Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 31 jan. t/m zo. 6 febr. 2022

6 februari 2022, 21:45
Botic van de Zandschulp stijgt per 31.01 op de ATP-Wereldranglijst naar de 50e plaats. Tallon Griekspoor staat nu 62e. Jesper de Jong steeg naar plaats 201 en Tim van Rijthoven ging van 258 naar plaats 244. Robin Haase zakte van de 229e naar plaats 250.

Van der Haar wint zilver bij de WK veldrijden. Tom Pidcock won op imposante wijze het goud in het Amerikaanse Fayetteville. Hij won ook al het goud bij het mountainbiken op de Olympische spelen Door de afwezigheid van Van der Poel en Van Aert was hij de grote favoriet. En dat maakte hij dus waar.

Na het zilver van Pleuni Cornelisse (-57kg) en het goud van Joanne van Lieshout (-63kg) veroverden de Nederlandse judoka’s nog 2 medailles op het Grandprixtoernooi van Almada. Jesper Smink (-90kg) pakte het goud en Marit Kamps IJF-36 behaalde brons in de klasse boven 78 kg.

Formule 1 coureur Max Verstappen en wielrenster Annemiek van Vleuten maken kans op de Lareus Sports Award. Begin april worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Verstappen is genomineerd voor de titel ‘Sportman van het jaar’. Zijn concurrenten zijn onder andere Eliud Kipchoge en Tom Brady. Van Vleuten is een van de 6 kandidaten in de categorie ‘comeback van het jaar’. Mark Cavendish en Simone Biles zijn ook genomineerd. Rolstoeltennister Diede de Groot en handbiker Jetze Platz, beiden Olympisch kampioen, hebben kans op de onderscheiding bij de sporters met een beperking.

Deen Ole Tobiasen maakt het seizoen af als interim-hoofdcoach van Heerenveen. De Friese club ontsloeg begin vorige week Johnny Jansen. Hij krijgt assistentie van Peter Reekers, Jeffrey Talan en keeperstrainer Ruud Hesp.

Hockeysters winnen moeizaam van Spanje in de pro-league. De Olympische kampioen won in Valencia met 1-0 dankzij een treffer van Frédérique Matla. Het was de derde wedstrijd van Nederland in de nieuwe landencompetitie en de eerste met interim-bondscoach Jamilon Mülders op de bank. De Duitser is de tijdelijke opvolger van de vertrokken Alyson Anan.

Jeroen Delmee, de bondscoach van de mannen, krijgt Eric Verboom als assistent. De 52-jarige Verboom gaat zijn werk voorlopig combineren met het trainerschap bij de mannen van Den Bosch.

Groenewegen boekt twee ritzeges in Saudi-Arabië. Vrijdag won hij voor de Brit Dan McLay in de sprint. Vrijdag won hij zijn eerste etappe toen hij onder anderen Caleb Ewan achter zich liet. Na 5 etappes is de Belg Maxim van Gils de leider.

Jacobsen oppermachtig in de Ronde van Valencia. In de straten van Torrent liet hij zijn klasse zien door Juan Sebastian Benavides en Elia Viviani ruim voor te blijven.

Robin Haase, Jesper de Jong en Jelle Sens verloren allen in de eerste kwalificatieronde van het ABN-tennistoernooi in Ahoy. Tim van Rijthoven wist zich wel te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Lucinda Brand won voor Annemarie Worst en Ceylin Alvarado voor de X20 trofee de zevende wedstrijd in Lille. Na 7 van de 8 wedstrijden staat ze eerste voor Denise Betsema en Annemarie Worst.

Hockeysters blijven na 22 Pro League-zeges op rij op 2-2 steken tegen Spanje. Oranje had een dag eerder nog wel met 1-0 van Spanje gewonnen.

__________

OLYMPISCHE SPELEN:

Een oppermachtige Schouten won zaterdag haar eerste Olympische titel in Peking. Op de 3.000 meter maakte de 29-jarige schaatsster haar favorietenrol helemaal waar. Ze was maar liefst 1,13 seconde sneller dan de Italiaanse Lollobrigida. Het brons was voor de Canadese Weidemann. Titelverdedigster Carlijn Achtereekte moest genoegen nemen met de zevende plek en wereldkampioene Antoinette de Jong werd teleurstellend achtste.

Schulting is goed begonnen aan haar Olympisch shorttracktoernooi. De favoriete op elke afstand plaatste zich op de 500 meter eenvoudig voor de kwartfinales op maandag. Ook de Olympische debutanten Selma Poutsma en Xandra Velzeboer haalden in de schaduw van Schulting de kwartfinale.

