Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 19 t/m zo. 25 sept. 2022

25 september 2022, 19:02
Maandag:
  • Zelensky: Herovering Marioepol, Melitapol en Cherson volgend doel. De president kondigde nieuwe aanvallen aan op door Russische troepen bezette gebieden in Oekraïne. ‘Misschien lijkt het dat er na een reeks overwinningen stilte is geweest, maar het is geen stilte’, zei hij. Het is veeleer de voorbereiding op het volgende offensief, met als doel de herovering van Cherson, Marioepol en Melitapol, legde hij vervolgens uit.
  • Russisch popster Poegatsjova spreekt zich uit tegen de oorlog. Ze maakte korte metten met de inval van haar land in Oekraïne: ‘Onze jongens sterven voor illusionaire doeleinden die van ons land een paria maken.’ Tot nu toe onthield ze zich van commentaar op de oorlog, maar haar man Maxim Galkin sprak zich wel uit tegen de inval. Hij werd onlangs vanwege zijn kritiek bestempeld als een ‘buitenlandse agent’.
  • Hoekstra vindt dat ‘de eenheid en daadkracht’ van Europa en Noord- Amerika een ‘enorm effect’ hebben gehad op het moreel en feitelijk verloop van de oorlog. ‘Met eenheid staat of valt alles. Reken maar dat alle dictators en potentiële dictators hier ook naar kijken als een lakmoesproef: kom je hiermee weg en kan dit type imperialisme toch door de beugel in de 21ste eeuw – of niet? Ons handelen werpt zijn schaduw dus ook vooruit.’
  • De Russen verloren de afgelopen 10 dagen 4 gevechtsvliegtuigen volgens het Britse Ministerie van Defensie. Het totaal aantal vliegtuigen dat verloren is gegaan komt hiermee op 55. Dit is deels te verklaren doordat Russische piloten grotere risico’s nemen om luchtsteun te verlenen aan grondeenheden die onder druk staan van Oekraïne. Het ontbreken van een militair overwicht in het Oekraïens luchtruim zou een van de zwakke plekken zijn van de Russische oorlogsinspanningen.
  • Een kerncentrale in de Zuid-Oekraïense regio Mykolajiv is maandag op de vroege ochtend aangevallen door Russische troepen, maar daarbij hebben de reactoren geen schade opgelopen ondanks dat volgens Energeatom op 300 meter afstand een ‘krachtige explosie’ plaatsvond.

Dinsdag:
  • Oliereus Rosneft dreigt met een rechtszaak om ingreep Berlijn bij Duitse onderdelen. Rosneft noemt de ondertoezichtstelling van zijn Duitse onderdeel illegaal. Het concern zegt alle mogelijke tegenmaatregelen te overwegen om zijn eigendommen te beschermen.
  • Prinses Catherine heeft zondag voor de receptie van wereldleiders en vorsten in Buckingham Palace een onderonsje gehad met de Oekraïense first lady Olena Zelensky. De prinses van Wales en de echtgenote van Zelensky spraken elkaar op het paleis.
  • Nederlander (27) gesneuveld aan het oorlogsfront in Oekraïne. Het ministerie kan slechts de leeftijd prijsgeven: ‘We staan in contact met de familie.’ De man zou zijn overleden bij een offensief in de oostelijk gelegen stad Charkov. Hij wordt door de commandant van zijn vreemdelingeneenheid als held getypeerd.
  • Paniek om de opmars van Oekraïne bij de pro-Russische leiders van de Donbas. Nu het offensief steeds meer opschuift richting het oosten, is er onrust ontstaan bij de leiders van Donetsk en Loehansk, de twee pro-Russische gebieden die de Donbasregio vormen. Een referendum over aansluiting van beide gebieden bij Rusland zou door de opmars kunnen worden versneld.

