Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 25 juli t/m zo 31 juli 2022

31 juli 2022
16:30

De oorlog in Oekraïne van ma 25 juli t/m zo 31 juli 2022

Maandag:
+ De VS hebben meer militaire steun aan Oekraïne toegezegd. Het Witte Huis kondigde $270 mln nieuwe hulp aan. Washington denkt in elk geval meer drones te leveren en denkt er ook aan gevechtsvliegtuigen naar het slagveld te sturen.
+ Als de havens functioneren kan 60 miljoen ton graan in 8 à 9 maanden het land uit.
+ Zelensky: ‘Zelfs de bezetters geven toe dat we zullen winnen.’ Hij houdt vol dat Oekraïne zal zegevieren. ‘We zullen doen wat vorige generaties niet eerder konden. Dit geldt voor onze verdediging in deze oorlog, onze koers naar een verenigd Europa, naar volledig lidmaatschap van de EU en ons vermogen om een van de modernste staten ter wereld te worden.’
+ Slimme robots met machinegeweren worden sinds vorige week tegen de Russen ingezet.
+ Bijna 900.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Duitsland.

Dinsdag:
+ De gasprijs steeg maandag snel met nog eens 10%. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dreigt de toevoer via Nord Stream tot nog 20% van de oude hoeveelheid te beperken.
+ Door Rusland georganiseerde referenda in twee gebieden worden in september gehouden.
+ Oekraïne: 3 bruggen over de Dnipro-rivier in de Cherson-regio zijn succesvol aangevallen om de Russische aanvoer van materieel te frustreren.
+ Oekraïne hoopt deze week nog het eerste graanschip uit te laten varen.
+ Britse ministerie van Defensie laat weten dat de strijd om de Donbas en Cherson in het oosten van Oekraïne – zonder enig uitsluitsel – voortduurt. Voor de Russische commandanten is het lastig om te kiezen tussen het verdedigen van het westen of het aanvallen in het oosten.

Woensdag:
+ Rusland: muntdepot voor Himars-raketsystemen vernietigd maar Oekraïne ontkent dit.
+ Oekraïense minister Reznikov: 50 Russische wapendepots in het westen zijn vernietigd met Himars-raketsystemen.
+ Russische mega-torpedo kan ‘nucleaire tsunami’s’ veroorzaken. Bij zo’n gigantische torpedo hoort natuurlijk ook een immense onderzeeër. Dat is de Belgorod, die onlangs door de Russische marine in ontvangst is genomen.
+ Rusland: de raketaanval op Odessa heeft geen invloed op de graandeal die met Oekraïne is gesloten. De aanval was gericht op militaire doelen en ‘op geen enkele manier verbonden’ met de infrastructuur die wordt gebruikt voor de export van graan, aldus Kremlin-woordvoerder Peskov.
+ Russische soldaten die weigeren te vechten in het zuiden van Oekraïne worden met geweld naar het front teruggestuurd. Er zijn berichten dat officieren weigerachtige soldaten martelen in zelf gegraven martelkuilen en hen dreigen te executeren en in een aantal gevallen zelfs verkrachten.

Donderdag:
+ Moskou: voor graandeal moeten de obstakels voor de Russische export weg. De graandeal wordt een mislukking als de sancties die de Russische export van voedsel hinderen, toch niet worden ingetrokken.
+ Het centrum dat in Istanbul de graanexport vanuit Oekraïense havens over de Zwarte Zee naar de wereldmarkten moet regelen, is officieel geopend. Het gaat om 25 miljoen ton graan en daar zijn 3 havens voor uitgekozen.
+ Oekraïne bombardeert een belangrijke brug in Cherson, de stad die bezet wordt door de Russische troepen. Oekraïne voert een tegenoffensief uit in de zuidelijke regio.
+ Zelensky: Rusland stuurt troepen naar het zuiden. Het gaat om een verandering van strategie zei hij. Het Russische leger zou vooral richting de steden Melitopol, Zaporizja en Cherson optrekken.
+ Het noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev is donderdagochtend bestookt met Russische raketten meldt regiogouverneur Koeleba.
+ Huis van Afgevaardigden: 75.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne. Ook zouden Russische grondtroepen moe zijn geworden door de lange strijd. Oekraïne zou op zoek zijn naar aanvullende strijdkrachten om een tegenoffensief te starten in het zuiden voordat het winter wordt. Zelensky wil de Russen nog een aantal keren goed raken voordat de winter begint.

