Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 9  t/m vrij. 13 jan. 2023

13 januari 2023, 19:48
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 2:
 
·         Twentse onderwijsinstellingen, burgemeesters en de Twente Board hebben een brandbrief gestuurd aan minister Dijkgraaf van Onderwijs, waarin ze de noodklok luiden over het feit dat Universiteit Twente en Saxion voorlopig moeten stoppen met de werving van buitenlandse studenten. In de brief wijzen ze erop dat bedrijven in de regio deze groep studenten juist hard nodig hebben. Dit komt na een motie die de Tweede Kamer in december aannam, waarin Dijkgraaf min of meer de opdracht kreeg de werving van buitenlandse studenten stil te leggen. Volgens de briefschrijvers is de werving van buitenlandse studenten vooral een randstedelijk probleem en kan Twente niet buiten buitenlandse studenten. Volgens de UT-woordvoerder speelt de problematiek die de Tweede Kamer schetst niet in Twente, ook volgens directeur Victor-Jan Leurs van de Twente Board is het een 'over-één-kambeleid'. (TC Tubantia)
 
·         Bedrijfsmakelaars in Twente constateren dat de leegstand van winkels in de binnensteden van steden als Enschede, Hengelo en Almelo afneemt, tegen de verwachtingen in. Dit komt bovenal dankzij sturend beleid van de gemeenten. Volgens onderzoeksbureau Locatus daalde het aantal leegstaande winkels in Nederland vorig jaar met ruim 1700, van bijna 14.500 naar ruim 12.700. Dit komt neer op een leegstandspercentage van 6%; het laagste in tien jaar. Volgens regionale bedrijfsmakelaars sluiten de Twentse binnensteden aan bij de landelijke trend. Rob Temmink van Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars in Enschede zegt dat de markt in Twente zich met name in de tweede helft van 2022 herstelde. Bart Wientjes van bedrijfsmakelaar Boers & Lem uit Almelo en Enschede ziet dat er een terugloop is in de online-verkoop. Ook ziet hij dat de ondernemers vindingrijk zijn geweest en verhuurders bereid waren om mee te denken en iets te doen met de huurprijs. (TC Tubantia)
 
 
·         De provincie Overijssel gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van een grensoverschrijdende spoedpost in Nordhorn, vlak over de grens bij Denekamp. Dit is een antwoord op de mogelijke sluiting van de spoedpost in Hengelo, waardoor inwoners uit Noordoost-Twente, Hengelo, Borne en een groot deel van de gemeente Hof van Twente voor urgente zorg zijn aangewezen op Enschede of Almelo. ‘We verkennen in samenwerking met de gemeente Hengelo en Hengelose huisartsen of we een aantal concrete acties in gang kunnen zetten, allereerst willen we verkennen of het een mogelijkheid is om de gemeente Nordhorn en hun spoedpost hiervoor in te schakelen’, aldus het provinciebestuur. Daarnaast wil de provincie een gezamenlijke lobby opzetten in het 'Euregio-verband', samen met de Duitse gemeenten die tegen Overijssel aan liggen. (RTV Oost)
 
·         Gianni Romme, de manager van de IJsbaan Twente in Enschede, zal zijn functie neerleggen en terugkeren naar zijn geboortegrond Noord-Brabant. Hij zal vanaf 1 mei aan de slag gaan als locatiemanager van de ijsbaan en het zwembad in Breda. Hoewel het vertrek van Romme niet direct betekent dat de toekomst van de IJsbaan Twente in gevaar is, is het wel een tegenvaller voor de zoektocht naar financiële stabiliteit van de ijsbaan. De woordvoerder van de wethouder benadrukt dat het vertrek van Romme niets te maken heeft met de exploitatie van de ijsbaan, maar de toekomst van de ijsbaan blijft onzeker. ‘We hebben te maken met een grote mate van onzekerheid en dat duurt ook nog even.’ (1Twente)
 
·         Pieter Omtzigt, momenteel eenmansfractie in de Tweede Kamer, heeft aangekondigd dat hij niet meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen die gepland zijn op 15 maart. Hij heeft via Twitter laten weten dat hij zich niet heeft ingeschreven voor de verkiezingen. ‘Op dit moment werk ik als Kamerlid aan concrete plannen voor beter bestuur en bestaanszekerheid in Nederland. Daar focus ik me op’, aldus Omtzigt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 ontving Omtzigt als nummer 2 van het CDA ruim 342.000 voorkeursstemmen, het hoogste aantal van alle niet-lijsttrekkers. (RTV Oost)
 
·         Woensdagmiddag is een handgranaat van 'moderne' makelij gevonden in de Stokhorstvijver in Enschede. De granaat werd aangetroffen door magneetvissers, die daarna de politie waarschuwden. De politie heeft de omgeving afgezet in afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die het explosief later 's avonds tot ontploffing heeft gebracht. Hoe de handgranaat in de vijver terechtkwam is onbekend. De EOD heeft het explosief onschadelijk gemaakt door de granaat naast de vijver in de grond te begraven en vervolgens op afstand tot ontploffing te brengen. (1Twente)
 
 
·         Voor de tweede keer op rij zijn in Twente in het laatste kwartaal van vorig jaar de huizenprijzen gedaald. De verkoopprijs lag gemiddeld 3,1 procent lager dan in het derde kwartaal van 2022. Voor de regionale afdeling van makelaarsorganisatie NVM aanleiding om de verwachting uit te spreken dat we ‘terug gaan naar normaal’.
Vergeleken met eind 2021 stonden er in Twente in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna een keer zoveel woningen te koop. Een teken dat de regionale huizenmarkt afkoelt. Volgens makelaar Marloes Haarhuis, interim-voorzitter van NVM-afdeling Twente, hebben de jongste ontwikkelingen op de woningmarkt alles te maken met de stijging van de hypotheekrente. Die ging in een jaar tijd van 1,5 naar 4 tot 4,5 procent.  Een nieuwe werkelijkheid, waaraan vooral verkopers moeten wennen. Makelaar Haarhuis: ‘Zij moeten af van het idee dat ze snel kunnen verkopen als ze de hoofdprijs vragen.’ Ook makelaars moeten volgens Haarhuis hun werkwijze aanpassen. Ze kunnen niet langer zoveel mogelijk potentiële kopers tegelijkertijd uitnodigen voor een bezichtiging of biedingen per mail of in een gesloten enveloppe laten uitbrengen. Biedingen moeten nu in een logboek worden bijgehouden. Door het bieden van transparantie kan volgens makelaar Haarhuis het vertrouwen in het koopproces worden hersteld. (TC Tubantia)