Woensdag:
  • Poetin kondigt gedeeltelijk mobilisatie af! Dat betekent onder meer dat reservisten worden opgeroepen voor militaire dienst. Dat heeft hij woensdagochtend bekendgemaakt in een toespraak tot het volk. ‘Het Westen wil ons land vernietigen’, zei Poetin. Het Westen heeft geprobeerd om Oekraïners tot kanonnenvoer te maken en wilde geen vrede tussen Oekraïne en Rusland. De regering moet volgens Poetin extra geld ter beschikking stellen voor de wapenproductie.
  • Rusland gaat 300.000 reservisten oproepen voor de oorlog in Oekraïne. Dat maakte minister van Defensie Sergej Sjojgoe bekend nadat president Poetin een gedeeltelijke mobilisatie had afgekondigd. De Russische minister benadrukt dat Rusland een groot land is en dat de gedeeltelijke mobilisatie het land nog lang niet uitput. Er wordt, volgens hem, iets meer dan 1% opgeroepen van het totale aantal mensen dat gemobiliseerd zou kunnen worden. Zij krijgen nog aanvullende training voordat ze daadwerkelijk worden ingezet, beloofde de minister.
  • Rutte over mobilisatie: ’Poetin lijkt in paniek. Je ziet natuurlijk dat Oekraïne tegen de Russische agressie met succes begint op te treden met westerse steun.’ Hij denkt niet dat het gevaar vanuit Rusland is toegenomen. ‘Het is niet in het belang van Rusland om rare dingen te doen.’ Overigens constateert hij dat er nog een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. ‘We moeten dan ook scherp blijven en de Oekraïners blijven steunen.’
  • Russische stormloop op vliegtuigtickets naar het buitenland na Poetins aankondiging. Er worden veel last-minute boekingen gedaan naar buitenlandse steden zoals Istanbul, Dubai, Belgrado of Jerevan. De kosten voor een stoel lopen hoog op, soms tot in de duizenden euro’s voor een enkele reis, als het al lukt om Rusland te verlaten.
  • Na de mobilisatietoespraak van Poetin bijna 1400 arrestaties na protesten in 38 Russische steden. Vooral in Sint-Petersburg (541) en Moskou (509) zou zijn gedemonstreerd tegen de beslissing van Poetin om 300.000 reservisten op te roepen.

Donderdag:
  • Zelensky heeft bij de VN-vergadering in New York om meer militaire steun gevraagd. Hij zei dat de wapens nodig zijn voor de verdediging van het land, maar ook om gebieden te heroveren op de Russen. Zelensky mocht bij hoge uitzondering de VN toespreken via een videoboodschap. Na afloop kreeg hij een staande ovatie. Hij riep ook op tot meer strafmaatregelen voor Rusland en wil dat Rusland zijn vetorecht kwijtraakt in de VN-veiligheidsraad alsmede een tribunaal om Rusland ter verantwoording te roepen.
  • Rusland en Oekraïne hebben ruim 270 gevangenen geruild. Daaronder zijn de commandant en ruim 100 leden van het Azov-bataljon van Oekraïne. Oekraïne krijgt 215 mensen terug. Onder meer agenten, grenswachten soldaten en zwangere strijders. De Oekraïners hebben 55 mensen richting Rusland gestuurd waaronder de Oekraïense zakenman en vriend van Poetin Viktor Medvetsjoek. Hij is beschuldigd van verraad.
  • Erdogan: gevangenenruil belangrijke stap richting beëindigen van oorlog. Hij zei dat de deal het resultaat is van het ‘geloof in de kracht van dialoog en diplomatie’. Het optimisme van Erdogan staat in contrast tot de toespraak van Poetin woensdag waarin hij via de mobilisatie weer de overhand wil krijgen in de oorlog.
  • Oorlogsretoriek op de Russische staats-tv: ’Atoombom gooien op Londen!’ Wie denkt dat de sinistere boodschap waarmee Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aankondigde niet overtroffen kan worden rekent de Russische tv niet mee. Daar zegt presentatrice Olga Skabejeva rustig dat het een gemiste kans was om geen atoombom te gooien op de begrafenisplechtigheid van koningin Elisabeth II: ‘Dat hadden we moeten doen, alle belangrijke doelwitten waren er.’