Vrijdag:
+ Meerdere Oekraïense doelen beschoten vanuit Wit-Rusland. Russische troepen hebben zeker 25 raketten afgevuurd. Met deze aanval mengt het land zich opnieuw in het conflict in Oekraïne nadat Russische troepen vanuit Wit-Rusland het buurland binnenvielen.
+ Duitsland akkoord met megadeal voor levering van 100 houwitsers aan Oekraïne.
+ Zelensky wil dat de VS Rusland officieel erkennen als land dat terrorisme steunt naar aanleiding van de vermeende Russische aanval op een gevangenkamp in bezet gebied. Volgens Zelensky zijn ruim 50 Oekraïense krijgsgevangenen om het leven gekomen bij de aanval. Eerder op vrijdag meldde Oekraïne al dat er zeker 130 gewonden zijn. ‘Dit is een opzettelijke massamoord op Oekraïense krijgsgevangen. Door de staat gesteund terrorisme is terroristisch geweld dat wordt uitgevoerd met actieve steun van nationale regeringen.’ Volgens Oekraïne zit de Wagner groep, een Russische paramilitaire organisatie achter de aanval op het detentiecentrum in de Oost Oekraïense regio Donetsk.
+ Russen castreren Oekraïense soldaat met stanleymes, vermoorden hem en filmden het!
+ Openhartig eerste gesprek buitenlandministers VS en Rusland sinds begin invasie. In het gesprek drong Blinken onder meer aan op een gevangenenruil. De VS willen basketbalspeelster Brittney Griner en ex-marinier Paul Whelan ruilen voor de Russische wapenhandelaar Victor Bout.

Zaterdag/Zondag:
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Oekraïne een Russische aanval vanuit Donetsk afgeslagen. In de dagelijkse update meldt zij ook dat Rusland de bezetting van onder meer Cherson probeert te consolideren.
+ Rusland oefent druk uit op de machthebbers in de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne om later dit jaar referenda te organiseren over een aansluiting bij Rusland. Het Kremlin heeft in de bezette gebieden pro-Russische interim-bestuurders aangesteld, die samen met het Russisch leger de macht uitoefenen.
+ Gazprom stopt met het leveren van gas aan Letland want het land heeft de voorwaarden voor gasonttrekking geschonden aldus de Russen.
+ Moskou kwaad op ‘Russenhatende’ Noorse consul. ‘Ik haat de Russen’, zei Elisabeth Ellingsen, de Noorse gezant in Moermansk, op beelden die zijn gemaakt in een hotel in de Russische stad. Het Noorse consulaat-generaal in Moermansk is sinds 1 juli tijdelijk gesloten vanwege de ‘moeilijke’ situatie in de betrekkingen.
+ Oekraïne heeft een tweet die de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk vrijdag plaatste veroordeeld. De ambassade schreef dat militanten van het Azov-bataljon het verdienen om geëxecuteerd te worden. Dat zou moeten gebeuren door ze ‘op te hangen, in plaats van ze neer te schieten door een executiepeloton’.
+ Oekraïne heeft besloten tot een verplichte evacuatie van de oostelijke Donetsk-regio, waar het leger een felle strijd levert met Russische invasietroepen.
+ Turkije ziet het 1e graanschip wellicht maandag Oekraïne uitvaren.
+ Rusland voerde zondagochtend het ‘ergste bombardement tot nu toe uit in Oekraïne’. De Zuid-Oekraïense stad Mikolaiv werd getroffen door massale Russische bombardementen meldde de gouverneur van de regio waar Oekraïense troepen een groot tegenoffensief willen lanceren. Ook in de noordoostelijke regio’s Charkov en Soemi sloegen bommen in.