Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 23 mei t/m zo. 29 mei 2022

29 mei 2022, 18:26
MAANDAG:
+ Het nieuwe wapen-pakket voor Oekraïne bevat Harpoonraketten inclusief munitie die door Denemarken geleverd worden.
+ Mc Donald’s verwijdert iconische letter ‘M’ van restaurants in Rusland.
+ Ook Starbucks zegt Rusland te gaan verlaten. De 130 koffiezaken in Rusland waren sinds begin maart dicht als reactie op oorlog in Oekraïne.
+ De Russen richten hun aandacht nu nog intensiever op de oostelijke Donbas-regio nu de laatste Oekraïense militairen uit Marioepol zijn vertrokken.
+ Hoge Russische VN-diplomaat Boris Bondarev schaamt zich voor zijn land en stapt op. Rusland heeft geen vrienden meer op het internationale toneel en haalt uit naar Lavrov die is veranderd in iemand die constant elkaar tegensprekende verklaringen aflegt en de wereld bedreigt met kernwapens.
+ Levenslang voor Russische militair die burger doodschoot. Er lopen nu nog eens 48 rechtszaken tegen Russische militairen vanwege oorlogsmisdaden.

DINSDAG:
+ 200 lijken gevonden in ingestort flatgebouw in Marioepol. Arbeiders deden de lugubere vondst bij het puinruimen.
+ Mart de Kruif: ongekende verliezen in Oekraïne. Volgens Zelensky sneuvelen momenteel 50 tot 100 Oekraïense soldaten per dag in de Donbas.
+ Metro in Charkov gaat weer rijden, schuilen op stations kan niet meer.
+ Navalny: Poetin is een gek die een ‘domme oorlog’ is begonnen op basis van leugens.
+ Lavrov: Rusland zal zich meer gaan richten op China: ‘Nu het Westen de positie van dictator heeft ingenomen, zullen onze economische banden met China alleen maar nauwer worden.’
+ Duitse minister Habeck verwacht binnen enkele dagen een akkoord in de EU over oliesancties.
+ VK: Oekraïne heeft nog de controle over de regio rond Severodonetsk waar hevig gevochten wordt in de strijd om de Donbas. De Oekraïners hebben zich ingegraven. Rusland heeft enkel een paar ‘lokale successen’ geboekt mede dankzij artillerievuur.

WOENSDAG:
+ Severodonetsk en Lysychansk onder vuur: ‘Het is hier een hel’. Woensdag werden beide steden vrijwel onophoudelijk gebombardeerd. Vandaag werden beide steden vrijwel onophoudelijk gebombardeerd. Gevreesd wordt voor een scenario zoals in Marioepol.
+ Raketaanvallen bij motorenfabriek en in een winkelcentrum in Zaporizja.
+ Litouwen stuurt ruim 15 miljoen euro aan militaire voertuigen naar Oekraïne.
+ Zelensky herhaalt: hij wil alleen direct met Poetin praten.
+ Russen staken grootscheepse poging om de Oekraïense troepen te omsingelen.
+ 14 burgerdoden bij Russische aanvallen woensdag in Donbas. Volgens de VN zijn er nu ruim 3930 Oekraïense burgers gedood sinds het begin van de invasie.
+ Oekraïne uit kritiek op vertraging levering Duitse luchtafweertanks.

DONDERDAG:
+ Als het Westen de sancties tegen Rusland opheft, wil Rusland ‘een significante bijdrage’ leveren aan het voorkomen van een wereldwijde voedselcrisis, zo heeft Poetin aan Draghi laten weten.
+ De strijd spitst zich toe op Severodonetsk en Lysytsjank, de laatste steden die nog niet in Russische handen zijn. De situatie is ‘heel beangstigend’ zegt een Oekraïense regeringsadviseur tegen de BBC.
+ 8.000 krijgsgevangenen in de separatistenregio’s Donetsk en Loegansk.
+ 150 mensen in Lysytsjansk begraven in massagraf.
+ Bij de beschietingen op Charkov zijn 7 burgers omgekomen en 17 mensen gewond geraakt.

VRIJDAG:
+ Oekraïense Leger vecht nog om de controle over Lyman te houden. Pro-Russische separatisten verklaarden eerder vandaag de volledige controle te hebben over de stad.
+ Russen intensiveren hun aanvallen op de stad Severodonetsk en hebben haar omsingeld. Er bevinden zich nog 12.000 tot 13.000 burgers in de stad die voor de oorlog 100.000 inwoners had.
+ Rusland geeft Oekraïne de schuld van de vastgelopen vredesbesprekingen. ‘We snappen niet wat Oekraïne wil’, zei Kremlin woordvoerder Peskov.
+ Canada stuurt zware artillerie naar Oekraïne. Dit wapen schiet verder dan de Russische artillerie en kan daarom doorslaggevend zijn bij de strijd om de Donbas-regio.
+ Ondanks hevige verliezen aan Russische zijde wint Poetin gestaag terrein in de Donbas-regio, zei premier Johnson. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we Oekraïne militair blijven steunen.
+ Loegansk voor ruim 95% in Russische handen. De Russen boeken terreinwinst maar nog altijd gaan hun offensieve operaties langzaam, zegt het Amerikaanse Institute for the study of War.
+ VS overweegt geavanceerde lange afstandsraketsystemen naar Oekraïne te sturen.
+ Zelensky vraagt om raketsystemen om de situatie om het slagveld te veranderen. Sommige Oekraïense plaatsen worden door Rusland van de kaart geveegd.

ZATERDAG:
+ Lyman niet meer in handen van Oekraïne. Rusland rukt op in de Donbas. Lyman is van strategisch belang omdat het een knooppunt van spoorlijnen is. Via dit spoor zijn zowel Oekraïense burgers als wapens vervoerd.
+ Scholtz en Macron spraken met Poetin. Ze drongen aan op onmiddellijke wapenstilstand, terugtrekking van Russische troepen. Ook spraken ze over de voedselzekerheid in de wereld.
+ G7 zoekt een manier om graanexport op gang te krijgen. Dat is nodig om een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen. Litouwen stelt voor de export via Odessa te laten lopen en dat andere landen de bescherming van die route op zich nemen.
+ Opnieuw afsplitsing Oekraïense kerk van Moskou.
+ 10.000 Russische militairen zijn in Loegansk gestationeerd
+ 70 lichamen gevonden in het puin van een fabriek in Marioepol.
+ Inwoners Litouwen geven 5 miljoen euro voor de aanschaf van een geavanceerde drone voor Oekraïne.
+ De Deense Harpoon-zeedoelraketten zijn aangekomen in Oekraïne. De raketten zullen gebruikt worden om de kust te beveiligen, bijvoorbeeld bij Odessa.
+ De Russische ambassadeur in Groot-Brittannië heeft gezegd dat hij niet gelooft dat zijn land tactische kernwapens zal gebruiken in Oekraïne.
+ Oekraïens tegenoffensief in Cherson, ten noorden van de Krim. De eerder door de Russen ingenomen stad wordt nu onophoudelijk beschoten door Oekraïense troepen.