  • ‘Rusland wil een soeverein land van de kaart vegen. En Poetins nucleaire dreigementen zijn roekeloos.’ Dat zei Biden in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN in New York. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra gaf Biden een duidelijke boodschap af met zijn speech.
  • Russen protesteren tegen de mobilisatie: ‘Wil niet doodgaan voor Poetin’. In Rusland gaan mensen de straat op om te protesteren tegen het besluit van Poetin om een deel van de bevolking te mobiliseren.

Vrijdag:
  • Ongetrainde Russen zijn doodsbang voor uitzending naar het front. Protesten, torenhoge vliegticketprijzen en zelf veroorzaakte botbreuken: Rusland raakt in paniek. Volgens experts is dat niet ongegrond. Het Russische leger lijkt van plan zijn nieuwe rekruten direct en ongetraind naar het front te sturen.
  • VS dreigt Rusland met ‘ernstige gevolgen’ bij inzet kernwapens. De dreigementen van Poetin en Medvedev zijn niet nieuw. Al sinds februari maakt Moskou duidelijk dat de nucleaire optie altijd op tafel ligt. Het zou dan met name om de inzet van tactische kernwapens gaan met een relatief kleine maar nog altijd dodelijke lading.
  • Noord-Korea zegt nooit wapens naar Rusland te hebben geëxporteerd en ontkracht daarmee ‘geruchten over wapenhandel’. Ook zouden er volgens het regime van Kim Jong-Un geen plannen zijn om in de toekomst wapens aan het Kremlin te leveren.
  • Separatisten melden 6 doden in Donetsk. Donetsk is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De separatisten grepen er in 2014 de macht. Ze organiseren vanaf vrijdag een referendum over aansluiting bij Rusland. Die stembusgang is volgens het westen en Oekraïne illegaal en doorgestoken kaart.
  • Poetin heeft de internationale orde ‘verscheurd’ en daar mag hij ‘niet mee wegkomen’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dat gezegd tijden de vergadering van de VN Veiligheidsraad in New York.
  • Lavrov wees alle beschuldigingen over oorlogsmisdaden van de hand. Hij beschuldigde op zijn beurt de Oekraïense regering van misdaden.
  • EU werkt met nieuwe sancties aan een maximumprijs voor Russische olie en meer sancties voor personen en organisaties die een aandeel hebben in de Russische economie. De plannen zijn een reactie op het opvoeren van de Russische oorlogsinspanningen.
  • De Russische legertop claimt dat zich op de eerste dag van de gedeeltelijke mobilisatie zo’n tienduizend vrijwilligers hebben gemeld. Ze zouden zich al hebben aangemeld voordat ze daar een officiële brief over hebben ontvangen, melden Russische media.
  • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba hoorde in de veelbesproken toespraak van Poetin een aankondiging van het verlies dat Rusland te wachten staat. Poetin heeft de mobilisering aangekondigd maar wat hij werkelijk ten overstaan van de gehele wereld heeft aangekondigd, is de nederlaag, zei Koeleba in de VN-Veiligheidsraad. Je kunt nog 300.000 of 500.000 mensen inzetten, maar je gaat deze oorlog nooit winnen, aldus de Oekraïense minister.
  • Russische grenzen met buurland overspoeld door vluchtende mannen na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland. Bij de grenzen met Mongolië en Georgië staan lange rijen. Datzelfde meldt de Finse grenswacht.
  • Zelensky roept Russen op zich tegen de mobilisatie te verzetten. Protesteer! Vecht! Vlucht! Of wordt Oekraïens krijgsgevangene! Dat zijn jullie opties om te overleven, zei Zelensky in zijn toespraak. Hij zei dat er al 55.000 Russische soldaten waren omgekomen sinds de Russische invasie op 24 februari.

