We zijn al de gelukkigste, nu nog de groenste… 

Ben Siemerink 29 oktober 2022, 15:20
Twentenaren gelukkigste mensen van het land.

Het stond er echt deze week, op de voorpagina van de regionale courant. Goed nieuws in dubbel opzicht omdat het prominent werd gebracht door een medium waar nog altijd een aloud journalistiek principe leidend lijkt: goed nieuws is geen nieuws.

Maar goed, we scoren dus een 7.1 als het gaat om geluksgevoel, zo blijkt uit een onderzoek van RaboResearch in opdracht van Twente Board. Dat is de overkoepelende organisatie waarin de gemeenten, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samenwerken om Twente omhoog te steken in de vaart der volkeren. Tot voor kort betekende dat: alle ballen op economische groei.

Maar, zoals Dylan al zong: the times, they are a-changing’. Ook in Twente hangt verandering in de lucht. De Twente Board zet niet langer in op Bruto Twents Product (BTP), maar op Bruto Twents Geluk (BTG).
Dat streven naar meer geluk in’n tuk is niet zo maar een loze kreet van de Twente Board. Sterker nog, het is een duidelijke ‘herijking van de strategie’ en  het ‘hogere doel’ waarnaar de Twente Board streeft. Althans, zo omschreef directeur Victor Jan Leurs eerder dit jaar de ambities van de board tijdens de bijeenkomst over economie in het kader van de serie Panorama Twente 2050  Onder deze noemer wil TKKR, in nauwe samenwerking met Pakhuis Oost, Werkgroep Regiometropool en Twentse Noabers, proberen een lonkende stip aan de horizon te schetsen voor Twente in het jaar 2050. Voor Twente Board is die stip: een groene topregio waar het goed, wonen, werken en leven is. Een regio, kortom, waar geluk belangrijker is dan groei.

Als we de uitkomsten van het onderzoek van RaboResearch mogen geloven zijn we in Twente al een flink stuk op weg naar die stip. Met die 7.1 zijn we landelijk koploper als het gaat om het streven naar geluk in een omgeving die op weg is een groene topregio te worden. Natuurlijk zijn er nog wel wat verbeterpuntjes. Zo schijnen we nog niet zo goed te scoren bij het vinden van de balans tussen werk en privé. En ook het cijfer voor ‘baanzekerheid’ is voor verbetering vatbaar.

Intussen bleek deze week dat we ook in de praktijk hard op weg zijn een groene topregio te worden. Twee Twentse boerinnen – Heleen Lansink en Els Uijterlinde – hebben het ei van Columbus ontdekt als het gaat om de transitie naar kringlooplandbouw, waarbij boeren ook nog een goede boterham verdienen. Hun plan heel in het kort: een goed gevuld gebiedsfonds, waaruit dertien Twentse melkveehouders 40.000 euro op jaarbasis betaald krijgen voor hun bijdrage aan de biodiversiteit, een gezonde bodem, schoon water en weinig emissies.

De beide boerinnen hebben het afgelopen jaar in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de mogelijkheden voor zo’n gebiedsfonds verkend, door vertegenwoordigers van de bouw, agrarische natuurcollectieven, VNO/NCW, Twente marketing, de provincie Overijssel en de Twente Board letterlijk en figuurlijk aan tafel te noden.
Ik mocht zelf een tijdje geleden zo’n buitengewoon inspirerende sessie op het erf van Heleen Lansink in St. Isidorushoeve bijwonen, waar ‘doeners, denkers en beloners’ onder het genot van voortreffelijke streekproducten met elkaar in gesprek gingen over concrete oplossingen voor een vitaal platteland, met een natuur-inclusief verdienmodel voor boeren. 

Dat verdienmodel lijkt nu dus binnen handbereik met het gebiedsfonds in wording van de beide Twentse boerinnen. Mooi, dat de Twente Board hier ook actief bij betrokken is. En dat we, met een integrale aanpak, serieus op weg zijn een groene topregio te worden. Zou zo maar kunnen dat we over een tijdje niet alleen de gelukkigste, maar ook de groenste regio van het land zijn.