Sport

Andy!: Vijfde boek in vier jaar van Eddy van der Ley

8 februari 2022, 14:43
Schrijver, theatermaker en presentator Eddy van der Ley uit Enschede levert half februari zijn vijfde boek af in ruim vier jaar. Op 17 februari verschijnt bij uitgeverij Inside van zijn hand Andy! Van profvoetballer tot mediaman, over Andy van der Meijde.

Andy! verschijnt bijna tien jaar na het ophefmakende Geen genade. In dat boek schetste Van der Meijde in 2012 een stoer én onthutsend beeld van zijn leven als profvoetballer, met seksuele escapades, drugsgebruik en een gecrashte loopbaan als smeuïge ingrediënten. De opvolger heeft een optimistischer ondertoon. Andy! verhaalt over het nieuwe leven van de ex-topvoetballer, die door zijn hoge gunfactor is uitgegroeid tot een heus A-merk én een succesvol media-ondernemer. Zelf ontworpen (online-)programma’s als Bij Andy in de Auto en Andy’s cribs bieden vederlicht entertainment, maar genieten een mateloze populariteit onder honderdduizenden volgers. En in de reclame- en marketingwereld baarde zijn transfer van het ene wedkantoor (Toto) naar het andere (Betcity) recent veel opzien.

‘Nieuwe Andy’
Voor Andy! duikt Van der Meijde met Van der Ley in de ontstaansgeschiedenis van de ‘nieuwe Andy’ en maakt hij een trip langs mensen die een belangrijke rol vertolken in zijn leven, zoals zijn voetbalvader Sjaak Swart, YouTube-vriend Mitchell Dijks, moeder Agnes, echtgenote Melisa, vriend Tonny en manager Danny. Andy! gaat ook over zijn spirituele kant, over de moeizame band met de dochters uit zijn eerste huwelijk en over zijn autistische trekjes, onder meer resulterend in even hilarische als mislukte avonturen als zanger en kickbokser.
‘Dat alles maakt Andy! tot een heus feelgoodboek in ongewisse coronatijden’, zegt Van der Ley. ‘Vol humor en interactie en met nooit eerder vertelde anekdotes.’ En er is een heuse waarschuwing. ‘Want ik mag dan een soort van zakenman zijn geworden’, vult Van der Meijde aan, ‘als mensen me proberen te fucken, komt de straatvechter in me naar boven.’

Eddy van der Ley is schrijver, journalist, presentator en theatermaker. Hij runt zijn eigen mediabedrijf (www.vanderleymedia.nl), was 25 jaar verslaggever van het AD en scoorde recent bestsellers als Niet zeiken, voetballen! (2017, over topscheidsrechter Bas Nijhuis), Hoi papa (2019, over de herrijzenis van ex-voetballer Michel Boerebach), Recht voor z’n raap (2020, over trainer Gertjan Verbeek) en Niet het mooiste meisje van de klas (2021, over ex-Miss Universe Kim Kötter).