kop Boulevard, in de binnenstad van Enschede. Na jaren onderhandelen zijn Projectontwikkelaar LIFE en de gemeente Enschede uit elkaar gegaan na meerdere falende onderhandelingen. Volgens wethouder Jeroen Diepenmaat betekent dit niet het einde van de ontwikkeling van de Kop Boulevard. Door gestegen bouwkosten werd al gauw duidelijk dat het grootstedelijke ambitieniveau wellicht iets bijgesteld zou moeten worden. De gemeente gaat zich opnieuw beraden op wat zij met het gebied voor ogen heeft. De aankoop van het ING bankgebouw blijft daarbij een uitdrukkelijke wens. ‘Om de regie over de ontwikkelingen in het gebied in eigen hand te houden’, zegt wethouder Diepenmaat. (RTV Oost)
 
·         De politie heeft vlak over de grens bij Enschede de grootste vuurwerkvangst ooit gedaan. In oude NAVO-bunkers in Rheine werd 350.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om vuurwerk dat in Nederland niet verkocht mag worden. Vermoedelijk was het bedoeld voor het illegale circuit in Nederland. Er zijn 10 mannen opgepakt, waaronder drie hoofdverdachten uit Nieuwegein. Andere verdachten zorgden bijvoorbeeld voor het transport, de opslag of het contact met de klanten. (1Twente)
 
 
·         Ziekenhuisgroep Twente gaat onderzoek doen naar betalingen van een of meer farmaceutische bedrijven aan een stichting van een van haar internisten/nierspecialisten. Het gaat om geld voor onderzoek naar de werking van medicijnen. De reden van dit onderzoek is een melding per anonieme brief aan het bestuur en de raad van toezicht van het ZGT. Daarin wordt de suggestie van fraude gedaan. ZGT zegt daar geen aanwijzingen voor te hebben, maar doet nu wel onderzoek. Volgens de melding aan ZGT zou het om circa 250.000 euro gaan, opgeteld over meerdere jaren. De anonieme melding rept over fraude en angstcultuur. (TC Tubantia)
 
·         Er blijkt te weinig politiek draagvlak voor de opvang van maximaal 60 asielzoekers aan in de in de Twentehallen in Enschede. Tijdens een extra raadsvergadering zorgden drie moties van de PVV de VVD en Forum voor Democratie er voor dat het college de eerdere belofte om de crisisopvang op de luchthaven niet te verlengen niet kan nakomen. Uitgerekend op de avond dat de landelijke VVD instemde met de nieuwe Asielwet, die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te nemen, liet Malkis Jajan van de lokale VVD-fractie weten tegen de nieuwe opvang van asielzoekers te zijn. ‘Die wet moet nog door de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Ik woon en werk in Enschede, ik ken die wet niet.’ Volgens de voorstanders van het verlengen van crisisopvang maken de VVD, PVV en FvD zich met hun moties en bijdragen schuldig aan het framen van asielzoekers, alsof het allemaal probleemgevallen of criminelen zijn. De fractievoorzitters van die partijen ontkennen dat. ‘Ik zeg helemaal niet dat het allemaal criminelen zijn’, aldus Malkis Jajan. ‘Maar ik houd me wel aan de feiten, zoals die in de verslagen van overleggen met buurtbewoners van de luchthaven terug te lezen zijn.’ (1 Twente)
 
·         In afwachting van de inhoudelijke strafzaak zijn de drie verdachten van het ondergrondse drugslab, dat begin dit jaar in Ambt Delden werd ontmanteld,  vrijgelaten. Het trio blijft nog wel verdachte in de zaak, zo heeft de rechtbank in Almelo bepaald. De vrouwelijke verdachte mocht de behandeling van de strafzaak tegen haar al eerder in vrijheid afwachten. In het ondergrondse drugslab aan de Loofrietweg in Ambt Delden werd volgens justitie crystal meth en MDMA geproduceerd. De drugs werden geproduceerd in een drie meter diep gangenstelsel onder een paardenstal. De drie verdachten speelden volgens justitie een essentiële rol in het professioneel opgezette lab. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat er nog een andere organisatie achter de drugsproductie en -handel zit. (RTV Oost)