Zaterdag/Zondag:
  • Veel krijgsgevangen zijn gemarteld, stelt het hoofd van de militaire inlichtingendienst in Kiev. Hij noemde geen exacte aantallen, maar zei dat het percentage van de militairen dat in Russische detentie martelingen moest ondergaan ‘nogal hoog’ is.
  • VN-commissie: er zijn oorlogsmisdaden in Oekraïne gepleegd. De commissie stelt dat er Russische bombardementen op burgerdoelen zijn geweest, executies zijn uitgevoerd en er is gemarteld en er gruwelijk seksueel geweld is gepleegd.
  • Geen mobilisatie in Belarus aldus Loekasjenko tegen staatsmedia. Het land liet in februari Russische troepen door haar grondgebied trekken om Oekraïne aan te vallen.
  • Kremlin: annexatie kan heel snel na een positieve uitslag van de referenda in de bezette delen van Oekraïne. Aanvallen op die delen van Oekraïne zouden dan aanvallen op de Russische Federatie worden.
  • Russische topdiplomaten verzachten Poetins nucleaire dreigementen. De Russische viceminister van Buitenlandse zaken Rjablov zei dat Rusland niemand bedreigt met kernwapens. Hij zei ook dat een openlijke confrontatie met de VS en de NAVO niet in het belang van Rusland is. Tegelijkertijd zei de Russische ambassadeur in de VS Antonov te hopen dat Moskou en Washington niet op het punt staan in de ‘afgrond van een nucleair conflict’ te vallen.
  • Berlusconi heeft voor de verkiezingen in Italië van aanstaande zondag voor ophef gezorgd met uitspraken over Poetin. Hij zei dat Poetin gepusht werd om Oekraïne binnen te vallen door het Russische volk, door de partij en door zijn ministers. Berlusconi is een vriend van Poetin. Hij zei dat Poetin in een echt moeilijke en dramatische situatie is beland. Afgevaardigden van de 2 zelfverklaarde republieken in de Donbas hadden volgens Berlusconi aan Poetin gevraagd in te grijpen omdat de 2 gebieden met steeds feller geweld van Oekraïne te maken kregen.
  • VS bereid tot nieuwe sancties als Moskou doorgaat met het annexeren van delen van Oekraïne. De Russen zijn bezig met ‘pseudo-volksraadplegingen’, slechts bedoeld als de volgende stap om Oekraïens grondgebied in het zuiden en oosten definitief in te lijven. Gewapende troepen drongen huizen binnen en medewerkers van bedrijven werden bedreigd met ontslag als ze weigerden mee te doen aan het referendum.
  • Russische ordetroepen hebben zaterdag zeker 750 mensen opgepakt die protesteerden tegen de oorlog en de mobilisatie van een deel van de bevolking.
  • Poetin heeft een decreet getekend dat voor deserteurs en dienstweigeraars hogere straffen betekent.
  • Rusland vervangt onderminister van Defensie Dmitri Boelgakov. Hij zat al jarenlang op die post. Hij wordt vervangen door de hoge generaal Michail Misinzev die een hoofdrol speelde bij de belegering van de stad Marioepol die in mei in Russische handen viel.
  • Rusland heeft volgens de Britse inlichtingendiensten een stuwdam aangevallen, waarschijnlijk met raketten.
  • Oekraïne heeft vrijdag besloten de diplomatieke betrekkingen met Iran af te schalen en de ambassadeur zijn accreditatie af te pakken. Reden daarvoor is de ‘onvriendelijke’ beslissing van Teheran de Russische strijdkrachten drones te leveren.
  • Zelensky heeft zijn burgers in de door Rusland bezette gebieden opgeroepen om het Russische leger van binnenuit te saboteren. Hij benadrukt dat mensen in eerste instantie moeten vluchten voor de Russische mobilisatie.