TukkerTrek

Thebe, de Vallei der Koningen en het Dal van de Mosbeek

Robert Beernink 20 oktober 2022, 10:34
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’


Route 22
Ouagadougou - THEBE - Waitangi
 
Voor mijn volgende bestemming vlieg ik van Ouagadougou via Cairo naar Luxor in midden Egypte. Thebe is de oude naam van Luxor, toen het nog de hoofdstad van Opper-Egypte was.
De stad aan de Nijl is bekend om haar archeologische bezienswaardigheden. Ik ben, ondanks alle beelden en tempels die om aandacht schreeuwen, vooral geïnteresseerd in de Vallei der Koningen. Daar liggen heersers uit het Nieuwe Rijk (ca 1550 – 1070 voor Christus) begraven.
 
De vallei was eeuwen daarvoor al een belangrijke mythologische plek. Toch zou dat niet de belangrijkste reden zijn geweest om voor een collectieve begraafplaats zo’n desolate plek te kiezen. Men meende dat de graven in de vallei goed te verbergen waren en zo te beschermen tegen grafrovers. Dat bleek ijdele hoop.
 
Er zijn inmiddels tientallen tombes gevonden, waarvan die van Toetanchamon de bekendste is. De Engelsman Howard Carter stuitte in 1922 op de ongeschonden sarcofaag van deze farao. Of de even beruchte als geheimzinnige vloek die aan deze plek is verbonden van deze archeoloog en Egyptoloog zelf kwam, is niet bekend. Het is in elk geval een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw.
 
Je kunt je alleen maar voorstellen hoe het voelt zoiets bijzonders aan te treffen.
 
Dat zal niet anders zijn geweest in 1958, toen in het Noord-Twentse Mander (gemeente Tubbergen), tijdens een afgraving, een lijksilhouet werd aangetroffen. ‘God-vergeef-mie-en-gin-eand!’ of iets van die strekking, zal daarbij ongetwijfeld geklonken hebben. Deze vondst is nu te zien in De Museumfabriek in Enschede.
 
Gezien de datering van het silhouet, ongeveer 1.500 voor Christus, waren het nagenoeg tijdgenoten: deze Man van Mander en Toetanchamon. Misschien heeft hij de vermoedelijke moeder van de farao nog gekend, de beroemde koningin Nefertiti. Meer aannemelijk is, dat ze langs elkaar heen hebben geleefd.
 
Bestond de schat van Toetanchamon uit meerdere duizenden voorwerpen, de Man van Mander moest het doen met een paar bewerkte vuurstenen mesjes. We zijn hier altijd al wat meer bescheiden geweest.
Wat ze gemeen hebben, is de situering van hun laatste rustplaatsen: diep in mystiek land, omringd en bewaakt door oeroude sagen en legenden. Mander kent meerdere grafheuvels en een hunebed.
 
Op de westflank van de stuwwal van Ootmarsum ontspringt de Mosbeek, die zich heeft ingevreten in de rijke, vette aarde en langs de bekende molens van Frans en Bels voert. De betekenis van het dal van de Mosbeek gaat echter veel dieper en verder. Hier wordt door het water de heilige grond gewijd waar onze verre voorouders leefden, stierven en werden bijgezet in bijzondere graven. Om ze eeuwige rust en een voortbestaan in een andere, betere wereld te gunnen. Niet om ze aan hedendaagse grafschenders en nieuwsgierige toeristen bloot te stellen.
 
Uit de tijd gekomen zijn, wordt in de mystiek van een simpele silhouetafdruk in de bodem veel krachtiger gesymboliseerd dan in de vloek van een ingewikkelde mummie in een tombe. Hij is er wel, maar hij is er niet!         

 
 
 
Wordt vervolgd: Route 23 Thebe - WAITANGI – Uluru: Waitangi, de Haka en de Driekusman
 
Contact: www.robertbeernink.nl
 
Foto: Vallei der Koningen