Enorme deceptie voor de gemengde shorttrack aflossingsploeg na val van Schulting. Uitgerekend de in topvorm verkerende Suzanne Schulting zorgde ervoor dat Nederland – vooraf als een van de topfavorieten gezien – kansloos werd voor een medaille op dit onderdeel. Schulting: ‘Ik ben degene die valt, dus ik trek mij dit aan. Ik geef mezelf alleen maar de schuld.’ China veroverde het goud. Nederland werd uiteindelijk vierde na winst in de B-finale.

Succesvolle terugkeer van Knegt op het Olympisch podium. Bij zijn vierde deelname aan de Winterspelen haalde hij zaterdag de kwartfinales op de 1.000 meter. De 32-jarige Fries had in zijn heat een kleine marge over bij de finish om tweede te worden.

Ithzak de Laat ging ondanks zijn derde plaats wel door. Per heat gaan normaal de twee besten door maar de Fries werd in zijn heat aangetikt door de Brit Treacy en kreeg daardoor toch een doortocht naar de kwartfinales.

Snowboardster Peperkamp haalde zaterdag net niet de finale slope style. De 17-jarige Nederlandse eindigde in de kwalificatie als dertiende, net niet genoeg voor een finaleplaats. Daarvoor moest ze namelijk bij de beste 12 over 2 runs zitten.

Ook Niek van der Velden heeft zich niet kunnen plaatsen voor de slope style finale. De Brabander wist zich in de kwalificatie niet bij de beste 12 te plaatsen. Hij verspeelde zijn eerste run door een val en zijn tweede run was iets te slordig voor een hoge score. Van der Velden komt nog uit op het onderdeel big air.

Patrick Roest moest uiteindelijk genoegen nemen met een zilveren medaille op de 5.000 meter. ‘Dat doet wel onwijs pijn’, reageerde Roest na afloop. ‘Ik was zo dichtbij en zeker als ik nu kijk naar mijn laatste ronde. Ik had hem kunnen pakken en dat lukt nu net niet.’ De Zweed Nils van der Poel was slechts 0,47 seconde sneller en werd Olympisch kampioen.
Bergsma eindigde op de vijfde plaats en was daar na afloop niet blij mee. ‘Ik had me er meer van voorgesteld en ik had gehoopt voor de medailles te rijden maar het was allemaal net niets.’

Sven Kramer schaatste zijn laatste 5.000 meter ooit. Hij eindigde als negende en was na afloop niet tevreden. ‘Het was een slechte rit, het was gewoon niet goed’, aldus Kramer. ‘Ik heb het echt geprobeerd, maar mijn rondetijden gingen te snel omhoog. Eigenlijk schaam ik me wel een beetje, maar het is niet anders. Ik ben een oude man. Ik heb alles gegeven, nu op naar beter.’

In de medaillespiegel staat Nederland na zondag op de vierde plaats. Noorwegen staat eerste met twee gouden en een bronzen medaille, voor Zweden, ROC en Duitsland.

__________

EREDIVISIE:

FC Utrecht boekte een zwaarbevochten 3-2 overwinning op SC Cambuur dat na 12 minuten al een voorsprong had van 0-2. Na een half uur maakte Veerman zijn debuut voor Utrecht waarna hij zelf de inhaalrace voltooide met het derde doelpunt.

Fortuna Sittard won thuis van Heerenveen met 2-0 waarmee het belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud behaalde.

PSV verloor in Eindhoven voor de tweede keer op rij. De nummer twee van de eredivisie verloor van AZ met 1-2.

PEC Zwolle wilde de rode lantaarn in de eredivisie overdragen maar bleef thuis tegen NEC steken op een gelijkspel: 1-1.

FC Twente zette in een rommelig duel Vitesse opzij met een ruime 3-0. Rasmussen kreeg rood in de 45e minuut waarna Vitesse met 10 man geen vuist meer kon maken.

Feijenoord won de Rotterdamse derby met 4-0 en benaderde de nummer twee van de eredivisie PSV tot op een punt.

Willem II won voor de eerste keer sinds 14 september 2021. Na 14 duels zonder zege werd het 3-1 tegen RKC.

FC Groningen nam in de middenmoot afstand van Go Ahead Eagles. De Groningers wonnen thuis met 2-1.
De nummer 1 van de eredivisie Ajax boekte de vijfde overwinning op rij en vergrootte de voorsprong op PSV tot 5 punten. Ajax was heer en meester tegen Heracles: 3-0.

DE STAND:
Ajax 21-51
PSV 21-46
Feijenoord 21-45
FC Twente 21-41
AZ 21-39
Vitesse 21-36

__________

EREDIVISIE VROUWEN:

ADO Den Haag – Heerenveen 1-0
FC Twente – Feijenoord 2-1
Excelsior – VV Alkmaar 2-1
PSV – Ajax Afgelast

DE STAND:
FC Twente 15 - 33
Ajax 13 - 28
PSV 14 - 26
Feijenoord 15 - 25