TukkerTrek

Salar de Uyuni en het Boekelose zout 
   

Robert Beernink 6 oktober 2022, 11:23
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’

Route 20
Arecibo - SALAR DE UYUNI - Ouagadougou
 
De Plurinationale Staat Bolivia is bijna onvergelijkbaar met Twente. Natuurlijk: er zijn boeren, maar welk land kan zonder? Het klimaat is er tropisch en het landschap kent, door de ligging tegen de oostzijde van het Andes gebergte, zowel hoog- als laagland.
 
Bolivia wordt gezien als een ontwikkelingsland. Toch is het rijk aan grondstoffen als tin, zink, goud, koper en lood. De overeenkomst met Twente moet dan ook daar worden gezocht.
 
In het westen van Bolivia ligt de op een na grootse zoutvlakte op aarde: Salar de Uyuni. Ooit was daar een meer en toen dat was opgedroogd lag er ineens 10 miljard ton zout met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer. Jaarlijks wordt daar circa 25.000 ton van afgehaald voor productiedoeleinden.
 
Het surrealistische landschap met zijn bijzondere flora - zoals grote cactussen - en fauna - waaronder meerdere soorten flamingo’s - is een belangrijke toeristische attractie. Er is een hotel gebouwd dat volledig is vervaardigd van zout.
 
Over Twente lag ooit een zee en nadat die was ingedampt, bleef ook daar een laag zout achter. Deze raakte in de loop der tijd echter bedekt met aarde.
In 1886 werd op het landgoed Twickel bij Delden, tijdens het boren van een waterput, een bron aangetroffen die zout water spoot. Het duurde tot 1919 voordat in Boekelo werd begonnen met zoutwinning, op een diepte van 325 meter.
 
Om de zoutlagen te bereiken, hoefde de grond niet afgegraven te worden - hoewel dat vele werklozen tijdens de crisisjaren lange tijd van de straat had gehouden. Nog altijd gaan op talloze plekken in en rond Boekelo pijpen diep de grond in. Een leiding vanaf de fabriek in Hengelo - lokaal bekend als Het Zout, duidelijker kan niet - voert lauw water naar beneden om het zout in op te lossen en een andere om het water inclusief het zout weer naar boven te transporteren en terug naar Het Zout, voor verdere verwerking. Dat gaat dag en nacht door.
 
Vroeger werden die in- en uitlaatplekken gemarkeerd door klassieke zwarte torentjes. Inmiddels zijn ze vervangen door kleinere groene huisjes. Dit zijn dus geen trekkershutten voor de ambulante toerist! Onder verwijzing naar artikelen uit zowel het Wetboek van Strafrecht als het Mijnreglement, is de toegang streng verboden.
 
In tegenstelling tot het zouthotel op het Salar de Uyuni in Bolivia, dat illegaal is gebouwd, kan in Boekelo verder rustig worden geslapen. 
 
Wordt vervolgd:
Route 21 Salar de Uyuni - OUAGADOUGOU – Thebe: Ouagadougou, Hertme en het Afrika Festival
 
Contact: www.robertbeernink.nl
 
Foto: Salar de Uyun.